HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #167: Superhero League of Hoboken (+ a 10 legjobb "Valami of Valami" videojáték)

2021.11.04. 23:16 Stöki

cpmini_167.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Szaladj messzire, DC, húzd meg magad egy sötét zugban, Marvel, mert itt vannak a hobokeni szuperhősök, akiknél viccesebb bagázs nincs a Földön - igaz, lehetne vitatni azt, hogy a képességeik mennyire szuperek. Szóval végre kipróbáltunk a Superhero League of Hobokent, ami már egy ideje a bakancslistánkon volt a régi szép emlékek miatt. Szerepjáték és kalandjáték egyben - működhet? Erre válaszol az adás. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Superhero League of Hobokent a Legend fejlesztette, és erről a cégről már írtunk az Eric the Unready-adásban. Miután a nyolcvanas évek patinás kalandjáték-fejlesztő csapata, az Infocom (Zork, Planetfall) megszűnt, néhány infocomos alapította meg a Legendet, ahova odavitték később az Infocom egyik alapemberét, Steve Meretzkyt. Ő aztán belevetette magát egy pajzán Harry Potterre emlékeztető kalandjáték-szériába, a Spellcasting sorozatba. Ez három rész után kezdett már kifulladni, és Meretzky ekkor vette elő egy régi, már az Infocomban is előadott ötletét, a szuperhősös paródiajátékot.

A technikai háttér adott volt, a Spellcasting 101 motorja, ami a Legend szinte összes játéka alatt ketyegett - ezt lehetett szövegbevitellel és egérrel is irányítani, de a kilencvenes évek közepére már kicsit avíttnak hatott. ráadásul a fejlesztők a kalandjátékmotorba a tárgyalt esetben egy szerepjátékot is bele akartak gyömöszölni, hiszen a Superhero League of Hoboken egyszerre akart két zsánernek megfelelni. Ez sajnos mérsékelten sikerült, és talán ez a játék legnagyobb baja. A kaland- és az RPG-elemek váltogatják egymást, szinte teljesen elszeparáltan - olyan, mintha az ember egyszerre két játékkal játszana. A felfedezős térképnézet és a csaták szerepjátékra emlékeztetnek, a beszélgetős-tárgyhasználós betétek kalandjátékra. És a kettő ritkán van kapcsolatban - például az egyik karakter le tudja nyugtatni az állatokat a csatákban, de ha egy kalandjátékos részben hirtelen ott találja magát egy csomó birka között, nem tudja használni ezt a képességét, mert az ott egy fejtörő, amit máshogy kell megoldani.

Ha ezen túltesszük magunkat, már könnyebb szeretni a játékot, mert a körítés és a humor amúgy egészen frenetikus. Valahol a távoli jövőben járunk, egy rakás olyan esemény után, amikből egy is elég lenne egy posztapokaliptikus környezethez. A helyszín a lepukkant Amerika, amit fura lények népesítenek be, amik az elmúlt évtizedek háborúi, szennyezései után fejlődtek ki mindenféle szerves és szervetlen anyagból. Mutáns hamburgerek és elfajzott amerikaifocisták terrorizálják a vidéket, miközben egy értelmet nyert jack-in-the-box, bizonyos Dr. Entrópia rettenetes terveket szövöget, például olyan galambokat akar kitenyészteni, amik százszázalékos pontossággal telibe tudnak szarni bármit. Csak a hobokeni szuperhősök segíthetnek, még akkor is, ha nem tűnnek túl hasznosnak a képességeik, mert egyikük szervezeti ábrát tud villámgyorsan rajzolni, a másik bármennyi csípős ételt be tud zabálni úgy, hogy nem lesz tőle baja, a harmadik pedig megemeli ellenfelei koleszterinszintjét.

Talán ennyiből is látszik, hogy Meretzky egészen kretén miliőt eszelt ki, ami önmagában is poénos, de az alapszituból fakadó humort még tetézik a mindenféle popkulturális utalások. A kivitelezés a motor miatt kicsit idejétmúltnak tűnhet, viszont az ötletes ellenfelek csodálatosan egyediek és szépen megrajzoltak. Összességében ma is kellemes benyomású a játék, ami a maga idejében - 1994-ben jelent meg - egészen zseniális volt, de még most is szórakoztató, nyilván főként a poénok miatt.

Sajnos sosem kapta meg a megérdemelt sikert, nem kis részben azért, mert a premier után három hónappal a Marvel beperelte a Legendet. Egészen hajmeresztő volt az indok: a "superhero" név a Marvel és a DC saját védjegye, és más nem használhatja. A Legendnek nem voltak jogászai ahhoz, hogy megküzdjenek egy Marvel-szintű agresszív óriással, ezért peren kívüli megállapodás született: az első szériát - tízezer darabot - el lehetett adni, de többet nem lehetett gyártani a játékból. Ez meg is pecsételte a játék sorsát, a Superhero League of Hoboken a Legend legnagyobb bukása lett, és majdnem csődbe vitte a véget. Két éve viszont megjelent a GOG-on, szóval az utókor igazságot szolgáltathat neki.

És még nincs vége, mert toplistáztunk is, a Hobokenhez méltón kretén módon. Összeszedtük a tíz legjobb játékot, aminek a címe úgy épül fel, hogy "Valami of Valami". Grath purista volt (kivéve, amikor nem), és alcímeket nem vett figyelembe, sőt a "the" szót sem. Én engedékenyebb voltam, így elég különböző listák születtek:

 

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. World of Warcraft (2004)

2. Rise of Nations (2003)

3. Illusion of Gaia (1993)

4. West of Loathing (2017)

5. Skies of Arcadia (2000)

6. Wizard of Wor (1980 és 1983)

7. Goof Troop (1993)

8. Ring of Red (2000)

9. Lords of Thunder (1993)

10. Streets of Rage (1991)

1. The Last of Us Part II (2020)

2. Wizard of Wor (1980 és 1983)

3. God of War (2018)

4. Day of the Tentacle (1993)

5. Prince of Persia (1989)

6. Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)

7. Heroes of Might & Magic III (1999)

8. Shadow of the Colossus (2005)

9. Curse of Monkey Island (1997)

10. Warcraft II: Tides of Darkness (1995)

 

Mivel ebben a kategóriában bőven van még kakaó, várjuk kommentben a ti listáitokat is. És legközelebb napokon belül jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20211024.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Kurucz Ádám, Kecskés János, Kozmér József, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

16 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr6116746408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thinkEdem 2021.11.05. 07:42:16

Master of Magic es Heart of Darkness.

scherier 2021.11.05. 11:07:09

A legelső wizardryba ha sokkal gyengébb ellenféllel találkoztál, akkor próbáltak elmenekülni, így már volt lehetőség elengedni őket. Legalább is c64-en. Én itt találkoztam ezzel először.

Kotort kb minden második évben végig játszom, és amikor ezt tavaly is megtettem, már volt hd-pack és widescreen mód. Abszolút vállalható volt nem volt csúnya. A fű ábrázolását viszont ki kellett kapcsolni, mert az bugos volt.

Nálam a Wizard of wor tuti első, most is sokat játszom vele, ha jön valaki vendégségbe tuti nyomunk vele egy fél órát, a pit stop 2 előtt:)

Master Of Orion és az EOB-k nálam nagyon meghatározó játékok, tuti fent lennének a listámon (egyikből sem a 3. rész:)

Szám és album címekben van még sok space of space. Sventh son of the seventh son és még sorolhatnánk órákon át.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.11.05. 20:46:34

satan of saturn! nem szép, de jó játék.

mbm 2021.11.05. 22:00:07

Heroes 3-ban emlékszem anno nem tudtunk angolul, de azt megtanultuk hogy a hosszabb szövegnél igent kellett mondani a rövidebbnél meg nemet ha nem akartunk csatázni :D

AarPoe 2021.11.06. 16:36:43

Heart of Darkness szintén
Diablo II: Lord of Destruction
Starcraft 2 mindhárom epizód :)
Runaway II: Dream of the Turtle

GépBalta 2021.11.06. 18:33:31

Azért bevallom titeket ismerve számítottam egy "Game OF the year edition" feltűnésére is legalább egyikőtök listáján.

Mester1202 2021.11.06. 20:25:57

Lords of the Midnight

Szekrényszagú néni 2021.11.07. 12:34:49

Iron Tummy: Vaspoci. A jack in the box meg talán keljfeljancsi, bár az a kidőlős játék. A Monty Pythonban rugós krampusznak fordították.

Szekrényszagú néni 2021.11.07. 15:08:19

Hány éves vagy, karcsi? De hogy kurva undorító, az biztos.

Mester1202 2021.11.07. 18:03:13

@Szekrényszagú néni: Nekem gyermek koromból a rugós ördög elnevezés rémlik.

ric64st (Rihárdó) 2021.11.07. 18:22:34

The Exploits Of Fingers Malone (C16)
Master Of Lamps (C64)
Wings Of Fury (C64)
Soldier Of Fortune (C64)
Super OF(f) Road (C64) :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.11.07. 20:09:48

@Szekrényszagú néni: engem már nem vonzanak a kispolgári konvenciók, így a korom sem vita tárgya. köszönöm a dicsérő szavakat.

Hidden fremen 2021.11.08. 08:23:16

Medal of Honor, Call of Duty, Soldier of Fortune az FPS-ek kiválóságai közül.

Generic Jingle 2021.11.12. 11:23:58

"és majdnem csődbe vitte a véget"
süti beállítások módosítása