HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #139: Eric the Unready

2020.10.18. 22:53 Stöki

cpmini_139.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ritkán fordul elő 2020-ban, hogy az embernek kedve szottyan végigjátszani egy szöveges kalandjátékot, de velünk ez most megesett. Az Eric the Unready tipikusan olyan játék, amit kiskamaszként nemigen értékel az ember, de felnőttként (pláne, ha addigra elég jól megtanult angolul), már sokkal jobban. És bár játéktechnikailag nem öregedett jól, a poénok ma is elviszik a hátukon. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Infocom, ami a nyolcvanas években a szöveges kalandjátékok egyik ászának számított, és leginkább a Zorkról volt ismert. Ez a stúdió rossz lóra tett az Activisionnel, és 1989-ben megszűnt, szellemiségét az ugyanabban az évben alakult Legend Entertainment vitte tovább, amit Bob Bates és Mike Verdu alapított, és hamarosan több egykori infocomos csatlakozott hozzájuk (például a nagyszerű Steve Meretzky). A kilencvenes évek elején így volt még egy szép korszakuk, aztán a kalandjátékoknak leáldozott, és a stúdió hosszas nyűglődés után 2004-ben bezárt. Nagyjából 1993 körül voltak a csúcson - persze, hiszen ekkor jelent meg az Eric the Unready.

A Legendnek akkorra már volt több szöveges kalandjátéka, és mind a legelső Legend-játék, az 1990-ben megjelent Spellcasting 101: Sorcerers Get All The Girls motorját használta. Ez már akkor is csúnyácska volt, cserébe megpróbálta egérvezéreltté ÉS szövegessé tenni a kalandjáték műfajt. A kezelőfelület nagy része ablakokra bontott szöveg volt, a játék mindig megjelenítette az elérhető igéket, tárgyakat, irányokat. Ha valaki egérrel akart játszani, mindig rákattintott a megfelelő szavakra, de volt egy parancssor is a hagyományos begépelős megoldás kedvelőinek. Ennek a fura öszvér irányítási rendszernek az volt az ára, hogy elég kevés hely jutott a kalandot illusztráló képeknek - ugyanakkor valahogy ez a rendszer a Legend védjegye, sőt bája is lett, és ha jó volt a mese, könnyen el lehetett nézni neki a motort.

Márpedig az Eric the Unready nagyon jó mese volt. Vezető fejlesztője az egyik alapító, Bob Bates volt, és ő célul tűzte ki a lehető legtöbb marhaság bezsúfolását a legváratlanabb helyekre. A játék főhőse egy Eric nevű botcsinálta lovag, akinek egy szokásos hercegnőmegmentős cselekmény hét fejezetén kell végigbukdácsolnia, de ezt olyan kínos helyzetekkel teszi, ami önmagában is vicces (ahogy az intróban legyőzi az ellenséges lovagot, az valami fergeteges). De ezen túl a játék még rengeteg popkulturális ikonra tesz - általában elég szemét - utalást, parodizálja például a Star Treket, sőt a Zorkot is, és közben magától értetődő természetességgel dob be olyan neveket, mint a Damoklész Vasvillája (varázstárgy, a kard kevésbé ismert rokona) vagy az Örökkévalóság Nyers Hússzelete. A kedvenc részeim viszont azok, amikor a játék visszatrollkodik a trollkodó játékosnak. Minden szöveges kalandjátékban előfordul, hogy a játékos beírja: ANYÁD - vagy valami hasonló hülyeséget. Na most, az Ericnek szinte minden ilyen inzultusta van válasza. Bob Bates egy 2001-es interjúban elmesélte, hogy kedvenc munkája e válaszok kitalálása volt, éjszakákon keresztül törte a fejét, hogy a játékosok az egyes helyszínekkel mikkel próbálkozhatnak, és ezekre frappáns válaszokat írt (alap, hogy a FUCK ____ parancsokra is van megfelelő reakció). Így fordulhat elő, hogy ha például a játék egyik első helyszínén, a pottyantós budiban állva beírjuk, hogy EAT SHIT, a játék a lenti, legendás (legendes) választ adja.

A waiter appears out of nowhere, sets up an elegant table, and lays a place setting for one. He lights the candelabra and says, "Our specials today are shit pate, shit under glass, roast shit, broccoli, and shit florentine. For a wine we have... we have..." He stops in mid sentence and slaps himself on the forehead. "Oh my gods, we're all out of wine. You can't eat shit without wine! I'm so embarrassed." He packs up his materials and disappears.

Szóval elég sokat lehet röhögni az Ericen még ma is, nagyon érezni a szövegen a törődést, és ennek 2020-ban is van még ereje. Mi Grathtel el is tudtuk nézni a kényelmetlen kezelést (amúgy a begépelésre jobban ráállt a kezünk, mint az egérre), a csúnyácska grafikát és a közepes hangokat, mert helyenként tényleg olyan a játék, mintha a Gyalog-galopp jól sikerült folytatását látnánk. Sajnos annak idején ez csak pár százezer eladott példányra volt elegendő, de ez nem tartotta vissza a Legendet attól, hogy Boris Vallejóval készíttessen borítóképet. Minket pedig nem tart vissza attól, hogy ma is ajánljuk a játékot: a játékmenet nagyon oldschool, de a viccek frissek maradtak. Gogon fent van, pár euró, tényleg érdemes.

Legközelebb egy héten belül jövünk egy új vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hatodik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20200930b.png

További támogatóink:

Kiss András, rozmy, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Vasas Gergő, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Seci, NPanyo, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, Tök Inger, pec, Magunsz, Obertmotz, Rauminen és Fattykány.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

14 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8616239570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.10.19. 06:25:37

az én késem tök életlen,
megélezi eric, a tökéletlen.

Generic Jingle 2020.10.20. 14:56:07

Hát ez kimaradt anno... és időhiány miatt most is.

Generic Jingle 2020.10.20. 14:57:38

A Commodore vs. Spectrum avatár hol van?

Reactor 2020.10.23. 01:28:32

@Vrungel76: Lester the Unlikely :DDDDD

Cliff Peregrynn 2020.10.23. 08:12:05

Unreal... can't touch this! :-D

bonsaicane 2020.10.23. 17:13:46

Off:
azt tudtatok, hogy a kiszoldufos laza.hu elektronikai aruhazban a kavezo mellett van egy mukodo Golden Axe jatekautomata?? (Robert Karoly krt-i uzlet)

TH 2020.10.28. 09:25:12

az egyik legkedvencebb kalandjátékom evör. ideje, hogy letöltsem újra.

Kit Fisto 2021.11.22. 19:35:50

Emlékszem valamelyik újságban volt leírás, és az a kép, ahogy az a szépség a hintóban ül. Most, hogy láttam róla a videót, nagyon tetszik. Beszerzendő anyag!
süti beállítások módosítása