HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #44: Moonstone: A Hard Days Knight (+ a 10 legjobb véres játék)

2017.07.01. 09:48 Stöki

cpmini_44.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mostani játékkal újabb patreonos vállalásnak teszünk eleget; volt egy olyan felelőtlen ígéretünk, hogy havi egy Checkpoint Minihez kapcsolunk egy toplistát is, és most éppen ez fog történni. Az adásban a Moonstone című amigás-pécés klasszikusról lesz szó (szóvicces alcím: A Hard Days Knight), ami elég véres játék volt a maga korában - és még mai mércével is az. Ennek apropóján összeszedtük a 10 legjobb véres játékot, részleteket lásd lejjebb, vagy csak hallgasd meg az adásban. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

A Moonstone fejlesztője egy kanadai, bizonyos Rob Anderson, aki a kilencvenes évek elején pár évet lehúzott a Mindscape-nél. Ez az illinois-i cég oktatójátékokkal kezdte a pályafutását, aztán a Lucasfilmnek fejlesztett Indiana Jones-játékokat, amíg erre volt lehetőség, később pedig szívesen karolt fel szokatlan játékokat (például a hírhedt Sub-Missiont is ők adták ki: azt a programot, amiben ha meghalt a játékos, akkor többet nem lehetett játszani vele). Anderson művéhez is kellett némi nyitottság, a jó Rob ugyanis addig játszott a Dark Tower nevű táblás játékkal és addig nézte a Barbarian lefejezéseit, amíg ki nem találta, hogy csinál valami hasonlót, csak RPG-s környezetben, és rengeteg vérrel.

moonstone2.gif A Moonstone tehát egy beat’em up / szerepjáték keverék volt, amiben négy játékos is megküzdhetett egy monitor előtt (1 játékost mindig ember irányított, 0-3-at a gép). A játékmenet elég változatos volt a kor akciójátékaihoz képest. A program fantasy világának négy sarkából négy lovag indult meg, hogy a térkép helyszínein fosztogatva tápoljon, megerősödve kulcsokat gyűjtsön össze, és a négy kulccsal belátogasson a térkép közepén levő völgybe. Ott a völgy őrzőjét legyőzve meg lehetett kaparintani a legendás Holdkövet, amit a Stonehenge druidáinak felajánlva lovagunk örökkévaló hőssé válhatott - jó, hát nem az Oscar-díjas sztorija miatt szerettük a játékot, de a keltás-darkos fantasy környezet elég megkapó volt.

tactics9.gif A fosztogatást mindig csata előzte meg, ami jó esetben ügyes barbarianos kombózással végrehajtott mészárlást jelentett. Rossz esetben pedig azt, hogy lovagunk veszít egy életet, valami látványos animáció közepette. A Moonstone ugyanis animációban nagyon erős volt: a térképen elszórt, óriási sprite-okkal megjelenített, ijesztő küllemű szörnyeket jó volt nézni, és mindegyik csúnyán vérezve és csonkolódva adta meg magát a Teremtőnek - vagy ha a játékos béna volt, a szörny szintén erősen 18+-os jelenet kíséretében nyársalta fel, fejezte le, loccsantotta szét vagy éppen pörkölte halálra a lovagot. A nyertes csatákért xp-t lehetett gyűjteni, amit lovagunk három alaptulajdonságának növelésére lehetett fordítani, illetve két város is volt a térképen, ahol a fosztogatással kapott pénzből erősebb felszerelést vagy mágikus tárgyakat vehettünk. Cserébe ahogy tápolódtunk, úgy váltak egyre nehezebbek a csaták (jellemzően úgy, hogy egyszerre több ellenfél támadott már), illetve egy rohadék sárkány is röpködött a térkép felett, és vele szemben nem sok esélyünk volt (hacsak nem tudtuk, hova kell előreállni, és folyamatosan bökdösni a lényt, hogy ne tudjon visszatámadni). Grathtel kicsit vitatkoztunk, hogy mennyire áll meg ma is ez a játékmenet; objektíven nézve talán kevésbé, de nekem izommemóriából visszajött minden, amikor most kipróbáltam, és simán végigtoltam most is a Moonstone-t. Érdemes vele tenni egy próbát ma is, az biztos.

Az Amiga-verzió 1991-ben, a DOS-átirat egy évvel később jelent meg... és ennyi. Konzolos verziók nem voltak, mert a Sega és a Nintendo túl erőszakosnak találta a játékot, és még módosításokkal sem akarta a kínálatában látni (ami elég fura döntés, ha arra gondolunk, hogy pár hónappal később megjelent a Mortal Kombat, többek között a Sega és a Nintendo konzoljain is). A Moonstone Amerikában is kicsapta a biztosítékot: a legnagyobb játéküzletlánc, a Toys R Us nem volt hajlandó forgalmazni, ami elvette a Mindscape kedvét a további próbálkozásoktól. Így az amerikai kiadó pont otthon nem tudta megjelentetni a játékot, az Európában lett underground kultjáték (Németországot kivéve, ahol egy betiltással felérő korlátozást kapott azzal, hogy felkerült a hírhedt BPjS listára). Nem csoda, hogy ilyen ellenszélben sosem jött össze a Moonstone 2, pedig tervben volt.

tactics1.gif Rob Anderson mellett Todd Prescott nevét kell még megemlíteni, aki később csatlakozott a projekthez, besegítő programozóként, illetve Richard Josephet, az egyik leghíresebb amigás zeneszerzőt, aki az Amiga-verzió dallamait komponálta (a DOS-verziónak más zenéje volt, de inkább felejtsük el, mert ez még pont a hangkártyák előtti korszak). Anderson egyébként ma is videojáték-fejlesztő, bár a Linkedin-oldala szerint elég sűrűn váltogatta a munkahelyeit.

A Moonstone nincs GOG-on vagy Steamen, mert régebbi annál, de DOSBox-ban futtatható verziót könnyen találni, illetve van egy őrült, aki a világ össze információját összehordta a játékról egy kis online szentélybe. Érdemes megnézni, el lehet veszni benne.

És akkor jöjjenek a toplistáink. Tehát nem a legvéresebb játékokat kerestük, hanem a legjobb véres játékokat (a Postal így nálunk nem rúghatott labdába). Grath ezenkívül tett egy olyan nehezítést, hogy szörnyes játékokat nem válogatott be, és úgy általában mindketten kizártunk olyan játékokat, amikben vannak véres jelenetek ugyan, de ezek nem váltak ismertetőjeggyé (mint például a Witcher 3, ami nagyon jó játék, van benne vér és csonkolás, mégsem ez fog először eszedbe jutni arról, hogy "véres játék", de még másodszorra sem). Szóval a fentiek figyelembe vételével a következő toplistákat hoztuk össze (persze az adásban részletesen értékeljük a válsztásainkat):

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Metal Gear Rising: Revengeance (2013)

2. Ninja Gaiden II (2008)

3. Mortal Kombat X (2015) 

4. Carmageddon II: Carpocalypse Now (1998)      

5. No More Heroes (2007)

6. F.E.A.R. 2: Project Origin (2009)

7. Condemned: Criminal Origins (2005) 

8. Gears of War 2 (2008)

9. Sniper Elite V2 (2012)

10. Bulletstorm (2011)

1. Doom II: Hell on Earth (1994)

2. God of War III (2010)

3. Dead Space (2011)

4. Duke Nukem 3D (1996)

5. Bloodborne (2015)

6. C.R.E.A.T.U.R.E.S. (1990)

7. Soldier of Fortune (2000)

8. Bulletstorm (2011)

9. Moonstone: A Hard Days Knight (1991)

10. Mortal Kombat X (2015)

 

Nyilván ez a toplistás műfaj totál szubjektív, szóval várjuk a ti listáitokat is kommentekben. Legközelebb pedig jövő hét közepén lesz Checkpoint, hagyományos vendéges adás. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból pedig a teljes második évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod.

 

A harmadik évad korábbi Checkpoint Mini adásai:

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán, illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20170611.png

További támogatóink:

Kiss András, Molnár Zsolt, Hollósi Dániel, Stang Szabolcs, Barny, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Pató Lőrinc, Gortva Gergely, Zila, tomtech, jurgen_habermas, RZP, waces, crippler, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, SViktor, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, dabdam, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zoltán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Wraith, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk.)

27 komment

Címkék: retro podcast toplista erőszakos játékok moonstone checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr2412630889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.01. 13:34:29

Köszönöm! Akkor ezt ki is próbálom, de természetesen nem bzui pc-n hanem az a1200-mön :)

Moe Szyslak 2017.07.01. 14:23:02

A Super Meat Boy megérdemel egy említést talán- szerintem fantasztikusan jó platformjáték, tocsog a vérben, de közben ki is forgatja ezt a vér-mint-játékelem témát Meat Boy és Bandage Girl párosával.

Valis 2017.07.02. 06:51:51

Silent Hill, ugyan maguk a monster olesek nem latvanyosan veresek, de a kornyezet igen, verzo fal es tarsai. (egy checkpoint mininek nagyon orulnek egyszer!, vagy akar a regebbi tulelohorrorokrol mint tema.)

Bloodrayne, ez csak beugrott, nem tudom, hogy tenyleg jo volt e, de 12-14 evesen szerettem.

Nyiri 2017.07.02. 11:59:44

Gondoltam hogy nem lesz a listán, de számomra a véres és mindenképpen jó játék egyik harcosa a Shadow of Mordor. Én nem szeretem a repetitív játékokat, de ez annyira elkapott hogy 2x is végignyomtam (ami ugyanúgy nem megszokott nálam).

Eléggé durva kivégzések vannak és fröcsög a zöld ork vér literszámra. Mikor már immortal-ra vagy tápolva és Brutalize killel kibelezed a rettegett Warchief-t akkor a 30 csatlósa összetolja magát félelmükben, mert jelzed hogy ez vár rájuk is. Elkezdenek menekülni, de te nem hagyod. Mész utánuk és egyenként lefejezed, kibelezed, stb...

Csodálatos.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.07.02. 12:56:50

sof 1-2, god of war összes, killing floor, splatterhouse, creatures, avp 1, mad world, postal 1, mortal 2, punisher, manhunt. nem besztof, sima felsorolás.

a moonstone-nak csak a végigjátszását végignézni is fárasztó.

GépBalta 2017.07.02. 15:27:45

A Red Orchestra is elég súlyosan véres volt a maga idejében, de legalábbis a második világháborús játékok mezőnyéből bőven kiemelkedett. Ha aláddobtak egy gránátot respawnig nézhetted, hogy csúszik le a leszakadt végtagú véres hullád a domboldalon. A ragdoll fizika is elég életszerű volt benne.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.07.02. 22:04:11

Nagy kópé lehet, aki JÜRGEN HABERMAS nicknéven patronálja a Checkpointot!
:)))

deepest 2017.07.03. 09:59:43

Meglepett, hogy kimaradt a toplistákból a Severance: Blade of Darkness. Pláne, hogy Stöki említette, mennyire tetszenek neki a Dark Souls játékok, hiszen a BOD valahol a szellemi elődjének tekinthető a From Soft remekeinek. Emellett rohadt jó játék, örök kedvencem, simán megérne egy CP minit ;)

Grath 2017.07.03. 15:22:55

@kelemen.lajos: nekem a Mad World mind játék nem tetszik az esztétikát leszámítva, ezért nem fért fel a listára.

Hecky86 2017.07.04. 06:54:43

Én mondjuk egy GTA részt is betettem volna. Csodálkozom, hogy még szóba se került, oké, nem úgy véres, mint a legtöbb elhangzott játék, inkább brutális (nálam mondjuk kicsit szinonima a véres és erőszakos játék, miközben tudom, hogy van különbség), de azért ha jól emlékszem, abban is tudnak végtagok\fej leszakadni, a Vice Cityben pedig a láncfűrész is előkerül - bár a végtag leszakadásra most annyira tényleg nem vagyok biztos, 4-el, 5-el nem játszottam, a korábbi részekkel meg elég rég, de ha nem is szakadnak le a végtagok, enélkül is eléggé brutális és véres egy játék... Egyik számomra ilyen emlékezetes jelenet, amikor a 2ben kellett embereket szállítani a húsfeldolgozóba... na, ott azért kicsit összerezzentem :D

Genia 2017.07.04. 13:30:41

Szerintem a Splatterhouse is jó játék és nagyon nagyon véres.

larry 2017.07.04. 18:10:53

Nekem a Jump 'n' Bump jutott eszembe. Kazuár bulijáték, nekem alap, de biztosan csak mert jókor jó helyen. Külön bája, amikor négyen toltuk egy lestrapált Thinkpad-en, valaki egérrel(!). A medencében megmaradt a vér, ami egy idő után annyi lett, hogy kitakarta a sprite-ot.

Savior 2017.07.05. 11:09:23

The Binding of Isaac? Mindenféle undorító lényt kell lehentelni egy pokolszerű dungeonben, undorító (de legalábbis zavarbaejtő) upgrade-ekkel, miközben fröcsög a vér. Ja, és az alapfegyver Isaac könnyei, amit a sorsa feletti kesergés táplál. Mi kell még ezen kívül? :)

Grath 2017.07.05. 21:20:59

@Savior: Ja, hát ez tényleg kimaradt :)

Bobby Newmark 2017.07.06. 14:39:32

Left 4 Dead 2 is elég tocsogós a leszakadó testrészekkel, meg a hordák utáni zombihulla hegyekkel.

zevilaga 2017.07.09. 23:13:22

A véres játékok listájáról lefelejtettétek a Sleeping Dogs-ot. Azok a bunyók, és kivégzések... Imádtam.

Narg 2017.07.10. 11:01:36

Nekem igazából a fent említetteken kívül kettő hiányzott: a Painkiller és a Spec Ops: The Line.

Coyote123 2017.07.12. 14:57:31

A Doom 1-2 és a Duke Nukem 3d nálam is benne lenne egy ilyen listában. Amit mellé tennék, az a borderlands játékok, ott is sokszor része a látványnak a fröcsögő vér. Amit még kiemelnék, az a c64 es Nemesis the Warlock. Nem kifejezetten véres, mert ha jól emlékszem, vért nem látni (nem piros) de az egész játék hullahegyek gyártásáról szól, mivel úgy lehet fentebb jutni a platformokon és néhol úgy lehet továbbjutni a pályák között is. :)

Ironfist 2017.11.30. 13:09:22

Duke Nukem 3D? Nekem a Blood jobban bejött, szerintem sokkal jobb volt a sötét humor, ami abban volt, bár én kisgyerek voltam, mikor azokkal először játszottam, és ráadásul kb egyszerre a kettővel, szóval a duke3d.exe nekem nem ad jó kis nosztalgiát. Pláne, hogy az űrös világban folyton eltévedtem, utáltam azt a világot. XD

Ironfist 2017.11.30. 13:22:43

Ja, egyébként, ha már build engine-es játékok: Shadow Warrior? :) Vagyis inkább az új Shadow Warrior (a régivel odáig jutottam, hogy valami szakadék alján párzottak a nyulak XD ). :D

Ironfist 2017.11.30. 13:26:17

Ja, és természetesen:
i.ytimg.com/vi/o7a4OznBSi0/maxresdefault.jpg
Crimsonland. Amikor a pályán nem látszanak a hullák, mert eltakarja a vér, de ezek a hullák eltakarják az előző réteg hullát, az meg az előző réteg hullát.
Grath-nak ez ugyan nem volt opció, mert ellenségnek pókok, zombik, gyíkemberek, meg alienizék vannak, de ez akkor is nagyon, nagyon élvezetes (Plasma Shotgun ftw!), és talán a legvéresebb játék mind közül, amit ismerek. Pedig ismerem a doomot, a mortal kombatot, a carmageddont, meg mindenfélét. :)

Princze 2018.07.26. 16:37:34

Nekem a Prince of Persia: Warrior Within hiányzik a listákról. A Sands of Time után nagyon brutálisra sikerült. Ez nekem bejött, másoknak kevésbé. De az igazi csoda a játékban a továbbfejlesztett harcrendszer volt szerintem. Kedvenc a szériából.
süti beállítások módosítása