HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #223: Half-Minute Hero

2023.11.15. 21:33 Stöki

cpmini_2223png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Andy Warhol mondta, hogy a jövőben mindenki világhírű lehet 15 percre. A most következő játék még messzebb ment: bárki hős lehet benne fél percre. Vagy néhányszor fél percre, ha ügyes. Szóval a Half-Minute Herót próbáltuk ki, amit valószínűleg kevesen ismernek (őszintén szólva nekem is új volt), pedig jó kis indie játék, és mivel 2009-ben jelent meg, már retro is. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A játék fejlesztője az Opus nevű kis japán cégecske, amit egy nagyobb vállalattól kiugrott fejlesztő alapított. Az ilyen csapatok általában kisebb játékokat készítenek az éppen elérhető legolcsóbb platformra, és 2009-ben ez a PSP volt, hiszen akkoriban Japánban nagyon mentek a kézikonzolok és kis képernyőnél nem volt nagy elvárás például a grafikával szemben.

Az Opus vezető producere induláskor gyakorlatilag ötleteket vadászott és ezért végignézett több tucat olyan weboldalt, ahova amatőr programozók tették ki kisebb-nagyobb játékkezdeményeiket. Így talált rá az "UUE" becenevű Kotaro Yoshida weboldala, ahol egyéb programcsírák mellett megtalálta a Half-Minute Hero alapját, egy Hero 30 nevű játékkezdeményt. Yoshidát fel is vette az Opus vezető programozónak és az ő irányításával készült el 2009-ben a PSP-s Half Minute Hero. Aztán ez 2011-ben megjelent Xbox Live Arcade-re Half-Minute Hero: Super Mega Neo Climax néven, egy évvel később pedig Steamen kis kijött Half-Minute Hero: Super Mega Neo Climax Ultimate Boy néven, szóval így keressétek. (És hogy teljes legyen a sor, 2011-ben megjelent egy folytatás, ami 2014-ben Steamre is kijött Half-Minute Hero: The Second Coming néven, de Grath kipróbálta és az első részt ajánlja inkább, én meg hiszek neki).

Talán sejthető a címből, hogy a játék pályáit 30 másodperc alatt kell teljesíteni. Ami azért nehéz, mert az alap "Hero 30" játékmódban egy szerepjátékról volna szó, minden alapvető RPG-tevékenységgel. Van benne beszélgetés, felszerelésvásárlás, harc, gyógyítás, dungeonok, és egy egyszerű sztori is. Hogy hogyan fér bele mindez fél percbe? Úgy, hogy a történetet végigköveti a Time Goddess nevű istennő, akinek a szobrainál lehet imádkozni, és olyankor visszaáll a számláló 30 másodpercre, vagyis elölről indul a fél perc. Viszont minden imádkozás pénzbe kerül és egyre több pénzbe, szóval ésszel kell ezt kihasználni, mindenesetre a félperces játékidő így több percre kitolható (és a boltokban nem múlik az idő).

Az alap játékmód 30 pályáján persze hősünk egyre összetettebb feladatokat és fejtörőket kap, így az eleinte szórakoztató szerepjátékparódiának tűnő játék kicsit elmozdul a logikai játékok felé, ami határozottan jót tesz neki, sokkal izgalmasabb és változatosabb lesz tőle a móka. És ha már változatosság: ha végigjátsszuk a 30 pályát, megnyílik egy új játékmód, majd továbbiak, ha az éppen megnyíltakat is végigjátsszuk. Ráadásul ezek már nem is szerepjátékok. A második mód az Evil Lord 30, ott a gonosszal kell megteremteni a körülményeket egy maliciózus varázslathoz, és egy egyszerű real-time stratégia lesz a játék. A következő a Princess 30, abban egy hercegnővel és kíséretével csapatunk, gyakorlatilag egy shoot'em upban. A negyedik, a Knight 30 pedig egy akciójátékosabb verzió. Mindben közös pont a 30 másodperces limit, aztán ha ezeket is végigjátsszuk, két brutális kihívás jön: a Hero 300, amiben ugyan 5 perce van a játékosnak, de az időt nem lehet visszapörgetni, illetve a Hero 3, amiben a játékidő kemény 3, azaz három másodperc (de visszapörgethető!).

Mivel a játék nem olyan nagyon régi, a grafikája pedig eleve avítt volt - a korai Final Fantasykat idéző pixelgrafika -, ma is bátran ki lehet próbálni (van egy új grafikai mód is, de az nem olyan szép, érdemes átváltani a régire). Sőt, különlegessége miatt kifejezetten ajánljuk ezt a kis furcsaságot, mert érdekes élmény a világ leggyorsabb RPG-jével játszani. Nem is drága, 10 euró körül van az ára, de akciókban még lejjebb szokott menni. Szóval hajrá, Checkpoint Checkit™ meg amit akartok.

Legközelebb egy héten belül jön új toplistás Checkpoint Mini, aztán vendéges adás. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20230927.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, Schmatzy, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, marat, Tamás, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Leto, Karasz Edit, Szabó Ferenc.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

1 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr7318259345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.11.16. 06:36:38

én ismerem ezt a játékot, de nem vagyok rá büszke. sosem szerettem az időre menő játékokat, de azért kipróbáltam. nagyon idegesítő. a sztorija csapnivaló, ajátékmechanikája meg annyit nem ad a játékélményhez, hogy érdemes legyen szívni vele, és a következő harmincast kinyitni.
süti beállítások módosítása