HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #60: Majesty

2017.12.24. 01:05 Stöki

cpmini_60.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mostani játékot Grath javasolta, mert anno neki nagyon tetszett - én pedig nem értettem vele egyet, ritkán vagyunk ennyire más véleményen, mint a mostani adásban. A Majesty nevű real-time stratégiát vitattuk meg, avagy mit ér az egység, ha nem irányíthatod?. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

A Majesty fejlesztője egy amerikai cég, a massachusettsi Northamptonban 1992-ben alapított Cyberlore Studios. Igazából nem volt túl jelentős csapat, főleg bedolgoztak más cégeknek, stratégiai játékokhoz gyártottak kiegészítőket - illetve 2004-ben csináltak egy elég rossz Playboy-játékot, egy évvel később pedig csődbe mentek, és Minervaként áttértek a serious gamingre. Legnagyobb sikerük a 2000-ben megjelent Majesty volt.

A Majesty szellemi elődje pedig a Settlers, amennyiben ebben a játékban sem lehet direktben irányítani az egységeket. Sőt, éppen ez az egész játékmenet lényege. Egy fantasy környezetbe helyezett várost kell igazgatni, építkezni, elhárítani a szörnyek és ellenséges birodalmak képében érkező veszélyt, illetve hódítani - és mindezt úgy lehet véghezvinni, hogy a játékos a pályára termelt, illetve ott császkáló katonákat, bérgyilkosokat és más egységeket motiválja mindenféle jutalmakkal. Ebből következően a játékmenet nagy része e jutalmakat tartalmazó menük és opciók piszkálgatásával telik, illetve reménykedéssel, hogy az egységek megcsinálják azt, amit a játékos gondolt. Ez a játékmenet sokaknak bejött 2000-ben (nekem nem annyira).

A játékban nincs összefüggő kampány, hanem 19 különböző pályán lehet egy-egy célt teljesíteni - illetve ott a szabad játék is. A Northern Expansion nevű kiegészítő ezt 12 pályával megfejelte, de amúgy nem volt egy különösebben emlékezetes add-on. Amit érdemes még kiemelni, az a játék grafikája. Aprólékosan megrajzolgatott épületek és egységek pompáznak kétféle távolsági nézetben - 17 éve ez lenyűgözőnek számított, de ma is elég jól néz ki.

A Cyberlore tervezett folytatást, de a csőd közbeszólt, a jogokat pedig a Paradox vette meg. Ők készítettek egy folytatást 2009-ben, ami semmiben nem tudott több lenni az elődnél, sőt. Szintén a Paradox 2012-ben kiadta a Majesty Goldot is, ami az alapjáték és a kiegészítő új Windowsokhoz okosított verziója. Ez kapható most 10 dollárért a GOG-on, olykor akciósan (e sorok írásakor 75 százalékkal olcsóbb). Ha szeretted a Settlerst, érdemes lehet ránézned. Ha az akciósabb RTS-eket bírtad, inkább felejtsd el.

Legközelebb 24 órán belül lesz karácsonyi Checkpoint-meglepetés, a Patreon-támogatóinknak pedig még egy csemege. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból pedig a teljes második évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod.

 

A harmadik évad korábbi Checkpoint Mini adásai:

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán, illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20171221.png

További támogatóink:

Kiss András, Kúthy Előd, Molnár Zsolt, Hollósi Dániel, Stang Szabolcs, Barny, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Pató Lőrinc, Gortva Gergely, Szigeti Gábor, Zila, tomtech, jurgen_habermas, RZP, waces, crippler, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, SViktor, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zoltán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Wraith, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Gabesz, Nagyi, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Hájas Ákos, Bojki, Rokborn, Lottsie, Szőke Attila, Gabe

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk.)

11 komment

Címkék: retro podcast rts checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr9613521137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drout 2017.12.24. 08:12:57

nekem soha nem jutott eszembe a settlers errol, pedig sokat jatszottam mindkettovel. szamomra nagyon kellemes meglepetes volt a jatek, nagyon bejott a stilus.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.12.24. 08:33:43

Settlers 1-2-ről tényleg lehetne mini!
Én valahol a két állaspont között voltam regen es ma is: a Settlers 2-ben 1-2 óráig baromira élvezem a kopácsolást, útépítést, és mai napig nevetek az öreg geológuson, aki kiabál meg táblákkal jelzi, mi van a föld alatt. Aztán amikor már el kéne jutni a pálya túlfelére a teleportkapuhoz, de ez csak úgy megy, hogy barakkepitessel centinként bővítem az országhatárt, akkor újabb 1-2 óra alatt rettenetesen meggyűlölöm.
Nemrég nekiálltam hogy vegigjatszom a 2-t, de sak a 3. pályáig bírtam idegekkel.
:(

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.12.24. 08:36:28

Ja és:
Commander Keenről,
Future Warsról,
Flight os the Amazon Queenről
Sim Farmról
mikor lesz CP Mini?
:)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.12.26. 17:45:16

kihagyott ziccer: a maj'esti program varázslók és sárkányok a kiskertben.

Szolo 2017.12.27. 15:19:20

Settlers mini engem is érdekelne. Az egy alapmű!

Grath 2017.12.27. 17:20:12

@Szolo: Jó, de akarod hallgatni, ahogy Stöki morcosan picsog róla? :)

Szolo 2017.12.27. 18:48:09

Kenyerezd le azzal, hogy neki is jut egy kis The Great Giana Sisters adásidő. :)

cse' 2017.12.27. 19:53:32

Csatlakoznek a Settlersesekhez :)
Jo poen volt benthagyni a vegen Grath beszolasat! Ja es igaza van :P

Chessterfield 2017.12.30. 00:42:16

A Settlers 2-t imádom, sokat játszottunk vele anno, aztán mikor megjelent a 10 éves, felújított anniversary edition, akkor nagy örömmel vetettem magam bele, mondván játszok vele egy kicsit, ez este 9 órakor volt.

Mikor legközelebb az órára néztem, akkor hajnali 3 volt... úgyhogy gyorsan uninstalláltam, mondván hogy nekem ennyi időm nincs :D

Kakaót pedig nem iszok, mert nem bírom a tejet.

Sealka 2018.01.11. 09:51:35

Ha összekalapotzok 100 milliót én megírom saját engine-el. :D
süti beállítások módosítása