HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #148: Jak and Daxter

2021.02.24. 11:13 Stöki

cpmini_148.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Volt pár év, amikor nekem totál összefolyt Banjoo és Kazooie, Ratchet és Clank, Jak és Daxter. Aztán - többek között a Checkpoint miatt - rendet tettem a fejemben, és közben kíváncsi lettem ezekre a játékokra. A Jak and Daxter sorozat eddig teljesen kimaradt nekem, hát a Checkpoint Mini örvén most elővettem, Grath pedig már nyilván ismerte. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Jak and Daxter sorozatot a Naughty Dog készítette, amiről pár éve külön adást csináltunk, szóval most csak röviden: az Andy Gavin és Jason Rubin által alapított cég a kétezres években a Sony egyik legsikeresebb házi stúdiójává vált, és ez többek között a Jak és Daxternek is köszönhető. Ezt a szériát még a Gavin-Rubin páros indította be, aztán nagyjából a Jak 3 után távoztak a cégtől (Gavin író lett, Rubin pedig... nos, a pletykák szerinte forró lett a talaj a lába alatt,  miután mondott egy kemény beszédet a 2004-es D.I.C.E.-on).

Az első Jak and Daxter a The Precursor Legacy alcímet kapta, és annyira fontos és ambiciózus projektje volt a Sonynak, hogy a fejlesztők három évet és több mint tízmillió dolláros büdzsét kaptak, a játék megjelenésekor (2001. december 3.) pedig a Sony konkrétan ezt indította a piacra éppen betoppanó első Xbox játékai ellen (addigra a Naughty Dog már bevált csapat volt a szupersikeres Crash Bandicoot-szériával). Hogy a játékra hatott a Super Mario 64, az nehezen letagadható: a Jak and Daxterben is egy nagy világban kellett mászkálni és gyűjtögetni, a sok platformjátékos elemet pedig minijátékok hígították. A Naughty Dog viszont két dologban felülmúlta a nintendós klasszikust.

Egyrészt abban, hogy a játék világa nem volt kis szekciókra tagolva, mint a Super Mario 64-ben, hanem egyetlen hatalmas térképen lehetett kalandozni, gyakorlatilag megszakítás nélkül. Ráadásul elképesztő grafikával: a Jak and Daxter s PS2 egyik legszebb játéka volt megjelenésekor (a Disney-től csábítottak hozzá animátorokat). A világot a Maya tervezőszoftverrel modellezték, és nem volt olyan erős gép, ami kezelni tudta volna az egész összefüggő világot egyben, ezért a játékteret feldarabolták, és utólag illesztették össze.

A másik erőssége az volt, hogy a könnyed ugrálós-mászkálós műfajhoz képest egész gazdag narratívát tolt, jól kitalálta mesevilágot prezentált saját mitológiával, ami apránként bontakozott ki a játékosnak. A Naughty Dog tulajdonképpen a Jak and Daxterrel kezdte igazán komolyan venni a történetmesélést, ami később persze sokkal komolyabb és mélyebb játékokban csúcsosodott ki.

A fogadtatás nagyon pozitív volt, mind a kritikusoknál, mind a kasszáknál (bár a Crash Bandicoot bevételeit nem érte el), így jöttek a folytatások. 2003-ban a Jak II, 2004-ben pedig a Jak 3 szőtte tovább a sztorit, más hangnemet ütve meg: a második rész komorabb, urbánusabb környezetbe vitt és másolta a GTA-t meg a Tony Hawk játékokat, a harmadik pedig autós viadalokkal tarkított, kicsit posztapokaliptikus világba vitt. Ízlés kérdése, kinek melyik jön be jobban, Grath az elsőre esküszik (ami egyébként a jelenlegi PS-eken is elérhető).

Legközelebb pár napon belül jövünk toplistás Minivel (pótoljuk a sok vendéges adás között kiesetteket). Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210214.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb és patex 1987.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

5 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr2616437296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CaptainClassic 2021.02.24. 14:30:52

Stöki 18:30-nál: "Aztán megalázta a f*szokban." :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.02.25. 06:15:48

a prekurzor a legjobb, valóban.

TiCo.KH 2021.03.01. 18:45:39

Hali! Kiegészítés, a PS3as HD trilogyban le lettek cserélve a textúrák jobb minőségűre. A PS4en csak a PS2es classic verzió fut nagyobb felbontásban. Aki teheti az a PS3 verzióval játszon.

natS 2021.03.03. 14:36:35

Semmihez nem kapcsolódik, meg biztos csak nekem új, de vicces: Régi gurus témára kerestem rá, feljön egy oldal, első szöveg, amit meglátok:

Stöki: én a sokak által kedvelt Mocsyt és Lilyt rúgnám ki először

Maygar Játékmagazinok beszélgetés, cirka '99

Generic Jingle 2021.03.13. 18:13:06

Ennek a reggeli változata a Ham & Exter.
süti beállítások módosítása