HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #47: Ghostbusters (+ a 10 legjobb filmes témájú videojáték)

2017.07.30. 20:35 Stöki

cpmini_47.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Megint esedékes volt egy toplistás poszt, úgyhogy fogtuk az Activision egyik nagy klasszikusát, a Ghostbusterst (amit egyik lelkes támogatónk, Király Ernő javasolt), és miután kiveséztük, elmerengtünk azon, mik a legjobb filmes témájú videojátékok. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

A Ghostbusterst már említettük az Activisionről szóló adásunkban, és ott többször elhangzott az amerikai David Crane neve is. Ő volt ugyebár az Atari egyik sztárprogramozója a hetvenes években, csak az Atarinak ezt nehezére esett elismerni, ezért Crane és még három kollégája kilépett a cégtől, és megalapította az Activisiont (ami gyakorlatilag az első jelentős third party vállalat volt a játékiparban). Crane a következő években több nagy sikert is szállított az Activisionnek, a legnagyobb mind közül a Pitfall! volt még Atari 2600-ra (4 millió eladott példány a nyolcvanas évek elején, őrület), de a Commodore 64-es piacon is voltak nagy dobásai, mindenekelőtt a kor egyik sikerfilmjének feldolgozása, az 1984-es Ghostbusters. (Lent a játék borítója, ami egyben a film posztere - találós kérdés: mi vagy ki hiányzik a képről?)

72375-ghostbusters-commodore-64-front-cover.jpg

A játék szintén 1984-ben jelent meg, szinte a filmmel egyidőben - ebből is látszik, hogy Crane-nek nem volt sok ideje a megalkotására: konkrétan 6, azaz hat darab hét alatt kellett összehoznia a kezdeti C64- és Atari 800-verziót (ezeket később Amstrad CPC-, Atari 2600-, Spectrum-, Master System- és NES-portok is követték). Ez még akkoriban is irreális határidőnek számított, ezért Crane csak úgy tudta bevállalni a projektet, hogy az már egy korábbi félkész játékra épült: a Car Wars nevű, soha meg nem jelent autós programra, amiben egy városban kellett volna autókkal cirkálni. A Ghostbustersben (magyarul Szellemirtók, ugye) szerencsére volt egy aránylag központi szerepet autó meg egy város is, így a Car Wars meglevő kódja jól jött Crane-nek.

Így alakult ki tehát a játékmenet gerince: a Szellemirtók autójukkal száguldanak New Yorkban, mindig a szellemek által éppen megszállt negyed felé. A száguldást Crane egy kis minijátékkal dobta fel (ha szereltünk porszívót az autónkra, beszippanthattuk a szellemeket, amikkel útközben összefutottunk), a célba érve pedig újabb minijáték következett, amit Crane már kifejezetten a Ghostbustershez írt. Ebben a film (sőt, az összes Ghostbusters-film) emblematikus jelenetét kellett megvalósítani: letenni egy szellemcsapdát, beállítani pozícióba két lézernyalábos Szellemirtót, őket úgy kellett mozgatni, hogy a nyalábok ne keresztezzék egymást, de a szellemcsapda felé tereljék a pályán pattogó szellemet, aztán a megfelelő pillanatban a szellemcsapdával el kellett kapni a kis ektoplazmikus rohadékot. Aztán ezt sokszor meg kellett ismételni, miközben a város paranormális tevékenysége egyre nőtt, és a szellemek egyre gyorsabban bukkantak fel. Ha négy szellem találkozott, összeálltak a filmben látott óriási Habcsókemberré (aki valójában Pillecukorember), és ez a szörny lerombolt egy városnegyedet, hacsak nem használtunk megfelelően egy szellemcsalit. A játék a paranormális tevékenység csúcsra érésével (gyakorlatilag bizonyos idő eltelte után) ért véget, ekkor egy épület előtt ugráló Habcsókember lábai között kellett beküldeni két Szellemirtót az épületbe, és jöttek is a győzelmi képsorok. Nem sok, és Crane később bánta is, hogy nem jutott idő jobb befejezésre, de 1984-ben ez, a nagy sprite-okat használó grafika, a többféle minijátékot felvonultató játékmenet valamint a végtelenítve szóló Ghostbusters-zene maga volt a Filmszerű Élmény.

Crane zsenialitása ebben a lóhalálában készült játékban is megmutatkozott: korát megelőzve gyakorlatilag egy New Game+ módot épített a programba a játékbeli "bankszámla" kezelésével. Induláskor a játék megkérdezte, hogy van-e a játékosnak bankszámlája - ha a válasz "nem" volt, akkor 10 ezer dollár volt az indulótőke, ebből kellett autót és hozzávaló kütyüket vásárolni. Ez persze nem volt elég a legdrágább autóra és a létfontosságú felszerelésre (mind a porszívó, mind a szellemcsali eléggé fontos volt, nem is beszélve a szellemcsapdákról), de a játék végén a játékos kapott egy bankszámlakódot, amit a következő játéknál beírhatott, és akkor az előző egyenlegével indulhatott. A játék célja tehát igazából nem is a Habcsókember kicselezése volt, hanem minél több pénz keresése (vagyis sok sikeres szellemelkapás). Pár jól végigvitt játék után így fel lehetett hizlalni a számlát úgy, hogy fullra felszerelt, drága autóval csapassunk a megszállt New Yorkban.

Számomra a játék nagy tragédiája volt, hogy túl korán találkoztam vele - amikor még nem tudtam angolul, és így nem tudtam kisilabizálni, hogyan kell pontosan játszani vele (a joystick kevés volt, azt is tudni kellett, hogy például a B - B, mint bait - betűvel lehet kivetni a szellemcsalit). Később, amikor egyre többször hallottam arról, hogy a játák mekkora siker és Activison-klasszikus volt, kipróbáltam valamikor a kilencvenes évek elején (még C64-en, nem emulátorban), de akkor már kevésnek tűnt, sokkal jobb játékok voltak addigra a platformon. És hát most kipróbálva sem egy nagy élmény mai szemmel, de 33 éves játékról van szó, ilyen időtávon nagyon kevés játék nem öregszik meg. Azt viszont nagyon is meg lehet érteni, hogy 1984-ben miért volt ez akkora szám. (Aki kipróbálná, itt talál C64-romot, itt meg emulátort.)

Mindenképpen szót kell ejteni a konzolos mutációkról is. A Master System-verzióban volt egy plusz lövöldözős jelenet, az 1988-as NES-verzió pedig igénytelenségével lett hírhedt. A japán Bits Laboratory konverziója más, rondább, bugosabb és nehezebb volt, a befejezés pedig egy hibás angolsággal megírt (sőt, félregépelt) üzenet volt, idézem is szó szerint:

CONGLATURATION !!!
YOU HAVE COMPLETED A GREAT GAME.
AND PROOVED THE JUSTICE OF OUR CULTURE.
NOW GO AND REST OUR HEROES !

A későbbiekben persze jöttek további Ghostbusters-játékok (általában új filmekhez vagy rajzfilmsorozatokhoz időzítve), a legutóbbi tavaly jelent meg (2-3 pontos értékeléseket kapott, állítólag minden elképzelést alulmúlóan borzalmas). Crane-nek ezekhez már persze nem volt semmi köze: ő 1986-ban kilépett az Activisionből, hogy az Absolute Entertainment egyik alapítója legyen, aztán volt még pár jó villanása (A Boy and His Blob, pár Simpsons-játék), 2012-ben pedig egy Pitfall-szerű Kickstarter-projekttel, a Jungle Adventure-rel hallatott magáról (nem jött össze a kampány). Ma 64 éves, és újságíróknak még mindig szívesen mesél az Activision első éveiről. 

És akkor jöjjenek a toplistáink. Tehát a legjobb filmes témájú videojátékokból próbáltunk tízet-tízet összeszedni. Grath betett magának egy plusz nehezítést: csak konkrét filmek videojátékos átdolgozásait vette fel a listájára. Én nem voltam ilyen szigorú magammal (azaz filmes környezetben született videojátékokból is válogattam), de mivel így nagyon sok Star Wars-játék szerepelt volna a listámon, hoztam egy olyan házi szabályt, hogy 2-nél több Star Wars-játékot nem válogatok be. Eltérő válogatási módszereink ellenére Grath listája több ponton összecsengett az enyémmel, de a különbségek is érdekesek. Szóval az előbb említettek figyelembe vételével a következő toplistákat hoztuk össze (persze az adásban részletesen értékeljük a választásainkat):

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Blade Runner (1997)

2. LotR: The Return of the King (2003)

3. Disney's Aladdin (1993, Genesis) 

4. Indiana Jones and the Last Crusade (1989)     

5. Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001, GBC)

6. Scott Pilgrim vs. the World: The Game (2010)

7. Spider-Man 2 (2004) 

8. The Warriors (2005)

9. Peter Jackson's King Kong (2005)

10. Sweet Home (1989)

1. Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)

2. Blade Runner (1997)

3. The Lion King (1994)

4. Star Wars (1983, arcade)

5. Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

6. TRON 2.0 (2003)

7. Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay (2004)

8. Spider-Man 2 (2004)

9. Terminator 2: Judgement Day (1991, arcade)

10. Batman: The Movie (1989)

Nyilván ez a toplistás műfaj totál szubjektív, szóval várjuk a ti listáitokat is kommentekben. Legközelebb pedig jövő hét közepén lesz Checkpoint, mégpedig a várva várt 100. adás felvételének vágott verziója. A nyersanyagot már meghallgattam... hát, bajban leszek a vágáskor. :) Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból pedig a teljes második évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod.

 

A harmadik évad korábbi Checkpoint Mini adásai:

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán, illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20170611.png

További támogatóink:

Kiss András, Molnár Zsolt, Hollósi Dániel, Stang Szabolcs, Barny, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Pató Lőrinc, Gortva Gergely, Zila, tomtech, jurgen_habermas, RZP, waces, crippler, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, SViktor, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, dabdam, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zoltán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Wraith, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Zsákai Gábor

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk.)

37 komment

Címkék: retro közösség film podcast toplista activision checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr7612680861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2017.07.31. 08:43:00

De miért hiányzott a néger fickó a képről?

larry 2017.07.31. 09:45:07

Az én listámon mindenképpen rajta van a Dune (nem a Dune 2, hanem a másik). Az alap a David Lynch-féle izé, amiből egy sajátos kaland-stratégia jött ki. Lazán, de kb követi a sztorit, ugyanazok a szereplők, Paul Atreides még olyanra is van rajzolva, mint Kyle MacLachlan. Jobb, mint a film.

thinkEdem 2017.07.31. 10:01:06

Wait, a Warriors nem esne ki Grath szurojen, ha a T2 viszont kiesett? Elvegre a jatek kiegesziti a film elozmenyeit, es nem csak szigoruan a filmet dolgozza fel - ha ez belefert, akkor a t2 jovobeli kiegeszito jelenetei miert nem? :)

A KOTORral nekem egyetlen nagy bajom volt: a vegso ellenfel nehezsege teljesen elszallt a jateketol. Legalabbis nekem sikerult osszehoznom egy olyan karaktert, aki ugy ment at a jatek osszes ellenfelen, mint forro kes a vajon; tarsakat csak a parbeszedek miatt vittem magammal; ehhez kepest a foellenfel (emlekeim szerint) 5-6 mp alatt nullazott le, akarmit is probaltam... (Igen, tudom, hogy valami izeket kellett szetverni eloszor, de odaugrott es kinyirt)

2017.07.31. 10:30:05

@Ivan Olsen: Winston? Már a film poszterein sem volt rajta. A szerepet eredetileg Eddie Murphynek szánták, de ő nem ért rá. Nem akartak egy viszonylag ismeretlen színészt kirakni? Vagy mert nem volt alapító tagja a szellemirtóknak? Esetleg kőkemény rasszizmus? Senki sem tudja pontosan, a színész pedig soha nem problémázott ezen, nagyon nyugodt és kedves ember. (Pedig még a Blu-ray újrakiadásról is lemaradt.)

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2017.07.31. 10:38:14

A Car Wars egy Amerikában elég elterjedt autós társas, talán erről lehetett szó?

boardgamegeek.com/boardgame/2795/car-wars

Komojtalan 2017.07.31. 11:23:09

Szerintem azok a játékok amik filmekből írtak nagyon kevés kivételtől eltekintve rosszak voltak. Nem gyengék, kifejezetten rosszak. Persze valahol érthető, a jogdíj elvitte a programozók bérét, nem volt aki megírja a játékot. A film úgyis elvitte (ha jó volt). A Ghostbusterssel is foglalkoztam legalább 10 percig, de többet ért az üres lemez :-).

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.07.31. 11:26:46

@larry: hú, az tényleg bitang jó volt! Én a végén zöldbe borítottam Arrakist a föld alatti vízlelőhelyek meg növényzet segítségével! :)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2017.07.31. 11:34:01

@-Szűcs Gyula-: @larry: Azon gondolkodtam én is, aztán arra jutottam, hogy a Dune inkább könyv alapján készült. Legalábbis a karakterek eléggé eltértek a filmbeliektől (pl. Chani), egyedül Paullal volt hasonlóság (meg ugye a borítóra is rárakták őt).

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.07.31. 12:28:15

street fighter: the movie: the game: the movie!

mbm 2017.07.31. 13:21:55

Az egész adás alatt azon gondolkoztam hogy játszottam-e egyáltalán rendesen filmfeldolgozásokkal, aztán amikor bedobtátok a két évszámot (93 és 94) rögtön beugrott az oroszlánkirály meg Aladdin :)
Számomra egyébként az igazi filmszerű élmény, amikor úgy éreztem hogy én most átélek egy filmen látott nagy hatású jelenetet, a mohaa partraszállásos küldetése volt. Persze kakukktojás, mert nem igazi filmadaptáció, de gyk. az akkori vh-s shooterek néhány nagy filmet akartak monitorra vinni (kedvenc játékújságírós modorosságom).

mbm 2017.07.31. 13:28:46

@Komojtalan: Igaza lehet Stökinek és Grathnek (az adásban is kitárgyalják ezt az általános képet), a fő oka ennek a filmpremierhez kapcsolt megjelenési időpont lehet, ez azon is látszik hogy a SW-os adaptációk nagyon jó minőségűek általában. A nagy részük nem konkrét filmek bemutatójához készült, mert ez az univerzum akkor is húzónév lehetett ha éppen abban az évtizedben nem jelent meg folytatás, de többnyire az új trilógia idején se nagyon időzítették a játékokat a filmekhez (ha jól emlékszem), hanem megjelenhettek. De a Bioware azt is megcsinálhatta hogy több ezer évvel a filmek előtti világban játszódott a játéka, ami szintén nem olyan dolog amit bármilyen film adaptálásánál meg lehetne húzni.

2-More 2017.07.31. 13:34:41

Lehet az is benne van, hogy eredetileg ugye csak 3 szellemirtó van, Ernie Hudson csak később csatlakozik, és lehet a promóanyagok lenyomtatása meg a satöbbi a szereplővel való variálás miatt jóval előbb megtörtént, mint Hudson jeleneteinek felvétele, volt egy jócsomó film, ahol pl bizonyos, akár komolyabb szereplőket vagy jeleneteket is akár teljesen külön, utólag vettek fel, viszont akkoriban a komplett promóanyag lenyomtatása mivel nem volt digitális technika, baromi nagy munka volt a mostani állapotokhoz képest. Nem videojáték, de pl a Terminátor 2 körül akkora volt a titkolózás, hogy a kapcsolódó flipperhez egyszerűen nem kapott kb semmi infót a Carolco-tól a Williams, így szinte fullba kimaradt a gép designjából, meg a programból is a T-1000.
Amúgy, ha már mostani Szellemirtók projekt, akkor a Stern kidobott tavaly egy flippert az új filmel egy időben, igazi biztonsági játékosként (szemben a Legoval, amelyik régi és új szettet is gyártot) a régi film látványvilágával, hangokkal, attract módban filmes trivia fut, stb, nagyon patent gép lett, érdemes megnézni akár csak képeken is.

2-More 2017.07.31. 13:39:31

@mbm: Az SW adaptációk "jóságának" oka azért ott is keresendő, hogy nem állnak le bárkivel bármit gyártatni, íratni, illetve, hogy aláíratnak a fejlesztő céggel egy olyan titoktartásit, hogy ha bármi kiszivárog a fejlesztéshez elengedhetetlen filmes infókból, akkor a családjukat irtják ki hetedíziglen. Ne tudd meg, mi ment az előző SW megjelenése előtt a Lego gyárakban, mire a film kijön, ugyi a boltok raktáraiban kell már legyen a cájg, ahhoz meg oda kell juttatni, de előbb le kell gyártani, még előbb meg meg kell tervezni, mi hogy álljon össze és le is kell tesztelni próbacsoportokkal. Ez adott esetben több száz vagy akár ezer embert érint, ezekkel mind elérni, hogy nincs fotó, csacsogás a családnak, megdurrantot prototípus, stb....

mbm 2017.07.31. 13:47:05

@2-More: Igen, az hogy mennyire komoly anyagi és egyéb ráfordítást igényel egy SW-liszensz megszerzése, valszeg szintén az egyik oka lehet ennek. Gondolom ha nem X hanem 10X összeget tesz le egy kiadó a névért/univerzumért (és ahogy mondtad kockázatot vállal az esetleges szivárogtatás miatt), akkor kevésbé akar spórolni a fejlesztés költségein.

2-More 2017.07.31. 13:54:14

@mbm: Megint flipperes möhö, de a Williams ebbe (is) rogyott bele állítólag, az Episode One flipper kijött a filmmel kb egyszerre. Namost, egy ilyen gépet 99'ben megtervezni és legyártani több ezres darabszámban, úgy, hogy maga a vezérlés illetve az egész platform amire készült, IS teljesen új volt, az lehetett a nemsemmi, és ezt titokban tartani, úgy, hogy csak betanított feketlábú csavarozó-kábelezőmelósból volt több száz, akár olyan is, aki nyárimunkás diák volt és felvették babramunkára, meg a takarítók a gyártósornál, meg a szállítmányozás 6 kontinensre, stb.....ésszel felfoghatatlan.

akut schizo effektív pszichózis 2017.07.31. 14:45:05

azért nem volt rajta Örni, mert a filmbeli karakterének nem volt doktorija. mint Howardnak az Agymenőkből.

Egyébként fogalmam sincs.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.07.31. 14:47:57

@2-More: szerintem az új szellemirtók asztal borzalmas lett. de ez csak az én véleményem.

2-More 2017.07.31. 15:21:45

@manson karcsi: láttam kb mindet kívül-belül, azért van rosszabb :D Sőt...

larry 2017.07.31. 18:30:57

Ja, és ha a KotOR ér, akkor szerintem az Alien Isolation is, pláne, hogy az nem csak univerzum, hanem szorosan kapcsolódik is az Alien történetéhez. Nem a világ legjobb játéka, de egyáltalán nem rossz. Az viszont elég jól látszik, hogy sokkal több viszonylag jó játék készül filmek alapján, mint fordítva. Vajon ha mondjuk a Ghost Busters játék lett volna előbb, és utána/az alapján a film, akkor mit gondolnánk ma a filmről? Mondjuk a film nélkül a játék egy érthetetlen hülyeség lett volna, de biztos van olyan példa, ahol ez a kérdés jobban ül. Szerintem nem lehet olyan filmet csinálni egy játék alapján, ami nem okoz csalódást. Kár próbálkozni. Egyszerűen az interaktivitással nem tud versenyezni akármilyen sztori, vagy látvány. Talán nem teljesen off, csak eszembe jutott.

- duplagondol 2017.08.01. 05:17:57

Tisztán előttem van minden... És, ha nem haragusztok, egy kissé, de tényleg csak egy kissé sajnálom, hogy ilyen marhaságokra pazaroltam a gyermekkorom egy részét...

Bobby Newmark 2017.08.01. 08:32:53

@Komojtalan: Nem a jogdíjjal van a gond általában, hanem az idővel. Mer' ugye ahhoz, hogy a filmre hasonlítson, ahhoz kell, hogy legyen már legalább valami kész legyen a filmből, viszont a megjelenés környékén a játékot is ki kell adni. Aztán összeokádják valahogy, kiadják, stúdió boldog, mi meg kapunk egy összecsapott, primitív szart, mert arra volt idő.

A Chronicles of Riddick volt ebből a szempontból érdekes, mert az nem a filmmel együtt, hanem tökváratlanul, meglepi játékként érkezett bőven a film után. És így jó is.

WoodrowWilson 2017.08.02. 16:45:12

@thinkEdem: Az egy igen érdekes build lehetett, mert ha megvan a max speed és a fénykard dobás képességed, akkor 2 perc alatt le lehet nyomni Malakot. Első végigjátszásra mondjuk nekem sem sikerült, de akkor csak light erőket vettem fel, az említett kettő pedig semleges. Ráadásul minden korábbi bossnál megszenvedtem, nem volt diadalmenet.

Bobby Newmark 2017.08.03. 10:58:14

@WoodrowWilson: Én azt nyaltam be, hogy a jedi-hűtőszekrényeket nem tudtam mivel szétverni. Közvetlenül támadni nem lehetett, és a light képességek közül csak és kizárólag a "destroy droid" hatott volna rájuk - amit én nem fejlesztettem ki.
Aztán így hiába gyepáltam fénykarddal a vezérgecit, nem volt annyi gyógyítás a világon, hogy lépést tudjak tartani vele, ahogy folyton feltöltötte az életét a hűtőszekrényekből.
Visszamenni egy korábbi mentéshez nem volt kedvem, hogy grindoljak magamnak "destroy droid"-ot, a sötét oldalas végigjátszással újrakezdve meg kb a játék 10%-ig sem jutottam, mert megcsömörödtem az egésztől.
Úgyhogy sosem láttam a Kotor végét...

GépBalta 2017.08.03. 12:14:15

Aszerint, hogy addig milyen oldalon áőlltál, lesz két-három féle párbeszéd, aminek a végén lejátssza, a darksideending.avi-t, vagy a lightsideeing.avi-t. Nem is a vége az érdekes a játéknak, inkább az oda vezető út. Pár hónapja játszottam végig újra és még mindig magával ragad a hangulata, pedig nem mai játék már és azért nekem is volt már pár gyerekkori kedvencem, ami 10-15 év után elővéve már nem olyan jó.

Bobby Newmark 2017.08.03. 16:53:04

@GépBalta: Sejtettem, hogy ennyi csak, és nem maradtam le semmiről, csak említettem, hogy nem láttam még :)

Egyébként nem rossz játék valóban, és mivel viszonylag korai, nincs olyan érzése az embernek tőle, hogy "ja, szokásos Bioware kaland/RPG, csak más skinnel", mint azóta az összes későbbi játékuk esetében.

Zoolex (törölt) 2017.08.05. 13:58:03

Hát tényleg elképesztő, hogy egyesek mikből képesek hangot kicsiholni: youtu.be/lx_vWkv50uk

HN0rbert 2017.08.08. 14:16:30

Ha már jó filmadaptációkról van szó ÉS a Ghostbustersről, akkor a 2009-es Ghostbusters egy elég jól sikerült játék lett szerintem. Igaz, nem az eredeti filmeket követi, hanem gyakorlatilag azok folytatása az eredeti szereplőkkel.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.08.09. 08:21:17

@HN0rbert: a néhai harold ramis szerint a játék a harmadik szellemirtók film szkriptjére épít, és beleépíti azokat az elemeket, amiket az első kettőből kimaradtak, anyagi és technikai okok miatt.

Bera Nándi 2017.08.15. 19:24:09

A 2009-es ghostbustersben, ami tökjól visszaadja a film hangulatát szerintem, eredeti szereplők szinkronizálnak, bill murray stb, van szellemcsapda.

Karvaly 2017.09.04. 21:26:18

Feltenném a listára a Trespassert - tudom, nagyon soká lett stabil verzió, rengeteg gond volt vele addig, szerencsére nekem azok kimaradtak.
Esetleg még a '86-os Jon Ritman-féle Batmant, ami a "pocakos Batman"-t vehette alapul, legalábbis annak a zenéje volt benne. (egyébként az Ocean adta ki:)

Adani 2017.10.03. 13:24:15

Anno játszottunk sokat C64-en a Ghostbusterrel, de végigvinni sosem sikerült, mi se tudtuk ,hogy B-vel kell a fehér nagyszellemet kinyírni. A végén a pályán cirkáló zár és kulcs a középső ZUUL háznál találkozott és akkor volt vége. Ha elfogyott már a pénzed, akkor game over, ha nem akkor jött a ház előtt pattogó fehér nagyszellem, ha sikerült 2 embert beküldeni nyertél. Kérdés volt-e bármi haszna beszívni porszívóval a sárga szellemeket.

Filmből készült játékoknál a citromdíj egyértelműen az Ataris ET, de a Reszkessetek betörők játék sem volt túl nagy szám PC-n, főleg a 2. része.

Reactor 2018.02.05. 21:58:13

@larry: Az első Dűne tényleg nem volt rossz, amolyan kalandjáték-szerű volt, szóval nagyon nem volt egyértelmű, mit hogyan kell, de aztán rájöttem. Jól összehozták a fűszerbányászatot, a zöldnövény-telepítést és a harcot, bár a stratégiai vonal itt még nagyon a felszínt kapirgálta, harcban akkor lehetett sikered, ha bődületes túlerőt küldtél a Harkonnen erősség ellen. Azt meg végigjátszás nélkül képtelenség volt kilogikázni, hogyan foglaljuk el az utolsó palotát.
Őszintén megmondom, a stratégiai bázisépítős tankos Dűne II fényévekkel jobb volt.

Elvileg DOS alá is van Ghostbusters, de rendes program helyett egy IMG fájlt kapok, amikor letöltöm. Kösz szépen, ezt aztán baromi könnyű futtatni.
süti beállítások módosítása