HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #40 (és Kétheti Retro): Redneck Rampage

2017.05.14. 23:18 Stöki

 

cpmini_40.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak.

A mostani játékot sokan kértétek már mindenféle formában, és én is szép emlékeket őrzök róla: a Redneck Rampage. Jó kis suttyó fps sok olyan poénnal, ami húsz éve még ült, de ezek szokták nehezen kiállni az idő próbáját. Hát voltak is vele problémáink rendesen, már csak technikai oldalról is. Ha kíváncsi vagy arra, hogy Grathnek és nekem mennyire jött be a játék, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

A Redneck Rampage fejlesztője a Xantrix Entertainment, amit később Grey Matterként ismerhetett meg a gémervilág. Az 1994-ben Los Angelesben alapított cég a jelentéktelen két Cyberia (figyelem, nem Syberia!) után dobták piacra a Redneck Rampage-et és folytatásait, aztán jött egy Quake II-küldetéslemez, majd a Kingpin, ami elhozta a cég névváltoztatását. Az erőszakos fps (hát mert milyen legyen egy fps) pont a leghíresebb iskolai lövöldözés, a Columbine-balhé idején jelent meg, és rögtön elővették a politikusok, mint akkoriban több fps-t. A Xantrix neve pedig annyit pörgött a híradásokban, hogy kezdett nagyon rosszul csengeni, ezért az alapítók nevet változtattak. Grey Matterként aztán kiadták még a 2001-es Return to Castle Wolfensteint, aztán megvette őket az Activision, és egy Call of Duty-kiegészítő után begyúrta őket a Treyarchba.

Na, de Redneck Rampage. Az egyik alapító, Drew Markham és egy dizájner, Barry Dempsey álmodta meg ezt a lövöldözős játékot, amit a Build engine mellett a tahóság hajt. A Buildről ugye volt már többször szó, a Duke Nukem 3D motorja, amit egyebek közt a Bloodhoz is használtak - hát a Redneck Rampage-hez is licencelték. A tahóság meg egy perc játék után nyilvánvaló lesz, de akár a címből is rá lehet jönni. A redneck ugyanis a buta, korlátolt, és általában déli államban élő fehér ember gúnyneve (a szó eredete több mint száz évre nyúlik vissza, a napon kalapban, felöltözve dolgozó napszámosoknak csak a nyakuk égett le, innen a kifejezés).

Szóval adott egy fps, amiben a white trash jeles képviselőivel kell zúznunk, és ehhez passzol minden. A sztori például az, hogy egy Hickston nevű fiktív arkansas-i városban idegen lények elrabolják a főhős testvérpár, Leonard és Bubba kedvenc malacát - erre Leonard felkerekedik, hogy visszaszerezze a disznót, de ehhez át kell verekednie magát egy csomó klónon, akiket a derék hickstoni szomszédokból gyártottak az alienek. A fegyverek, a gyógyító kaják és alkoholos italok mind passzolnak ehhez a miliőhöz - nem is beszélve a zenéről. Ha valami tökéletesen átvészelte a játék 1997-es megjelenése óta eltelt húsz évet, az a zene. Őrült jó psychobilly (kb. rockabilly + punk) zúzások, a környezethez nagyon illő szövegekkel. Hallgatni is csúcs, játék mellé pedig pláne az.

Csak kár, hogy a játék nem működik már annyira, mint régen. Ami azért érdekes, mert a szintén buildes Blooddal nagyon jól elszórakoztunk, de a Redneck Rampage valahogy darabosabb, nehézkesebb élmény - mintha rosszul optimalizálva tették volna a Buildet a játék alá. Ráadásul a pályadizájn ma már feltűnően rossz, és az is visszaüt, hogy az alkoholos italoktól be lehet rúgni. Ez jó ötletnek tűnhetett anno, de mivel sokszor piáktól gyógyulunk, kénytelenek vagyunk bevállalni a részegséget, ami kihat az irányításra is, és csak nagyon sokára múlik el a hatása. Ez pedig bosszantóvá és/vagy szaggatottá teszi a játékmenetet. Egyébként a gyógyító kajákat (pl. sült disznóbőrke) is túl lehet tolni - ekkor Leonard nagyokat szellent, és ezzel elárulja magát, ha éppen hátulról közelít meg egy ellenfelet (ami nem túl gyakori élethelyzet a Redneck Rampage-ben).

Persze húsz éve még elnézőbbek voltunk mindezzel, így a játék elég sikeres lett ahhoz, hogy mindenféle kiegészítőket szüljön. Először a The Cuss Pack jött, az egyik első dlc, ami 1 dollárért csúnyább beszédet tett a játékba. Aztán 1998-ban jött a Redneck Rampage: Suckin' Grits on Route 66, egy 14 pályás kiegészítő lényegi változtatások nélkül, csak új pályákkal (nem a Xantrix csinálta, hanem a Sunstorm Interactive), majd ezután a folytatás, a Redneck Rampage Rides Again. Ezt nem véletlenül nem nevezték második résznek, mert ez is inkább egy combosabb küldetéscsomagra emlékeztet, bár ebben már voltak új ellenfelek, sőt járművek is. A sorozat legbizarrabb része pedig kétségtelenül a Redneck Deer Huntin', amivel az alkotók a kilencvenes évek végén valamiért nagyon népszerűvé vált vadászszimulátor-hullámot lovagolták meg. Értitek. Egy vadra lesős, alig erőszakos játék, egy hentelésre tervezett motorral. Olyan is lett.

Aki kipróbálná a játékot, a GOG-on megtalálja 6 dollárért, a Steamen 10 euróért. Legközelebb két hét múlva lesz Checkpoint Mini, jövő héten pedig érkezik egy újabb vendég, reményeink szerint egy egykori magyar fejlesztőcsapat veteránja. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból pedig a teljes második évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod.

 

A harmadik évad korábbi Checkpoint Mini adásai:

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán.

23 komment

Címkék: retro közösség podcast fps checkpoint mini redneck rampage

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr7112503589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

facepalm 2017.05.15. 03:34:47

redneck ≠ white trash

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.05.15. 06:14:08

szerintem a magyar szinkron a duke3d-hez még mindig viccesebb.

AtomCamel 2017.05.15. 08:43:51

Húúú.. a zenéje nagyon bejött :-)

Burpi Turpi 2017.05.15. 09:41:45

Pedig a Cyberia-t ismertem is...

Coyote123 2017.05.15. 10:13:17

Már annyit beszéltetek a Godlen Axe-ról, mult héten próbáltunk ki egy Raspberry Pi3 ra installált Retropie-on emulátorokat, és a Golden Axe-t addig próbáltuk, hogy végigjátszottuk. :D

Di Patrone! 2017.05.15. 12:38:13

Vörösnyakú memóriaoldal... :D köszönöm a linket a zenéhez, meló mellé jó lesz!

kolbászosrájáspizza 2017.05.15. 13:59:36

Ezzel a résszel nagyon megcsináltátok a napomat! Rég elfelejtettem hogy létezik ez a játék, pedig hatalmas kedvenc volt a családban annak idején. 9-10 éves lehettem mikor megjelent és egyből magába szippantott. Nem sokkal később apámat és nagybátyámat is (akik akkoriban ortodox szimulátor hívők voltak) megfertőzte. Órákat visítottunk a játék baromságain, nagybátyám csak first person suttyernek hívta. Rengeteg rég elfeledett szép emlék jött most elő, köszi srácok! :)

Szívesen meghallgatnék egy adást a Little Big Adventure-ről (vagy inkább a folytatásáról) is. Szerintem annak idején egy zseniális kis akció-kaland játék volt nagyon jó hangulattal méltatlanul elfeledve.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2017.05.16. 10:46:01

Nektek már semmi se jó? Annyi volt a nagy trükk, hogy kb. egyenletesen kellett enni és piálni, egyik levitte a másikat. A játékról amúgy tök jó emlékeim vannak, valószínűleg ma is ellennék vele, bár én még a borzalmas NAM-mal is, csak mert Vietnám (szintén Duke-motor, 1998-ban).

www.youtube.com/watch?v=wGdPvXtup7Q

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2017.05.16. 10:49:48

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Én próbáltam ezt, de nehéz egyenletesen kajálni-piálni, ha a pályán mondjuk sokáig csak pia van elszórva.
A tök jó emlékek nekünk is megvoltak, ofkoz.

Adani 2017.05.16. 12:38:40

Anno jól elszórakoztunk ezzel a játékkal, de végigvinni sose sikerült. Viszont a disznókat meg lehetett lovagolni, pisztollyal rálőttél akkor dühösen feléd indult, felugorhattál a hátára.

Később megkaptam a Postal 2-t és az jobban tetszett sokkal szadistább játék volt.

Laslo_ 2017.05.18. 18:18:09

Az 576 Kbyte egyik legviccesebb cikke a Redneck Rampage Rides Againről született, a kedvencem ez a táblázat volt benne, ami kihozta, hogy miért jobb játék, mint a Starcraft vagy a Quake. :D
i.imgur.com/A8RfRmy.jpg

Checkpoint mini alapanyagnak javaslom a PS2-es Stuntman: Ignitiont, amire annak ellenére rákattantam, hogy nem bírom az autós játékokat.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.05.18. 22:14:37

Első Pentium-ot kaptam és ez volt az egyik játék, amivel eltöltöttük az időt.

Greg The Ozorian 2017.05.21. 00:32:49

@Laslo_: De durva hogy cirka húsz év után nekem is ez a táblázat jutott eszembe egyből, csak nekem nem volt időm elővakarni a sok száz magazin közül. Szóval köszi :)

cse' 2017.05.21. 23:20:59

Death Rally? Legjobb zene, nagyon jo jatekmenet es iranyitas, "fejlodesi rendszer" :)

csabez999 2017.05.22. 08:05:43

Furcsallom, hogy az alienektol bugazhato csocsike-gepfegyvert senki sem emlitette

christo161 · http://itkezdoknek.blog.hu/ 2017.05.24. 14:06:14

@Laslo_: Ezt a táblázatot nem láttam még, de köszi, hattalmas :D

szogyenyi · http://jatekblog.blog.hu 2017.05.25. 05:56:20

A Prey nemrégiben történt megjelenése alkalmából időszerű lenne egy Immersive Sim visszatekintő is, mondjuk az Ultima Underworld vagy a System Shock képében. Bár inkább utóbbi jobban illene ide szerintem :)

Bobby Newmark 2017.05.30. 13:03:50

@szogyenyi: Ah, System Shock és SHODAN...
De nem volt az már heti retro cikkben egyszer?

LlamaD · http://llamadalai.deviantart.com/ 2017.06.07. 09:04:56

Anno játszottunk vele, de valszeg zene nélkül, mert egyáltalán nem rémlik. Felnőve meg rocka- psychobilly fan lettem, de ez eddig kimaradt. Pedig van a dalok közt Reverend Horton Heat szám is :).
+1 a Little Big Adventure-re, imádtam, bár sose jutottam egy ponton túl benne.
Crusader no remorse/no regret? Zene ott is begyere.

Bobby Newmark 2017.06.23. 21:43:29

@LlamaD: Nna! Mi volt a baj LBAban, hol akadtál meg? Egyik legpozitívabb játékélményem, szép volt, hosszú, jó sztorival és viszonylag egyértelmű.

LlamaD · http://llamadalai.deviantart.com/ 2017.06.24. 13:14:37

@Bobby Newmark: Még egészen az eleje felé, ha jól rémlik, amikor kijövünk otthonról, talán egyszer láttunk későbbi mentést is, de kölykök voltunk, játszottunk mással.
Neki kéne ugrani újra, mert szerettem a világát tényleg, meg amikor olvasgattam róla bejött. Felnőtt fejjel menne biztos. Ha meg nem ott a net... :D Kazuár lettem, achievmenteket is már csak telóval a kezemben nyomom AC2-ben.

Bobby Newmark 2017.07.06. 13:35:40

@LlamaD: Aha. Hát, mi is fiatalon játszottunk vele, annyi előnyünk viszont volt veled szemben, hogy mi hárman játszottunk vele párhuzamosan, és ha valamelyikünk elakadt valahol, általában már megvolt rá a megoldás a másik kettő közül valakinél.

Mondjuk az elég naívan optimista volt részemről is, hogy majd segítek... 15+ év távlatából, peersze, biztosan emlékszem rá... :D

Karvaly 2017.07.20. 08:06:10

Kis kiegészítés: ha jól emlékszem, az adásban elhangzott, hogy az első játék, ahol a részegség megváltoztatta az irányítást.
Spectrumon a "How to be a complete bastard"-ban ha túl sokat ittál, akkor a játéktér elkezdett pörögni (2d oldalnézet, a nézetet 90 fokonként lehetett változtatni)
süti beállítások módosítása