HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #157: Giants: Citizen Kabuto

2021.06.27. 22:16 Stöki

cpmini_157.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Giants: Citizen Kabuto. Ha az ember ilyen címet olvas, felébred benne a gyanú, hogy japán játékról van szó, mert az ázsiai szigetország fejlesztői előszeretettel dobálnak egymás mellé random szavakat a játékcímekben, ráadásul a kabuto japán szó (sisakot, szamurájsisakot jelent). Pedig a Giants egy nagyon is amerikai játék, ami ugyanakkor legalább annyira furcsa, mint a címe. Tavaly volt húszéves, már akkor terveztük, hogy elővesszük és kipróbáljuk, ez végül most történt meg. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Giants a Planet Moon Studios első játéka volt, ezt a céget pedig még 1997-ben alapította egy csapat, ami a Shiny Entertainmentből szakadt ki, ott pedig korábban az MDK-n dolgoztak. Az MDK nem vette túl komolyan magát, viszont pörgős és patent akciójáték volt, így nem meglepő, hogy a Giants is részben ilyesmi lett. Az indulás pazar volt annyiban, hogy már megalakuláskor leszerződött az Interplay az új stúdióval - más kérdés, hogy aztán többet ilyet nem csinált, mert a Giants majdnem négy évig készült, csak 2000 legvégén jelent meg PC-re (aztán egy év múlva PS2-re).

A műfaját tekintve némi stratégiaelemekkel megfűszerezett, külsőnézetes akciójáték több szempontból is különleges volt. Például azért, mert három, igen különböző fajt kellett benne irányítani egy távoli galaxisban. Közülük a Meccarynok nevű öttagú csapat olyan, mint egy űrgárdista-paródia: esetlenül viselkednek, brit zászlókat szurkálnak mindenhova, és sci-fi kütyükkel boldogulnak. A Sea Reaperek képviselik a fantasyt: szirénszerű, kétéltű lények női felsőtesttel, mágikus íjjal és varázslatokkal. Végül, a címbeli Kabuto a helyi Godzilla: egy böhöm nagy szörny, aki pusztításra termett (sőt, teremtették, mint az a sztori egy pontján kiderül). Rajtuk kívül még a nevüket meghazudtolóan ostoba Smartie-k kapnak nagyobb szerepet: ezek az NPC-k valamilyen formában segítik, erősítik a játékost, ha összeszedi őket a pályákon.

A Giants a maga korában egyszerre volt előremutató és avítt. Rengeteg kritikát kapott például az, hogy csak a pályák között lehetett menteni, a pályákon nem. Ugyanakkor a játék motorja és grafikája egészen fantasztikus volt (akkoriban), ez a játék volt korának Crysise - a gépigényt tekintve is -, és az elsők között szolgáltatott magazincímlapra is érdemes screenshotokat. A multinál hasonló kettősség figyelhető meg: a készítők egészen haladó, aszimmetrikus, kilencfős játékmódot találtak ki, amiben 5 Meccaryn, 3 Sea Reaper és 1 Kabuto küzdött egymás ellen csapatban - de szerverböngészőt nem fejlesztettek a játékba ami ilyen játékmóddal már 2000-ben is teljesen alapvető lett volna.

Ráadásul a Giants bugosan is jelent meg, szóval hiába volt bizonyos értelembe korának egyik csúcsjátéka, a problémái és a furcsasága miatt nem lett nagy siker (és még a fedetlen mellű Sea Reaperekbe is belekötöttek a korhatárbizottságok). Ami azon túl, hogy a stúdiónak anyagilag sem volt jó, azért is fájhatott, mert a játék amolyan szerelemprojekt volt, amin még a shiny-s időkben kezdtek el ötletelni. Akkor még "kalózok vs. idegenek vs. egy bazi nagy szörny" háború volt a koncepció, aztán ezt az ötletet vette elő és alakította át a csapat leginkább az egyik alapító, Nick Bruty vezetésével (további kulcsemberek: Tim Williams és Bob Stevenson).

Szóval a Giantsszal ma már kevésbé öröm játszani, inkább az érdekességfaktora miatt érdemes elővenni. A Planet Moonnak még egy elég vicces játéka volt, a 2003-as Armed and Dangerous, de az sem mentette meg a stúdiót: pár évig még kisebb kvíz- és logikai játékokkal elvegetáltak, aztán 2011-ben becsukták a boltot. 2015-ben Bruty még egy új indie csapat élén megpróbált Kickstarteren pénzt gyűjteni egy Giants-szerű játékhoz, de nem érte el a kampány a kitűzött célt.

Legközelebb pár nap múlva jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210621.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Kurucz Ádám, Kecskés János, Dvorszki Dániel, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Kaptás András, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

4 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr7416605890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.06.28. 07:49:08

"borjoyzee: plus me balls are saggy."
ezzel a játékkal már anno is kínlódás volt játszani.

Dukefazon 2021.06.28. 14:45:17

Nekem még csak a gyenge 374Mhz-es Pentiumom volt csak meg, amikor ez a játék kijött. A bátyám egyik haverjához jártunk át mindig játékokat szerezni, nevezzük Sasának, mindig a legújabb cuccok megvoltak neki, mindig menő konfiggal tolta és nála láttam többek között ezt a játékot is. Nagyon szimpatikus volt, tökéletes volt a hangulata ahhoz a szombati naphoz, amikor épp ott voltam/voltunk. Viszont én csak évekkel később tudtam játszani vele PS2-n. A modellek kicsit fel lettek tudningolva az internet szerint a PS2-es verzióra, de helyenként viszont kivettek belőle. A humora és a hangulata nagyon tetszett akkor is, viszont sokkal szívesebben játszottam volna még többet és még többet a Meccarynokkal, a Sea Reaper fejezet elment, de amikorra a Giants részhez értem, addigra kicsit leült nekem a játék. De még ma is szívesen emlékszem vissza rá, Sasához járni mindig olyan volt, mintha karácsony lett volna :)

leventem 2021.06.29. 17:25:02

Tangledből a sorozat is nagyon jó :) www.imdb.com/title/tt4902964/

Generic Jingle 2021.07.01. 10:39:17

A fedetlen keblű nők voltak a Great Giants Sisters?
süti beállítások módosítása