HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #209: Star Trek: 25th Anniversary (+a 10 legjobb, nem Star Wars, nem Star Trek űrjáték)

2023.04.22. 22:39 Stöki

cpmini_209.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Grath kritikus alkat, de azért ritkán utasít el minden elemében egy játékot, pláne ha régi játékról van szó, aminek esetleg még megbocsáthatók a hibái. Ezúttal viszont a Star Trek: 25th Anniversaryval nem volt elnéző. Én próbáltam az ördög ügyvédje lenni, de azt én sem egészen értem, hogy miért volt ez a játék anno több szaklapnál is az év kalandjátéka. Az biztos, hogy nem öregedett jól, és trekkie-nek kell lenni ahhoz, hogy rendesen tudd élvezni. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Star Trek: 25th Anniversary az Interplay játéka, és ahhoz képest, hogy fontos projekt lehetett, elég noname fejlesztőket találni a stáblistában. Nekem kapásból csak Michael A. Stackpole volt ismerős a Battletech-regényei miatt, de mint kiderült, az ő szövegét nagyrészt átírták. De akárhogy is, egy másodvonalbeli csapat összehozott egy Star Trek kalandjátékot 1992-ben DOS-ra, két évvel később pedig jött az Amiga- és a pécés CD-verzió.

Az egészet nem az Interplay találta ki, ők csak megnyerték a projektet. Az eredeti Star Trek tévésorozat 1966-ban indult el, és ennek 25. évfordulóját a Paramount nagy csinnadrattával ünnepelte meg. Kihozott rá könyvet, dokumentumfilmet meg amit csak lehetett, és ennek az egész pályás letámadásnak a része volt egy videójáték is. Ami, mint az évszámokból látszik, végül csak a 26. évfordulóra tudott megjelenni, részben azért, mert a Paramount illetékesei többször visszadobták a készülő sztorit.

Kalandjátékról van szó, aminek élvezhetőségét szerintem eléggé meghatározza, hogy az ember alapból milyen viszonyban áll a Star Trekkel. Ha szereti, akkor valószínűleg több örömöt lel a játékban, mint ha finnyog az eredeti sorozatra. Mert a játék kicsit úgy épül fel, mint a sorozat: epizodikus, azaz a történet több kisebb sztorira, "küldetésre" bomlik, mindegyik küldetésben van egy akciójelenet meg rengeteg dumálgatás, részben a parancsnoki hídon, részben mindenféle bolygókon. A trekkie-k örülhetnek annak, hogy mindez elég önazonosan zajlik, ami nemcsak a szövegekre, az ismerős helyszínekre meg a sorozatban sokszor előforduló diplomáciai megoldásokra igaz, hanem a szinkronhangokra is. Minden, azaz minden fontos színészt sikerült berántani az eredeti sorozatból, vagyis Kirk kapitányt William Shatner szólaltatja meg a játékban, Mr. Spockot Leonard Nimoy és így tovább. Az első Enterprise-legénységnek konkrétan ez a játék volt az utolsó közös munkája.

Szóval a hangulat meg a brandhűség a játék legnagyobb erénye, hiányosságai viszont ma már nagyon kiütköznek. A legbosszantóbb a minden küldetésnél kötelező rettenetes űr-akciójelenet, amivel kínszenvedés lehetett már akkor is játszani. A kalandjátékos rész már jobb, de az irányítás nehézkessége és a kicsit vontatott, néhol pedig logikátlan cselekmény miatt az embernek ma már nem ez az első (vagy sokadik) választása, ha a korai kilencvenes években készült kalandjátékkal akar szórakozni. Szóval ezt most nem annyira ajánljuk, és folytatását, az 1993-ban megjelent, egészen hasonló Star Trek: Judgement Ritest sem (amúgy jól fogytak, több százezer példány ment el belőlük).

Viszont van két toplistánk is, megpróbáltunk a Star Trek és a Star Wars univerzumokon kívül jó űrjátékokat keresni - vagyis olyan játékokat, amik legalább nagyrészt az űrben játszódnak (esetleg űrállomáson). Íme a listák, amiket megszültünk:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Mass Effect Legendary Edition (2021)

2. Heaven's Vault (2019)

3. Outer Wilds (2019)

4. Infinite Space (2009)

5. Marvel's Guardians of the Galaxy (2021)

6. FTL: Faster Than Light (2012)

7. Fabular : Once Upon a Spacetime (2023)

8. Homeworld Remastered Collection (2015)

9. Call of Duty: Infinite Warfare (2016)

10. R-Type Tactics (2007)

1. Mass Effect Legendary Edition (2021)

2. Dead Space (2008)

3. Star Control 2 (1992)

4. Elite sorozat (1984-)

5. Alien: Isolation (2014)

6. Homeworld (1999)

7. Outer Wilds (2019)

8. Project Firestart (1989)

9. Space Invaders (1978)

10. Fabular : Once Upon a Spacetime (2023)

Mivel ebben a kategóriában bőven lehet még találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. Legközelebb a jövő héten jövünk vendéges Checkpointtal. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20230319.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, zsovez, Dreska Szilárd, Csicó, Tzupi, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

13 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr5918108288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.04.23. 08:30:00

master of orion, stellaris, x, system shock, planetary annihilation, universe, metroid prime, the swapper, homeworld cataclysm, freespace 2, halo 1-2, wing commander sorozat, jets 'n guns, tyrian, gradius, startopia, shatter, space quest sorozat, prey (az indiános), uridium, damocles, gateway, einhander, everspace, space channel 5, assault android cactus, kerbal space program, tachyon the fringe, starglider2, starblade, noctis, paradroid, nexus jupiter incident, millenium 2.2, deuteros, rymdkapsel, arkanoid, captain blood, cryptark.

desperado 2023.04.25. 10:12:58

Stokivel ertek egyet, Grath elegge elfogult.
Videok alapjan nem erezem annyira rossznak a Startreket, mint az ellenpeldak. Jol hozza a filmek hatasat: Pont olyan monoton, unalmas meg kinezetre is simplex. Ott vannak a figurak, fontoskodnak meg filozofalgatnak, latvanyban ovatos, olcso hatasok. Mi kell meg egy igazi rajongonak?:)
A szinkron szerintem megfelelo, inkabb komoly, mint az emlegetett kalandjatekok jatekos-manieros beszedei. Es ott az allando csippogas meg kattogas meg villogas meg csippogas meg...
Sztoriban meg ennyi van kb., biztos a sok paramountos kihuzas/cenzura is betett.

desperado 2023.04.25. 10:15:35

Ja es a listahoz:
a parametereket nem szoktatok elore egyeztetni? Hogy megis mi alapjan valogassatok ossze, ilyesmi.
Most nagyon erzodott a nemprofizmus:)

hpeter 2023.04.25. 17:51:19

Sokan azt várják, hogy a StarTrek egy akció SciFi, hát nem az. Szerintem a DS9 sorozattal a mai napig be lehet lépni az univerzumba, akinek erre igénye van. Aztán ott van a Voyager meg a TNG utolsó évadjai. Mindhárom sorozatnál az első évadok kicsit bénácskák, de a negyediktől már szinte csak jó részek vannak. Az Original szériát magam se bírtam végig nézni. Az Enterprise még egész jó volt, kár, hogy elkaszálták, az új sorozatokat meg még nem bírtam megnézni.

scherier 2023.04.26. 15:03:38

Space Rogue, Privateer, Freelancer

A piros ruhás a tactical officer, a sárga az engineer, a kék a sience.

Star Tek: Enterprise 2001-2005 talán a legnézhetőbb sorozat nem fanoknak.

Peregrynn 2023.04.26. 17:26:11

A Wing Commander II életem egyik legjobb játéka volt. Meg se próbáltam azóta újrajátszani, maradjon az az élmény változatlan.

Elő is kerestem a "PC-s játékok" könyvet, teljes joggal írták az Originről akkor (1992), hogy "...amit itt produkáltak, az valószínűleg a PC-k jelenlegi tudáshatárának mezsgyéjén jár... Külön-külön hallottunk már szebb zenét, láttunk már jobb grafikát, ismerünk gyorsabb szimulátort, érdekesebb kalandjátékot, de egyben ilyet még sosem produkáltak." Emlékszem 386-oson is elfutott, de az igazi élményhez kellett egy bivaly 486-os gép DX2 66 MHz-es processzorral :)))

A Privateer is nagyon tetszett, a grafika sokkal szebb volt, de ott nem volt túl combos a sztori.

Peregrynn 2023.04.26. 17:30:57

Ja, ez talán magyarázza valamennyire, miért hisznek még mindig ennyien Chris Roberts-ben. A Freelancer-rel bezárólag tényleg pazar űrhajó- és egyéb "szimulátor"-kalandjátékokat tett le az asztalra. A Star Citizenről nem tudok mit mondani, én még nem költöttem rá egy fillért se, bezzeg mások :))) Nem semmi.

Ironfist 2023.04.28. 16:53:54

@hpeter:
Igen, a kérdésre, hogy Kirk vagy Picard, nekem az a stabil, határozott, és magabiztos válaszom, hogy Sisko. :D
Engem amúgy nem zavar, ha valaki nem szereti a Star Treket, sőt, az sem, ha valaki a Star Warst meg igen. Azonban mégis csak ajánlani tudom Stökinek, meg Grathnek, hogy a Deep Space Nine-t egyszer nézzék végig, az eleje tényleg egy bemelegítés, de úgy a harmadik évadtól úgy bekeményít, hogy nem véletlenül az egyik legjobb Sci-Fi sorozat a tévézés történetében.
Azt viszont nem tudom, honnan szeditek, hogy a "Trekkie-k" ezt szeretik. Én ugyan nem vagyok az, mert tudtommal a trekkie kifejezés csak a The Original Series rajongóját jelenti, én meg azt nem szeretem, de valahogy kétlem, hogy bárki ilyen szarokat szeretne. Amúgy nem, nem volt átfogó sztoriline, csak világ setting. Az első átfogó sztorija a DS9-nak volt, és abban is csak úgy legtöbbször, hogy a haladó sztoriban egymáshoz legtöbbször nem annyira kapcsolódó sztorikat mesélt el. Nem tudom, ez a cucc mitől kapott ilyen jó értékeléseket... vagyis sejtésem van. A Star Trek cím miatt. Mert mindent el lehet adni csöcsökkel, Star Wars-szal, Marvellel, meg Star Trekkel. Ennyi.
Na de, lássuk a 10 űrös gamét részemről is, szokás szerint nem sorrendben, csak úgy idehányva. :D

-EVE Online
-Imperium Galactica
-Imperium Galactica 2
-Stellaris
-Commander Keen 5 (Hé! Űrhajón játszódik, nem? :D )
-Cryptark
-Tyrian 2000
-...
-???
Ööö, na bocs, nekem ennyi. Egyszerűen képtelen vagyok többet összeszedni. Tudom, Homeworld, de nem rakhatom be, mert nem játszottam vele, ahogy egy pár másikkal sem, amire amúgy kíváncsi volnék. FTL pl.

Ironfist 2023.04.28. 17:03:06

@scherier:
A piros tactical, sárga meg engineer az csak a TNG-től van, az eredetiben pont fordítva volt.

O'Brian: -Hát maga semmit nem tud erről a korról?
Bashir: -Orvos vagyok, nem történész.
Sisko: -A régi időkben a műszaki tisztek vörös zubbonyt viseltek, a parancsnokok aranyat...
Dax: -...a nők pedig keveset.
Bashir: - Kezd tetszeni a történelem.

Hidden fremen 2023.04.29. 20:13:25

Millennium: Return to Earth. Pár éve toltam végig. Teljesen jól játszható DOSBox-on. Valamelyik vendéges adásban is ezt említette a vendég.
Szerintem az X-COM is inspirálódott belőle, melynek első része UFO: Enemy Unknown egy nyári szünetem jelentős részét felemésztette. Imádtam.
Sajnos a folytatást (Terror from the Deep) már nem tudtam végig játszani, mert kb. a felénél bedöglött winchesterem.

Kit Fisto 2023.04.29. 23:14:29

Hát ebben a játékban tényleg nem hasonlítanak a karakterek..
Szeretem a Star Treket, mert sci-fi rajongó vagyok. És minden VALÓDI sci-fi filmet. (régebben sokat olvastam is) Nekem az eredeti sorozat nem nagyon tetszett, főleg Spock miatt néztem. Eleve nem bírom Shatnert, ezért Kirköt sem. De Picard jó, Sisko jó, Janeway jó! Ezt a három sorozatot nagyon kedvelem, szívesen megnézném újra. Jó karakterek, jó történetek. (többnyire) Játékban sajnos sosem játszottam Star Treket. Az Elite szerintem egy borzasztóan elbaltázott megvalósítása egy kiváló játékötletnek. Mindenki arról ömleng, hogy milyen szabadsága van a játékosnak, pedig ez nem igaz. Valójában egy bizonyos módon kell vele játszani, amitől nem lehet eltérni. Pedig egy ilyen játék nagyon tetszene! De ilyen máig nincs. Az mekkora marhaság, hogy bárhol lépek ki a hiperűrből, egyből thargoidok lődöznek rám? Ehhez az kéne, hogy az egész űrben mindenhol ott legyenek, zsúfolásig. Utáltam ezeket a lövöldözéseket, a szándékosan rosszra megcsinált irányítással, és hogy nem lehet elkerülni. Miért nem adhatom meg magam? De eleve hülyeség, hogy mindenütt ott vannak. Lettek volna csak valahol, egy bizonyos részében az űrnek, és máshol lehetett volna nyugisan kereskedni. De nem, lődözzél és keveregjél bénán a képtelen irányítás miatt. Szóval nekem nagy csalódás volt. A második résszel is csak a 3D grafika miatt játszogattam még Amigán, jó volt repkedni a bolygón. (bár szaggatott, mint a nokedli) És Amigán nagyon jól szóltak a zenék, már csak azok miatt is érdemes volt betölteni néha. Tehát nem értem azokat, akik dícsérik, mint játék, bűn rossz volt az Elite. BBC Micron és C64-en még hagyján, de Amigán, PC-n sokkal jobbat ki lehetett volna hozni belőle. A legjobb űrjáték szerintem az Alien Isolation. A második helyre a Duke Nukem 3D, Space Port epizódját tenném.
süti beállítások módosítása