HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #170: The Sentinel (+ a 10 legfurcsább videojátékos folytatás/spinoff)

2021.12.05. 01:08 Stöki

cpmini_170.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A The Sentinel a briteknél amolyan szent tehén: csak imádni illik, szuperlatívuszokban beszélni róla, dicsérni a zsenialitását. Én meg közben a nyolcvanas években azt se tudtam, mit kell csinálni vele, és Grath is így volt ezzel. Hát most egy Checkpoint Miniben feloldottuk az ellentmondást, és el kellett ismernünk, ez tényleg remek játék, még ha mára kicsit lassúnak is hat az eredeti verzió. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Szóval a The Sentinel (Amerikában The Sentry néven ment) egy brit játék, az a Geoff Crammond csinálta, akinek főleg autós játékokat köszönhetett 8-bites publikum, leginkább a Revset, a Stunt Car Racert és a Formula One Grand Prix sorozatot. Crammond fizikusként végzett és erős volt matekból is, szóval nem csoda, hogy a szimulátoroknál kötött ki, érdekelte a fizika modellezése. Karrierjében a The Sentinel tulajdonképpen egy kitérő, de van köze az autós játékokhoz: Crammond ezen kísérletezett ki számára újfajta 3D megoldásokat.

A brit fejlesztő azt szerette volna megoldani, hogy nem wireframe grafikával (mint amilyet az Eilte használ), hanem fillezett poligonokkal generálódjon egy 3D terep. És hogy megnehezítse a dolgát, a szerényebb képességű BBC Micrón szerette volna ezt összehozni. Aztán ez több hónap alatt sikerült is, elkészített egy ilyen grafikus motort, és ha már elkészítette, csinált hozzá egy játékot is. Mivel a 3D-terepen BBC Micrón sok lehetőség (és köszönet) nem lett volna már a mozgásban, egy statikusabb helyfoglalós játékot képzelt el, egy logikai-ügyességi mutációt. Ez lett a The Sentinel.

Mivel a játékban annak idején sokan nem tudták, mit is kell csinálni, röviden összefoglalnám. A 3D terep tetején forog lassan körbe a címszereplő őrszem. A játékos egy alsóbb platformról indul, és egy robot bőrébe bújik. Ez a robot tud tereptárgyakat - leginkább sziklákat és fákat - elnyelni (A billentyű), ekkor nő az energiája. Az energiából a robot teremteni is tud, sziklát (B), fát (T) vagy egy robotot (R). Ha van másik robothüvely, abba a játékos át tudja küldeni a tudatát az aktuális robottestből (Q). És lehetősége van még hiperugrásra (H), amivel általában egy alsóbb részre teleportál véletlenszerűen - kivéve, ha az őrszem platformján áll, mert akkor a hiperugrás megnyeri a pályát. A játék célja az őrszem elnyelése, amit két dolog nehezít meg. Egyrészt az, hogy csak azokat a tárgyakat lehet elnyelni, amikre a robot rálát (vagyis magasabbra kell jutni). Másrészt az, hogy ha az őrszem észreveszi a robotot, elkezdi leszívni az energiáját, és pár másodperc alatt végez vele.

Mindebből következően a játékmenet úgy néz ki, hogy a robottal először elnyelünk mindenfélét, amire rálátunk, hogy energiát gyűjtsünk, aztán egy szimpatikus mezőn létrehozunk 1-2 sziklát, azokon pedig egy robotot, átküldjük bele a tudatunkat, és hopp, máris magasabb terepen vagyunk. Ekkor elnyeljük a régi robottestet (az is ad energiát), és megint keresünk energiaforrást, megint építkezünk, feljebb teleportálunk, és így tovább, amíg elég magasra nem jutunk, hogy rálássunk az őrszem platformjára (és elnyeljük az őrszemet). Persze mindeközben folyamatosan figyeljük az őrszem forgását, és igyekszünk nem a szeme elé kerülni. A későbbi pályákat (van összesen 10 ezer) nehezítik alsóbb szinteken is jelen levő, alacsonyabb rangú őrszemek. Mondani sem kell, mindez így nem volt leírva a játékban, csak a kézikönyvben, szóval anno sok warezos nem tudta, mit kell csinálni, mert nem ismerte a megfelelő billentyűparancsokat.

Bár a The Sentinelt talán kicsit túlajnározzák a britek, kétségtelenül egy eredeti és jól kitalált játék, ami a maga idejében még jól is nézett ki. Nem csoda, hogy sikeres lett, amikor 1986-ban a Firebird kiadta, portolták is aztán mindenfélére. Ma már kicsit kényelmetlen játszani vele, főleg a körbefordulás (nézelődés) lassúsága zavaró. De vannak modernebb változatai (például a Zenith), azokkal nagyon jó móka ma is. 1998-ban készült egy folytatása is, a Sentinel Returns pécére és PlayStationre. Ebben Crammond nem volt benne, mert nem akart foglalkozni vele. A második rész mögött a játék egyik legnagyobb rajongója, John Cooke állt, aki valahogy a horrorrendező John Carpentert is megfűzte, hogy írjon zenét a játékhoz. A programnak 651 pályája volt és a kilencvenes évek végére jellemző steril 3D grafikát használt, de valahogy a letisztult eredeti szimpatikusabb volt mindkettőnknek.

És még nincs vége, mert toplistáztunk is, az elég fura indíttatású folytatás kapcsán elkezdtünk gondolkodni, hogy vannak-e még játékok, amiknek a folytatása (vagy valamilyen mellékága, spinoffja) nagyon szokatlan volt valamilyen okból. Hát persze, hogy vannak, olyan sok, hogy nem is lett egyezés a toplistáinkban:

 

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Pokémon Conquest (2012)

2. Metal Gear Acid (2004) és Uncharted: Fight for Fortune (2012)

3. Guilty Gear 2: Overture (2007)

4. Mario's Time Machine (1993)

5. Half-Life: Decay (2001)

6. Pokémon Channel (2003)

7. Might & Magic: Clash of Heroes (2009)

8. Satellaview Zelda-játék (1995)

9. Wolfenstein RPG (2008)

10. Battles of Prince of Persia (2005)

1. Kinect Star Wars (2012)

2. Ripened Tingle’s Ballon Trip of Love (2009)

3. The Typing of the Dead / Darts of the Dead (1999, 2017)

4. Doom RPG (2005)

5. Mario + Rabbids Kingdom Battle (2017)

6. Theatrhythm Final Fantasy (2012)

7. Arm Wrestling (1985)

8. Skullmonkeys (1998)

9. Banjoo-Kazooie: Nuts & Bolts (2008)

10. Bomberman: Act Zero (2006)

 

Mivel ebben a kategóriában bőven van még kakaó, várjuk kommentben a ti listáitokat is. És legközelebb napokon belül jövünk Checkpoint Now-val. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20211024.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Kurucz Ádám, Kecskés János, Kozmér József, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

4 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr6416773882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.12.05. 20:15:59

ez egy kurva jó játék. bár a zenith kényelmesebb, de anno hatalmas flash volt.
a spinoffba bedobnék néhány nevet, az alone in the dark 2-3-at (árnyékai voltak az első résznek, teljesen más játékstílusban), a zelda ii-t, a mk shaolin monks-t, a sonic r-t, a hotel mario-t, a lost planet 3-at, a c&c renegade-et, a street fighter the movie the game-et, a metroid prime federation force-ot, a castlevania judgement-et, a shadow the hedgehog-ot, a bomberman act zero-t. vagy a sabre wulf gba-s "folytatását".

Dukefazon 2021.12.05. 21:16:12

Theatrhythm -> teöth-ridm

Dukefazon 2021.12.05. 21:47:07

A House of the Dead sorozat egy másik eszement része: Pinball of the Dead GBA-ra :)

A Typing of the Dead-ben 1-1 Dreamcast volt a hátukon és a Dreamcast alatt meg 1-1 rohadt nagy elem, amitől fordozható volt. Amikor a House of the Dead 2-ben eredetileg a cutscene-ben lőttek a karakterek, addig a Typing of the Dead-ben épp leüt pár billentyűt. Nagyon ki van találva, szerintem segített nekem a gyorsabb gépelésben, az tuti :)

kemi242 2021.12.07. 11:05:26

Nem is tudtam, hogy Geoff Crammond ilyen játékot is csinált. Elsősorban autós játékokról ismert, a Grand Prix 2 szerintem máig a legjobb Forma 1-es játék.
süti beállítások módosítása