HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #237: Hell: A Cyberpunk Thriller

2024.04.21. 17:42 Stöki

cpmini_237.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Készülünk az 500. adásunk felvételére, ezért kicsit takarékon vannak most az adások, de egy Mini azért elfért a hétre. Sajnos egy olyan Mini, amivel magunkat is sikerült megszívatni. A Take Two-adásban emlegettük a Hell: A Cyberpunk Thrillert, én pedig lecsaptam rá, hogy ami ennyire rossz című, az már szinte szórakoztató lehet, mint a szintén nemrég bemutatott Corpse Killer. De sajnos nem ez a helyzet, ez a játék annyira rossz, hogy az már túlment az "annyira rossz, hogy az már jó" határon, egyenesen a bűnrosszba. Szóval ezt kipróbáltuk, hogy nektek ne kelljen. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Tehát a Take-Two alapítása körül járunk, dúl a CD-láz, mindenki az új adathordozóban látja a jövőt, és néhány ember kifejezetten az élőszereplős felvételekben, hiszen azokból mennyi ráfér egy cédére. John Antinori is ezek közé az emberek közé tartozott, és mivel producerként dolgozott a Take-Twonál, kiadta az irányt: arccal az fmv-k felé. Ebből a törekvésből lettek aztán olyan játékok, mint a Ripper vagy később a Black Dahlia, de rögtön a cég második játéka is ebbe a trendbe sorolható, ez volt az 1994-ben DOS-ra és 3DO-ra megjelent Hell: A Cyberpunk thriller.

A játék nemcsak a CD-ROM-forradalom élharcosa volt, de a 3D-vonatra is nagyon korán felugrott. Ami utólag rögtön nem tűnik szerencsés döntésnek: az ilyen játékok nagyon hamar elkezdtek rosszul öregedni, és hát a Hell: A Cyberpunk Thriller esetében is ez a helyzet. Béna mozgású, ronda 3D modellek animálnak műanyag hatású hátterek előtt az fmv-k nagy részében. A kisebb részben pedig két színész, Stephanie Seymour és Geoffrey Holder jelenik meg mint ember, amivel nagyon elütnek a rajzolt környezettől. És amúgy szerepelnek még további színészek a játékban, olyan nevek, mint Dennis Hopper és Grace Jones, de ők csak a hangjukat adják egy-egy szereplőnek. Megmagyarázhatatlan ez a koncepció, én még Grath összeesküvés-elméletét is elképzelhetőnek tartom, miszerint az egész játékot élő szereplőkkel akarták felvenni, de aztán nem sikerült, és valahogy ilyen felemás lett a végeredmény.

De nemcsak a látvány rossz, hanem a történet és a játékmenet is. Egy külsőnézetes point-and-click kalanddal van dolgunk, aminek a műfaji fejlődése 1994-re szinte kész volt. Ehhez képest a Hell: A Cyberpunk Thirller olyan, mintha évekkel korábban tervezték volna: frusztráló ügyességi játékok vannak benne, meg lehet halni (elég könnyen), lehetetlenné tehetjük a végigjátszást anélkül, hogy tudnánk róla (még könnyebben), a kezelése pedig borzalmasan nehézkes. Ja, és konkrétan hibás több fejtörő megoldása.

Maradna a történet, ami szerint valamikor a 21. században megnyílt bolygónkon a Pokol, és ezt kihasználva egy egyházi-katonai szervezet hajtotta uralma alá az Egyesült Államokat. A rezsim a poklot börtönként használja, oda küldik a bűnözőket és persze a rendszer ellenségeit is. Ezt a rendszert védi a két főhős, Gideon Eshanti és Rachel Braque is, két kormányügynök (és amúgy szeretők), amíg egy napon meg nem akarják őket ölni. Hamar rájönnek, hogy a rezsim akarja őket holtan látni, és elkezdik kideríteni, hogy miért. A nyomozásuk egészen ritmustalan, ötlettelen és béna helyszíneken és fordulatokkal zajlik le - az adásban elspoilereztünk néhányat (például a titkot, hogy tulajdonképpen mi is a pokol), akit bővebben érdekel, hallgassa meg. És ha nem hinne nekünk, olvassa el  ezt a cikket, amit egy olyan újságíró írt, aki minden bug és nehézség ellenére végigjátszotta a játékot (és ez érezhetően megváltoztatta őt).

A Hell: A Cyberpunk Thriller amúgy sikeres volt a maga idejében (több mint 300 ezer eladott példány fél év alatt), de ez senkit ne tévesszen meg. Ez egy borzalom, és már a megjelenésekor is az volt, bottal se piszkáljátok. És bocs, most egy ideig nem próbálunk ki rossz játékokat (legalábbis direkt nem).

Legközelebb egy héten belül jövünk vendéges Checkpointtal. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a tizedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20231125.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Paller, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Adam007, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, Bohner Gergő, cubeshadow, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Polben, Nagy Krisztián.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

4 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1518386563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.04.22. 06:47:38

pedig mennyire reszeltek rá a pc guruban, hogy stefani seemore (butts); és volt hozzá szép hosszú végigjátszás is.
a másik ilyen jellegű játék a bureau 13 volt, azt is agyonsztárolták.

Zolexx 2024.04.22. 12:32:43

Egyszer valaki lajstromba vehetné ezeket a bukott buzzword-öket FMV-től NFT-ig.

Kit Fisto 2024.04.22. 19:53:43

Hát ez a játék tényleg egy kalap k...t sem ér! Nem látta senki, hogy milyen rossz. Eljutott a kiadásig. Ez egy x-akta, megmagyarázhatatlan. De legalább a címe találó. A pokolban kellhet ilyen rossz játékkal játszani mégpedig kötelezően, és az felér egy krimivel, hogy miért és hogyan kerülhetett ez emberek közelébe.
Azért még nagyon örültem a mininek, mert már kb. ötszázadszor hallgattam meg pár régebbi adásotokat, az elsőt és másodikat Brigivel, az Amigásat, és a Nebulusos/C64-es toplistásat. Kedvet kapva meg is néztem a Youtubeon egy kiváló összehasonlító videót, amiben 17 Nebulus verziót mutatnak meg, majd véleményeztem. Akit érdekel, ezen a linken úgy nézheti meg, hogy nem a Youtubeon, hanem a böngészőben nyílik meg, teljes képernyős beágyazottként - így nincsenek reklámok! :)
www.youtube.com/embed/gMtJSz0KC9I
(sajnos nem minden videónál működik, de aminél igen, azt így nézem meg)
Stöki, a Barbara Bacchus név létezik. Amint meghallottam, tudtam, hogy már találkoztam vele. Ami azt illeti, van belőle több is.
A Suzie Toast névvel kapcsolatban pedig azt találtam, hogy Suzie de Rohan Willner a CEO-ja a Toast márkanevű nadrággyártó cégnek. :)
Lehet, hogy kevesebb kávét kellett volna inni?
i.gifer.com/origin/29/2939f8761867cba9c78dde3b8273e846_w200.gif

Szekrényszagú néni 2024.04.23. 20:26:50

Bloodnetről nem akartok majd valamikor? Kübérpunk + vámpírizmus.
süti beállítások módosítása