HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #218: A Space Quest sorozat (+ a 10 legjobb sorozat, ami megért legalább hat részt)

2023.09.05. 22:42 Stöki

cpmini_218.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Na, erre az adásra régóta készültünk, és meg akartuk adni a módját, a Space Quest játékokat ugyanis elég sokan kértétek. A Larry-adás után viszont volt némi csalódottság egyesekben, hogy nem a teljes sorozatról beszéltünk. Amúgy azért nem, mert terveink szerint majd fogunk a későbbiekben még larryzni, de most akkor kipróbáltuk, hogy kibeszélünk egy teljes sorozatot. Ennek az eredménye lett a leghosszabb Checkpoint Mini ever (de tényleg, ez már simán Checkpoint Maxi), ami végül is nem baj. Ja, mert még egy toplistát is hozzácsaptunk az okoskodásunkhoz. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Hát ez most egy szikárabb szöveges összefoglaló lesz, mert soha nem lesz annyi időm, hogy rendesen leírjak egy egész sorozatgenezist csak úgy kísérőnek a podcasthez.

Szóval a Space Quest széria a Sierránál készült 1986 és 1995 között, vagyis természetesen kalandjátékról van szó. És hát a Sierránál a nyolcvanas évek közepén-végén még szövegbegépelős volt a játékmotor, aztán váltottak point-n-clickre, és ezt szépen lekövette a Space Quest is. A Larryhez hasonlóan ez is a vicces kalandjátékok sorát gyarapítja, és érdekes módon attól függetlenül, de szinte vele együtt született meg. A cég egyik grafikusa és programozója, Mark Crowe, illetve Scott Murphy vetette fel, hogy túl komoly ez a kingsquestezés, legyen már valami könnyedebb vonal - és hasonlót vetett fel közben Al Lowe is a Larryvel. Ken Williams, a Sierra vezetője pedig rábólintott mindkét ötletre. Crowe és Murphy amúgy akkor már megbecsült jómunkásemberek voltak a vállalatnál, dolgoztak csomó játékon, Kings Questeken is - sőt, még utána is, miközben párhuzamosan zajlott a Space Questek fejlesztése. És akkor röviden az egyes részekről:

Space Quest: The Sarien Encounter (1986): A ma már nehézkesen kezelhető és logikátlan részekkel, sőt idegesítő ügyességi játékokkal terhelt eredet. Kétségtelen erénye viszont, hogy megadta a sorozat tréfás alaphangját, ami főleg  sci-fi filmek, könyvek és más popkult elemek parodizálására épül. Ezzel együtt bemutatta a jövő lúzer főhősét, Roger Wilco űrtakarítót, aki keményen harcol az igazságért és a nagyon tiszta padlókért (a fő ihletforrás az Infocom Planetfallja volt). Elég sikeres lett kb. 100-200 ezer közötti eladott példánnyal, szóval jöhetett a folytatás.

Space Quest II: Vohaul's Revenge (1987): Az első rész egyik mellékszereplőjéről kiderül, hogy valójában ő a főgonosz, aki majd végigvonul a szérián itt-ott. Ennél fontosabb viszont, hogy a sorozat nekilát kezdeni valamit azzal, hogy az űrben játszódik (az első rész még nemigen gondolta át ennek a lehetőségeit). Sokan ezt a részt tartják a sorozat gyenge pontjának, pedig szerintünk határozottan jobb az elsőnél.

Space Quest III: The Pirates of Pestulon (1989): Az utolsó begépelős rész, de már ennek a motorján is érezni fejlődést, például pszeudo-3D jelenetek révén. Roger Wilco ebben talál rá hűséges űrhajójára, az Alumínium Gácsérra, és szembeszáll a gonosszal. Ami ebben az esetben egy kozmikus játékfejlesztő cég, a végkifejlet pedig egészen önreflexív és zavarba ejtő. Wilco talál két fickót az Andromédáról, és elviszi őket a Földre, ahol Ken Williams befogadja őket a Sierrához. Ők nyilván Crowe és Murphy, akik amúgy Two Guys From Andromeda néven fejlesztették a sorozatot. Ami a Lucasartsnak a Monkey Island 2 vége, az a Sierrának a Space Quest III vége.

Space Quest IV: Roger Wilco and the Time Rippers (1991): Az egyik legjobb rész a sorozatban, és nemcsak azért, mert itt váltott motort, és a 16 színű grafikát lecserélte a 256 színű VGA, a kezelés meg point-n-click lett (amúgy az első rész is kapott egy remake-et ezzel a motorral). A felütés az, ami egészen zseniális: Roger Wilcót megtámadják, de aztán valaki megmenti egy időhasadékon keresztül. Roger Wilco pedig egy posztapokaliptikus tájon tér magához, és nem ért semmit - főleg nem azt, hogy miért Space Quest XII van a címsorban. Igen, ez időutazásos rész, ami nagyon keveset játszódik a Space Quest IV-ben (vagyis a jelenben), annál többet egy jövőbeli a Space Quest XII-ben és Space Quest X-ben, de a Space Quest I-be is vissza kell menni. Közben kiderül, hogy Volhaul él, Wilcónak viszont a jövőben felesége és gyerekei vannak, szóval elég csavaros a sztori. A teljes Space Quest sorozat kb. 3 millió eladott példánnyal büszkélkedhet, ebből a legnagyobb részt a negyedik epizód tudhat magának (többen vették meg, mint az első három részt összesen).

Space Quest V: Roger Wilco – The Next Mutation (1993): Roger csal egy alkalmassági teszten, aminek köszönhetően űrhajót-legénységet kap és kapitány lesz, és mindenféle küldetéseket kell megoldania. Elég epizodikus a sztorija, és leginkább a Star Trek paródiájára emlékeztet, de nem is a sztori az erőssége. Míg a negyedik rész története a legerősebb, addig kalandjátékként az ötödik működik legjobban, ez a legbarátságosabb, legjobban játszható. Ez egyébként Scott Murphy nélkül készült, Mark Crowe kommandírozásával (mert a Sierra kiszervezte a fejlesztést a frissen megvett Dynamixhez, és Crowe épp oda költözött).

Space Quest 6: Roger Wilco in The Spinal Frontier (1995): Kiderül, hogy Roger csalt a teszten, ezért lefokozzák megint takarítónak, és innentől kezdve a történet kicsit elvész a fim- és játékparódiák között. A grafika viszont kellemes, mert itt is rajzfilmesre váltottak, mint az utolsó Larry esetében. A fejlesztést nagyrészt Josh Mandel irányította (akiről a  Freddy Pharkas-adásban volt szó), de ő a meló vége felé felmondott a Sierránál, és akkor Scott Murphy fejezte be a munkát. A Sierra aztán az ő nevével reklámozta a játékot.

Space Quest VII: Return to Roman Numerals (lelőtték): A soha el nem készült hetedik rész, aminek többször nekiálltak, de amikor látta a Sierra, hogy mekkorát bukik a konkurenciánál a Grim Fandango, leállították a projektet. 

A magunk részéről ma a negyedik és az ötödik részt ajánljuk, mert az első három elég nehézkes és nem túl barátságos mint kalandjáték, az utolsó meg már túl szétesős a születésének körülményei miatt. Ezzel együtt a kalandjáték-történelemben nem véletlenül szerepel a Space Quest széria, a Sierra-korszak szép lenyomata minden értelemben.

És van két toplistánk is, benne csupa olyan sorozattal, amiből megjelent legalább hat rész. Ezek közül próbáltuk a legjobbakat összeszedni, ezek jöttek össze:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Final Fantasy

2. Super Mario (csak a platfomjátékok)

3. Castlevania

4. Fire Emblem

5. The Legend of Zelda

6. Halo

7. Metal Gear Solid

8. Metal Slug

9. God of War

10. Civilization

1. Grand Theft Auto

2. God of War

3. Resident Evil

4. Halo

5. Civilization

6. Total War

7. Assassin's Creed

8. Might & Magic (+ Heroes of Might & Magic)

9. Prince of Persia

10. 19XX

Mivel ebben a kategóriában bőven lehet még találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. Legközelebb még ahéten jön új adás, az esedékes Now. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20230716.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, Schmatzy, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Kecskés János, Mészáros Albert, Tzupi, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Laborpati, Sebeőkdeák, Sh4mir83, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Leto.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

11 komment

Címkék: retro podcast toplista sierra checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3218208345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.09.06. 05:41:57

az első rész elég komoly sztorival indít, annyira nem az a kacagós játék. úton-útfélen meghalsz, leírás nélkül is csak szivat minden - ez utóbbi tipik sierra-betegség.
toplista nincs, nem is lesz, ugyanis egy olyan franchise, amiről hat lóbőrt lenyúztak, az egyértelműen a kiadójuk fantáziátlan kapzsiságáról mesél.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.09.06. 05:49:23

az első és második részt még hercules-es pc-n játszottam végig: m.youtube.com/watch?v=INbQlGCA97I

larry 2023.09.06. 10:04:58

Tony Hawk? Sportjáték, de nem úgy. Öt pro skater, amiből négy egészen kiváló, egy rossz, illetve két underground, amik szintén egész jók játékként, bár a THU2 tematikában már nagyon elavult. Több is van ezeken kívül, American Wasteland meg mindenféle spinoff, azokkal nem játszottam. Illetve a Sierra sok Quest meg Larry sorjátéka mellett végül egy Lucas is elment már hatig (hétig?), a Monkey Island!

Lóval ne 2023.09.06. 21:14:41

-TrackMania. PC-n összemosódnak a kiegészítők és DLC-k, de konzolos verziókkal eggyütt megvan a 6 - mondjuk azokért az epizódokért kár volt.
-Guitar Hero. Nem nagy kedvencem a ritmusjáték műfaj, de a Guitar Hero akkora mém volt a 2000-es évek elején, hogy kár volna tagadni, hogy mindenki ezzel játszott.
-Tropico. Ha már amúgy is kényszeredetten vicceskedő szerepjáték volt a téma, akkor itt a távoli testvére, a kényszeredetten vicceskedő banánköztársaságos-városépítős stratégia, amiben a Tropico verhetetlen. Viva El Presidente!

rokborn 2023.09.07. 14:29:38

-Dragon Quest
-Ys
-Tales sorozat

AarPoe 2023.09.08. 08:30:28

C&C
Boulder Dash
Mortal Sobota
Ultima
Half-Life (szigorúan véve)
Elder Scrolls

Érdekes megint a kontraszt, talán a GTA-t én is 1. helyre tettem volna. A Final Fantasy-któl rosszabb játék csak akkor lenne valaha is, ha sosem készültek volna el :)

B-Bird 2023.09.12. 09:57:54

És aki nem teszi fel a toplistájába a Chessmaster sorozatot, az annyit is ér! :-D Volt annak 9000 része is... csak volt köztük 6 jó rész is.

Ja és igen: Köszönöm, hogy foglalkoztatok külön adásban az SQ-val. A második rész indította be a kalandjáték iránti szeretetem.

Most jut eszembe, Tex Murphy sorozat is majdnem toplistás lehetne. ;-)

Kit Fisto 2023.09.17. 13:17:31

Áh, egy újabb takarító? Úgy értem, a Future Wars ablaktisztítója után. Ez végülis tetszik. Elegem van már a filmekben is a sok ügyvéd, újságíró, és rendőr főszereplőből. Miért nem vízvezetékszerelő? Vagy hidegburkoló?
Szerintem is vicces az, hogy "Harcol az igazságért meg a tiszta padlókért". Na de "szarian" a saurian névre.. ejnye. Uraim,"szórien"!

Sajnos nem volt még alkalmam játszani egyik részével sem. De fogok, az biztos! Bár, most egy kicsit csalódott vagyok, ugyanis eddig azt hittem, normális sci-fi kalandjátékról van játékról van szó.. Egészen eddig fogalmam sem volt arról, hogy ez tulajdonképpen afféle paródia, és a főszereplő egy takarító! A képeken, amit erről láttam, egy sima űrkalandos hősnek tűnt. Elsősorban a talán a Guruban(?) megjelent kép miatt tetszett meg, amelyiken egy szépen rajzolt fehérnép van, és oda van írva, hogy Latex Babes Of Estros! Még a betűtípus is tetszett, hát még a nő! Azt gondoltam, ez a hely, ahol ilyen nőcik vannak, az Estros egy helyszín a kalandozások során, illetve az ottani női faunának is lehet némi szerepe a kalandokban. Afféle űr-amazonoknak gondoltam őket. :) De a többi képen is elég érdekesnek tűnt a játék, és abszolúte sci-fi-nek. Szóval egyik szemem sír...
Egy komolyabb történet azért jobb lett volna, de ugyanakkor tetszik a humoros megvalósítás is, és hogy egy takarító a főhős. Néztem videót az első részről. Kis felbontás, téglalap pixelek, de meg kell mondjam, rosszabbra számítottam! Engem jobban zavar a speakeres prüntyögés, mint a grafikája. De legalább annak minőségi, ha lehet így mondani. A korai ID játékoknak sokkal rosszabb a hangja. A stílusa nem rossz, hangulatos, és 100%-ig retró. Már csak emiatt is lejátszom, és mert úgy van értelme, ha végigmegyek a részeken. Az első rész remakejét pedig majd lejátszom valamikor, mint külön játékot. Az Amiga verzióval jobban járhatok, mert rendes pixelekkel van rajzolva, sőt szintén van enhanced változat az első részből, ami sokkal szebb. - És az Amigában nincs speaker!

m.media-amazon.com/images/M/MV5BNTUyZWZmOGYtMzYzYS00N2ZjLTliMjEtNzhlY2NlOTExYzAwXkEyXkFqcGdeQXVyNDI5Njk2Mzc@._V1_.jpg

Hidden fremen 2023.09.19. 20:50:53

A sorozattól anno a grafika és az angol nyelvtudás hiánya elvette a kedvemet. Később 1998-ban egy kollégám visszaemlékezve mesélte, hogy már az elején rengeteget tököltek azzal, hogy a helyes parancs a GET KEYCARD.

A Need For Speed, Tomb Raider, Call of Duty sorozatok nálam felfértek volna a Top 10-es listára.

desperado 2023.09.20. 21:46:34

Valamiert a letoltott fajlt mobilon a VLC lejatszo "Grath and Mazur" eloadoval azonositja!
Stoki kummantott, vagy csak szinkronizalt:)
süti beállítások módosítása