HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #194: It Came from the Desert (+a 10 legjobb videojátékos sivatag)

2022.11.03. 22:18 Stöki

cpmini_194.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Cinemaware a Commodore-korszak egyik legendás fejlesztőcége volt, ami a filmszerű élményt tűzte zászlajára , és aminek talán a Defender of the Crown volt a legismertebb játéka. Az egyik legismeretlenebb pedig az It Came from the Desert, ami talán témája miatt maradt kicsit radar alatt, pedig egy ízig-vérig Cinemaware-játék. Kipróbáltuk, mit tud ennyi idő után. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Amikor az It Came from tehe Desert 1989-ben Amigára (egy évvel később pedig DOS-ra) megjelent, a Cinemaware éppen átfordult a sikeres időszakból a lejtmenetbe. Ez az amerikai stúdió hat évig létezett (1985-1991), de ezalatt sok emlékezetes játékot gyártott, és a legtöbb valamilyen filmes zsánert vett alapul. A későbbi játékok sem voltak igénytelenek, csak a játékmenetük vált kopottá az idők során. Jó példa erre az It Came from the Desert is.

A csapat általában valamilyen keretjátékot talált ki, amit minijátékokkal és filmszerű átvezető jelenetekkel tört meg, így szolgálva rá a nevére. Lásd Defender of the Crown: a keretjáték egy területfoglalós stratégia, de kell benne kardozós, várostromos és lovagi tornás minijátékot is játszani, és az egészet gyönyörű állóképek kísérik. Az It Came from the Desertben egy kalandjáték a keretjáték, de ugyanúgy megvannak a minijátékok és az átvezető is.

A gond az, hogy ez a recept a kilencvenes években már egyre kevésbé működött, és hát 2022-ben pláne nem működik. Végig az volt az érzésünk, hogy ha a játék sima kalandjáték lenne, sokkal jobban élveznénk. A minijátékok nagy része ugyanis bosszantóan nehézkes és/vagy primitív, miközben a kalandelemek jól működnek.

Kár érte, mert a sztori amúgy nem lenne rossz: a játékhoz az ötvenes évek szörnyfilmjeit vették alapul, főként a Them! című óiráshangyás sci-fit. A játékban is egy meteor miatt háznyi méretűre nőtt hangyák okozzák a galibát, a főhős tudós feladata, hogy időben figyelmeztesse a közeli városkát a veszélyre, bizonyítékokat gyűjtsön,  felfegyverkezzen, megküzdjön az útját keresztező veszélyekkel, és végül a hangyabolyba bejutva megölje a királynőt, mielőtt még több óriáshangya özönli el a környéket. A kaland időlimites, ami azt jelenti, hogy elsőre (másodikra, harmadikra) végigjátszhatatlan, mert előre kell tudni egy csomó dolgot ahhoz, hogy optimálisan mozoghassunk és cselekedhessünk. De ezzel a részével nincs gond, ez ma is elnézhető. A minijátékok sajnos már nem.

A játékot 1990-ben követte egy kiegészítő Antheads címmel, ami szinte ugyanaz, mint az alapjáték, csak már hangyafejű zombik is vannak benne. Mondani sem kell, ez nem mentette meg a Cinemaware-t a csődtől. És érdekesség, hogy a Cinemaware néhány prominense és egy produkciós cég 2017-ben filmet készített a játékból. Teljesen debilre vették, és állítólag elég rossz lett (trailer itt).

És még nincs vége, mert toplistáztunk is. A címbeli sivatagból kiindulva megpróbáltuk összegyűjteni a legjobb sivatagokat, amikkel videojátékban találkoztunk (honorable mention: Desert Bus). Íme a listák, amiket megszültünk:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Egyiptom (Assassin's Creed Origins, 2017)

2. A Journey sivataga (2012)

3. Rub’ al Khali sivatag (Uncharted 3: Drake's Deception, 2011)

4. Lut Gholein és Howling Plateau  (Diablo II-III, 2000, 2012)

5. A Final Fantasy XII sivataga (2006)

6. Desert of the Dead (Shadow of the Colossus, 2005)

7. Arrakis (Dune-játékok, 1992-)

8. Az Aladdin sivataga(1993)

9. Drifting in Desert (Metal Slug 2, 1998)

10. Wildspire Waste (Monster Hunter: World, 2018)

1. A Journey sivataga (2012)

2. Rub’ al Khali sivatag (Uncharted 3: Drake's Deception, 2011)

3. Desert of the Dead (Shadow of the Colossus, 2005)

4. Dubaj romjai (Spec Ops: The Line, 2012)

5. Arrakis (Dune II, 1992)

6. Egyiptom az Oasisben (2005)

7. Sand Kingdom (Super Mario Odyssey, 2017)

8. Desert of Lost Souls (God of War, 2005)

9. A Mad Max sivataga (2015)

10. A Heroes of Might & Magic I-III. sivatagai (1995-1999)

Mivel ebben a kategóriában bőven lehet még találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. Legközelebb egy héten belül jövünk Checkpoint Now-val. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20221005.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Klisz Gábor, cue, zsovez, Dreska Szilárd, i love hitagi, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, jaga, polipropilén, kalanneni.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr5017969718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.11.04. 07:46:12

desert strike amigára. még a nevében is benne van a sivatag.
vagy ha csak simán sivatag kell, a fallout 1-2 central american wasteland-jénél nincs hangulatosabb.
.the lost vikings-ben is volt sivatagos pálya. vagy a magic carpet-ben.
nekem emlékezetes volt az entombed/powerslave is, a komoly samu első két része - itt bőven volt sivatag, és akármelyik star wars játék mos eisley-s pályái.
ha már star wars, akkor okriana az outcast-ból, és benne a bárban luke's theme-t hamisan furulyázó talaan.

owen_bácsi 2022.11.04. 13:28:01

a homeworld: deserts of kharak jutott eszembe a minden napszakban megjelenített nagyon szép sivatagjaival. igaz, játékra gyakorolt hatása ha jól emlékszem nem volt, és magát a játékot is többnyire a taktikai képernyőn (50 shades of kék) lehetett igazán átláthatóan játszani :|

Lóval ne 2022.11.04. 14:36:27

A Sacred játékmechanikában és a történet flow-jában rosszabb volt, mint a Diablo, de class fantasyban hozták legalább a Blizzard szintet hozták az Ascaronnál, a jeges és sivatagos területek meg sokkal kidolgozottabbak voltak. Plusz elég jó volt az átmenet is a sivatag és félsivatag közt. Emlékeim szerint még kis oázisok is voltak benne. De talán a Titan Quest is befér a Sacred és Diablo közé ARPG vonalon.

larry 2022.11.04. 21:18:45

A New Vegasban vannak homokviharok, a kiszáradt sóstómedrekben kb folyamatosan, de a völgyben, ahol a Brotherhood rejtekhelye van, ott is rendszeresen feltámad a szél, és akkor nem nagyon van látótávolság. Illetve a hardcore mode egyik eleme, hogy folyamatosan inni kell. Ok, enni meg aludni is, de mivel szabadtéri víz nem nagyon van, valamennyire be van építve a játékmenetbe a sivatagos környezet. Az Earthboundnak van az a sivatagos része, ahol valami lejáratot kell megtalálni, ha jól emlékszem. Jó nyomasztó, amikor mennek szép jrpg sorban a gyerekek, látványosan izzad mindegyik, aztán viszonylag hamar hőgutát is kapnak. Healing cucc nélkül nem is szabad elindulni. Emellett szerintem a Half-Life Surface Tension fejezete is sivatag.

desperado 2022.11.05. 07:34:45

letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<,

A nyilacska alatt mukodik csak, a masik
valahogy mindig "Forbidden"-re fut nekem (pedig az lenne kenyelmesebb).

Hidden fremen 2022.11.05. 20:25:56

Dune mindenek felett.
A Desert Strike-kal is sokat játszottam.
Sivatagos rész a Prince of Persia 2-ben is volt.
Én imádtam a Delta Force Black Hawk Down játékot, ahol bőven jutott a sivatagból.
Életemben két szimulátort toltam végig, melyek szintén főleg a sivatagban mértek csapást a csúnya ellenfelekre: F-15 Strike Eagle II és Gunship 2000. Ezekben még a leszállás művelete is sikerült, ellentétben a Retaliatorral, ahol a bevetés befejezése után mindig katapultáltam a bázison.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.11.05. 22:40:55

@Hidden fremen: pedig a retalban könnyü landolni.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2022.11.06. 00:29:09

Amnesia Rebirth. Nekem a SOMA után kicsit visszalépés volt játékélményben, de így is imádtam.

sasa.t 2022.11.06. 20:19:14

az egyik legjobb sivatagi kalandom a ZELDA BotW-ban volt (bár ott mindegyik vidék fantasztikus)

this1s3mpire 2022.11.10. 09:09:37

Sivatagok:
JEWEL MASTER - valakinek mond valamit? Sega mega drive 1991.
különböző gyűrűkombinációkat kellett alkalmazni jobb és bal kézre imádtam. Kellemes zene, nem könnyű, jól design -olt pályák.
II. pálya sivatag - örök élmény, nézzetek rá:
www.youtube.com/watch?v=yQz6TZRBKQI

Egy mininek örülnék, mindig nagy kedvenc volt! :)
süti beállítások módosítása