HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

Checkpoint Mini #62: Nebulus (+ a 10 legjobb C64-játék)

2017.12.31. 15:23 Stöki

cpmini_62.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.) És szeretném megköszönni mindenkinek az idei figyelmet és retróban gazdag, boldog új évet kívánni minden kedves hallgatónknak, szimpatizánsunknak, vendégünknek és támogatónknak. 2018-ban jövünk rendületlen lendülettel.

Az évvégi adásdömping utolsó darabja jön 2017 utolsó óráiban, aztán kicsit elvonulunk előkészíteni az új évadot. Az idei utolsó Checkpoint Minibe a Nebulus került, amihez mindkettőnket kellemes emlékek fűztek - mint kiderült, nem véletlenül, a 30 éves játék egész jól muzsikál ma is. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

A Nebulus fejlesztője a Hewson (ejtsd. Hewson) Consultants, a Commodore 64 egyik legjobb csapata, a kulcsfigura pedig John M. Phillips, aki nem sokkal a Nebulus készülése után a Bitmap Brothershez igazolt. és ott lett technológiai igazgató.

Az 1987-es játék egyediségével elég népszerű lett (főleg miután a Golden Joystick Díjat is megnyerte a legjobb eredeti játék kategóriájában), ezért szinte minden akkor létező portra átírták, és később még továbbiakra is - Amiga, Atari ST, ZX Spectrum, Amstrad CPC, C64, Game Boy, NES, Atari 7800, Acorn Archimedes, Wii Virtual Console, MS-DOS a teljes lista (illetve a C64 DTV-be is bekerült 2004-ben). Érdekesség, hogy a Doom-fejlesztő John Romero írta megrendelésre az Apple IIe portot, de ezt végül a kiadó lelőtte (azért John még az 1989-es AppleFesten bemutatta), illetve hogy az Atari ST-változatot a Hewson kiadta egy külső cégnek, de miután három hónap alatt sem tudtak semmit felmutatni, Phillips odament, és egy hónap alatt összerántotta a konverziót.

A játékot több néven is ismerték, Amerikában Tower Toppler volt a neve, egy olasz bootleg verzió Subline lett, Japánban pedig Castelian, illetve Kyorochan Land néven ismert. Ez utóbbi verzió egy advergaming játék volt átrajzolt sprite-okkal, a Kyorochan csokigyártó cég támogatta, és ebben a verzióban a cég kabalaállata, egy madár volt a főszereplő.

Az alapjátékban egyébként Pogo volt a főhős neve, aki a Nebulus bolygó tengereiben élt boldogan nebulean barátaival együtt, amíg egyszer csak nem jöttek idegenek, hogy mindenféle tornyokat építsenek a tengerekbe. Pogo feladata a tornyok tetejére feljutva lerombolni azokat, illetve a 8 pálya (8 torony) közti bónuszpályákon halakat gyűjteni a tengeralattjárójával. Műfaját tekintve a Nebulus platformjáték, de nagyon eredeti nézettel. A játék nézőpontjának közepében Pogo áll, és ez mindvégig így marad, akkor is, amikor hősünk mozogni kezd - vagyis gyakorlatilag a henger alakú torony fordul el Pogo mellett/alatt. Ez a megoldás, illetve az erre felépített motor olyan mélységérzetet adott, ami igen ritkának számított a 8-bites platformokon. Ennek fényében külön lenyűgöző, hogy az egész egy apró technikai trükkből indult ki: Phillipset megfogta az Uridium egyik képernyőjén egy logóban látott forgó elem, és kitalálta, hogy csinál egy hengerfelületre feszített lövöldözős játékot. Ezzel technikai korlátok miatt befürdött, de a dizájnt átalakítva kigondolta, hogy akkor a henger ne fekvő, hanem álló legyen, a műfaj pedig platformjáték.

A játékmenetet a hengeres nézet megbolondítja, amúgy sima mész-és-ugrasz móka ajtókkal és liftekkel, illetve pár ellenfelet ki lehet iktatni lövéssel (a többit átugrani vagy kikerülni kell). A játék nehezebb, mint első pillantásra tűnik, mert ha ellenfélhez érünk, nem halunk meg, csak egy alsóbb platformra esünk, és csak akkor veszítünk életet, ha a legalsóbb platformokról esünk a vízbe. Viszont van időlimit minden pályán, és könnyű összehozni 3-4 platformos "kombókat", amikor egy alsóbb platformra esve rögtön szörnnyel találkozunk, és tovább esünk, aztán szinte elölről kezdhetjük a pályát. Szóval végső soron leggyakrabban azért lehet meghalni, mert elfogy az idő. Grathnek leginkább ezzel gyűlt meg a baja, nekem pedig a hirtelen eltűnő platformokkal - ez egy olyan játék, amiben előre ki kell ismerni a pályákat, és megtanulni, hogy melyek azok a platformok, amikre látszólag rá lehet lépni, de valójában át kell ugrani őket. Ezzel együtt mindketten ajánljuk most is a Nebulust, mert ma is tök szórakoztató. A C64-játékok többségének a játékmenete annyira avítt ma már, hogy nem adja meg azt az örömet, mint régen - a Nebulus üdítő kivétel. (Volt amúgy egy kevésbé ismert folytatása is, az 1991-es Nebulus 2: Pogo a Gogo. Ez csak Amigára jelent meg az Infernal Byte Systems fejlesztésében, és gyakorlatilag a Nebulusnak egy szebb kiadása volt más pályákkal.)

A játék kapcsán egy toplistát is összeszedtünk, az eddigi legnehezebbet: a 10 legjobb C64-játékot. Én csaltam, mert két listát is gyűjtöttem, egyet a legjobb eredeti C64-játékokról, egyet az átiratokról (sajnálom, nem tudtam választani, hogy első helyre az Impossible Missiont vagy a Wizard of Wort tegyem). Grath tartotta magát a szabályokhoz, de elég hasonló az ízlésünk: 3-3 játékot eltalált a listáimon. A következő toplistákat hoztuk össze (persze az adásban részletesen magyarázzuk-értékeljük a választásainkat):

STÖKI TOP10 (eredeti)

STÖKI TOP10 (átiratok)

1. Impossible Mission I-II (1984, 1988)

2. Maniac Mansion (1987)

3. Sid Meier's Pirates! (1987)

4. Project Firestart (1989)

5. Laser Squad (1988)

6. Katakis (1988)

7. Paradroid (1985)

8. The Last Ninja 2 (1988)

9. Nebulus (1987)

10. Microprose Soccer (1988)

1. Wizard of Wor (1983)

2. Wasteland (1988)

3. ELITE (1984)

4. Archon I-II (1983, 1984)

5. Commando (1986)

6. Bruce Lee (1984)

7. Turbo OutRun (1989)

8. Boulder Dash (1985)

9. Paperboy (1986)

10. Ghosts 'n Goblins (1986)

GRATH TOP10

1. Ultima IV (1985)

2. Wizard of Wor (1983)

3. Project Firestart (1989)

4. Paradroid (1985)

5. Pool of Radiance (1988)

6. Archon: The Light and the Dark (1984)

7. Sid Meier's Pirates! (1987)

8. Wasteland (1988)

9. Newcomer (1994)

10. World Class Leaderboard Golf (1987)

Nyilván ez a toplistás műfaj totál szubjektív, szóval várjuk a ti listáitokat is kommentekben. Legközelebb pedig már jövőre, valamikor január közepén lesz Checkpoint, mégpedig a 2017-es év legjobb pillanataiból egy besztof adás. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból pedig a teljes második évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod.

 

A harmadik évad korábbi Checkpoint Mini adásai:

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán, illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20171221.png

További támogatóink:

Kiss András, Kúthy Előd, Molnár Zsolt, Hollósi Dániel, Stang Szabolcs, Barny, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Pató Lőrinc, Gortva Gergely, Szigeti Gábor, Zila, tomtech, jurgen_habermas, RZP, waces, crippler, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, SViktor, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zoltán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Wraith, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Gabesz, Nagyi, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Hájas Ákos, Bojki, Rokborn, Lottsie, Szőke Attila, Gabe

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk.)

63 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8913535415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karvaly 2018.01.01. 00:34:39

Ó, a jó öreg Nebulus (nekem már csak Nebulus fix +TR, mivel így nevezték a lemezen trainerrel ellátott verziót) Imádtam amikor kijött, '87-ben, aztán pár éve ismét kipróbáltam, és úgy jártam, mint Grathék a North & South-tal, rettenetes idegesített, számomra csalódás volt, rosszul öregedett.

Komojtalan 2018.01.01. 10:20:14

Természetesen minden lista szubjektív, de legalább két játékot hiányolok, ami már itt is volt. Mikor még Spectrumom volt, azért jártam át esténként a haverhoz, hogy Giana Sisterst és Street Rodot játszunk. 30 évvel ezelőtt nyilván sokkal többet játszottam, de annyi játék idővel is képtelen vagyok elhinni hogy valaki végig játszotta az Elitet. A CoV -ban folytatásos lista jelent meg a kódokról :-). Boulder dash eleje is kedvenc volt, de azt sem tudom elképzelni hogy valaki végig játszotta a mozgó akármik miatt, szerintem azzal nagyon elrontották.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.01.01. 14:18:24

pirates, defender of the crown, raid over moscow, commando, outrun, high noon, paradroid, pitstop 2, tir na nog, mercenary.
cybernoid 2, katakis, donald duck's playground, eskimo games, caveman ugh-lympics, usagi, giana sisters, impossible mission 1, krakout, midnight resistance.
monty on the run, olympic skier, parsec, captain blood, rescue on fractalus, river raid, revs, antiriad, space taxi, silkworm.
speedking, spy vs spy, super pipeline (faszorrú patrick), supremacy, thrust, tusker, uridium, west bank, zorro, bop n rumble.

top 4×10, vagy mi.

Generic Jingle 2018.01.01. 16:41:03

Az előző hozzászólók ellőttek pár nevet a listámról, így most hírtelen csak egy: California Games!!!

GalaHU 2018.01.01. 16:43:36

Na ugye, hogy nem csak engem érdekel a Street Rod????? :)

(meg jöhet a GT, FM, és Colin széria is...)

alien 2018.01.01. 16:50:28

@GalaHU: meg PC re is volt.
Get your pink slips

Generic Jingle 2018.01.01. 17:03:20

Csak részben tartozik ide, hogy anno kb. két évig egyszerre volt C64-em és Amiga 500-om, mégis nehéz szívvel éltem meg, hogy a C64-en megkedvelt játékok folytatásai már csak Amiga 500-on jöttek ki.

Zed is not dead yet 2018.01.01. 17:48:41

Beach Head, Choplifter, Neptun's Daugter, Grid, (nem jut a címe eszembe, tengeralattjárós cucc), Xenon ...

Savior 2018.01.01. 18:00:23

Sok mindent elmondtak már (Donald Duck, Ultima, King's Bounty, Krakout, Neuromancer, stb.), úgyhogy csak az azon felülieket ömlesztve, de biztos kihagyok egy csomót: Dun Darach (1985), Dragon Wars (1987), Times of Lore (1988), Soulless (2012). Ja, és valaki meg most csinálja a Civilizationt...

És ha már Hewson, akkor a Netherworld (1988) sem volt rossz, bár azért nem toplistás.

Fodor Balázs 2018.01.01. 18:18:46

1. Sid Meier's Pirates!
2. Street Rod
5. Impossible Mission
3. Defender of the Crown
4. Creatures II
6. Oil Imperium
7. Last Ninja II
8. Raid over Moscow
9. Hostages

politologus · http://politologus.blog.hu 2018.01.01. 20:21:26

Ne feledjük, hogy az Impossible Mission II. magyar programozók munkája volt!
A listáitok szuperek, az I Play 3D Tennis címűt ajánlanám még figyelmetekbe, mert az volt talán a legjobb sportjáték C64-re, ill. máig az egyik legjobb teniszjáték (beleértve a pécéseket is). A C64-es játékok mocskosul nehezek voltak, a mai betutorialozott fiatalok nem is bírnák cérnával, ha ezekkel próbálkoznának. A C.R.E.A.T.U.R.E.S. II. telitalátat Fodor Balázstól, mert az a C64 egyik utolsó nagy címe volt, technikailag az egyik legfejlettebb játék.

Grath 2018.01.01. 20:26:39

@Savior: A Dun Darach tudomásom szerint csak Spectrumra jelent meg.

Komojtalan 2018.01.01. 21:59:47

@Grath: Most néztem és csak az első rész jelent meg C64 -re a négyből. Internet nélkül nem tudom ki volt az a pihent agyú aki végig tudta játszani a Tir na nog, Dun darach, Marsport trilógiát, mondjuk a 4. részbe: Heavy on the magick bele is tört CoV (SpV) bicskája is. Még leírással sem volt könnyű végig játszani.

Savior 2018.01.01. 22:01:19

@Grath: Fenébe! Abban biztos voltam, hogy emulátoron játszottam vele, de akkor ezek szerint Spectrumon. :) Mindegy, csak a Tir na nogról jutott eszembe, azt is csak utólag, emulátoron vittem végig, mert annak idején, gyerekként nem ment...

@Én tudom jól: igen, persze. "Welcome to Myth."

korporál jolán 2018.01.01. 23:03:28

Először is köszönöm a megemlékezést rólam! :)

Tízes listát nem tudnék összeállítani, mert rengeteg kiváló játék jelent meg C64-re, amelyek között nem lennék képes rangsort felállítani. Ezek közül sokat leírtak fentebb, de néhány játék, amit még nem említett senki: Strike Fleet, Steel Thunder, Rick Dangerous 1-2, Wings of Fury, Space Rogue, Barbarian 2, Turrican 2, Super Cars, Iron Lord, King's Bounty, Montezuma's Revenge, Ski or Die, Skate or Die, The Train, Mechanicus.

A Grath által megemlített focis játék az International Soccer névre hallgatott és a Super Games cartridge-en volt megtalálható, személy szerint én jobban szerettem a Microprose Soccert, ami Stöki listájára is rákerült.
Az autós játékok közül a Turbo Outrun helyett én jobban szerettem a Outrun Europa és a Turbo Charge játékokat.

Viszont hogy nem került rá egyikőtök listájára sem a Golden Axe? :)

MelakFromSZTSZ 2018.01.02. 01:56:36

csak megemlítés okán mert baromi sokat játszottunk velük:
bubble bobble
g.i. joe
lords of chaos

Bobby Newmark 2018.01.02. 04:01:37

@Komojtalan: Én PCn az ELITE Plus-t tutira végigjátszottam. Azt már nem tudom, hogy évekkel előtte C64-en meddig jutottam, a szivatós, minden kaját felzabáló, féktelenül szaporodó kis dögökkel biztosan találkoztam. De szerintem ott is megvolt az összes küldetés meg az elite besorolás, még ha tényleg rohadt soknak tűnik így évtizedek távlatából a több ezer kill, ami kell hozzá...

zako1 2018.01.02. 08:47:56

1. The Great Giana Sisters
2. Defender of the Crown
3. Impossible Mission I-II.
4. Super Pipeline
5. Wizard of Wor
6. Kikstart I-II
7. Street Rod
8. Paperboy
9. Krakout
10. The Last Ninja II

Alig lemaradva a listáról: Sid Meier's Pirates!, Barbarian, Commando, California Games, Bosszú, IK+, Head over Heels, Ghostbusters.

Winter is coming 2018.01.02. 09:11:16

Nehéz megítélni, hogy melyik a jó játék. Ami összetett és hosszú a végigjátszása, vagy csak egy tök egyszerű játék, ami addiktív cucc és baromi sok órát tolt bele az ember.

Amivel sokat toltam és addiktív, de nem egy "nagy" játék:
Tetris
Krakout
Oils Well (lesnem kellett a címet, mert nekem ez futott Pipeline néven)

Amik kedvencek voltak, csak felsorolásszerűen:
Street Rod,
Supremacy,
Sterner Regnix vagyis Laser Squad,
Ski or Die (meg a Skate is)
Pirates,
The Last ninja (ebből is a második inkább) és a Saboteur
Ghosts and Goblins és Great Giana Sisters
Commando helyett nekem Who dares wins volt meg inkább
Elite helyett Moonfall
Midway 1942
meg legyen egy Turrican2

DocBulywood 2018.01.02. 09:15:51

Olyan genyók vagytok! :-)

Nem is lehet Top 10-es listát összeállítani, mert lemarad vagy 15 játék róla!

Mindenesetre: Last Ninja 1-2, Nebulus, Krakout, GPC, Dizzy-k, DOC, Iron Lord, Street Road, Bubble Bobble, Raid Over Moscow, Trollie Wallie, Newcomer, Impossible Mission 1-2, Flimbo Quest, Thing On The Spring, Comic Bakery, Shadow Of The Beast és még folytathatnám a sort.

Mindenesetre abban 100%-ig biztos vagyok, h a SID-ből amit lehetett, kihoztak a srácok - egy része a listámnak csak a játék ZENÉJE miatt létezik. Pedig a SID nem is tud tetszőleges hullámformát kiadni, mint az Amiga és mégis, sokkal hangulatosabb jó néhány játék C-64-en, mint Amigán!

Hihetetlen számomra, még most is, h 3 szólamból + 1 digi csatornából milyen fantasztikus, fülbemászó dallamokat csiholtak ki a zeneszerzők - a teljesség igénye nélkül: Ben Daglish, Matt Gray - még pacsiztam is velük 2016-ban októberben az Underworld-ben - Anthony Lees, Jeroen Tell, Chris Hatleid, Rob Hubbard, ...

Az biztos, h ezek a játékok, amíg van áram, van hw hozzá, az örökkévalóságig megmaradnak és ha már nem is mi, de a gyermekeink, unokáink még hallgathatják a zenéjüket és akár még játszhatnak is velük.

Így legyen!

GalaHU 2018.01.02. 09:57:00

Legyen lista is, bár a helyezések csak iránymutatásra jók:

1. Street Rod
2. North & South
3. Supremacy
4. Wings of Fury
5. Pirates!
6. Laser Squad
7. Speedball 2.
8. Microprose Soccer
9. Wizards of war
10. Test Drive

ui: Ha ennyi Street Rod-ozás után nem lesz belőle Mini bár kívánja a nép, nektek nincs szívetek! :)

ben2 2018.01.02. 10:09:39

Az Elite egyértelműen minden idők legjobb 8bites játéka platformtól függetlenül.

Duplaxiii 2018.01.02. 10:28:22

Kedves írás, emlékeket ébreszt bennem.
Előrebocsájtom, ez generációs kérdés is, nekem a C64 egy kötelező rossz volt már felnőtt koromban, családapaként, már PC-n melóztunk, a privát szféra meg ugye Spectrum volt nekünk.
De kellett C64-re is "fejleszteni", így inkább írtam egy saját Basic alapot, szétpreparáltuk a gépet és a flopit, hogy dolgozni is lehessen az egyébként csak egy fejlett játékkonzollal.
Ezért lep meg, hogy a listákban összesen két sportprogram található.
Mi, felnőttek meg csak ilyeneken törtük a joystickokat, a téli meg a nyári olimpiákkal.
Gondolom a ezen felnővő gyerekhalmaznak a sétálós, lövöldözős volt a menő, ami nekünk már tíz évvel azelőtt a kocsmai, játéktermi gépeken lefutott.
Szerintem a Boulder Dash az egyik nem sportalapú zseniális játék a C64-re.
A Commando meg ma kultikus lett, anno Tímár Péter Csapd le csacsijában a munkásőrök ugye azon gyakoroltaka pincében...

efi 2018.01.02. 13:24:59

Revs, Stunt Car Racer

Savior 2018.01.02. 15:13:01

@korporál jolán: Ha jól emlékszem, mintha 64-en nem is lett volna meg az összes pálya a Golden Axe-ben (bár az ending igen), meg most Youtube-on rákeresve, nem is néz ki túl jól. Ami tetszett benne nekem az az, hogy a PC változattal szemben minden varázslatnak más az animációja, illetve persze a zenéje. :)

Veder1 2018.01.02. 20:35:51

@Duplaxiii: szerintem nem. A legmenőbbek, mindig a komolyabb, részletesebb gamek voltak. Mint az ssi szerepjátékok, vagy a laser squad, pirates, elite. Nem véletlenül szerepelnek főleg ezek a listákon.

Rodolfo63 2018.01.02. 21:04:14

hmm, ezt a játékot nem ismertem korábban, de maga a pálya visszaköszön a nintendo-s Kirby-ben is

larry 2018.01.02. 21:27:55

Érik a top 10 Plus/4 játék! Szintén párhuzamosan két lista, az autentikus 16/+4-es release-ek, illetve valamelyik korabeli magyar magányos hős/csapat konvertált játékai. Na jó, igazából az első kategóriából nincs tíz, és a második kategóriából se C64-es mélységű a merítés, de komolyra fordítva, a korabeli hősök egyikével egy vendéges CP-t nagyon szívesen meghallgatnék egyszer. Léccilécci! Szárnyaló flamingó - Hogyan lehet játékokat élvezhető minőségben átírni egy arra összességében teljesen alkalmatlan platformra, jófejségből...

korporál jolán 2018.01.02. 22:24:24

@Savior: Ez lehet a magyarázat, bár úgy vettem észre, hogy Stökiék az adásokban, ha a játék szóba kerül, akkor mindig mint egy etalonként hivatkoznak rá. Ebből gondoltam, hogy már C64-en is ismerték és szerették.

korporál jolán 2018.01.02. 22:33:56

@Bobby Newmark: Kár hogy nem ismertem az ELITE-nek ezt PC-re írt PLUS változatát, mert a sima verziójának CGA grfikája, pontosabban a megjelenítés színpalettája nagyon illúzióromboló volt, emiatt nem is játszottam vele.

Savior 2018.01.02. 22:40:47

Ja, közben ami még eszembe jutott: Duck Tales. A 90-es évek elején időszerű is volt (ugye a TV-ben is adták, amikor Antall József éppen nem halt meg), és szerintem a minijátékos ötlet jó megvalósítása. Donald Duck's Playgroundnál sokkal jobb, csak nem "passziánsz" játék, ezért C64 emus korszakomban inkább az utóbbit vettem elő 5-5 percre.

bonsaicane 2018.01.03. 07:44:14

tenyleg legyen mar Street Rod mini!

bonsaicane 2018.01.03. 07:50:20

elfelejtettem meg:
f1 manager-rel is sok idot eltoltunk (volt egy elmeletem, miszerint teljesen mindegy milyen beallitasokkal megyunk, vmi random alapjan nezi ugyis a jatek, es siman bejott. pl.esos gumival szaraz idoben nyertem:)

Chessterfield 2018.01.03. 22:41:44

A blog kollektív tudását hívnám segítségül: keresem egy C64-es játék nevét.

Nagyon halványak az emlékeim, valami mászkálós volt, pálcikaember rémlik, talán valami titkosügynök volt vagy ilyesmi, tárgyai is voltak és volt a játékmezőn egy fix Geiger-Müller számláló... nekem Part néven volt meg, de valószínűleg nem ez a neve, bár erre a névre nem is nagyon lehet rákeresni...

Rémlik esetleg valakinek, hogy mi lehetett ez?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.01.04. 06:37:30

@Chessterfield: the sacred armor of antiriad. ott van sugárzás bőven.

payskin 2018.01.04. 09:39:03

Bedobnám még a Seven Cities of Goldot a köztudatba a 20 percen keresztül teljesen véletlenszerűen generált térképével, amin aztán totál open worldben lehetett hajókázni, felfedezni, partra szállni és felfedezni a bennszülötteket a minél több arany reményében. Három évvel a Pirates! előtt már menedzselni kellett a hajót, mennyi ember, mennyi kaja, mennyi cucc, mennyi arany fér rá. Súlyos napokat toltunk bele.

bigwhite 2018.01.04. 10:50:01

Amik nagyon hiányoztak a listáról:

Mercenary - az első valós 3d játék C64-en fasza történettel
Raid Over Moscow - mert a legjobb lövöldözős volt evőr C64re
Uridium
Revs - az első valós 3d-s belső nézetes autóverseny ami valamennyire fizikát is számolt
Beach Head - főleg a légvédelmi gépágyú (akkoriban) félelmetesen valós megjelenítéséért
Defender of the Crown - ezt már ti is kitárgyaltátok
Test Drive - mert ő volt aki megteremtette ezt a Forza, NFS, stb vonalat

Chessterfield 2018.01.04. 17:32:36

@manson karcsi: Köszi a tippet, sajnos nem ez.

A karakter sokkal kisebb volt, kb. mint a Load Runnerben.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2018.01.05. 09:25:58

Valamikor nem akartok írni vagy beszélni a Samurai Warrior - The Battles of Usagi Yojimbo játékról? :)
www.youtube.com/watch?v=slBHx5_8fms

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2018.01.05. 12:12:25

Gondolom, hogy az adásban említett focis a játék az Andrew Spencer féle International Soccer volt. Nagyon vicces volt, hogy alulról a kapus háta mögé rúgva lehetett biztos gólokat szerezni.

A Wizard of Wor nekünk is csak sima "dungeon" (nem dandzsön, szigorúan dungeon) volt. Az egész család imádta, talán csak a Billiard játékkal játszottunk többet család szinten.

inframazsola 2018.01.08. 18:16:48

@Zardas: Kiss Donát ilyen címen említett James Bond játékot és a kiadó is Domark. De a fejlesztő nem Novotrade.

inframazsola 2018.01.08. 18:41:52

@inframazsola: azt említette, hogy leállították a fejlesztést, de valami mégis született.

rag 2018.01.11. 12:43:15

Az Usagit kicsit én is hiányoltam, de lehet csak az én gyermek fejemnek volt annyira menő akkoriban. (NINDZSÁKKK)

Nekem a legnagyobb kedvenc már örökké a Creatures (1) és az Impossible Mission marad, de ezek is szép emlékeket idéznek: Zorro, Back to the Future (asszem több is volt, mindenesetre a harmadik rész alapján készült maradt meg a leginkább), Infiltrator, Kickstart (ezt guglizni kellett), Hysteria, Montezuma Revenge, Popeye, Tapper és... a Mr. Do's Castle amit miután rájöttem mi a címe, nem lepett meg, hogy egy órát kellett youtube-n keresgélnem. Amúgy imádtam a Spy Huntert is de nem érzem kiemelkedőnek ...

Asheron 2018.01.17. 22:18:19

Héló Héló Mosmá' elég a szünetből ám! Hallgatnivalót akarunk!
Cossacks Back To War ,Red alert 2 (Mini adásnak)lehet választani :-)

killerbee 2018.01.20. 20:29:43

Túl sok meghatározó emlék volt, szóval ömlesztve:

Bad Blood, Soul Crystal, Neuromancer, Last Ninja 2, Giana Sisters, Elite, Pirates, Emlyn Hughes Soccer, F-14 Tomcat, ACE 2, Midnight Resistance, Project Firestart, Supremacy, Microprose Soccer, Moonfall, Street Rod, Tusker, Face Off, Grand Prix Circuit, King's Bounty, Cycles, Oil Imperium, Licence to Kill,...

fubenalvo · http://hungame.blog 2018.01.22. 09:46:57

@Asheron: Épp karácsony környékén gondolkodtam rajta, hogy kicsit mennyiség/minőség arányában elcsúszott a checkpoint patreonozás óta. Lehet ezt az információt hallották meg a gyíkemberek agyscannerének segítségével és most büntetnek: ha túl sok akkor itt van egy hónap checkpoint nélkül! és közben gonoszan kacagnak youtu.be/JfUM5xHUY4M

Reactor 2018.02.05. 19:27:37

Tower Toppler mái napig elfut PC-n, bár a zene már 386-oson is csak cincogás volt. A 4. toronynál elakadtam, valami eszement bonyolult többszintes baromságot kellene átlátnom. Az is rohadt idegesítő, hogy a lövésed kb. semmit nem ér, a játék meg folyamat küldi azokat a rohadt fogaskerekeket. Az időlimit meg...ha mindent ELSŐRE jól csinálsz, akkor 5 másodperc hátramaradt idővel talán végig tudsz jutni a pályán.
A legjobb része a játéknak a hal-lövöldözős bónusz pálya.

Dukefazon 2019.11.18. 11:17:36

Top10-es listát nem biztos, hogy tudok, de mindenképp a top játékok között van nálam (in no particular order):
-Creatures 2 (top1 játék!!!)
-Myth - A history in the making
-Wizard of Wor
-Boulder Dash
-Ghosts N Goblins (csak a zene miatt)
-Usagi Yojimbo
-Maniac Mansion/Zak McKraken and the Alien Mindbenders
-Alien

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.31. 11:59:15

@Fodor Balázs: Beszarás, pont a 9.-re gondoltam éppen hallgatva, hogy mennyire egyedi volt. És FPS C64-en.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.31. 12:00:33

@Szűtté mamá? Szűjjé!: Igen. És ez is eszembe jutott. Erős túlzással a C64 Another World-je.
www.youtube.com/watch?v=arQnQjk_Xus

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.31. 12:28:43

Bámulatos, hogy mekkora átfedés van az átlagban a többségnél, meg az is, hogy egyes játékokat kiemeltek többek, amit én is megtennék.
10-es listát sanszosan nem tudnék, de sorrend nélkül megpróbálom. A szériákat egynek veszem. Igen, csalás, de akkor is.

A sorszámozás csak számontartás miatt.

1. Turrican I-II.
A második rész első pálya demója volt meg kazettán, de az is olyan rejtélyes és misztikus volt a rejtett helyek miatt. Amikor koronggá átalakult, akkor valami rejtett kombó / bug (?) által néha eszméletlen magasra lehetett ugrani. Így volt elérhető egy hely, ahova sehogy máshogy nem juthattál el. Asszem. A szörnyek és bossok kidolgozottsága C64-en csoda volt.

2. Laser Squad.
Soha nem játszottam vele, de egy olyan játékmechanikát talált ki, amit mai napig használnak, nem csak az UFO.

3. Creatures I+II.
A fekete humor és fejtörő szép grafikával. Az első rész mezei pályái átlagosak, de a többi. Ej. Nem véletlen, hogy a II. részben már szinte csak fejtörők vannak.

4. Impossible Mission I+II
Bár soha nem tudtam gyerekként jól játszani vele, az érdemei megvannak.

5. Moonshadow
Myth szerű tárgyhasználat. Iszonyatosan szép és marha jó zenéje volt. Persze korszaknak megfelelően rohadt nehéz...

6. Archon I+II
Sakk és ügyességi játék keveréke és PvV. 5*. Imádtuk tesókkal. A Wizard of Wor is jó, de ez akkor is kiüti. Változatosabb. Sokkal.

7. Pirates
Ezzel csak PC-n játszottam a 2004-es változattal, de piszok jó volt. Gondolom akkor az eredeti egy kisebbfajta csoda volt régen.

8. International Karate
Alapmű. Mindkettő. Az első rész zenéje erőteljesebb, a másodiké kisimultabb.

9. Operation Wolf
Egy zsáner magas szintű átültetése C64-re. A Commando-t ütötte ki.

10. Time Machine. Logikai, több síkon játszó részben időre menő játék is. És iszonyatosan szép volt.

A legtöbb helyre befért volna bármi a Papeparboy-tól, a Street Rod-ig, át a Giana Sisters, Boulder dash, Stunt Car racer, Lajt Nijna, Tusker, mind mind vagy szép, vagy jó, vagy jó játékmenet, vagy mai zsáner megalapozó volt.

Kit Fisto 2021.03.12. 22:26:10

A C64-nek nincs +1 digi catornája, csak virtuálisat lehet csinálni, azt hiszem, valahogy a hangerősség szintjével trükközve. Ténylegesen csak 3 szintetizátora van, amiken 4 féle hullámforma, és 1 féle zaj szólhat.

Kit Fisto 2021.03.12. 23:14:52

Van nagyon sok jó c64 játék, de szerintem azért a legpopulárisabbak a Giana Sisters, Stunt Car Racer, és az Impossible Mission.
Számomra meglepő, hogy milyen kevesen ismerik, illetve kedvelték a Terry's Big Adventure c. platformert. Nekem hasonlóan nagy kedvenc, mint a Giana. Egy kisfiúval kell eljutni a nagymamájához, de az út nem a legsimább odáig. Sünik, hernyók, mérges gombák, és más veszélyes lények nehezítik az utat. Terrynek van egy jojója, azzal szereli le őket. A játék zenéje valami zseniális minimal jazz, ami csak két csatornán szól, így nem akasztják meg a harmadikon játszott hangeffektek. Mindig azon kaptam magam, hogy dúdolom, hümmögöm játék közben :) A PAL verziót ajánlom, mert az NTSC-s gyorsabban játsza a zenét, amitől megszűnik a lazasága, hangulata!
www.lemon64.com/?mainurl=https%3A//www.lemon64.com/games/details.php%3FID%3D2624
Érdemes megnézni a kommenteket..

Kit Fisto 2021.03.13. 00:17:26

Nebulus: Abszolút az egyik kedvenc! Meglehet csinálni, de egy örök idő cheat nem árt. Különben ezt az idő alatt csináld meg dolgot sosem értettem. Miért nem hagynak nyugodtan játszani? Nem azáltal kéne nehezíteni egy játékot, hogy lejár az idő. Vannak elfogadható okai, pl. ha egy sugárveszélyes zónán kell átmenni, és a védőmeződ "töltöttsége" nem tart örökké. Vagy víz alatt elfogy a levegőd. De csak úgy, hogy megy visszafelé egy számláló, mert miért ne, egy nagy böszmeség. Oda kell a trainer és azt nem tartom csalásnak. Nem azért ülök le játszani, hogy sürgessenek még abban is. Az időlimitet kivéve, ez a játék az ötletességével, grafikájával, hangulatával, kihívásával az élmezőnyben van.

Kit Fisto 2021.03.13. 00:35:25

@bigwhite: Én mindig azt hittem, hogy a Driller volt az első 3D játék C64-re. Nekem az is volt, sőt életem első 3D játéka. De most utánanéztem, és valóban, a Mercenary 1985, a Driller 1987! Nem semmi volt a Mercenary 85-ben ráadásul 1MHz-es gépen, 64Kbyte rammal.. Máig nem próbáltam, de most megnéztem pár képet róla. Egész komoly lehetett akkoriban.
Engem a Driller nyűgözött le a 3D-ben való mozgás és tevékenység miatt, és mert a képzelőerőmmel párosítva valami félelmetesen jó sci-fi hangulatot teremtett.

Kit Fisto 2022.01.08. 19:48:24

Utálom, hogy már megint én vagyok, de összeraktam én is két tízes listát. Egyet szerintem lehetetlen. A két listra két szempontja: Melyek azok a játékok, amik az első nagy kedvenceimmé váltak, még a kazettás időkben? Melyek voltak később, amikor már floppym volt? Mert két gépem volt, a breadbin 64-es magnóval, és az újabb C64 C a hozzá való floppyval. Az elsőnél még "szereztem", kaptam, cseréltem a játékokat, Grath-hez hasonlóan. Az újabb géphez már rendeltem másolóktól, amit nagyon élveztem. Válaszborítékért kaptam valami irgalmatlan hosszú nyomtatott listát, aztán lehetett böngészni!

Klasszikus lista:
1. Giana Sisters
2. Terry's Big Adventure
3. Nebulus
4. Outrun
5. Powerdrift
6. Stunt Car Racer
7. Impossible Mission
8. Boulderdash
9. Leaderboard Golf
10. Lazy Jones

Modern lista:
1. Turrican 1-2
2. Rick Dangerous 1-2
3. Creatures 1-2
4. Myth
5. Lemon Blues
6. CJ's Elephant Antics
7. Mayhem in Monsterland
8. Flimbo's Quest
9. Nobby The Aardvark
10. Rodland

Sajnos nekem nem fért rá a Wizard Of War, bár tényleg jó játék. Sem a Paradroid, de még az Uridium sem, pedig azzal is sokat játszottam. Vagy a Project Firestart, amit sajnos nem játszottam végig, talán ez ezért. És ki ne szerette volna a Samantha Fox Strip Pokert? C64-re annyi jó játék van, hogy igazán nehéz kiválasztani még 20-at is, amit a kedvencemnek tartok.
süti beállítások módosítása