HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #205: Freddy Pharkas: Frontier Pharmacist

2023.02.26. 18:59 Stöki

cpmini_205.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régen volt Sierra-kalandjáték a podcastban, úgy sejtem, idén viszont lesz több is. Kezdjük is egy kicsit talán radar alatt maradt klasszikussal, ami nem tartozott egyik Quest-sorozathoz sem, de azért mindenképpen érdemes a figyelemre. Freddy Pharkas, a vadnyugati patikus megnyitja a boltot a Checkpoint Miniben, sok fingós poénnal és agyzsibbasztó feladvánnyal. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Szóval a kalandjátékkirály Sierra aranykorának végén járunk, amikor még jól megy a szekér, de már megjelennek azok a műfajok és divatok, amik egy időre háttérbe szorítják a zsánert. Ismerősek lehetnek a most következő nevek: Al Lowe, a Larry-játékok atyja és Josh Mandel, számos Sierra-kaland kontribútora állt össze, hogy készítsen egy vadnyugati kalandjátékot. Az alkotók közül kiemelném még a grafikus Bob Gleasont és Ruben Huantét, az animátor Karin Youngot és a zeneszerző Aubrey Hodgest, remek munkát végeztek.

Hogy mennyire szabad asszociációkkal indult a fejlesztés, azt mutatja Lowe sztorija a főhős megszületéséről. Amikor pitchelte a játékot a Sierra egyik vezetőjének, Roberta Williamsnek, valahogy a "farmer" és a "rancher" szavak összeakadtak a nyelvén, és olyasmi jött ki belőle, hogy "farmchist". Mire Williams visszakérdezett: "pharmacist"? (Azaz gyógyszerész, mert annak volt értelme.) És Lowe lecsapott erre, hogy hát igen, miért is ne, egy westernpatikus, mekkora poén lenne. Aztán erre épült fel a fél játék, gyakorlatilag egy nyelvbotlásból kiindulva. Ennek ellenére amikor a két producer alaposan kiötletelte magát és végiggondolt mindent, olyan dizájndokumentumot rittyentettek, ami már nagyon jól mutatta készülő játékot, és attól alig tértek el. Érdemes megnézni, akkoriban vélhetőleg kevés játékhoz készült ilyen alapos doksi.

A játék négy felvonásban mutatja be a címszereplő sztoriját, aki valaha revolverhős volt, csak aztán "Kenny the Kid" (utalás a Sierra-vezér Ken Williamsre, Roberta férjére) lelőtte az egyik fülét, és ezután inkább nyugisabb szakmát keresett. Meg is találta a saját patikájában, de aztán ahogy lenni szokott, történnek dolgok Freddy székhelyén, Coarsegold városkában, ami miatt újra le kell akasztania a szögről a pisztolytáskáját (persze ahhoz előbb meg kell találni, hol az a szög, elvégre egy kalandjátékban vagyunk).

A játékmechanika sima point-n-click, ott nem lesz meglepetés, de a tartalomban azért meg kell barátkozni legalább két dologgal. Az egyik a játék humora, ami elég vegyes: Lowe az altesti humor nagy kedvelője, Mandel a finomabb poénoké, és van egy fejezet a játékban, amikor az előbbi kerekedik felül. Nekem ez kicsit sok volt, de aztán a stáblista utáni poénkodás kárpótolt. A másik nehézséget azok a fejtörők jelentik, amik a patikában kikeverhető receptekre épülnek. Ezek gyakorlatilag a másolásvédelmet is képviselik, vagyis a megoldásukhoz eléggé kelleni fog a játék eredeti kézikönyve. Szóval ha nekiállsz, vagy töltsd le a kézikönyvet mondjuk a freddypharkas.com-ról, vagy hozzám hasonlóan oldozd fel magad és keress egy végigjátszást, amik a pepecs (és kicsit unalmas) patikás részeken átsegítenek. Így sokkal élvezhetőbb lesz szerintem a játék, akár ma is.

A Freddy Pharkas először flopin jelent meg 1993-ban, és úgy tűnt, nem lesz nagy siker, de aztán beindultak az eladások, és 1994-ben egy cd-verzió is megjelent. Ezen a szinkronhangok a kor mércéjéhez képest egészen kiválóak, viszont jó pár poén nem került fel, ami a flopis verzióban megtalálható. Ennek oka egészen bizarr: Al Lowe-ra bízták a szinkronmunkálatok vezetését, ő pedig utálta ezt a stúdiómunkát, és egyszerűen behisztizett, hogy a ritkán elhangzó szövegeket ő ugyan nem veszi fel. Szóval fura módon teljes élményt a flopis verzió ad, de a szinkronos hangulatosabb. Később amúgy egy folytatás is szóba került, de részben a sales tökölése miatt nem került rá sor - illetve amikor lehetett volna, már Lowe és Mendel is máshol tartott. Freddy Pharkasból tehát nem lett sorozat, de azt az egy játékot ma is érdemes kipróbálni, ha a két említett akadályt megugrod. GOG-on pár euró, benne van a flopis és a cd-verzió is, és gyarkan bekerül akciókba. 

Legközelebb napokon belül jövünk vendéges Checkpointtal. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20230129.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, zsovez, Dreska Szilárd, Csicó, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

4 komment

Címkék: retro podcast sierra kalandjáték checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3718058628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.02.27. 06:34:33

sosem volt kedvenc, de végigjátszottam. annyi maradt meg belőle, hogy az indiai indián okidokival köszönt, és a gyógyszerkeverős rész fárasztó volt. ja, és volt egy kínos éneklős rész is benne.
a quest-ek kevésbé voltak fájdalmasak.

Kit Fisto 2023.03.02. 03:23:34

Még filmben is csak nagyon ritkán van kedvem a westernhez, kizárt, hogy ilyen témájú játékkal játsszam. Ugyan nem western téma, de a Redneck Rampage nagyon tetszett. Farmok abban is voltak. :)
Ha már retró, ajánlanám a Delphine Software játékokat Checkpoint Minibe! Future Wars, Operation Stealth, Another World. Ha már a Flashback volt miniben.. ezek is megérdemelnének egy-egy részt.(?)

Szekrényszagú néni 2023.03.02. 09:21:04

@Kit Fisto: Tök izgalmas, hogy mivel nem akarsz játszani, légyszi részletezd még!

Another World volt jó régen, bár kőkorszaki módon olvasni kell:

iddqd.blog.hu/2010/06/23/szerdai_retro_another_world

Kit Fisto 2023.05.01. 11:32:43

@Szekrényszagú néni: Oké, legyen.. mert szépen kértél. ;)
Ami egyáltalán nem érdekel, az a szerepjáték és a stratégia. Ezek halálosan untatnak. Volt két játék mindkét stílusból, amit játszottam, és szerettem, de azok különben eléggé ki is lógtak a sorból. Szerepjáték: Syndicate és Elvira: Mistress Of The Dark. (ezt egyszereplős szerepjátéknak szokták mondani) Stratégia: Megalomania és North And South (kikapcsolt arcade részekkel végülis az) Szerepjátékból mást nem is próbáltam, a stílus számomra eleve kuka. De stratégiából próbáltam a Sim City, Theme Park, és Dune 2 játékokat, ám a kezdeti kellemes játék mindegyiknél átment egy idő után szivatásba, és elment a kedvem tőlük. Rájöttem, hogy nem is egy VALÓBAN JÓ stratégiát kell kitalálni, hanem AZT, hogy a készítők mire gondoltak, szerintük hogy lenne jó. Legyen az bármilyen hülyeség is, ha nem úgy játszol, mindenképpen szívni fogsz. Így ezek valójában nem is stratégiai játékok, hanem kitalálósok. Hiába jó a stratégiád, ha a készítők másra gondoltak, akkor nem jó.

Az Another World valahogy elkerülte a figyelmem, kösz! Kár, hogy nem beszélték ki, kiváncsi lettem volna Grath véleményére, mi nem tetszett neki benne. Mert ebben szinte biztos vagyok, Stökinek pedig biztosan tetszett. :) Oda még írnom kell!
süti beállítások módosítása