HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #196: Policenauts

2022.11.27. 20:31 Stöki

cpmini_196.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Elvileg ez a 400. adásunk, de tegyünk úgy, mintha nem az lenne, ugorjuk át a sorszámot, és legyen ez a 401. A kerek számot ugyanis csütörtökön ünnepeljük egy élő felvétellel (aki jönne, regisztráljon, vannak még helyek). Szóval most egy sima Mini jön, egy neves fejlesztő itthon alig ismert játékáról, a Kodzsima Hideo által készített Policenautrsról. Sokszor elhangzik a Minikben, hogy egy klasszikust utólag ritka csemegének értékelünk, aminek élvezéséhez viszont komoly kompromisszumokat kell kötni - ez a Policenautsra hatványozottan igaz. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Policenauts tehát szinte teljesen ismeretlen itthon - annyira, hogy én is meglepve kiáltottam fel, amikor megláttam, a főhőst, hogy "de hát ez a csávó, aki asztalra tett lábban üldögél kedvenc online snythwave rádióm YouTube-csatornáján!" Az ismeretlenség oka, hogy amikor a játék debütált, nem jelent meg hozzá angol nyelvű verzió - de ahogy az a japán klasszikusokkal lenni szokott, idővel kultikus cucc lett, aztán a rajongók sokkal később elkészítették az angol fordítást.

Arról, hogy Kodzsima hogyan indult el a pályáján, már volt szó a Metal Gear-adásban, illetve a RetroLand Snatcher-cikkében. A Policenauts a Snatcher párja: az induló Metal Gear sorozat mellett/között készítette Kodzsima, mindkettő sci-fi krimi, mindkettő először japán számítógépekre jelent meg (amaz a PC-8800, emez PC-9800 gépekre), aztán a szigetországon kívül a későbbi konzolos portokkal jutottak el. A kiadó természetesen a Konami volt, a megjelenési dátum a számítógépes verziónál 1994, PS-re és Saturnra 1996-ban készült el (ma az utóbbi ajánlott, emulátorban teljesen jól játszható).

Közhely, hogy Kodzsima világépítésben és sztoriban erős, és erre a Policenauts remek példa. Ahogy indul a játék, az valami fantasztikus. Főhősünk Jonathan Ingram, a XXI. század első űrrendőreinek egyike, amúgy a Los Angeles-i rendőrség tagja, aki egy 2013-as űrutazáson elsodródik az űrbe, és hibernált állapotban kihúzza azt a negyed évszázadot, amíg megtalálják. Rövid hírnév után munkát kell keresnie, és magánnyomozónak áll - itt kapcsolódunk a játékba, 2040-ben. Egy hangulatteremtő szemlélődés az irodában, és már jön is az első kuncsaft és noir fordulat: egy nő, akiről kiderül, hogy Ingram felesége volt, de aztán újra férjhez ment, mert azt hitte, Ingram meghalt. Amúgy is 25 évet öregedett, miközben Ingram a hibernációban semmit sem, szóval már csak munkakapcsolatról lehet szó. A nő elmondja a megbízást, aztán az utcán valaki rögtön meg is öli. Nyomasztó, ötletes, érdekes, fordulatos - már az első pár perc is, de narratívát tekintve az egész játék. És ha játszunk vele, sűrűn eszünkbe jutnak majd a nyolcvanas évek "buddy cop" mozijai - nem feltétlenül a Halálos fegyverek, inkább a sötétebb vonal, például a Fekete eső. Még 2022-ben is erősen hat a játék atmoszférája, beleértve a szenzációs zenét.

A játékmenete viszont a nyugati átlaggémernek szinte értelmezhetetlen. A Policenauts kalandjáték, de ez nem hagyományos point-n-clicket jelent, hanem a japánban népszerű visual novelt. Ami azt jelenti, hogy sokat nem kell gondolkodni csak végigkattintgatni minden párbeszéd-lehetőséget és mindent megvizsgálni, mert csak akkor mehetünk a következő képernyőre. Elakadni nem nagyon lehet, olyan, mintha egy lineáris kaland-játék-kockázat könyvet játszanánk végig. Illetve néha van egy-egy akció-minijáték, de azok ma már nagyon suták. Ne kerteljünk: nem jó játszani a Policenautsszal. Aki viszont hajlandó a játékélményt elengedni egy jó történetért, annak érdemes lehet kipróbálni.

Legközelebb napokon belül jövünk vendéges Checkpointtal. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20221122.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Klisz Gábor, cue, zsovez, Dreska Szilárd, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, jaga, polipropilén, kalanneni.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

3 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1617988590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.11.28. 06:24:55

akkor már inkább a snatcher.

desperado 2022.12.02. 06:56:27

Felvezetotok utan lelkesen raneztem:
Nem tunik sotetnek nekem, a zene meg, haaat olyan keleties semmilyen katyvasz.
Nyomasztobbra szamitottam, csalodas.

Szekrényszagú néni 2022.12.05. 19:35:21

A csöcsrengésre csak ne húzogassa senki a száját, ez kérem a kultúrájuk része! Mármint a japcsiké.
süti beállítások módosítása