HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #137: Beneath a Steel Sky (+ a 10 legjobb játék, aminek fém van a címében)

2020.09.17. 22:07 Stöki

cpmini_137.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Revolution Software már megfordult itt, a Checkpoint Miniben legismertebb játékukkal, a Broken Sworddel. De nem ez a játék emelte fel a stúdiót a legnagyobbak közé, hanem a Beneath a Steel Sky - aminek évtizedek után, idén jelent meg a második része. Ez jó apropó volt ahhoz, hogy elővegyük az elődöt és újra kipróbáljuk, aztán még megfejeljük egy kicsit kretén toplistával. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Spotify-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Szóval a fejlesztő a Revolution Software - mint a Broken Swordnél említettem, ez egy 1990-ben gründolt brit cég, aminek egyik alapítója és fő kulcsembere Charles Cecil. Ő gyakorlatilag a cég összes játékának vezető fejlesztője volt és most is az, mert a Revolution ma is létezik. A kilencvenes években több interjúban is kritizálta a Sierra- és Lucasarts-kalandjátékokat, amiért azok a történetet olykor háttérbe szorítják egy-egy fejtörő vagy poén kedvéért. Cecil ezzel szemben a sztorit helyezi előtérbe: munkamódszere az, hogy baromi sok háttérinfót gyűjt, aztán megírja nagyjából a sztorit, és ahhoz igazítja a játékelemeket. Ennek a törekvésnek az első igazán kiforrott darabja volt a Beneath a Steel Sky, ami a Revolution második játéka volt 1994-ben DOS-ra és Amigára. (Az első az 1992-es Lure of the Temptress című fantasy.)

Cecil mellett Dave Cumminst kell megemlíteni, aki a sztori és a párbeszédek írásában segédkezett, és meglepő módon a zeneszerző is ő volt .Vizuális oldalról pedig Dave Gibbons a kulcsember, aki nem játékipari figura, hanem az egyik legismertebb képregényrajzoló (egyebek között ő rajzolta a Watchment, csodálatosan elegáns megoldásokkal). Gibbons Cecil barátjaként vállalta a projektet, és a Beneath a Steel Skyhoz is készített egy rövid képregényt (ezt nyomtatva adták a játékhoz, de az intróban is felvillannak a paneljei), illetve háttereket és szereplőket tervezett. Nagyon érezni a grafikán egy egységes képi víziót - ez Gibbonsnak köszönhető, bár a technikai részben nyilván mások is részt vettek. A játék motorja a Lure of the Temptress alatt is ketyegő Virtual Theatre engine lett, jelentősen feltuningolva, a legnagyobb kihívás pedig Gibbons szerint az volt, hogy valamilyen érzelmet jelenítsen meg a karakterek párpixeles arcán - ez az akkori felbontással eléggé lehetetlen küldetésnek bizonyult. Két évig dolgoztak a játékon és nagyjából 40 ezer font volt a fejlesztési költség, ami akkoriban átlag felettinek számított.

A sztori jó kis kübérpunk díszletekkel indít: adott egy high-tech gigaváros, esetünkben éppen Ausztráliában, meg a városon kívüli pusztulat, ahol törvényenkívüliek tengődnek. Egy Robert Foster nevű kisgyerek a városból a pusztulatba kerül, ott cseperedik felnőtté, aztán egyszer csak érte jön egy rakás fegyveres visszavinni őt a városba. Kérésüknek azzal adnak nyomatékot, hogy felrobbantják a putrit, ahol Robert élt, hősünk azonban megszökik, és Joey nevű robotjával együtt elkezd nyomozni a múltja iránt, egyre mélyebbre merülve a biotech csodákkal teli, romlott városban. Metaforikusan úgy mondanám, hogy egy acél égbolt alatt. (Egyébként eredetileg Underworld lett volna a játék címe, csak amikor megjelent az Ultima Underworld, átnevezték.)

A játékmenet egység sugarú kalandjáték-mechanika, de egy szokatlan elem van benne: meg lehet halni. 1994-ben ez már fura volt, de akár az első képernyőn bevégezhetjük, szóval észnél kell lenni. Ezzel éles kontrasztban áll, hogy a cselekményt a Ceciltől jellemző bumfordi humor kíséri. Őszintén szólva most, hogy megint kipróbáltam a játékot, ezzel szerzett nálam fekete pontokat. Szerintem a jópofizás itt még annyira sem ül, mint a Broken Swordben, megnéztem volna egy full komolyra vett, nyomasztó sci-fit, amiből nem zökkent ki semmilyen vicceskedés. Ezzel együtt érdemes ma is kipróbálni, már csak azért is, mert ingyen elérhető a játék, és nagyon stílusos a vizualitása még ma is.

A Beneath a Steel Sky megjelent cd-n és flopin is - ez utóbbi 15(!) lemezt jelentett -, és elég nagy sikert hozott a Revolutionnek, az eladott példányok száma nagyjából 300 ezer és 400 ezer között állt meg. A kritikusok és a játékosok is szerették, és a kultstátuszát a Revolution azzal fejelte meg, hogy 2003-ban freeware-ré minősítette a programot, közzé téve a forráskódját (nem sokkal rá a rajongók át is írták ScummVM-re). A folytatás lehetőségét Cecil több interjúban is szóba hozta az évek során, végül a Broken Sword 5 2012-es Kickstarter-kampánya adta meg a végső lökést. A mindig is ráérősen dolgozó Revolution végül idén jelentette meg a Beyond a Steel Skyt, ettől már nem volt annyira elájulva a nép, és mi is inkább az eredetit ajánljuk.

És még nem fejezzük be, mert toplista is van az adáshoz. Nemrég a Red Alert-adásban összeszedtük a 10 legjobb játékot, aminek valamilyen szín van a címében - most itt a párja, a fémes című játékok. Vagyis olyan játékokat kerestünk, amiknek valamilyen fém neve szerepel a címében, elfogadtuk a "metal" szót is, és azt is, ha egy fém jelzőként szerepel (pl. golden), mert a színes listában ezek nem játszottak. Két egyezésünk lett, és talán nem túlzás azt állítanom, hogy Grathnek egy különösen szégyenteli pillanatát is sikerült megörökíteni.

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Metal Gear Solid 3: Snake Eater (2004)

2. Golden Axe: The Revenge of Death Adder (1992)

3. Titanfall 2 (2016) Rez Infinite (2016)

4. Steel Batallion (2002)

5. Radiant Silvergun (1998)

6. Eat Lead: The Return of Matt Hazard (2009)

7. Gun Metal (2002)

8. Pokémon Y (2013)

9. Ivan "Ironman" Stewart's Super Off Road (1989)

10. Iron & Blood: Warriors of Ravenloft (1996)

1. Golden Axe: The Revenge of Death Adder (1992)

2. Metal Slug sorozat (1996-)

3. Radiant Silvergun (1998)

4. Seven Cities of Gold (1984)

5. Beneath a Steel Sky (1994)

6. Uprising 2: Lead and Destroy (1998)

7. Enforcer: Fullmetal Megablaster (1992)

8. Steel Panthers (1995)

9. Gold Rush! (1988)

10. Duck Tales: The Quest for Gold (1990)

Természetesen kommentekben jöhetnek a ti toplistáitok és játékötleteitek is. Legközelebb nagyjából egy hét múlva jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hatodik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20200824.png

További támogatóink:

Kiss András, rozmy, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Lidérc, V1gyen, Toto, Vasas Gergő, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Seci, NPanyo, AnnieC, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, Tök Inger, pec, Magunsz és Obertmotz.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

9 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr4516202174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.09.18. 07:11:47

metal mutant. silmarils-os bénázás, de világépítésben érdekfeszítő volt.
steel empire. stratégiai játék, óriási robotokkal.
steel battalion. a komplex vezérlés csak hab volt a tortán a kőkemény akcióban. óriásrobotos gyakás volt ez is.

21 ezer Ft 2020.09.18. 10:41:28

Én nemrég játszottam végig a Beneath a Steel Skyt és az igazat megvallva, nem nagyon értem a kultuszstátuszát - tipikus "középutas" nálam, az inventory rendszer pedig nagyon nehézkesen használható. A látványvilág nagyon tetszett, a történet is fogyasztható, emiatt kíváncsi vagyok a Beyond-ra, majd ha jól leakciózzák, akkor adok neki egy esélyt.

bld 2020.09.19. 12:51:40

Metal Masters - óriásrobotos verekedős Amigán
Full Metal Planet - wargame szerű társasjáték adaptáció, szintén Amigán. A gép igazi szemétparaszt volt benne, becsületes csatában sose tudtam megverni.

N-core 2020.09.20. 12:19:02

Thief 2: The Metal Age. Annyira vártam, hogy benne lesz, mert hát a Fémkorszaknál mi lehetne fémesebb?

Dukefazon 2020.09.21. 11:14:24

Hello Grath! Nekem van egy eladó Steel Battalion kontrollerem. Érdekel?

kemi242 2020.09.22. 14:20:44

Balls of Steel - fasza flipperjáték nagyon jó Duke Nukem-es asztallal. :)
süti beállítások módosítása