HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #198: Freedom Fighters

2022.12.18. 22:36 Stöki

cpmini_198.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Freedom Force-adásunk után többen szomorkodtak, hogy miért nem inkább a Freedom Fightersről készítettünk adást. Hát tessék, gyors reagálású egységként még idén csináltunk egy Mini arról is, elvégre tényleg egy szép emlékű marhaságról van szó. De csak az emlékek szépek vagy ma is játszható a játék? Ennek jártunk utána. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A játék fejlesztője az IO Interactive, ez a koppenhágai székhelyű stúdió, ami leginkább a Hitman és a Kane & Lynch játékokról ismert. A cég ritka madár a játékiparban, mert a mai napig sikeres független stúdió - illetve MÁR megint független, mert egy ideig az Eidos, majd a Square Enix alá tartoztak, de 2017-ben kivásárolták magukat. Jelenleg Malmöben és Barcelonában is van csapatuk, és jól elvannak a brandjeikkel.

És az ő brandjuk a Freedom Fighters is (2017-ben ennek a jogait is megvették), amihez egyetlen játék készült 2003-ban pécére és az akkori konzolokra. Kivételesen nem az Eidos, hanem az EA volt a kiadó, a fejlesztők közül Morten Iversent érdemes kiemelni, aki a ZS-filmes sztorit és háttérvilágot megalkotta. Ez egy alternatív történelemre épült, amiben a szovjetek nyerték a második világháborút, aztán leigázták Európa után Amerikát is. A sztori elején New Yorkot veszik be, a játékos pedig egy helyi vízvezetékszerelő(!) és testvére(!!) szemszögéből követheti, ahogy a csatonákban(!!!) táborozó ellenálláshoz csatlakozva megálljt parancsolnak a vörös veszedelemnek.

A történet hasonló bugyutaságban zajlik tovább, és egész szórakoztató, de a játékmenetben már vannak nem csak alsókategóriás megoldások. A pályák és a karaktermodellek ugyan a korai 2000-es évek színvonalát hozzák (nagy, de üres terek, szögletes modellek), viszont a játék shooter létére nem first person, és ahogy haladunk előre a küldetésekkel, úgy gyarapszik ellenálló csapatunk. Ami egyszerű látványelemnél jóval több: embereinket (legfeljebb 12-t) utasíthatjuk egyszerű parancsokkal, és annak megfelelően viselkednek, támadnak vagy védekeznek. Ez 2003-ban még eléggé előremutató volt, és a pályák is jól ki voltak találva és passzoltak ehhez a mechanikához (karizmapontokkat gyűjtve lehet új embereket toborozni, ilyen pontokat pedig feladatok teljesítésével kapunk). Tulajdonképpen most is egész jól el lehet szórakozni a játékkal, ha figyelembe vesszük, hogy lassan húszéves lesz, és nem is tart sokáig végigvinni (ezt annak idején a kritikák felrótták). A GOG-on fent van, de azért érdemes megvárni vele egy leárazást.

Érdekesség #1: eredetileg egy körökre osztott taktikai-stratégiai mód is lett volna a külső nézetes lövöldözős részek között. Érdekesség #2: a játék zenéjének elkészítésében a Magyar Rádió Énekkara is részt vett. Érdekesség #3: Az Eidos tervezett egy folytatást az IO-val, amiben a kooperatív mód kapta volna a hangsúlyt, na, ebből lett az első Kane & Lynch.

Legközelebb napokon belül jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20221122.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Klisz Gábor, cue, zsovez, Dreska Szilárd, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, jaga, polipropilén, kalanneni.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

2 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr5718004874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.12.19. 07:19:54

ez a super mario bros - new york noir edition.
gamecube-on volt egy hasonló játék, a battalion wars.

Kit Fisto 2023.02.25. 21:23:40

Nem értem, miért van itt ez a játék. Szörnyen gagyó. Ennél a kukac játékok is jobbak. Pl. ez: playsnake.org/
süti beállítások módosítása