HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #165: Rock Star Ate My Hamster

2021.10.15. 22:21 Stöki

cpmini_165.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az augusztusi Checkpoint Nowban elmeséltem, milyen bulvársztori van a Rock Star Ate My Hamster címe mögött, és ezen addig röhögcséltünk Grathtel, amíg kitaláltuk, hogy ha már szóba került a játék, feldolgozzuk egy Miniben. Menedzserjátékról úgyis nagyon ritkán beszélünk, ez a darab pedig a Commodore-generációnak alighanem emlékezetes élmény. De érdemes-e kipróbálni ma is? Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Rock Star Ate My Hamster a brit játékipar remeke, elkövetője Colin Jones, aki leginkább a szigetországban ismert fejlesztő, aki a Slightly Magic című kései (1991-es) spectrumos csodával írta be magát a történelembe. A Rock Star Ate My Hamster három évvel korábban készült, és érezni rajta a kiforratlanságot, de azért azt is, hogy az ötletben volt (van) potenciál. Jones mellett Chris Grahamet kell mindenképpen megemlíteni, aki a grafikáért felelt, a kiadó a Codemasters volt, a játék pedig Spectrumtól Amigáig a kor minden fontos platformjára megjelent, a pécét kivéve.

Mint a cím jelzi, a játékban rocksztárokat kell menedzselni, ami önmagában is üdítő szitu volt a premier idején, amikor a menedzserjátékok 95 százaléka valamilyen sportmenedzser volt (egy évvel a Simcity előtt járunk). És a szokatlan környezetet feldobta még a képi-szövegi humor is. A futtatható sztárok egytől egyig valamilyen ismert könnyűzenei híresség után kapták a nevüket és Graham által zseniálisan megrajzolt portréjukat. Így előfordul Tina Turnoff és Annie Smallpox (Tina Turner és Annie Lennox) vagy éppen a Salt-n-Pepa helyi megfelelője, a Scratch 'n' Sniffa. Több tucat választható művészt tart így számon a játék, és a slágerlistákon továbbiak is megjelennek slágereikkel együtt, egyebek közt a The Rent Shop Boystól a Bondage vagy a Bazoomaroomától a Drinking the Tears Away.

Szóval a körítés nagyon szórakoztató, ma is el lehet rajta göcögni, de az érdemi résszel azért már akadnak bajok rendesen. 1988-ban még elég volt pár opció egy menedzserjátékba - ez ma már önmagában kicsit szegényesnek hathat, de az igazi baj az, hogy a kevés lehetőség sem működik jól és kiegyensúlyozottan. Sztárjainkkal gyakorolhatunk, felléphetünk, némi siker után lemezeket vehetünk fel, illetve benyomhatjuk protezsáltjainkat a bulvársajtóba. De míg például a fellépések kezelése túlságosan is egyszerű, mert pár koncert után már dől a lé (pénzt keresni nagyon könnyű a játékban), addig elég rejtélyes, hogy a lemezekkel hogyan lehet a slágerlista tetejére kerülni. Ami azért baj, mert a játék célja egy év alatt négy aranylemezt szerezni, de ehhez igen kevés az érdemi segítség vagy bármilyen fogódzó. Ezenkívül a lemezfelvétel aránytalanul sokat vesz el a játékidőből, a sajtómegjelenések egy része pedig konkrétan valamelyik sztárunk halálával végződhet (és év közben nem lehet új sztárt toborozni). Az irányítási nehézség már csak hab a tortán, nagyon hiányzik ma már a rendes egérvezérlés.

Szóval a Rock Star Ate My Hamster mint menedzserjáték nem igazán jó, és igazából már 1988-ban sem volt az, csak akkor elnéztük neki a szegényes kínálat és a vicces-eredeti környezet miatt. Kár érte, mert vannak benne tök jó ötletek (például a sikeres lemezeinket elkezdik hamisítani, és megoldhatjuk a dolgot "okosba" is), de a végkövetkeztetés mégis az, hogy bárcsak ezt az ötletet ma valaki felkarolná, és megcsinálná rendesen, 21. századi színvonalon. Nem Colin Jones lesz ez az illető, az biztos, ő lenyilatkozta, hogy nem vállalna ilyesmit, többek közt jogi okok miatt. Egyelőre tehát marad az eredeti, de inkább már csak kuriózumértéke miatt érdemes belenézni.

Legközelebb napokon belül jövünk újabb Minivel, mivel legutóbb két nem-Mini adás volt egymás után. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210621.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Kurucz Ádám, Kecskés János, Dvorszki Dániel, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Kaptás András, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

5 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr2416722232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mester1202 2021.10.16. 22:13:32

Nekem ma is bejön ez a játék. Olyan jó levezetője a napnak egy gyors menet vele. Mondjuk én spectrum emulátorral játszom vele, mivel azon volt meg, de ez mit sem változtat az elhangzottak igazságtartalmán. Valószínűleg csak a nosztalgia miatt tud lekötni, mai szemmel nézve tényleg nem kínál sokat.

Generic Jingle 2021.10.20. 10:24:04

Egy picit a Mad TV-re emlékeztet, az sem volt túlbonyolítva, de annak idején ez nem tűnt fel.

larry 2021.10.21. 11:41:26

Mostanában a Rising Star 2 jött szembe, zenekarmenedzser játék, az beemel egy csomó részletet, néhol életszerűbb, néhol kevésbé, vannak benne jó ötletek, de csak kevés public domain zenével, és nagyon hamar nagyon monoton lesz az egész, és úgy általában nem olyan jó vele játszani.

Szekrényszagú néni 2021.10.22. 14:55:40

Szerintem ez a játék direkt rövid távra lett kitalálva, mint az 1 éves limitből látni, nem értem a fanyalgást, hogy megkopik fél óra után. Meg hát.
süti beállítások módosítása