HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #212: The X-Files Game (+ a 10 legjobb eset, amikor híresség játszott videójátékban)

2023.06.05. 23:28 Stöki

cpmini_212.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az "interaktív mozinak" nevezett játékokhoz mindig gyanúsan állunk, különösen, ha azok a kilencvenes évek FMV-játékai közül valók. Az X-akták sorozatból készült első játéknál mégis értek minket kellemes meglepetések, Grath pedig majdnem végig is játszotta az egészet. Ezzel együtt inkább a sorozat rajongóinak ajánlható, mint mindenkinek. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A The X-Files Game az amerikai Hyperbole Studios egyetlen jelentős játéka, ami nem csoda, mert ez a stúdió általánosságban foglalkozott egy interaktív filmekre szabott motorral, környezettel. Alapítója, Greg Roach nem játékokat akart igazából csinálni, hanem ezt a VirtualCinema nevű motort eladni minél több helyre, de aztán nem ebből gazdagodott meg. Viszont felkeltette a Fox Ineractive (a 20th Century Fox játékkiadója) figyelmét, a Fox emberei pedig felkérték Roachot, hogy csináljon a csapatával egy X-akták játékot.

Roach pedig nemet mondott, aztán hónapokkal később meggondolta magát, és sikerült kidumálnia a megbízást. Csakhogy addigra eltelt egy csomó idő, és az X-akták olyan sikeres lett közben, hogy már egy film munkálatai is elkezdődtek. Emiatt a két főhős ügynököt alakító David Duchovny és Gillian Anderson szinte teljesen be volt táblázva, csak három forgatási napra tudtak elszabadulni a játék kedvéért. Így alakult, hogy bár a játékban több mint hatórányi élőszereplős felvétel kapott helyet, ezeken alig szerepel a sorozat két főhőse. 

Ehhez igazították a játék sztoriját is, eszerint Mulder és Scully ügynökök eltűnnek, és két másik ügynöknek kell kinyomozni, hogy mi történt velük. Ők tehát a játék főhősei, a férfit, Willmore ügynököt irányítjuk, egy hagyományos nyomozós point-n-click kalandban, amit rengeteg filmbetét tarkít. Ezekben az fmv-kben az a jó, hogy rendes stábbal készültek, több jelenet a sorozat forgatási helyszínein. Szóval nem a kilencvenes évek játékaiban megszokott zöld hátteres bénázást látunk, hanem rendesen leforgatott snitteket. Sajnos a Willmore-t játszó Jordan Lee Williams nem egy színészóriás, és Duchovny, illetve Anderson elég későn tűnnek fel a játékban, rövid időre (viszont látni Skinnert, sőt a rejtélyes dohányzó férfi is felbukkan).

A kalandjátékos rész pedig legjobb szándékkal is csak középszerűnek nevezhető, annyira ötlettelen az egész. Különösen a játék első fele unalmas, amikor még nyomozni kell Scullyék után, és különösebb izgalmak nélküli helyszínelgetés meg kihallgatások mennek. Ez már a játék megjelenésekor, 1999-ben is kevés volt. Emiatt nem is a zsáner kedvelőinek érdemes próbát tenni vele, hanem az X-akták rajongóinak (hivatalosan nem elérhető ma a játék, de innen letölthető). A játék amúgy nem fogyott rosszul (nagyjából egymilliós eladás), de drága is volt (hatmillió dolláros büdzsé) és a műfajnak átmenetileg éppen leáldozott, szóval nem készült folytatása.

És van két toplistánk is, színészi kontribúciókból kerestük a 10 legjobbat. Eléggé máshogy álltunk a feladathoz. én színészi teljesítményre, illetve az illető híresség játékbeli szerepére mentem rá, Grath viszont a legfurcsább együttműködésekre, és színészek mellett mindenféle egyéb celebeket is beválogatott. Ennek megfelelően eléggé különböző listáink lettek:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Ariana Grande a Final Fantasy Brave Exviusben (2015)

2. Sanders ezredes a Phantasy Star Portable 2 Infinityben (2010)

3. Fred Durst a Fight Clubban (2004)

4. Phil Collins a GTA: Vice City Storiesban (2006)

5. Az Avenged Sevenfold énekese a Call of Duty: Black Ops 4-ben (2018)

6. Dennis Hopper és Billy Bob Thornton a Deadly Creaturesben (2009)

7. Michael Jackson a Ready 2 Rumble Boxing: Round 2-ben (2023)

8. Christopher Walken és a többiek a Ripperben (1996)

9. Marilyn Monroe. Bon Jovi és a többiek a The Sims Superstarban (2003)

10. Conan O'Brien  a Death Strandingben (2019)

1. Norman Reedus, Mads Mikkelsen, Léa Seydoux és a többiek a Death Strandingben (2019)

2. Lance Reddick a Horizon játékokban (2017, 2022)

3. Keanu Reeves a Cyberpunk 2077-ben (2020)

4. Rami Malek az Until Dawnban (2015)

5. Christopher Lloyd a Toonstruckban (1996)

6. Willem Dafoe és Ellen Page a Beyond: Two Soulsban (2013)

7. George Takei és sokan mások a Red Alert 3-ban (2008)

8. Mark Hamill, Malcolm McDowell és Ginger Lynn a Wing Commander 3-ban (1994)

9. Nathan Fillion a Halo 3: ODST-ben (2009)

10. Ozzy Osbourne a Brütal Legendben (2009)

Mivel ebben a kategóriában bőven lehet még találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. Legközelebb még ezen a héten jövünk Checkpoint Now-val. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20230319.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, zsovez, Dreska Szilárd, Csicó, Tzupi, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

14 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3418139026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desperado 2023.06.06. 11:27:56

A toplistabol egy egeszestes adast kell(ett volna) csinalni, a ket regi mokamiki vendeggel, hogy nevethessunk a sztorikon meg szovicceken.

Lóval ne 2023.06.07. 03:17:40

Nem tudom számít-e mert karakterszínész, de a brit Brian Blessed nagyon sok videojáték szereplőt narrált - a Warhamemr játékokban elég nehéz eldönteni, hogy ő igazodott a törphöz vagy a törpöt mintázták róla.
Vin Diesel saját játékot kapott Wheelman néven - eredetileg autós film lett volna a Halálos Iramban sikerén felbuzdulva, de elfogyott a pénz, úgyhogy csak "virtuális" robbanásokra és kaszkadőrökre futotta az Ubisoft gondozásában. Állítólag nem annyira rossz, mint amennyire annak hangzik, de a Midway Studiosnak mint fejlesztőnek ez volt az utolsó játéka, utána csődbementek.
Jean Reno pedig az Onimusha 3: Demon Siege című szörnyű Playstation 2 játék egyik főszereplője volt amiben démonok árasztják el a feudális Japánt - és mivel a Sony nagyon szeretett volna befutni a francia piacon - ezért a modern kori Párizst is.

Marcus Grayson 2023.06.07. 23:37:17

Kedves Stöki. Az hogy Christopher Judge Kratos hangjaként ismert neked ez komly csapásként érintett. Nekem a Csillagkapu meghatározó élmény volt amikor 15 éves koromban ment és szerettem a sorozatot. Annyira idengenként akart reagálni a sorozatbeli eseményekre, hogy a forgatókönyvet sem mindig olvasta el, hogy még idegenebbnek tűnjön a csapat tagjaitól. (Valami interjúban mondta. Vagy csak direkt lusta volt) De nekem inkább az volt meglepő,hogy Teal'c miért adja a hangját egy videójátékba :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2023.06.08. 09:13:28

@Marcus Grayson: Dittó. Én teljesen véletlenül tudtam meg, hogy ő Kratos hangja.

Szekrényszagú néni 2023.06.08. 10:11:02

A KGB-ben (leánykori nevén: Conspiracy), akár a Hamletben, az apa szelleme a help a bénán digitalizált Donald Sutherland alakításában, elég nagy kontraszt a hagyományos point'n'click kalandjátékban. A nálunk nem annyira elterjedt cd-változat tartalmazta.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2023.06.08. 15:15:06

@Marcus Grayson: Igen, már többen kimondták rám a vendettát. :) Mea culpa, ezek szerint műveletlen vagyok.

larry 2023.06.08. 18:41:13

A Tass Times in Tonetown még Plus/4-re is megvan, Pigmy mester csinálta, mint ahogy a Borrowed Time-ot is. Meg a Bard's Tale 3-at. A Bard's Tale 1-2-t aztán Csory mester rakta át. A korai Interplay repertoár jó része elérhető a Commodore büntetőplatformján, ami elég menő!

larry 2023.06.08. 18:44:30

@larry: nyilván az Interplayes posztra ment ez a komment, csak aztán nem úgy sikerült. Teljesen off, de jó helyen van itt is.

Hidden fremen 2023.06.12. 15:44:17

A csodálatos Tia Carrere a The Daedalus Encounterben a kedvencem :-)

Balazs Azamelyik 2023.06.13. 23:07:22

+1 hogy a Wire a legjobb sorozat evör! :D

Generic Jingle 2023.06.15. 07:45:20

Grath-tel ellentétben nekem pont az egybefüggő ufo történet tetszett a sorozatban, és nem a töltelék részek vándorcirkusszal, gumiemberrel, a gyerekeivel szaporodó anyukával, stb.

A kamera meg "beta", ha jól tudom, és nem "béta".

Kit Fisto 2023.06.25. 21:45:30

Imádtam a sorozatot, és Scullyt

Kit Fisto 2023.06.25. 21:59:32

Még valami: Másnak is feltűnt, hogy a Tomb Raider első részében Lara mennyire hasonlított Scullyra?
goombastomp.com/wp-content/uploads/2017/07/Tomb-Raider-1996.jpg
süti beállítások módosítása