HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #197: Zuma és klónjai (+ a 10 legjobb négybetűs játék)

2022.12.12. 21:29 Stöki

cpmini_197.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A "marble popping" úgy hangzik, mintha valami új hipszter szórakozás lenne, ami éppen elkezdett virálisan terjedni, és kezd ciki lenni, ha az ember nem ismeri, de valójában egy lassan 25 éves ügyességi/logikai játékról van szó. Ha azt mondom, Zuma és Luxor, valószínűleg mindenki tudni fogja, mi az a marble popping - aki mégsem, annak itt a legújabb adásunk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Szóval aki mégsem tudná, mi az a marble poppig, annak egy gyorstalpaló: adott egy kanyargós, nem elágazó vonal (későbbi pályákon esetleg egyszerre kettő-három is), ennek mentén vonulnak tömött sorban színes golyók. Ha a golyóvonat a vonal végére ér, vége a játéknak, szóval ezt kell megakadályozni, mégpedig úgy, hogy sorra eltüntetjük a vonuló golyókat. A pálya adott pontján van az a valami (a Zuma esetében egy béka), amit a játékos irányít, ő vagy nem vagy csak nagyon korlátozottan mozoghat, viszont bármilyen irányba elfordulhat. A játékos vele lőhet változó színű golyókat a vonuló golyók közé, és ha egy lövés nyomán legalább három azonos színű golyó található egymás mellett, az a színblokk eltűnik, és a golyóvonat összébb ugrik - ha ilyenkor is megvan a három ugyanolyan színű golyó egymás mellett, újabb blokk tűnik el, szóval erre játszva lehet tudatosan kombókat építeni, viszont egy rosszul célzott golyó csak tovább növeli a golyóvonat hosszát. A játékmenetet még megbolondíthatják spéci golyók (például olyanok, amiket többször is ki kell lőni) és pár másodpercig ható powerupok (a Zuma esetében négy: robbanó golyó, precíziós célzófény, a golyóvonatot lassító cucc, illetve a golyóvonatot hátrébb lökő bónusz). Nagyjából ennyi a lényeg, egy videóba belenézve világos lesz minden.

Na most ennek a műfajnak a nagy klasszikusa a Zuma, amit az Oberon Media fejlesztett, ahol a későbbi PopCap alapítói dolgoztak, például Jason Kapalka. Az ő kezük alól került ki 2003 végén a Zuma, de - akárcsak a legtöbb játékuk esetében - ez nem a popcapesek ötletességét dicséri, hanem azt, hogy egy már létező játékmenetet milyen élvezetesen tudtak feltuningolni. A Zuma ugyanis - bár később a követőit Zuma-klónoknak nevezték - maga is klón, a Puzz Loop nevű 1998-as játéktermi játék lenyúlása. Ezt Ballistic néven portolták több platformra, így találkozott vele Kapalka, és lopta az egészet. Illetve továbbfejlesztette, persze, legalábbis ezt mondja, amikor hajlandó beszélni erről (általában nem hajlandó). A Puzz Loopot készítő Mitchellnek persze nagyon nem tetszett a dolog, de a PopCap végül per nélkül megúszta a dolgot.

De akármi is a Zuma eredettörténete, végtelenül szórakoztató játék 19 év után is, az a fajta örökké jó stuff, mint a Tetris vagy a Pac-Man, ez soha nem fog megöregedni. Nem csoda, hogy gyakorlatilag minden élő platformra megjelent, és folytatása, valamint követői is akadtak szép számmal. Kezdjük az előbbivel: a Zuma's Revenge! 2009-ben jött ki és új bónuszok mellett ötletes boss fightokkal  gazdagította a műfajt. De addigra már befutottak az örökösök is, itt mindenekelőtt a MumboJumbo Luxor-sorozatát kell említeni, amiben helyhez kötött béka helyett egy vízszintesen vagy függőlegesen mozgatható szkarabeusz lövöldözi a golyókat (kicsit a Breakout ütőjére emlékeztet), és ez jól felkavarja a játékmenetet is. Illetve hadd említsem még személyes kedvencemet, a 2005-ös Tumblebugsot (elkövető a Wildfire Studios), ami egy cuki bogaras környezetbe helyezte az egészet, és megpróbált sztorit mesélni a maga szerény eszközeivel. Ma ezt ajánlom kipróbálásra, illetve a Luxort és folytatásait (a Luxor Evolved nekem különösen bejött), és persze a Zuma's Revenge-et. A többi klónnal csak óvatosan, elég sok a fantáziátlan másolat.

És még nincs vége, mert toplistáztunk is: a Zuma ritka tömör játékcím, ebből kiindulva megpróbáltunk négybetűs játékcímekből összeállítani egy toplistát. Az írásjeleket nem számoltuk bele a karakterek közé, a számokat igen, és az alcímes játékcímek értelemszerűen kiestek. Íme a listák, amiket megszültünk:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Halo (2001, de igazából ez csalás szerintem)

2. Doom (1993)

3. Dune (1992)

4. Exit (2005)

5. Riot (1992)

6. YU-NO (1996)

7. Uşas (1987)

8. H.E.R.O. (1984)

9. Lyne (2014)

10. Lake (2021)

1. Doom (1993)

2. Dune (1992)

3. Pong (1972)

4. Exit (2005)

5. F.E.A.R. (2005)

6. Zuma (2003)

7. Loom (1990)

8. Rime (2017)

9. 1942 (1984)

10. flOw (2006)

Mivel ebben a kategóriában bőven lehet még találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. Legközelebb napokon belül jövünk újabb Minivel. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20221122.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Klisz Gábor, cue, zsovez, Dreska Szilárd, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, jaga, polipropilén, kalanneni.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

19 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr5518000496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.12.13. 00:20:13

a tumblebugs a kategória csúcsa.
négybetűs játék a kknd, a lair, az mdk2 és a lol2.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2022.12.13. 22:32:15

Fura, hogy Stöki nem játszott a SOMA-val, mert nemrég a víz alatti top10-én rajta volt :)

Flankerr 2022.12.13. 23:22:43

@manson karcsi: lol2, mdk2, kknd nem játszanak, ezek rövidítések, nem hivatalos játékcímek.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.12.14. 06:35:11

@Flankerr: na jó, a lol2 rövidítés, viszont az mdk meg a kknd ilyen névvel futott. az mdk-nak ráadásul a shiny sosem közölte, hogy mi is a feloldása. volt valami vicceskedés, hogy murder death kill, de azt sosem gondolták komolyan.

ha már újrázok, itt van még néhány cím: epic, xcom.

AarPoe 2022.12.14. 12:25:26

Hát eljött a pillanat. Titkon éreztem, hogy én fogom elkövetni az év Checkpointszóvicc-kommentjét. Itt az idő hát.
C&C1

Gulácsi Péter 2022.12.14. 19:56:14

@manson karcsi: Az MDK jelentése a fő karakterek nevének a kezdőbetűjének a rövidítése: Max, Doctor Fluke Hawkins,Kurt Hectic.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.12.15. 17:21:13

@anaqer: a tyúk nekem há'dé a legjobb.

Generic Jingle 2022.12.15. 18:32:03

A Zuma könyvtárban van egy file, amiben szerepel minden pálya sebessége, azt a jegyzettömbben át lehet írni alacsonyra is, hogy még a legnehezbb pályák alatt is meg lehet ebédelni. :-)

desperado 2022.12.17. 10:27:39

Az elso hivatalos utalas Colombo felesegere, ize...Grathne-re:)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2022.12.17. 22:10:38

@joeperry: Természetesen sikerült összekevernem az Amnesiával (amivel tényleg nem játszottam).

Hidden fremen 2022.12.19. 17:49:18

Ami még nem volt:
ATAC: Ez a rövidítésekhez is menne. Egy szimulátor, mellyel nem játszottam, de akkoriban lepetéztem attól a képtől, amit az 576 Kbyte berakott róla a pilótáról. 98%-ot kapott tőlük a Microprose játéka, aki fosta ebben az időben a szimulátorokat.
INCA: Ez még az X-wing előtt jött ki és mindenki a Halálcsillag felszínének képzelte a repülős részt a barlangban.
CLAW: Erről volt mini is.
GODS: Ekörül nagy hype volt anno. Engem annyira nem kötött le. Játszottam vele, de nem voltam motivált a végigvitelében.
SPOT: 7.Up-os logikai játék.
UGH!: Klassz kis logikai játék.

Flankerr 2022.12.20. 22:58:16

@Hidden fremen: "Az írásjeleket nem számoltuk bele a karakterek közé", tehát a kiváló Ugh! nem játszik

A Spot az nem Cool Spot?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.12.21. 07:17:12

@Flankerr: volt egy korai játék. reversi, csak a 7up spot-tal. www.mobygames.com/game/spot

Generic Jingle 2022.12.22. 21:33:18

@desperado: Pedig már több adásban is szó volt róla, sőt, nem csak róla, de a családjáról is.

Kit Fisto 2023.03.02. 06:45:50

A Zuma és rokonai abszolút nem tetszenek. Viszont a Puzzle Bobble (Amerikában Bust-A-Move) nagy kedvencem. Az elv hasonló, ebben is lődözni kell színes bigyókat a többi színes bigyóra, hogy eltűnjenek. De szerintem sokkal jobb a kivitelezése, játszhatósága, és ez ráadásul aranyos. :) A Zuma nem, sőt, csúnya flash stílusú grafikája van.

A toplistáról: Azt mondtátok, a szabály az, hogy négybetűs legyen a címe. Számomra ez azt jelenti, hogy négy BETŰNEK kell lenni, de több nem lehet, és mivel egyéb karakterekről nem esett szó, abból lehet bármennyi. Akkor nem lehetnének, ha négy KARAKTERES címekről lenne szó.
Így a listáitok jók, kivéve Stöki 1942-jét, amiben nincs egyetlen betű sem. :) Nem néztem utána, minek van alcíme, de aminek van ilyen, és a játék megnevezésében ott van a játék honlapján, illetve dobozán, az nem jó ide. Különben lehetett volna még egy Fifa rész is, ha szeretitek a focit.
Nekem csak 8 olyan játék jött össze, ami tetszik, és a címe megfelel a szabálynak:
Doom, Halo, Gods, Epic, Qwak, Inca, Pong, Logo
Ha négy karakteresről lenne szó, meglenne a tíz:
Az előbbiek, plusz MDK2 és Ugh!
Ötbetűsből már lennen bőven, még talán több is, pláne öt karakteresből.

Kit Fisto 2023.03.02. 14:52:28

Na mégis megvan a tíz négybetűsből is!
Doom, Halo, Gods, Epic, Qwak, Rama, Zool, Myst, Inca, Logo.
+1 bónusz: Pong.

Grath, azért nem olyan rossz játék a Zool, amikor kijött, nagy siker volt mindkét rész. Szinte Arcade minőség Amigán, nem nagyon lehet belekötni, pörgős akció, legfeljebb édességből van benne egy kicsit sok :)
Stöki, a Ramaban már csak az is jó, azon kívül, hogy sci-fi és Arthur C. Clarke regénye alapján készült, hogy maga az író is megjelent a játékban!
süti beállítások módosítása