HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #248: Ninja Golf (+ a 10 legfurább sport videójátékban)

2024.10.03. 23:48 Stöki

cpmini_248.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ninja Golf - ez a játékcím akkora hülyeségnek tűnt, hogy muszáj volt kipróbálnunk, és ezzel befoltoztunk egy lyukat a műveltségünkön. Ugyanis a játék nem csak hülye című, de egy nem túl sikeres platform (az Atari 7800) egyik legismertebb játéka. Sajnos csalódnunk kellett, de megvigasztaltuk magunkat egy toplistával. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Ninja Golf a BlueSky Software nevű kaliforniai stúdióban készült (nem Blue Sky, az egy másik cég), ami nem túl jelentős a játéktörténelemben, leginkább erről a Ninja Golfról ismeretesek. A játék 1990-ben jelent meg, kizárólag Atari 7800-ra, ennek ellenére ma is vannak, akik ápolják az emlékét.

Az alapötlet megszületéséről kétféle sztori terjed, nem tudni, melyik az igaz. Az egyik szerint a BlueSky elkezdett egy idétlen, a Golfőrültek humorára építő platformjátékot fejleszteni és kiadót keresett. Megtalálta az Atarit, ahol azt mondták, jó a játék, de ne legyen ennyire vicces, a főszerepő golfos viszont legyen valami karakteresebb figura, például egy nindzsa. A másik sztori úgy meséli, hogy egy ataris menedzser előadást tartott a BlueSkynál és a diáin mutatta, milyen játékok fognyak jól. És egymás után jött a diákon a "golfjátékok" és a "nindzsás játékok" kategória, a menedzser pedig viccesen megjegyezte, hogy haha, csináljatok nindzsás golfjátékot. Akárhogy is: egy ataris ember fejéből pattan ki az ötlet.

A Ninja Golfot két programozó rakta össze, David A. Dentt és David R. Sullivan, a grafikában pedig Dana Christian segített nekik. Vagyis dizájner igazából nem volt, ami meg is látszik a játékon. Technikailag tök oké, az Atari 7800-hoz képest nem is néz ki rosszul, de mégis hiányzik belőle valami, amitől jó lenne. Ugyanis elvileg egy golfjáték és egy verekedős játék keveréke lenne, de mindkét műfajban elbukik.

Főleg a golfjátékos része primitív (ami azért érthetetlen, mert a BlueSkynak volt korábban egy remek golfjátéka, a Mean 18): egy pontszerű, izgő-mozgó kurzort irányítva tudjuk megadni az ütés irányát - és ennyi. A labda elszáll, a nindzsa pedig utánaered. Ekkor jön a verekedős rész: attól függően, hogy milyen messzire és milyen terepre ütjük a labdát, a játék összerak egy scrollozódó kis pályát, amin golfos nindzsa főhősünknek le kell vernie mindenféle ellenfelet: más nindzsákat, kígyókat, cápákat(???) vagy éppen hörcsögöket pockokat ürgéket völgyi simafogú tasakospatkányokat. Ez a beat'em up rész szintén nagyon egyszerű, nincs benne kombózás, többféle fegyver vagy más taktikázásra lehetőség. Emiatt a játék unalmas is, ráadásul minden lyuknál ugyanaz a főellenfél jön. Ha ugyanis nindzsánknak sikerül a lyuk közelébe ütnie a labdát, megjelenik egy kínai sárkány, akit le kell lövöldözni.

És ennyi. A Ninja Golf nem igazán tudott felnőni a címéhez, emiatt nem is ajánljuk, de a koncepció előtt leborulunk. Annyira, hogy két toplistát is összehoztunk. A legfurcsább sportjátékokat, illetve videójátékos sportokat próbáltuk meg összeszedni. Bőven volt miből válogatnunk, végül a lenti toplistákat szültük.

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Turf War a Splatoonból (2015)

2. What the Golf? (2020)

3. Regular Human Basketball (2018)

4. Ribbit King (2003)

5. Husky Express (2009)

6. Headmaster (2016)

7. Dodgeball Academia (2021)

8. Oddball a Halo sorozatból (2001-)

9. Blitzball a Final Fantasy X-ből (2001)

10. Sega Soccer Slam (2002)

1. Dead or Alive Xtreme sorozat (2003, 2006, 2016)

2. Caveman UGH-lympics (1988)

3. Yetisports sorozat (2004-)

4. Rocket League (2015)

5. Ribbit King (2003)

6. Hypaball (1986)

7. Alternative World Games (1987)

8. Pirates vs. Ninjas Dodgeball (2008)

9. Speedball 2: Brutal Deluxe (1990)

10. Battle Chess (1988)

Mivel ebben a kategóriában még akadhat találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. Legközelebb jövő héten jövünk az esedékes Checkpoint Now-val. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a tizedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20240704.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, adam1224, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Paller, Tóth Balázs Aladár, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Adam007, PeterB, Sh4mir83, Nagy Ákos, Bognár Helka, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Bohner Gergő, cubeshadow, Balfars, Karasz Edit, Dirty_ Dave, Zergeborg, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tamás, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Polben, Nagy Krisztián, Tamás, Rules, Pusztai László, Ripburger, Kester, Szabó Ferenc, Salat Csaba, Pálfi Tamás, Kavics, thechewieone, MacMaiger, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, milyenferi, Xlabu.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

2 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr2918700250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.10.04. 06:48:43

a caveman ugh-lympics jó játék.
modernebb sportjáték csak ez a kettő jutott eszembe:
drink more glurp, qwop.

anaqer 2024.10.04. 17:54:30

@manson karcsi:

QWOP-ot játéknak nevezni erős túlzás, de vicces kis baromság volt.
süti beállítások módosítása