HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #172: Clive Barker's Undying

2021.12.31. 09:44 Stöki

cpmini_172.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Clive Barker's Undying párszor előkerült már mindenféle adásokban, általában azt emlegettük, hogy szép emlékeket őrzünk róla. De a korai 3D mindig necces terep, amikor arról van szó, hogy egy játék mennyire élvezhető ma is. Az Undyingnál is ez volt a tanulság, de azért érthető ma is, hogy miért volt annak idején olyan nagy szám. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Spielberg és még két szórakoztatóipari mogul 1994-ben megalapította a Dreamworksöt, ami aztán a filmipar mellett belekóstolt sok egyébbe is. Például a videojáték-fejlesztésbe, amikor 1995-ben létrejött a Dreamworks Interactive. Különösebben mély nyomot nem hagytak a játékiparban, de a Neverhood gondozásáért hálásak lehetünk neki, illetve a 2001-ben megjelent Undying is nekik köszönhető. A játék producere Brady Bell, dizájnere Dellekamp Siefert volt, a sztorit pedig a címből láthatóan a neves horrorszerző, Clive Barker írta.

Igazából a fejlesztés még jóval Barker érkezése előtt megkezdődött, a csapat egy random fps-t kezdett el készíteni az első Unreal motorral, de aztán egy ponton megakadtak, mert a játék narratív oldala sehogy nem állt össze. Ekkor hívták oda Barkert, aki normális keretsztorit írt, amit végig is vezetett a játék pályáin. És első intézkedéseként lecseréltette a tervezett főhőst, aki eredetileg egy Magnus Wolfram báró nevű, kopasz, tetovált szuperhős lett volna. Az új karakter, akit a játékos irányít, Patrick Galloway lett, egy első világháborús veterán, aki 1923-ban levelet kap barátjától, Jeremiah Covenanttól, mindenféle súlyos és misztikus utalással. Galloway ennek hatására meglátogatja Covenantot, és megtudja, hogy átok sújtja a Covenant családot, majd sorban megismerkedik a családtagokkal, akiket már valamilyen módon megszállt a gonosz (érdekesség, hogy Ambrose Covenant szinkronhangja maga Clive Barker).

A történeten érezni, hogy profi író nyúlt hozzá: lassan bontakozik ki, van dramaturgiai íve, és szinte észrevétlenül húzza be a játékost a Covenant család sötét világába. Legalábbis 2001-ben ez volt a helyzet, ma már kicsit nehéz átadni magunkat a műélvezetnek, mert az Unreal 1-es grafika nem öregedett jól. A karaktermodellek elnagyoltak, a nagy terek sivárnak hatnak, a berendezés szegényes. De ha ezen sikerül átlendülni, ma is érdekes élmény lehet az Undying, főleg ha nem tudjuk a sztori csavarjait (mert Barker tekerte rendesen, talán kicsit túl is tekerte). A hagyományos fps játékmenetet pedig feldobják a varázslatok, amiknek játékba emelése nagyon előremutató dizájndöntés volt akkoriban.

Az Undyingot dicsérték a kritikusok, de a kasszáknál elhasalt. Így a tervezett konzolos portok és folytatás nem is készültek el, a Dreamworks pedig nem sokkal ezelőtt feladta játékipari terveit. A videojátékos divíziót az EA vette meg, ebből lett az EA Los Angeles, és pont 2001 volt az átmenet éve - az Undying készítése még a Dreamworksnél indult, de a játékot már az EA adta ki. Az EA Los Angeles aztán a Medal of Honor széria kevésbé sikerült részeit fejlesztette szakmányban.

Legközelebb még ma jövünk új adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20211024.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Kurucz Ádám, Kecskés János, Kozmér József, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

3 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr6316798770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dukefazon 2021.12.31. 14:23:14

Fúú, nagyon jó! Remek időzítés, én idén nyáron játszottam újra a játékot, elég friss az élmény.

Először is kezdem ott, hogy gimibe jártam még, amikor az egyik haverom nagy elánnal mesélni, hogy mennyire jó ez a játék, hétvégén az egyik közös ismerősünknél volt és fantasztikus sztorikat mesélt. Persze az én fejemben sokkal elevenebb volt, mint amilyen a játék maga. Aztán elhozta nekem a lemezt, feltettük a gépemre és az első másvilági látogatásig együtt játszottuk nálam. A korhoz megfelelő grafikája volt, tetszett, voltak dolgok, amik zavartak mondjuk, de anno nagyon szerettem a játékot és nagyon jó forrása volt különböző hangokhoz (ekkoriban még élt a szokásom, hogy játékokból rippelek ki hangokat a Flash projekjeimhez). Viszont a játék végét sose szerettem amikor átkerülünk a törzsi környezetbe. Az eleje nagyon félelmetes és nehéz is, de a végén már nagyon OP leszel, ha kitartóan keresgéltél és sok upgrade cuccot találtál meg a varázslataidhoz. A játékban a lövés valahogy viszont el van cseszve. Azt érzem, hogy ha én lennék ott, akkor én bizony simán eltaláltam volna azokat a szörnyeket. Olyan, mintha a hit-test rosszul működne, vagy nem tudom, hogy mi a baj, de a gunplay valahogy nagyon nem volt jó, és ezt már régen is éreztem.

Ugorjunk a mostba, azaz 2021 nyarára, amikor is elhatároztam, hogy a gog-ról megvett verziót végig nyomom. És ugyanaz volt az érzésem, csak mivel sok dologra emlékeztem, így kevésbé voltam eltévedve és azok, amik régen nagy hatással voltak rám, ma már csak megmosolyogtatnak, pl a előtűnő blokkok a semmiből nagyon hangulatosak voltak, meg a katedrális tükörképe a víztócsában nagyot ütött régen, most meg csak tudomásul vettem, hogy "igen, jah, ez még mindig benne van a játékban...". Nem ütött akkorát már a játék, a gunplay még mindig béndzsa, az utolsó pályát még mindig utálom (majdnem abbahagytam ott a játékot, de végül erőt vettem magamon és tisztességesen befejeztem). Azért még most is talátam hátborzongató jeleneteket, meg meg tudtak lepni a szörnyek, szóval azért a hangulatból maradt bőven ennyi év után is. Én ezt a játékot többnyire ma is szeretem, de nagyon sor rossz emlék is kapcsolódik hozzá régről is, meg idén is ragasztottam hozzá párat nyáron...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.01.02. 21:30:16

a mogulok, név szerint: spielberg, katzenberg, geffen.

thief 2022.01.06. 17:05:01

Persze hogy támogatva volt a Chipkatonák. Hiszen Joe Dante rendezte. Joe Dante nagy Spielberg kedvenc volt.... Ilyen dolgok fűződnek a nevéhez, hogy pl Szörnyecskék, Vérbeli Hajsza, Űrrandevú.

Voltak a filmmel gondok, de nem hiába furcsa az a kettősség...horroros részek pl...

"On making the movie, director Joe Dante recalled "originally I was told to make an edgy picture for teenagers, or when the sponsor tie-ins came in the new mandate was to soften it up as a kiddie movie. Too late as it turned out, and there are elements of both approaches in there. Just before release, it was purged of a lot of action explosions." "
süti beállítások módosítása