HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #125: Outlaws (+ a 10 legjobb vadnyugati játék)

2020.02.23. 22:41 Stöki

cpmini_125.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Lucasarts életműve nagyjából háromféle termékből épül fel: kalandjátékok, szimulátorok, Star Wars-játékok. Az Outlaws a kevés kivétel közé tartozik: egy vadnyugati fps, amiben nincs se Monkey Island-es viccelődés, se Boba Fett. Mára eléggé megkopott a fénye, de még mindig vannak részei, amiket jó nézni, hát megint kipróbáltuk, és meg sem álltunk egy toplistáig. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

Tehát Lucasarts, 1997, a legnagyobb fps-boom közepén megjelenik ez a kicsit már akkor is idejétmúlt, de nagyon hangulatos lövöldözős játék. A kulcsember Daron Stinnett, akinek lassan a teljes életútjáról Checkpoint Minit csinálunk, hiszen két legjelentősebb munkáját, a Dark Forcest és a Republic Commandót letudtuk már. A játék motorja pont a Dark Forces Jedi engine-je lett, de a téma és a hangulat nem egy messzi-messzi galaxisba repített, hanem a XIX. századi Amerikába.

A főhős egy visszavonult békebíró, James Anderson, akit a westernfilmek egyik legelkoptatottabb toposzával vert meg a sors: a földje nagyon kellene egy gátlástalan, a bűntől sem visszariadó gazfickónak. Ezt James családja sínyli meg: feleségét megölik, gyerekét elrabolják, amire a békebírónak csak az lehet a válasza, hogy átmegy egyszemélyes hadseregbe, és pályánként szolgáltat magának igazságot. A sztori tehát nem túl eredeti, viszont az INSANE rendszerrel készült átvezető jelenetek olyan stílusos, rajzfilmes animációkkal és olyan patent - a kilencvenes években még szokatlanul erős - dramaturgiával adják elő ezt, hogy a történet komoly motivációvá válik a játék végigjátszásához: egyszerűen tudni akarjuk, mi a mese vége. Ezek az animációk minden pixeles recéjük ellenére ma is ütősek, akárcsak a játék zenéje, ami semmit nem veszített hatásosságából (Clint Bajakian munkája, a soundtrack felvételénél a zenészek autentikus vadnyugati hangszereken játszottak).

Sajnos az a helyzet, hogy kell is a körítés az Outlawshoz, mert a játék mint fps eléggé önismétlő volt már 1997-ben is, mára pedig rosszul öregedett. A pályák kopárak, fantáziátlanul tervezettek, rondák, a fegyverek játékmechanikája pedig nehézkes. Ajánlatos is a három nehézségi fokozat (Good/Bad/Ugly, azaz Jó/Rossz/Csúf) közül a legkönnyebbet választani, különben elég sok frusztráció forrása lesz a játék. 1997-ben ugye volt már Quake és Duke 3D, többek között - azokhoz képest az Outlaws avíttnak tűnt, hát még a fél évvel később megjelent Half-Life-hoz képest. Ennek ellenére voltak előremutató ötletei, például ez volt az egyik első fps, amiben a játékosnak kellett töltenie a fegyvert, és az első mesterlövészpuska-zoom is ebben a játékban látható (elég kezdetleges formában még).

Szóval ma jó szívvel csak játékrégészeknek és megveszekedett vadnyugat- vagy Lucasarts-rajongóknak ajánlható - sajnos a készítők érezhetően többet törődtek a játékba nagy számban pakolt easter eggekkel, mint a változatossággal. Viszont a GOG-on elérhető a játék pár maroknyi dollárért, akciósan rá lehet próbálni akár. Az Outlawshoz 1998-ban megjelent egy ingyenes kiegészítő (Handful of Missions), de ezzel együtt sem lett túl sikeres a program: nagyon sűrű időszakban, sok remek játék között jelent meg, és még csak Star Wars sem volt a címében, így nem fogyott olyan jól, mint általában a Lucasarts-játékok. Viszont mai napig vannak rajongói; minden tiszteletünk nekik, de mi Grathtel nem lettünk azok.

De hogy ne ilyen lehúzósan érjen véget a poszt, lássuk az Outlaws ihlette toplistánkat: a legjobb vadnyugati témájú videojátékok. Meglepően kevés ilyen létezik egyébként, szóval nem meglepő, hogy minden korábbinál több (hat) egyezés lett kettőnk listáiban:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Red Dead Redemption (2010)

2. Wild Arms 3 (2002)

3. Gun (2005)

4. Call of Juarez: Gunslinger (2013)

5. Oddworld: Stranger's Wrath (2005)

6. Hard West (2015)

7. Sid Meier's Colonization (1994)

8. Oregon Trail II (1995)

9. Dillon's Rolling Western (2012)

10. Sunset Riders (1991)

1. Red Dead Redemption (2010)

2. Gun (2005)

3. Call of Juarez: Gunslinger (2013)

4. Oddworld: Stranger's Wrath (2005)

5. West of Loathing (2017)

6. Freddy Pharkas Frontier Pharmacist (1993)

7. Sunset Riders (1991)

8. Law of the West (1985)

9. The Oregon Trail (DOS, 1990)

10. Cliff Hanger (1984)

Természetesen kommentekben jöhetnek a ti toplistáitok is. Legközelebb nagyjából egy hét múlva jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hatodik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20200222.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Kurucz Ádám, csiko, Nagy Gyula, Révész Péter, Lidérc, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Majdénmegmondom, bbandor, Seci, Npanyo, Anne Caitlyn, zsovez, K, Typhoon, flexus.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

37 komment

Címkék: retro podcast toplista lucasarts checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr9115486978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vrungel76 (törölt) 2020.02.24. 07:26:31

*Express Raider, Cliff Hanger, West Bank (C64)
*Wild Guns (Arcade/SNES)
*Red Dead Revolver (PS2)
*Gunman Clive (3DS)

A legjobb nálam is az első RDR, amely számomra bizonyos szempontból a generáció csúcsa is volt. Nem úgy a második rész, amely engem már az előzeteseknél elvesztett, mikor látszott, hogy -ellentétben John Marston sztorijával- ez már egy igazi GTA-s gengszter szimulátor lesz, csak vadnyugati köntösben.

Dukefazon 2020.02.24. 15:40:44

Dark Forces 2 - Jedi Knight nem Quake Engine-es, hanem úgynevezett Sith Engine-el futott (Lucas in-house fejlesztésű, mint a Jedi Engine). A Jedi Knight 2 használta a Quake 3 motorját.

Amúgy nem tudom, hogy miért, de engem is megfogott annó ez a játék. Kicsit üres, kicsit fura, de van egy iszonyat hangulata.

Dukefazon 2020.02.24. 16:37:59

Keresek egy western játékot C64-ről. Nagyon régen eredeti kazettán kaptuk kölcsön egy ismerőstől. Ami rémlik belőle, hogy lovakkal csapatták a főszereplők, nem volt könnyű, ilyen rézsútosan kellett haladni, mint a PaperBoy-ban. Többet nem tudok róla mondani. Ismerős valakinek?

B-Bird 2020.02.24. 17:59:01

@Dukefazon: Csak nem az Outlaws, 1985-ből?

B-Bird 2020.02.24. 18:01:47

@Dukefazon: Illetve még ezt látom kicsit hasonlónak a leírtak alapján: www.gamebase64.com/game.php?id=26077&d=45

magicao 2020.02.24. 21:09:23

Desperados, az egy faxa kis commandos klón volt. Volt még néhány része, de talán csak az elsőt toltam végig, legalábbis csak arra emlékszem.

AarPoe 2020.02.24. 21:40:15

BUFFALO ROUNDUP!
+1 az Outlaws mellett, rengeteget toltuk a haverokkal, nagyon nagy hangulata volt. Az egyformasága volt éppen a vonzereje, tipikus csirkelövölde. A Desperados mellőzését egyszerűen nem értem...

hpeter 2020.02.24. 22:34:31

Gunfright 1985 ZX Spectrum, csak a western hangulata miatt, roppant idegesítő játék! :)
www.youtube.com/watch?v=67I1gI71jxc&t=26s

killerbee 2020.02.25. 01:22:26

Nem mondom, hogy toplistás, de nekem sok kellemes hétvégét okoztak gyerekként:
Kane (C64)
Lost Dutchman (Amiga)

Az első RDR pedig tényleg a csúcs.

killerbee 2020.02.25. 01:32:59

Ha már pálcikaemberkés is szóba került, múltkor belefutottam egy Westerado nevű cuccba, és meglepően élvezetesnek bizonyult. Nagypixeles bosszú western.

thief 2020.02.25. 08:40:26

Én kedveltem a Red dead revolvert.

Azért szeretik sokan az Outlawst, mert hiánypótló volt akkoriban. Jó zene, átvezetők, még a "rajzfilmes" grafika is jópofa volt. Voltak jópofa pályák is pl a vonatos, újdonságnak számított a "sniper" megoldás. Akkoriban még az átvezetőkhöz külön rendezők, animátorok votlak alkalmazva, ez ma már nincs (en.wikipedia.org/wiki/INSANE_(software)).

www.mobygames.com/game/red-dead-revolver

thief 2020.02.25. 08:44:31

Én kedveltem a Red dead revolvert.

Azért szeretik sokan az Outlawst, mert hiánypótló volt akkoriban. Jó zene, átvezetők, még a "rajzfilmes" grafika is jópofa volt. Voltak jópofa pályák is pl a vonatos, újdonságnak számított a "sniper" megoldás. Akkoriban még az átvezetőkhöz külön rendezők, animátorok votlak alkalmazva, ez ma már nincs (en.wikipedia.org/wiki/INSANE_(software)).

www.mobygames.com/game/red-dead-revolver

kemi242 2020.02.25. 09:40:47

3 Skulls of the Toltecs. Point & Click kalandjáték remek humorral. Nemrég megjelent GOG-on, meg is vettem, és olyan jól szórakoztam rajta, mint annak idején.

Generic Jingle 2020.02.25. 13:39:29

@killerbee: Lost Dutchman Mine volt a címe.

killerbee 2020.02.25. 13:49:57

@Generic Jingle: igen sorry, legközelebb elolvasom, mielött posztolom :)

CaptainClassic 2020.02.25. 23:17:20

A Red Dead Revolver analóg karos célzása a kor egyik legreszponzívabb irányítása volt: míg más játékoknál a kar elmozdítása egy irányba lineárisan növelte a gyorsulás értékét, addig ez a játék exponenciálisan tette ezt. Ennek eredményeképpen a kar egy bizonyos sugáron belüli mozgatása nagyon finom irányítást tett lehetővé, ugyanakkor hirtelen mozdulatokra is lehetőség volt ha szélső állásba mozdítottuk a kar.
A későbbiekben sem találkoztam ezzel az elképesztően felhasználóbarát irányítással (a PS2 érán belül), pedig nagyon adta magát. Különösen az FPS-eket tette volna sokkal irányíthatóbbá..

Generic Jingle 2020.02.25. 23:38:08

Érdekes, hogy az 1985-ös Law of the West az 1991/6-os (!) 576 Kbyte-ban is szerepelt, Temesvári Tibor cikkében, egy egész oldalt elfoglalva.

Grafika: 91
Zene: 98
Játszhatóság: 95
Összesen: 96

Viktor Fulop 2020.02.26. 20:31:14

QW-ben mar volt mesterlovesz zoom.

csikocska 2020.02.26. 23:25:16

Emlékszem, hogy ezen Lucasarts FPS játékkal játszottunk a bátyámmal. Majdnem a végére értünk a játéknak, de sajnos el lett veszve a CD lemez, sajnos nem tudtuk meg, mi lehetett a befejezése.

A Gog szoftveráruháznak köszönhetően újra átélhettem minden izgalmas pályáját a teljesen egyedi hangulatú western FPS játéknak és igazán kellemes csalódás volt nekem. :)

Majdénmegmondom 2020.02.27. 10:05:06

@CaptainClassic: Jó látni, hogy nem csak nekem maradt emlékezetes a RDR analóg célzása. Sajna azóta sem találkoztam hasonló megoldással, sőt, az újabb játékok egyre jobban hanyagolják a célzás-rásegítést. A The Division 2-ben már egyenesen elvárják, hogy analóggal ugyanolyan pontosan és gyorsan célozzon mindenki, mint egérrel. Röhej.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.02.28. 06:30:55

@Majdénmegmondom: a call of warez-ben is volt egy érdekes megoldás a célzással: belassult az idő, és szélről két crosshair közelített középre; ezek voltak a két revolvered célkeresztjei, és tudtál puffogtatni és célozni 6-6 lövésig.

Dukefazon 2020.02.28. 23:49:00

@B-Bird: Szerintem ez az! A Western II nagyon úgy néz ki, mint ami az emlékeimben van. Köszi mindenkinek a tippeket! :D

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2020.03.01. 12:14:27

Gunfright esetleg? Asszem az Enterprise-átirattal játszottam, vagy csak a SpV-ben olvastam?

www.youtube.com/watch?v=67I1gI71jxc

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2020.03.01. 12:25:29

(Ja már volt, jobb kétszer, mint egyszer se.)

Ordo 2020.03.01. 12:25:51

Ha már western, akkor ez haláli volt (pedig nem is kedvencem a point&click):
Fenimore Fillmore: 3 Skulls of the Toltecs

Az egyik nagy kedvenc nálam a Sunset Riders. Fontos megjegyezni, hogy létezik SNES és SEGA verzió is. A SNES verzió jobban követi az eredetit, de valamiért a SEGA verzió számomra a leghangulatosabb. Máig újrajátszom néha.

thinkEdem 2020.03.02. 10:49:13

@Stöki: Btw a West of Loathing az a Kingdom of Loathing webes jatekra epult; ahol az alapveto valuta a hus, es a Cottage Cheese es Anticheese kombinalasaval csinalhatsz kunyhot...

Zarbon 2020.03.04. 14:21:08

engem régen is max 30 percre kötött le, half lifehoz hasonlítani se tudom, közepes volt

Malch 2020.03.04. 17:06:33

@Ordo: Uramisten, én ezzel játszottam anno, NÉMETÜL (mint HP a "grüne Kräuter"-rel a Resident Evilt), de íráshibás volt az egyik CD és egy ponton soha nem jutottam tovább, mert mindig lefagyott. Viszont egyetértek, nagyon jó kis western point & click volt :)

cse' 2020.03.12. 16:32:51

Asszem a Young Sheldon sorozatban a kis Sheldon a The Oregon Trail-lel jatszik folyton :)

TiCo.KH 2020.03.22. 15:08:09

Lost Dutchman Mine senkinek nem jutott eszébe, az egyik első játékom volt Amigán.

Reactor 2020.05.21. 04:50:16

A Wanted Guns nem került fel a listára? Ó de kár! :D
"Devlin tiszteletes egyetlen ép szemét szemét könnyek lepték el..."

Dukefazon 2021.08.03. 00:23:37

Bedobnám még egy különc western játék gyanánt: God Hand a PlayStation 2-n!
süti beállítások módosítása