HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #152 Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth (+ a 10 legjobb videojáték, ami könyvből készült)

2021.04.21. 15:00 Stöki

cpmini_152.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

László nem nagy horrorrajongó, ezért egy ideig ajánglatnom kellett neki a Dark Corners of the Earthöt, de mostanra megtörtem: a Bethesda kiadásában, egy fura stúdiónál készült játék, ami az egyik legjobb lovecrafti horror a játékiparban, mégis alig ismerik, a fejlesztése pedig majdnem annyira szörnyű volt, mint egy Nagy Öreg felbukkanása a nem euklideszi dimenziókból. Elővettük, kipróbáltuk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Essünk túl először az értékelésen: a Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth egy nem szép, de jó és hangulatos játék, amit még ma is érdemes kipróbálni. H. P. Lovecraft több műve is visszaköszön benne, mindenekelőtt az Árnyék Innsmouth fölött, és az fps nézet ellenére helyenként olyan, mint egy kalandjáték. Sok nyomozás és felfedezés, kevés akció - már csak azért is, mert fegyvert és lőszert elég szűkmarkúan mér a játék, viszont szinte mindenhol túlerővel találkozunk. Szóval detektív főhősünknek sokszor inkább megbújnia vagy menekülnie kell, ami eléggé hozzájárul a lovecrafti parás hangulathoz.

Akárcsak azok az effektek, amik vizuálisan torzítják a látott képet. Ezek különféle mentális zavarokat jelképeznek, merthogy főhősünk lassan elveszíti az ép eszét, ahogy egyre több szörnyűséget lát, de a sebek kezelésére beszedett gyógyszerektől még függőség is kialakulhat nála. Ha pedig a játékos direkt megpróbálja őrületbe kergetni a nyomozót, még az is előfordulhat, hogy a játék főhőse egyszerűen megöli magát. Ez a megközelítés folyamatosan fenntartja a feszültséget, miközben sorra köszönnek vissza a tök jól megvalósított lovecrafti toposzok (például a barátságtalan innsmouthiak). És bár a Dark Corners of the Earth már megjelenésekor, 2005-ben sem volt egy különösebben mutatós játék, az erejét elég jól megőrizte.

És akkor essen pár szó a fejlesztésről is: a játék elkövetője a Headfirst Productions, ami a sokadik neve egy apa és fia, Mike és Simon Woodroffe által alapított birminghami stúdiónak. A nyolcvanas évek első felében még Adventure Soft Publishing voltak, aztán Horrorsoftként ráfordultak az ijesztgetős kalandjátékokra (ők csinálták például az Elvirákat), majd 1992-től megint Adventure Soft volt a nevük (ekkor kezdték el a Simon the Sorcerer sorozatot, amiről már volt egy adásunk), aztán 1998-tól lettek Headfirst. Első játékuk tömény borzalom volt, a Simon the Sorcerer 3D 2002-ben, de ekkor már nagy erőkkel dolgoztak azon, hogy visszatérjenek a horrorba a Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earthszel.

1999-ben ugyanis a Simon the Sorcerer 3D egyik grafikusa már feltette a kérdést a neten egy fórumban, hogy mit szeretnének látni a játékosok egy Cthulhu-játékban. Több ezer válasz érkezett, a grafikus kigyűjtötte az összes használható kommentet, és meggyőzte Mike Woodruffot, hogy van fantázia egy ilyen projektben. A stúdióalapító meg is vette a Cthulhu-szerepjáték videojátékos jogait, és elkezdtek tervezni egy kalandjátékot. Rögtön belefutottak abba a problémába, hogy Lovecraft sokszor leírhatatlan, megnevezhetetlen borzalmakról ír, és ezek vizuális megjelenítése nem tűnt könnyű feladatnak (ez vezetett végül a sok torzítóeffekthez). Az Árnyék Innsmouth fölöttöt azért választották kiindulópontnak, mert abban legalább tömegével vannak leírható, megmutatható emberek és lények.

A valós horrort a kiadókeresés jelentette. Először a német Ravensburger adta volna ki a játékot, de becsődöltek, aztán átvette a projektet a Fishtank, ami jó választásnak tűnt, flottul ment a közös munka. Csak aztán a Fishtankot megvette a Jowood, ami úgy gondolta, hogy ez a cthulhus marhaság kilóg a családbarát portfóliójából, így a játék kiadó nélkül maradt. 2003-ban végül a Bethesda vállalta a kiadást, de így is csak 2005-ben, sok csúszással jelent meg a játék Xboxra, egy évvel később pedig PC-re. Minden kiadóváltás iszonyat nagy szívás volt, nemcsak a morálromboló hatás miatt, hanem azért is, mert a fejlesztés mindig fókusz váltott kicsit (eleinte például egyáltalán nem az Xbox-verzió volt az elsődleges platform). És amikor végre elkészült a játék, az derült ki, hogy a Bethesda tulajdonképpen szarik az egészre: az akkortájt megjelenő Morrowindbe toltak minden marketingpénzt, a Dark Corners of the Earthöt pedig annyira hagyták elsikkadni, hogy az a játék katasztrofális bukását eredményezte, illetve a Headfirst csődjét. Így a tervezett folytatások nem készültek el, pedig ebből a "first person adventure"-ből még játszottunk volna párat.

És még nem fejezzük be, mert toplista is van az adáshoz. Megpróbáltuk összeszedni a legjobb játékokat, amik irodalmi mű alapján készültek. Novellák, kisregények is számítottak a válogatásnál, de a képregényeket kizártuk, illetve a Gyűrűk Ura-játékoknál a filmből készülteket nem vettük figyelembe. Minden bizonnyal így is sok fontos játék maradt ki, szóval kommentekben jöhetnek a ti ötleteitek.

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. The Witcher III: Wild Hunt (2015)

2. Parasite Eve (1998)

3. Suikoden (1995)

4. 80 Days (2014)

5. Ken Follett's The Pillars of the Earth (2017)

6. Enslaved: Odyssey to the West (2010)

7. Saiyuki: Journey West (1999)

8. Digital Devil Story: Megami Tensei (1987)

9. El Shaddai: Ascension of the Metatron (2011)

10. Dante's Inferno (2010)

1. The Witcher III: Wild Hunt (2015)

2. Discworld I-II (1995, 1996)

3. Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth (2005)

4. I Have No Mouth And I Must Scream (1995)

5.American McGee’s Alice (2000)

6. Dune (1992)

7. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (2007)

8. Metro 2033 Redux (2010)

9. Neuromancer (1988)

10. Dante's Inferno (2010)

 

Legközelebb egy héten belül jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210414.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

7 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr5816504482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Atti_ 2021.04.21. 17:13:22

Baromi feszült játék, és folyamatosan tartja. Kevés játékban akartam tényleg kijutni az adott szituációból.
A Thief 3 Cradle pályájához hasonló érzés, 'nem, na ide már biztos nem megyek be ezek után..'

Egy problémám volt nekem a játékkal. Ha az ember kiesik a szerepéből és félelméből, mondjuk mert felülkerekedik a frusztráció, akkor észrevehető hogy az ellenség csúnyán alulteljesít.

A célzást pl meg kell szokni, kicsit olyan mint a Deus Ex, elsőre fura de nagyon ki lehet tanulni. A legtöbb 'bugnak' ható dolog ebből fakad néhány jelentben.

Majdénmegmondom 2021.04.22. 10:46:37

A toplistánál nagyon szurkoltam, hogy legyen benne a Parasite Eve vagy a Saiyuki. És mit ad Isten... :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.04.22. 15:06:20

a legjobb játék, ami könyv _alapján_ készült, az a custer's revenge.

Dukefazon 2021.04.23. 10:40:23

Tavaly nyáron sikerült megvennem eredetiben Xbox-ra, gondolom mivel kis példányszámban készült, ezért ritka és drága, én viszonylag normális árat fizettem érte, de így se volt olcsó. Kb addig játszottam, amíg valami részeg alakkal találkoztam, valamit motyogott, de már nem emlékszem, hogy mit, meg még emlékszem egy fickóra, aki bezárva tartotta a feleségét... Utánozhatatlan hangulata van, a kinézete és a hangok is valahogy összeadódnak, folyamatosan rajtad van a nyomás, hogy neked nem kéne itt lenned, mégis itt vagy, és ez még csak az egésznek az eleje. Nagyon tetszik a város barátságtalan légköre. De az említett jelenetek után feltettem a polcra, hogy majd játszok vele valamikor. De azt hiszem, hogy ha végig akarom játszani, érdemes elölről kezdeni, hogy meglegyen a rendes hangulati alapozás. Nekem bejött. Másik nagyon jó Lovecraft hangulatú játék az Amnesia, töredelmesen bevallom, hogy nagyon kevés novellát olvastam el eddig, de megvan a teljes sorozat Szukits kiadásban, és A névtelen város történetére emlékeztetett folyamatosan az a játék. Na meg ott van a *spoiler alert* Bloodborne, ami szintén nagyon jól hozza a Lovecraft hangulatot és meg tud mutatni olyan dolgokat, amiket ha látsz is, nehéz leírni, hogy mit is látsz, elképesztő.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.04.25. 11:06:39

manson karcsi: Komolyan? Melyik könyvből?

tamas_bacsi 2021.04.28. 12:03:39

Sziasztok!

Úgy rémlik a Steames verzió mai gépeken használhatatlan.
Ti a gog-ról vettétek meg? Az a verzió megy windows 10-en?
süti beállítások módosítása