HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #206: Below the Root (+a 10 legjobb föld alatti játék)

2023.03.06. 22:57 Stöki

cpmini_206.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ritkán fordul elő, hogy olyan játékról beszélünk, amit korábban egyikünk sem ismert, de most ez a helyzet. Valahogy mindkettőnket elkerült a Below the Root című C64-klasszikus, de több támogatónk is kérte, szóval most bepótoltuk a hiányosságot, és elmerültünk a játék elég szokatlan világába. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Below the Root sztoriját könyvekkel kell kezdeni, méghozzá a Magyarországon eléggé ismeretlen Zilpha Keatley Snyder Zöld Ég-trilógiájával. Amikor Snyder egy korábbi könyvét, a The Changelinget írta, felidézett egy gyerekkori emléket, amikor fákon ugrálva azt játszotta, hogy nem szabad lemenni a földre, mert a gyökerek alatt szörnyek laknak. Aztán ez az emlék annyira megragadt benne, hogy három könyv is kicsírázott belőle a hetvenes években. A Zöld Ég trilógia idilli világának vega kajákon és könnyűdrogon élő lakói fákon élnek, egymást és a természetet tisztelve, bűn és erőszak nélkül, de aztán kiderül, hogy a fák alatt van egy másik világ, ami problémásabb. Ennek a két világnak a kölcsönhatásaira épül a cselekmény.

Snyder a nyolcvanas évek elején találkozott egy Dale Disharoon nevű programozóval, aki akkortájt oktatójátékokon dolgozott, és ebből a találkozásból született a Below the Root. Disharoonnak tetszett a könyvek békés világa, Snyder pedig nem volt elégedett egészen a trilógia befejezésével, és a játékban akarta kikerekíteni a történetet. Disharoon az írónővel és egy Bill Groetzinger nevű grafikussal együttműködve megalkotta a játékot, a Windham Classics nevű, nem túl ismert kiadó pedig 1984-ben kiadta.

Még egyszer, 1984, amikor a játékipar még nagyrészt arcade stílusok majmolásából állt, bár kisebb része már kezdett túllépni ezen. A Below the Root akkoriban egészen furcsa madár volt, nem akadt hozzá hasonló. Például nincs benne erőszak - sőt, még lopni sem lehet, ha megtetszik egy tárgy, meg kell beszélnünk a gazdájával, hogy mit adunk érte. Műfajilag amúgy valahol a kalandjátékok és a mászkálós labirintusfelfedezős játékok között van, de a játéktér hatalmas, az eligazodás benne pedig spirálfüzetért kiált.

Sőt, az eredeti regényekért, de legalábbis kézikönyvért, mert a Below the Root nagyban épít arra, hogy a játékos valamennyire ismeri a Zölg Ég világát. Az elvégezhető cselekvések (amik közül egy megjeleníthető menüből lehet választani) egy része semmitmondó lesz a teljesen fogalmatlan játékosnak, pedig a továbbjutáshoz nem árt tudni olyanokat, hogy például a "pense" varázslattal lehet összecimbizni spirituálisan a fákon lófráló állatokkal. De a cselekmény értéséhez sem árt egy kis előképzés arról, hogy miről szólnak a könyvek. A Below the Rootba bele kell merülni, ez nem egy "előveszem tíz percre" játék.

Viszont aki belemerül, az ma is egész jól szórakozhat vele (elakadáshoz itt egy jó végigjátszás). Az irányítása kicsit talán nehézkes, mert a felfedezést, beszélgetést, tárgyak felvételét és használatát meg még sok egyebet egyetlen egygombos joystickkal kellett megoldani. De ha beletanul az ember, még játéktér is könnyen ismerős lesz a méretéhez képest. Összetettségével 1984-ben elképesztően előremutató volt ez a program (több választható hős van, és mindegyik máshogy befolyásolja a játékmenetet!), de még ma is nagyon szimpatikus.

És van két toplistánk is, megpróbáltunk jó játékokat keresni, amik legalább nagyrészt a föld alatt játszódnak - vagy a sztori szerint vagy a grafikából adódóan. Íme a listák, amiket megszültünk:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Super Metroid (1994)

2. Portal 2 (2011)

3. Diablo (1997)

4. Breath od Fire: Dragon Quarter (2002)

5. Cave Story (2004)

6. Dungeon Keeper (1997)

7. The Cave (2013)

8. Spelunky 2 (2020)

9. Mr. Driller sorozat (1999-)

10. Boulder Dash (1984)

1. Impossible Mission (1984)

2. Undertale (2015)

3. Eye of the Beholder (1991)

4. Metro Redux (2014)

5. Cave Story (2004)

6. Exile (1988)

7. Hollow Knight (2017)

8. Spelunky 1-2 (2008, 2020)

9. H.E.R.O. (1984)

10. O’Riley’s Mine (1983)

Mivel ebben a kategóriában bőven lehet még találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. Legközelebb napokon belül Checkpoint Nowval. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20230129.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, zsovez, Dreska Szilárd, Csicó, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

19 komment

Címkék: retro podcast toplista c64 checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1818065334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.03.07. 06:38:04

kikötés lehetett volna, hogy mikroszámítógépeken megjelent földalatti játékok legyenek listában.
monty mole, boulder dash, cybernoid, airwolf, varmint, video meanies, head over heels, heavy on the magick, marsport, sword of fargoal, gauntlet, antiriad, lode runner

Szalonna · http://sza.lonna.hu 2023.03.07. 06:53:50

Ha mar ilyen kisebb-nagyobb engedmenyekkel fold felett-fold alatt is lehet egy jatek: Diablo 1?

kolbászosrájáspizza 2023.03.07. 07:50:11

Lehet csalásnak számít, mivel a játéknak csak egy része játszódik a föld alatt, de szerintem annyira csodálatos helyszín, hogy muszáj vagyok megemlíteni az Elden Ring Siofra Riverjét. A látvány, a zene, az atmoszféra, a csillagok körülötted, a távolban úszó épületek az apró állatok. Engem a hideg rázott, mikor először felfedeztem és percekig csak nézelődtem.
Szerintem az egyik leghangulatosabb videojáték helyszín ever.

crumbsucker 2023.03.07. 12:29:59

Ultima Underworld, gyerekek! Hogy maradhatott ki :)

bdg_ 2023.03.07. 13:55:24

SteamWorld Dig 1-2!

Szekrényszagú néni 2023.03.07. 21:31:00

Fire Ant vagy Spiky Harold? Látszik, hogy elkényeztetett burzsuj gyerekek voltatok (vagytok), fényévekre a pária +4 userek sanyarú mindennapjaitól.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.03.08. 06:35:58

@Szekrényszagú néni: aardvark? cave fighter? mercenary? prospector pete? uxb?

alvégi 2023.03.08. 12:42:13

Arx Fatalis! Illetve Half Life 1-ben a föld alatt vagyunk nem? Legalábbis döntő rèszben.

larry 2023.03.08. 13:37:59

@manson karcsi: A Mercenary-ben egy csomó ideig nem tudtam, hogy le lehet menni a föld alá, azt meg főleg nem, hogy igazából itt vannak azok a dolgok, amik a megoldáshoz kellenek.

nyu 2023.03.08. 22:17:23

Pitfall II: Lost Caverns

Kit Fisto 2023.03.09. 19:01:22

Ez a játék szörnyen rossz. :)

kemi242 2023.03.09. 19:56:11

A Colossal Cave Adventure-t feltettem volna a listára, már csak a jelentősége miatt is, mert gyakorlatilag minden kalandjáték őse. Meg a kedvenc indie játékom, az Infra. Jó, vannak felszíni részei is, de legtöbbet egy város csatornarendszerében mászkálva kell minden rendellenességet lefényképezgetni, közben a várost kezükben tartó mágnások korrupciós ügyeit leleplezni.

baal1982 2023.03.10. 20:22:27

Dungeon Keeper 1-2 is érdemelne legalább említést.

Hidden fremen 2023.03.14. 20:38:38

A játékkal azóta kacérkodom, hogy a Rátkai átkai adásban a vendég megemlítette, mint kedvencét. Stökiék nem emlékeztek már rá.
Ahogy néztem a C-64 verzió messze jobb, mint a PC-s, amiből van CGA változat (ezt a szót kereste Grath) mellett kicsit színesebb is. A CGA szerintem játszhatatlan.
Kár, hogy a trilógia nem jelent meg magyarul, mert nincs kedvem angolul végigrágni magam rajta és félek, hogy a játék is csak akkor ad teljes élményt, ha ezt ismerem.
Mindenesetre az alapsztrori tetszik.

Ironfist 2023.03.28. 15:55:05

El se hiszem, hogy nem említettétek az Arx Fatalist. :O Pedig az egész sztori arról szól, hogy a föld alatt van a civilizáció.
Illetve Commodore játékok közül Aardvark és Fire Ant valaki? :)

Ironfist 2023.03.28. 15:59:30

Sőt, most jut eszembe, nem láttam még kommentek között sem: Descent. :)

Reactor 2023.04.21. 06:44:44

Undertale :DDD

"DETERMINATION!!!"

Morrow 2023.09.14. 20:41:00

LEGO Rock Raiders (amiből Manic Miners néven készült remake). Kölykeimmel toljuk őket ma is. :)
süti beállítások módosítása