HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #192: Lazy Jones

2022.09.30. 22:48 Stöki

cpmini_192.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Igen, most sima Checkpoint jönne, de sajnos szeptemberben egy váratlan családi dolog felborított sok mindent, és egy tervezett vendéges felvétel is torpedót kapott. Ezért most Mini lesz, hogy haladjunk, aztán majd két nem-Mini jön, hogy az univerzum egyensúlya helyre álljon. Köszöntsétek tehát Lazy Jonest - szabad fordításban Laza Jónást -, akit sokat követeltetek a podcastbe. Hát itt van, és 38 év elteltével is nagyon elnézőek tudunk lenni vele. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Lazy Jones keletkezéstörténete egészen szokatlan. Készítője David Whittaker, akire főleg zeneszerzőként tekintünk, hiszen évtizedek óta játékzenéket készít, köztük olyan klasszikusokat, mint a Shadow of the Beast trackjei. De 1984-ben gondolt egyet, és fejlesztett egy videojátékot, ő, egyedül. Megírta BASIC-ben, aztán nagyjából soronként rakta át gépi kódba, és a végeredmény teljesen működőképes lett.

Saját bevallása szerint valami olyasmit akart csinálni, mint a Manic Miner: egy képernyős, trükkös pályákat, ügyességi elemekkel, de aztán a Lazy Jones több lett ennél: egy metajáték, ami arról szól, hogy a játékos játszik - ezért később többen társadalomkritikát is beleláttak, pedig Whittakernek eszében sem volt semmiféle mély mondanivaló, csak egy jó játékot akart összehozni.

A főhős egy háromszintes hotel alkalmazottja, aki a munkahelyén csapat, de semmi kedve dolgozni, inkább beszökdös a szobákba és ott videojátékokkal játszik. Ebben a hotel igazgatója, az előző hoteligazgató szelleme és egy elszabadult zsúrkocsi próbálják megakadályozni, ezeket át kell ugrani/ki kell kerülni. A szobákban pedig pontokat lehet gyűjteni a játékokon, és ha mindennel játszottunk, kezdődik az egész elölről, csak gyorsabban. A szobákban található minijátékok egy-egy játéktermi vagy C64-es slágerjáték egyszerű változatai, van itt Pooyan-utánérzés, H.E.R.O.-koppintás, tisztelgés a Chuckie Egg előtt, és még sorolhatnám. Egyszerű panelek, de együtt olyan összetett játék benyomását keltették, ami 1984-ben ritkaság volt - arról nem is beszélve, hogy a Lazy Jones előremutató is volt, mert minijáték-gyűjtemények később lettek igazán népszerűek a játékiparban.

Amiért pedig különösen emlékezetes lett a játék, az a zenéje. Whittaker ugyanolyan ütemű, hasonló, de azért mégis jól megkülönböztethető zenéket írt a minijátékokhoz, és ezek döccenés nélkül folytak át egymásba. Ez egyrészt adott egy lüktetést a játéknak, másrészt megadta egyetlen folyamatos zene illúzióját. A zenék közül aztán az egyik annyira megtetszett a Zombie Nation nevű német DJ-nek, hogy fel is használta Kernkraft 400 című számához (klip itt). Ez brutál sikeres lett, aztán a DJ kiadója fizetett is egy rakás pénzt Whitakkernek - többet, mint amit a játékkal keresett. A Lazy Jones pedig még ma is viszonylag fájdalommenetesen játszható ahhoz képest, hogy nemsokára 40 éves lesz.

Legközelebb egy héten belül jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20220309.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Klisz Gábor, cue, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

8 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3217943248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scarabaeus 2022.10.01. 12:33:11

Végül is az 1984-es Alley Catben is minijáték volt minden ablak mögött (csak kevesebb). Most nézem, az eredetileg 1983-ban jött ki, Atarira. Csak PC-s változat, amit én láttam, a '80-as évek második felében, az '84-es, gyönyörű színű CGA palettás grafikával. :-D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.10.01. 15:29:12

arról nem is beszélve, hogy a játék csupa popkultúrális utalás; a zenék, a pályák nevei, a grafikák.

Generic Jingle 2022.10.12. 09:59:43

Volt pár szoba, ahol unalmas volt a játék, nem is voltak benne életek, így végig kellett várni, hogy a számláló 999-ről 000-ra érjen. Azokat leszámítva hibátlan játék, nagyon sok órát tettem bele valamikor 1986-87 fordulóján. Istenem, az is lassan negyven éve... :-(

Generic Jingle 2022.10.12. 10:04:40

A zenék között nem csak saját szerzemények vannak, szerepel benne pl. a Fade To Grey című dal is is a Visage együttestől. A kölcsönzés úgy látszik, kölcsönös volt, Whittaker is vett át, tőle is vettek át. :-)

AntiRiad 2022.10.14. 11:55:09

Öröm volt hallgatni erről a játékról a minit. Gyerekként rengeteget toltuk. Még családilag is, ki-ki másik szobát játszva :) A pihenőszobáknál kimaradt az említésből az alvós szoba, ahol az "igazgató" szellemei szaladgáltak, amíg alszik :)
Valóban volt néhány unalmas szoba, de volt olyan is, amivel külön játékként sokat játszottam volna :)
A zenéje meg még mindig itt van a fülemben:)

GTheBull 2022.10.16. 09:50:04

Gilbert: Escape from Drill ugyanez a koncepció volt, jó zenével jó grafikával, bazi nagy játéktérrel, valaki ismeri esetleg?

Kit Fisto 2023.02.17. 14:59:45

Nagy kedvenc volt, főleg a zene miatt! Maga a játék nem egy nagy eresztés, de vannak jó szobák, és különben jól játszható, nem túl nehéz. Már csak emiatt is kötelező volt C64-en. :) Nena számait máig kedvelem, ő énekelte a 99 Luftballont, ami a játékban is felhangzik.
süti beállítások módosítása