HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #220: Beavis and Butt-Head in Virtual Stupidity

2023.10.01. 21:43 Stöki

cpmini_220.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az egyik Checkpoint Now végén sikerült meglepnem Grathet egy pécés játékkal, amit nem ismert, és ilyen elég ritkán történik. A Beavis and Butt-Head rajzfilmek alapján készült videójáték volt ez, és ha már így alakult, csináltunk róla egy Minit, mert tényleg kicsit radar alatt maradt ez a cucc, pedig ma sokkal jobban élvezhető, mint jó néhány, mostanában kitárgyalt kalandjátékunk (igen, rád nézek, Future Wars). Szóval jöjjön a Beavis and Butt-Head in Virtual Stupidity! Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Ezúttal az ICOM Simulations nevét jegyezzétek meg, mert a nyolcvanas évektől másfél évtizedig elég jó stúdió volt ez, bár úgy istenigazából sosem sikerült az AAA-élbolyba kerülnie. A céget 1981-ben alapította Illinois-ban Tod Zipnick, és a stúdió leginkább kalandjátékairól volt ismert. Ők csinálták például a két Deja Vu-t meg az Uninvitedet, a Sherlock Holmes: Consulting Detective második része pedig az első cd-s játékok egyikeként vált emlékezetessé (szegény Zipnick ezt már nem érte meg, 1991-ben betegségben meghalt). A céget 1993-ban megvette a Viacom, ami aztán négy év alatt kifacsarta a csapatot, és mindenféle franchise-ok (főleg a Beavis and Butt-Head) alapján készült szoftvereket kellett csinálniuk, aztán a tulajdonos 1997 végén bezárta a stúdiót. A dicstelen viacomos időszaknak egyetlen igazán jó játéka született: a Beavis and Butt-Head in Virtual Stupidity.

A játék 1995-ben jelent meg, és akkortájt éppen csúcsra járt az MTV-n bemutatkozó két rajzfilmhülye sikere. 1995 végén már a hatodik évad indult a sorozatból, és a következő évben került mozikba a Beavis and Butt-Head Do America című film (elég jó volt emlékeim szerint). Szóval adta magát, hogy készüljön valamilyen videójáték is a brandből, és mivel a Viacom volt az MTV tulajdonosa, valamelyik executive összekötötte a pontokat, az ICOM pedig megkapta a megbízást egy Beavis and Butt-Head videójáték fejlesztésére. Mivel kalandjátékban volt nagy tapasztalatuk, ebben gondolkodtak (igazából már 1994-ben csináltak egy játékot a franchise-hoz, de az elég komolytalan volt).

Ki kell jelenteni: a Beavis and Butt-Head in Virtual Stupidity ma is meglepően színvonalas ahhoz képest, amilyen háttérrel és amilyen alapanyagból készült. Leginkább azért, mert a rajzfilmsorozat stábjának több tagja, köztük írók, sőt a szinkronhangok (köztük maga a sorozat atyja, Mike Judge) is dolgoztak rajta. Az egész képernyős animációs betétek, a hangok, a helyszínek mind az eredeti forrásból táplálkoztak, és nem túlzás, hogy a játék így a kilencvenes évek közepéhez mérten a lehető legjobban vissza tudta adni a Beavis and Butt-Head megjelenését és humorát. A sztori amúgy nem éppen ambiciózus, de ez passzol a két főhőshöz: Beavis és Butt-Head be akar kerülni valahogy Todd bandájába (persze ez nem egészen úgy sikerül, ahogy tervezték).

A prezentálás tehát nagyon rendben volt, az ICOM pedig arról gondoskodott, hogy a program kalandjátékként se maradjon szégyenben. Technikailag sima point-n-click a móka, de a fejtörők kis gondolkodással kitalálhatók és nincs túl sok tárgy, szóval elakadáskor a "próbálj végig mindent mindennel" algoritmus is gyorsan lefut. Kellemes vonása a játéknak az is, hogy miután a két suttyó kiszabadul az iskolából, szabadon mászkálhat a városban, öröm a helyszíneket felfedezni, és egyáltalán nem tűnik lineárisnak a játék. És megemlítendő hangulatelem, hogy a játékban található tévéken három videóklipet is meg lehet nézni, amiket természetesen Beavis és Butt-Head kommentál végig, mint a sorozatban (említettem az adásban egy cikket a magyar Gwar-koncertről, ez volt az).

Szóval ma is érdemes kipróbálni ezt a gyöngyszemet, Grath is és én is határozottan erre jutottunk a tesztünk végére. Legálisan nem beszerezhető, de a neten több helyen fent van (például az archive.orgon). Mivel Windows 95-ös a drága, a megfelelő kompatibilitási módban kell futtatni. Az ICOM később még több Beavis and Butt-Head játékot készített (olyanokat is, amik nem is voltak valódi játékok, például képernyővédőt és desktopabuzáló idétlenségeket tartalmazó szoftvercsomagot), de ezek inkább maradjanak a feledés homályában.

Legközelebb egy héten belül jön új adás, az esedékes CP Now. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20230927.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, Schmatzy, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, marat, Tamás, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Leto, Karasz Edit, Szabó Ferenc.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

3 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr9418225641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.10.02. 07:17:27

ajánlom biffman verzióját, scumm-on keresztül játszható: collectionchamber.blogspot.com/p/beavis-butt-head-in-virtual-stupidity.html
a csulás minijáték nagy kedvenc volt, a turhásat mindig az igazgatóra tartogattam.

Kit Fisto 2023.10.15. 19:05:58

Nagyon jó volt a sorozat, talán még az MTV-n láttam. A kedvencem az volt, amikor valahol látták, hogy milyen jó üzlet az olaj, és ásni kezdtek a kertben. Feltörtek egy szennyvízcsövet, és azt hitték, hogy olaj. Aztán el akarták adni.. :D Na és amikor Beavis volt a Great Cornholio, az is nagyon ott volt. Nem szeretem a metált, és általában a rock zenét, de amikor ők csápolnak rá, és énekelnek, az vicces. A sorozat grafikája nagyon bejött. A játékhoz még nem volt szerencsém, de most letöltöttem az archívumból, egyik hétvégén ki is fogom próbálni. Kár, hogy nem csináltak róluk több játékot, főleg point'n click kalandjátékot, a sorozathoz hasonló kalandokkal.

Reactor 2023.10.20. 04:53:16

Érdekes, hogy a PC nem kapott oldalnézetes mászkálós Beavis & Butthead játékot (konzolra kettő is megjelent), helyette kalandjátékok jöttek ki. Nem volt rossz ez se, bár én örültem volna egy oldalnézetes mászkálós játéknak is.
Az igazság az, hogy idehaza a népszerűsége sose volt túlságosan magas. Egyrészt csak az MTV adta, az meg ugye nem mindenkinek volt, másrészt sose készült hozzá magyar szinkron, csak feliratozás. Harmadrészt pedig alig 1-2 évre rá bejött a Szószpark és az le is mosta a pályáról őket, pláne hogy az ugye eleve szinkronos is volt, és ott már nem volt cukormázzal bevonva a káromkodás se.

Ettől függetlenül nagyon jó sorozat volt, a kedvenc epizódom, amiben üvöltöznek az utcán, meg amikor Anderson hitelkártyájával minden szart összevásárolnak :D

A játék se volt rossz, tök jól visszhozta a rajzfilm hangulatát, a szövegek és a szinkron is zseniálisak voltak, viszont tényleg volt pár agyatlan feladvány, aminek utána kellett olvasnom a neten...a döglött mókus a spaklival, vagy a lufikutyás...ehh. Nem tudom, talán az összes epizódot látnom kellett volna, hogy ki tudjam következtetni a megoldást?
süti beállítások módosítása