HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #191: SWIV (+ a 10 legjobb játék, aminek rövidítés van a címében)

2022.09.20. 22:42 Stöki

cpmini_191.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régen volt rendes shoot 'em up a Checkpoint Miniben, és többen is kértétek a SWIV-et, úgyhogy most sort kerítettünk rá, mert érdekes a története, de már maga a címe is. Utóbbi annyira, hogy még egy toplistát is ihletett, avagy mit ér a játék, ha rövidítés van benne? Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Silkworm. A Tecmo csinálta 1988-ban, átlagos oldalscrollozós lövöldözés lett volna, ha nem dobta volna fel egy aszimmetrikus multi: egyszerre lehetett benne ketten játszani úgy, hogy egyik játékos egy dzsipet, másik egy helikoptert irányított. Kooperatív módban jó kis móka volt, de aki egyedül próbált helikopterrel vagy pláne dzsippel boldogulni, az hamar feladta, és egyébként is volt azért ennél jó pár faszább shoot' em up a piacon. Annyira azért jó volt, hogy portolgassák Amigára, C64-re, meg amire lehetett, a portolást pedig a Sales Curve Interactive (tudjátok, SCi, a későbbi carmageddonosok) egyik fejlesztőcsapata, a Random Access csinálta.

Aztán a Sales Curve-nél annyira megtetszett a játék a fejeseknek, hogy kitalálták, összedobnak egy folytatást Amigára, mégpedig úgy, hogy nem szöszmötölnek a jogok megvásárlásával és ilyesmikkel, hanem "szellemi örököst" készítenek. Vagyis egy olyan játékot, ami amennyire lehet, hasonlít az elődre, de jogilag még nem támadható ez a hasonlóság. Na, ez a játék lett a SWIV 1991-ben. A címe egy rövidítés, amit az interjúkban többféle módon is feloldottak az alkotók. Ha egy jogász kérdezné, akkor természetesen Special Weapons Interdiction Vehicle a megfejtés, de amúgy hát miért ne lehetne akár Silkworm IV is mondjuk. És hát azért négy, mert négyszer olyan jó, mint a Silkworm volt.

A SWIV-ben is egy helikopterrel és egy dzsippel kellett puffogtatni, de ezúttal nem oldalnézetben, és nem balról jobbra, hanem lentről felfelé haladva. A dizájn is más volt: kevés szín használata, erősen military látványvilág, amivel kicsit szürkébbnek hatott a többi amigás shoot 'em up között. Cserébe a játékmenet nagyon adrenalinos volt, néha lenyűgözően sok ellenfél és lövedék volt egyszerre a képernyőn. Ezzel együtt ma kipróbálva a játékmenet is kicsit egysíkúnak (és persze rohadt nehéznek) hat. Tipikus "akkor és ott kellett játszani vele" játék, mert az Amiga-korszakban az amigásoknak nyilván nagyot ütött, de ha ma visszanézünk, hogy milyen lövöldözős játékok jelentek meg vele együtt mondjuk a játéktermekben, akkor azért nincs a legjobbak között. Amigán viszont nyilván elég erős versenyző.

Még a nem hivatalos folytatásnak (pardon, szellemi örökösnek) is voltak folytatásai. 1992-ben a SCi elkészítette SNES-re a Super SWIV-et több játékelemmel, rajzfilmesebb grafikával, de nem tudta befejezni, mert a kiadó kierőltette félkészen. Fél év múlva fejezték be teljesen, és kiadtál Firepower 200 néven, aztán 1994-ben Mega SWIV néven portolták ezt Mega Drive-ra - egyik verziónak sem volt oka a szégyenkezésre. Aztán 1996-ban pécére jött a SWIV 3D, ami annak ellenére, hogy a 3D-korszak elején debütált, gyors és szórakoztató játékmenetet mutatott voxeles grafikával - egy elég unalmas világban. Aki akkor és ott kipróbálta, valószínűleg szerette, mi kicsit talán igazságtalanul húztuk le az adásban.

És még nincs vége, mert toplistáztunk is. Szóval játékok, amiknek rövidítés van a címében. Kizártuk a technológiai rövidítéseket (pl. HD), a műfaji rövidítéseket (pl. RPG), a gyakran használt rövidítéseket (pl. "vs.", "jr., "dx"), Grath pedig még a földrajzi nevek rövidítéseit is. Íme a listák, amiket megszültünk:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. F.E.A.R. (2005)

2. No One Lives Forever 2: A Spy in H.A.R.M.’s Way (2002)

3. FTL: Faster Than Light (2012)

4. Star Wars: TIE Fighter (1994)

5. DmC: Devil May Cry (2013)

6. ESP Ra. De. (1998)

7. X-COM: UFO Defense = UFO: Enemy Unknown (1994)

8. S.W.I.N.E. (2001)

9. U.N. Squadron (1989)

10. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (2007)

1. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (2007)

2. No One Lives Forever 2: A Spy in H.A.R.M.’s Way (2002)

3. C.R.E.A.T.U.R.E.S. (1990)

4. L. A. Noire (2011)

5. F.E.A.R. (2005)

6. KKND Xtreme (1997)

7. S.W.I.N.E. (2001)

8. H.E.R.O. (1984)

9. SOS (1993)

10. Heavy Metal F.A.K.K. 2 (2000)

Mivel ebben a kategóriában bőven lehet még találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. Legközelebb egy héten belül jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20220309.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Klisz Gábor, cue, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

14 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr7417936278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.09.21. 06:34:34

a swiv 3d nagyon jó volt az idejében.
amikor spanoknak mondtam, hogy a swiv az silkworm négy, csak röhögtek, hogy hazudok. no internet, no fact check.
nekem a kevenc akronim nevű játékaim a m.u.l.e., a p.o.d., a pn03, az o.r.b., az m.d.k., és a b.o.b. snes verziója, mert azzal játszottam csak, és nem a megadrive-ossal.

Dukefazon 2022.09.21. 09:41:01

Az MDK is hasonló olyan szempontból, hogy a 3 betű feloldására sok variáció létezik :) Sajnálom, hogy nincs benne a top listában egyik oldalon sem, én nagyon szeretem mindkét rész. Az MDK 2 install képernyőn számok feloldás olvasható :)

larry 2022.09.21. 21:36:06

Laser Squad? Bár a "laser" kifejezés már egy ideje elveszítette rövidítés jellegét. Egyébként a NOLF-ban szerintem running gag, hogy valójában mit is jelent a HARM. A játékban szétszórva rengeteg dokumentumot lehet találni, amikben erről van szó, de éppen emiatt igazából soha nem derül ki.

ric64st (Rihárdó) 2022.09.22. 13:09:53

Nem jelent meg a bejegyzésem, talán azért, mert szorgalmasan youtube videókat is tettem a címek alá, de hát akkor anélkül egy lista:

A.C.E. - Air Combat Emulator

ATF - Advanced Tactical Fighter

ATV Simulator - All Terrain Vehicle

B.A.T. - Bureau of Astral Troubleshooters

H.A.T.E. - Hostile All-Terrain Encounter

IO - Into Oblivion

SDI - Strategic Defense Initiative

TRAZ é- Transformable Arcade Zone

FIFA éri?

kemi242 2022.09.22. 14:00:12

A Police Quest: SWAT sorozat mindenkinél kimaradt (SWAT: Special Weapons And Tactics, az amerikai rendőrség terrorelhárító egysége).

Hidden fremen 2022.09.22. 14:10:13

KGB - Komityet goszudarsztvennoj bezopasznosztyi. A Dune alkotóitól.
LHX (Light Helicopter Experimental): Attack Chopper. Ezt még számtech órán nyomtuk.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.09.22. 19:53:18

@Hidden fremen: mindkettő nagyon hangulatos játék!

Betoncipos Joe De Miro 2022.09.23. 08:23:40

Laser Squad belefér rövidítést tartalmazó névként?

jetsetwilly 2022.09.23. 16:10:43

T.L.L. – Tornado Low Level ami a Cyclone 'engine'-jével készült Spectrum-ra.

jetsetwilly 2022.09.23. 16:35:52

H.A.T.E. – Hostile All-Terrain Encounter ezt is Costa Panayi készítette a mint a TLL-t és szintén Spectrum-ra.

D.I.S.C. - Damned into Space-Craft, egy közepes függőlegesen scrollozós shoot'em up C64-re, elég jó zenével.

P.O.D. - Proof of Destruction ez is C64-re készült és epilepsziás rohamok előidézésre készíthették. A játék mechanika érdekes volt, de 5-6 perc után 'jójózott' a szemem.

Terézágyú 2022.09.28. 16:48:07

@jetsetwilly:
"epilepsziás rohamok előidézésre készíthették"
Fene tudja milyen szemünk és fülünk volt annak idején - ha ma belenézek egy ilyen játékba, akár olyanba is, amit én magam raktam össze annak idején, tíz másodperc után hasogatja a fülemet a csipogás meg a képek...

RocketDoll · https://somagyarkaszino.com 2022.09.30. 12:00:49

Néhány ilyen játék a gyerekkorom.

Generic Jingle 2022.10.12. 10:12:52

@Hidden fremen: Tényleg, a KBG, hányszor nekifutottam, hátha sikerül.

És persze Mad TV, ha már az a korszak került elé a KGB kapcsán.

Kit Fisto 2023.02.17. 15:13:27

A SWIV-vel sosem játszottam, nem vonzanak túlzottan a lövöldék. Csak azokat kedvelem, amiknek nagyon szép a grafikája, és pedig ezért, a látványért. Maga a játékmenet nekem egy kicsit unalmas, csak menni és lőni, ismételgetni a bevált mozgásokat, és csak a sok tyu-tyu-tyu meg bumm bumm.. Valljuk be, nem a legjobb játékok.
Én azért a rövidítésesek közül nem hagytam volna ki az MDK-t, az első rész az egyik legjobb akciójáték. 3D, futurisztikus, robotos, humor is van benne, a hangulat és a játszhatóság is kiváló. A kettes is jó, de az első valahogy jobban a szívemhez nőtt.
süti beállítások módosítása