HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #145: Dungeon Master

2021.01.25. 22:04 Stöki

cpmini_145.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ez az adás még igazából a tavalyi évadhoz tartozik, akkor vettük fel. A Dungeon Masterről beszélünk benne, ami már sokszor szóba került, de még sosem estünk neki igazából. Most (illetve tavaly) ezt megtettük, és nem bántuk meg, de azért nem fogjuk végigjátszani. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Dungeon Master fejlesztőjében az az érdekes, hogy csak egy kis mellékes leányvállalatnak szánták: alapítója ugyanis Wayne Holder, aki Oasis Systems nevű cégével az első komolyabb helyesírás-ellenőrzőt hozta össze, és aratott vele komoly sikereket. Holder 1982-ben úgy döntött, hogy a játékiparban is szerencsét próbál, és elindította az FTL Gamest (FTL = Faster Then Light), aminek legfontosabb embere aztán az 1984-ben felvett fejlesztési vezető, Doug Bell lett.

Az FTL neve igazából csak a Dungeon Master miatt vonult be a játéktörténelembe, mert egyéb játékaikkal nem hoztak össze maradandót. A Dungeon Master viszont forradalmi volt. Korábban is léteztek már 3D nézetet szimuláló labirintusos játékok (például a 3D Monster Maze Spectrumon, sőt akár 1973-ból a Maze War), de a Dungeon Master volt az, ami valós idejű játékmenettel fecskendezett adrenalint a műfajba, megteremtve ezzel azt az alzsánert, amire ma gondolunk, ha azt mondjuk: dungeon crawler.

Mielőtt az FTL-hez került volna, Doug Bell részt vett egy Crytal Dungeon nevű, fantasy labirintusbejárós játék fejlesztésében, de a projekt félkészen elhalt. Ezt vették elő és pofozták ki az FTL-nél Bell vezetésével, a fő platform Atari ST lett. Egy évre tervezték a fejlesztést, de három lett belőle, mert a tulajdonos azt mondta, inkább legyen a játék jó, mint összecsapott. És tényleg jó volt, már nyolcvanas évekbeli mércével. A címbeli kazamatákban magát a Káosz Urát kellett legyőzni, és bár a játékon itt-ott látszott, hogy nem a legprofibb csapat készítette (a kezelőfelület például már megjelenésekor borzasztó puritánnak számított), a valós idejű játékmenet odavert, és a grafika meg a hangok sem voltak rosszak.

A Dungeon Master el-ké-pesz-tő-en sikeres volt, amikor 1987-ben megjelent. A kor minden fontosabb platformjára portolták (már ami képes volt futtatni) hat nyelven, az eredeti Atari ST verzió pedig konkrétan a legtöbb példányban fogyott Atari ST-játék lett. Az FTL tündöklése viszont nem volt hosszú: mivel nem voltak klasszikus játékfejlesztő cég, ráérősen és kevés erőforrással dolgoztak, így a játék folytatása, a Chaos Strikes Back csak 1989-ben jelent meg, ráadásul nem is volt igazi folytatás, inkább egy új pályákat tartalmazó önálló kiegészítő. Az igazi második részre, a Dungeon Master II-re Japánban 1993-ig, angol nyelvterületen pedig 1995-ig kellett várni. Addigra persze a rivális fejlesztőstúdiók a koncepciót lelopva még finomabbat főztek a Dungeon Master-receptből (Black Crypt, Eye of the Beholder és társaik), és annyi klónt öntöttek a piacra, hogy a játékosok kezdtek is megcsömörleni tőle. A Dungeon Master II ráadásul nem adott elég újdonságot, idejétmúlt is volt már megjelenésekor, és az FTL hamarosan be is zárt. A Dungeon Master érdemei viszont vitathatatlanok, még úgy is, hogy ma már nem annyira élvezetes kipróbálni, mint mondjuk a Lands of Lore-t (például azért, mert nagyon nehéz tud lenni).

Legközelebb még a héten jövünk új vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hatodik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20201215.png

További támogatóink:

Kiss András, rozmy, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Vasas Gergő, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Seci, NPanyo, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, Tök Inger, pec, Magunsz, Obertmotz, Rauminen és Fattykány.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

11 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr5316403112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbm 2021.01.26. 11:49:50

Nem hangzott el hogy sunhúzó kutya, csalódott vagyok.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.01.26. 12:17:15

Generic Jingle, hogy te milyen ügyi vagy!

Generic Jingle 2021.01.26. 13:08:24

A "nemazémondom..." nevű támogatónak miért nincs avatárja?

Generic Jingle 2021.01.26. 13:09:45

@mbm: És ha a lottósorsolásban segédkezik, akkor ő a számhúzó kutya?

Generic Jingle 2021.01.26. 13:13:23

Ez kimaradt:

Special Award for Artistic Achievement awarded in 1988 by Computer Gaming World

Adventure Game of the Year, 1988 — UK Software Industry Awards

Best Selling Atari ST Title, 1988 — UK Software Industry Awards

Best Role Playing Game, 1988 — PowerPlay Magazine (German)

Best Role Playing Game, 1988 — Tilt Magazine

Best Sound Effects, 1988 — Tilt Magazine

Game of the Year, 1988 — Computer Play Magazine

Best Atari ST Game, 1988 — Computer Play Magazine

Game of the Year, 1988 — 4th Generation Magazine (French)

"Golden Sword" Award, 1988 — The Adventurer's Club of the UK

Best Role Playing Game, 1988 — The Adventurer's Club of the UK

"Beastie Award", 1988 — Dragon Magazine

Best Atari ST Title, 1988 — Dragon Magazine

Best Game, 1989 — Amiga World Magazine

Best Role Playing Game, 1989 — Amiga World Magazine

Best Amiga Game, 1989 — Game Player's Magazine

Best Amiga Game, 1989 — Datormagazin (Swedish)

"Beastie Award" Best Apple //GS Title, 1989 — Dragon Magazine

Best Game, 1989 — Info Magazine

Best of the Amiga, 1989 — Compute magazine

Inducted as an original member in the Computer Gaming World Hall of Fame in 1989

Designated as one of the 100 Best Games by PowerPlay Magazine (German, January 1990)

16th best game of all time in Amiga Power (May 1991)

TrebronC 2021.01.26. 19:43:49

A cikkben van egy elütés
"FTL Gamest (FTL = Faster Then Light)"

Helyesen
FTL Gamest (FTL = Faster Than Light)"

killerbee 2021.01.28. 01:18:09

Készült még egy Saturn exkluzív folytatás is Dungeon Master Nexus néven. Csak Japánban jött ki, de talán azóta már készült hozzá fordítás. Én anno próbáltam a japán verziót, kevés sikerrel :)

Eredeti Dungeon Master nekem is sok kellemes órát okozott, CoV leírás + a varázslás rúnák összepárosítása pl elég nagy flash volt (a leírásban nem volt jelölve melyik ikon melyik rúnát takarja). Zo Kath Ra vagy valami hasonló volt a spell, amit a legtöbbet használtam.
süti beállítások módosítása