HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #122: Katamari Damacy (+ a 10 legjobb játékzene)

2020.01.08. 18:55 Stöki

cpmini_122.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az évszám senkit ne tévesszen meg, ez még az utolsó 2019-es Mini, tavalyi felvétel, ami kicsit megcsúszva érkezik most. Benne a Katamari Damacy - egy olyan játék, ami a PlayStationök egyik valaha készült legőrültebb marhasága, bónusznak pedig egy toplista olyan témában, amiből csak rossz toplistákat lehet összeállítani. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

Takahasi Keita kilóg a szabálykövető, élre vasalt japán fejlesztők közül: egy bohém művészlélek, aki nagyon szórakoztató nyilatkozatokat szokott adni. Például arról, hogy 1995-től szobrásznak tanult egy művészeti egyetemen, de pár év múlva otthagyta az egészet, mert elgondolkodott azon, hogy mi hasznuk van a szobrászoknak, és rájött, hogy nem sok. Mennyivel hasznosabb például videojátékokon dolgozni - e logika mentén jutott el a Namcóhoz, ahol 1999-től grafikus lett.

Ott egy Crazy Taxi-szerű játékon dolgozott, és közben kitalált mindenféle, a játékba egyáltalán nem passzoló karaktereket: a kozmosz királyát, királynőjét, meg a kis kozmikus herceget, akinek szülei helyett kell megcsinálnia valamilyen feladatot. Aztán nemsokára jött még két inspirációs forrás: az egyik a Densen nevű, soha meg nem jelent Sony-játék, amiből Takahasi azt tanulta meg, hogy erőszakmentesen is lehet szórakoztató egy játék azáltal, hogy ugyanazt a világot más-más perspektívákból mutatja. A másik ihletforrás pedig a tamakorogasi nevű, japán iskolákban népszerű tornaórai játék volt, aminek lényege, hogy a gyerekek egy óriási labdát próbálnak begörgetni a célba.

Takahasi ezekből gyúrta össze a Katamari Damacy koncepcióját: a főhősnek egy mágikus labdát kell görgetnie, amire rátapadnak a labdáknál kisebb dolgok, ezáltal a görgetett motyó egyre nagyobb lesz, a nagyobb görgetegre már még nagyobb dolgok tudnak rátapadni, és így tovább. Történjen a dolog időre vagy legyen megadva, hogy milyen pályaelemeket kell összegörgetni, és máris kész a játék. A fiatal fejlesztő előadta ezt a namcós mentorának, akinek a támogatásával az ötlet bekerült a Namco Digital Hollywood Game Leboratory programjába. Ez a Namcónak egy játékfejlesztő iskolája volt, és a Katamari Damacy lett az egyik gyakorlóprojekt. 2001 végén kezdődött a lényegi fejlesztés, aminek költsége nagyjából 100 millió jen volt - ez bőven kevesebb volt egymillió dollárnál, és az akkori namcós csúcsjátékok büdzséjének nagyjából egytizedének felelt meg.

A játék 2004-ben jelent meg Japánban, és bűbájos volt. A görgetős játékmechanikához kellően intuitív irányítást sikerült kitalálni, a büdzséből fakadóan szükségszerűen egyszerű grafikából pedig sikerült kihozni egy cuki sztorit, amiben a kozmosz királya egy részeg estén lerúgja a csillagokat az égről, és a kis hercegnek kell a másnapos fater után összeszedni mindent, csillagokká görgetve a szétszórt tárgyakat. A játék nyomott áron jelent meg PS2-re, de még ezzel együtt sem lett nagy siker Japánban (nagyjából százezer eladott példány), így nyugati megjelenést nem is terveztek neki. Aztán Takahasit elhívták a következő GDC-re (ami ugye egy full szakmai fórum), hogy tartson egy előadást a játékról, és a jelenlevő fejlesztők és újságírók megőrültek a látottakról. Olyan érdeklődés kerekedett Amerikában, hogy a Namco végül angol verziót is csinált, ami aztán behozta a japán eladások többszörösét. És azt kell mondanunk, hogy ma is nagyon szórakoztató játszani ezzel a kis marhasággal, az eredeti mellett pedig már a felújított Katamari Damacy Rerollt is lehet tolni, ami 2018-ban jött ki pc-re és Switchre.

A játékhoz nagyon vidám és dilis zene készült, főleg Mijake Juu vezetésével, az énekhangokhoz pedig előástak mindenféle régi japán popsztárokat és animeszinkronhangokat, ami persze a nyugati embernek inkább csak érdekesség. A végeredmény a legjobb japán játékzenék között említhető, és ez adta a témát az adáshoz csapott toplistához is: a legjobb videojáték-zenék. Csak így, a tíz legjobb. Persze lehetetlen vállalható toplistát összeállítani ebben a témában, mindenképpen kimarad valami (például esetünkben a Turrican 2, a Pinball Fantasies, a Portal vagy a GREAT GIANA SISTERS), de azért megpróbáltunk tíz-tíz örök kedvencet választani. Ez lett belőle:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Half-Life 2 (2004)

2. Rez (2001)

3. Halo sorozat (2001-2010)

4. Persona 4 (2008)

5. Jet Set Radio, Jet Set Radio Future (2000, 2002)

6. Final Fantasy VII (1997)

7. Metroid Prime (2002)

8. Metal Gear Solid 3: Snake Eater (2004)

9. Mass Effect 2 (2010)

10. Streets of Rage 2 (1992)

1. The Last Ninja 1-2-3 (1987, 1988, 1991)

2. Starcraft (1998)

3. Neverhood (1996)

4. Commando (C64, 1985)

5. Uncharted 1-2-3 (2007, 2009, 2011)

6. LocoRoco (2006)

7. Supremacy (C64, 1990)

8. Mass Effect 1-2-3 (2007, 2010, 2012)

9. Shadow of the Beast (Amiga, 1989)

10. Gordian Tomb (C64, 1990)

Természetesen kommentekben jöhetnek a ti toplistáitok is, nincs rossz megoldás. Legközelebb pár napon belül jövünk az 5. évad utolsó adásával. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20191220.png

További támogatóink:

Kiss András, Szentmiklósi Dániel, kopeszku, Kiss Balázs, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Gortva Gergely, Révész Péter, cue, Szabó Ferenc, Lidérc, Galántai László, Báger Milán, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Majdénmegmondom, bbandor.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

74 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3015399180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zobor 2020.01.08. 20:47:31

Nagyon sok játékkal nem játszottam, de amikkel igen, azok közül ezek voltak rám legnagyobb hatással, közűlük sokat bármikor meghallgatok játék nélkül is:

1. Grim Fandango
2. Monkey Island 3
3. Dune 1 (az eredeti midi zene, nem a CD verzió!)
4. Heroes 2
5. Heroes 3
6. Diablo 1
7. Red Alert 1
8. GTA V (azok az ének nélküli zenék, amikben a Tangerine Dream is közreműködött)
9. Sam & Max
10. Neverhood

Grath 2020.01.08. 21:05:05

@zobor: GTA5-öt be tudod linkelni h mire gondolsz?

zobor 2020.01.08. 21:11:07

Erre gondolok (küldetések alatt, rendőri üldözésnél, repülés közben szólnak általában):

music.apple.com/us/album/music-grand-theft-auto-v-vol/712687020

Rohadt jó zenék vannak benne, Tangerine Dream amúgy is közel áll a zenei ízlésemhez, kicsit olyan Jean Michel Jarre szerű az egész, de modern feldolgozásban. Én ezt szoktam hallgatni sokszor munka közben. Ha épp nem a Checkpointot. ;)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2020.01.08. 21:31:38

Jézusom, Doom és Monkey Island 3, hogy hagyhattam ki ezeket?

zobor 2020.01.08. 21:35:42

@Stöki: "A pirate I was meant to be!
Trim the sails and roam the sea!"

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2020.01.08. 21:38:29

@zobor: We'll surely avoid scurvy if we all eat an orange...

zobor 2020.01.08. 21:41:16

@Stöki: Well....err...Door hinge?
...No, no...Guess the song's over, then. Okay, back to work.

jófejsrác 2020.01.08. 22:04:30

Sorrendet nem tudnék állítani de a teljesség igénye nélkül:

Heroes of the Might & Magic 2-3
Street Fighter 2
Shadow of the Colossus
Beyond Good & Evil
MGS4
Navy Seals C64 - Ha valami epic akkor ez az!

De ha mindenképp kellene valamit az első helyre tenni akkor az a Silent Hill 1-2-3-4 zenék.

jófejsrác 2020.01.08. 22:28:33

@jófejsrác: Bocsánat, az American McGee Alice-nek is itt a helye.

Serathis 2020.01.08. 23:16:21

Nem sorrendben: Sonic 2, Warcraft sorozat, Metal Slug, Command and Conquer sorozat, Hollow Knight, Undertale (esetleg). Hirtelen ennyi.

larry 2020.01.08. 23:49:11

Monkey Island 1-2
- Nagyon kevés játékkarakter van, akinek sokak által ismert, ikonikus zenei témája van, LeChuck ilyen. De a többi téma is sokak által kerül fütyörészésre, Scumm Bar Theme, Jojo the Monkey, vagy az intrók. Kösz Michael Land!
- MI 2 Itt jelenik meg először az iMuse, amit utána a legtöbb Lucas kalandjáték használt. Helyszínfüggő, de folyamatosan egymásba kötött zene. Woodtick!!!

danraven 2020.01.09. 02:33:05

Képtelenség ebből top 10-et összehozni, annyi rohadt jó zenét szereztek játékokhoz.

Deus Ex és az Unreal Tournament zenéje égett bele nagyon a fejembe, van, hogy meló alatt ezeket loopoltatom.
A Nier sorozatot is érdemes megemlíteni ahogy egy kitalált halandzsanyelven énekelnek, ráadásul jól (esetleg ellenpéldaként az elődjét, a Drakengardot is fel lehet hozni, amit a wiki bejegyzése "experimental music"-ként említ).

Ha már a Starcraft és a Diablo szóba került akkor a Warcraft 2-t is említsük meg (bár lehet meg volt, csak pont nem figyeltem), az FF7 mellé meg az FF6-ot is beraknám a Dancing Mad miatt, ami egy majd' 18 perces szimfónia SNES-en.

Indie téren is rohadt sok fülbemászó soundtrack jött mostanában: Hollow Knight, Bastion, Transistor, Frozen Synapse ugrik be így hirtelen, mindegyik olyan, hogy bármikor szívesen rájuk nyomok Spotify-on.

Ja igen, ha már Neverhood, ne menjünk el a félig-meddig folytatás Skullmonkeys és a világ legjobb bónuszpálya-zenéje mellett: www.youtube.com/watch?v=Al0XOLM9FPw

Nándor Papp 2020.01.09. 05:02:11

1. Red Dead Redemption
2. Doom (2016)
3. Silent Hill 2
4. The Witcher 3
5. God of War sorozat
6. Bloodborne
7. Castlevania Symphony of the Night
8. Cuphead
9. Dark Souls
10. Quake 2

AarPoe 2020.01.09. 07:34:52

Hát, Grath-et nem mondanám éppen vájtfülűnek :)
A saját listám, melyet még 2 évvel ezelőtt állítottam össze:

10. Far Cry 3: Blood Dragon
9. Portal - Still alive
8. Rayman Legends & Max Payne holtverseny
7. Imperium Galactica
6. Ironman's Super Off Road, C64
5. Diablo 1.
4. T.E.S. III: Morrowind
3. TFX
2. C&C: Red Alert - Hell March
1. The Last Ninja, C64

Listán kívüli örök kedvencek (nem tudtam nekik helyet találni): Transport Tycoon
GTA San Andreas néhány klasszikusa

civil 2020.01.09. 08:44:35

Pinball Fantasies!

Dukefazon 2020.01.09. 10:24:18

Fura, hogy a Creatures-ből van több fő zenétek is, de sem a legjobb zenék közé, sem a legjobb c64 játékok közé nem válogattátok be egyik Creatures játékot sem.

Dukefazon 2020.01.09. 10:26:11

Nálam a The Neverhood zenéje érdekes módon akadt be: egyszer nagyon fel kellett pörögnöm egy főiskolai vizsgára tanuláshoz. Nagyon-nagyon sok anyagot kellett átolvasnom, nem volt nehéz a téma (Géczy László - Perifériák tantárgy - OE-NIK (leánykori nevén: BMF-NIK)), de több száz oldalnyi anyag volt. Betettem a The Neverhood zenéjét és valami hihetetlen módon elröppent az idő és nagyon élveztem azt az állapotot. A vizsga is sikerült, a zene is jó volt. Néha nosztalgikusabb időszakban vágyom arra, hogy elővegyem a régi PDF formátumú jegyzeteket és betenném mellé a The Neverhood OST, just for the kicks :)

kolbászosrájáspizza 2020.01.09. 10:26:57

Uraim, hol marad Mojo Nixon a fantasztikus Redneck Rampage soundtrackkel? :)

Redneck Rampage
Katamari Damacy
Silent Hill 2
Neverhood
Dragon Quest VIII
Phoenix Wright: Ace Attorney
Patapon
Persona 5

Dukefazon 2020.01.09. 10:28:02

Olvasgattam a kommenteket, hogy ki-mit válogatott be kedvencei közé, és egyre nagyobb bajban vagyok, hogy összeállítsak egy Top10-es listát. Ha azt mondanám, hogy csak Amiga játékokat engednék versenyezni, azt is nehéz lenne 10-re leszűkíteni.

random 2020.01.09. 10:56:21

HOMM 2
Donkey Kong Country - Aquatic Ambiance
Unreal
The Secret of Monkey Island - Főcím
Unreal Tournament
Fallout 2

Generic Jingle 2020.01.09. 12:28:40

Az audió- és videókazettákban a szalag egy picivel mindig hosszabb a kazetta testen vagy a csomagoláson jelöltnél (egy 60 perces audió kazetta oldalai 30 perc helyett akár 35 percesek is lehetnek, de a 31-32 perces hossz a gyakoribb), kivéve a gyártási hibás termékekeket, így Stöki, ha szerencséd lett volna, ki is foghattál volna egy olyan 60 perces kazettát, amire felfért volna a Gordian Tomb zenéje, viszont akkor lehet, soha nem jöttél volna rá, hogy 32 perces a zene.

Fausto(tm) 2020.01.09. 14:04:37

Amik eddig nem voltak és nagy kedvencek: Heavy Rain, Journey (!), Shadow of the Colossus, meg még ide tenném az Assasins Creed 2 zenéje nagy részét.
Licence-elt soundtrack-ek közül meg a GTA:San Andreas és a Tony Hawk széria (onnan is leginkább a 2)

theveryguest 2020.01.09. 15:19:02

Tetris 8-bit
youtu.be/veZlFkQc7jk

Stardust Galaxy Warriors: Stellar Climax
youtu.be/bhi92hUkmCg

Total Annihilation
youtu.be/BxAdOQtAFEs

One Must Fall 2097
youtu.be/i0FNUDLdT4A

Lotus Esprit Turbo Challenge III
youtu.be/gG4kSGGZoN8

Mortal Kombat (mondjuk ez lehet a filmből volt, nem a játékból)
youtu.be/EAwWPadFsOA

Max Payne 2
youtu.be/as9BCiK16d0

Xixit
youtu.be/Y1ycI_zz1jo

Cannon Fodder
youtu.be/Qc2fulUF64w

Need for Speed Road&Track
youtu.be/gxnpfiTIPOk

theveryguest 2020.01.09. 15:20:46

Total Annihilation
youtu.be/BxAdOQtAFEs

One Must Fall 2097
youtu.be/i0FNUDLdT4A

Lotus Esprit Turbo Challenge III
youtu.be/gG4kSGGZoN8

Tetris 8-bit
youtu.be/veZlFkQc7jk

Mortal Kombat (mondjuk ez lehet a filmből volt, nem a játékból)
youtu.be/EAwWPadFsOA

Max Payne 2
youtu.be/as9BCiK16d0

Xixit
youtu.be/Y1ycI_zz1jo

Cannon Fodder
youtu.be/Qc2fulUF64w

Need for Speed Road&Track
youtu.be/gxnpfiTIPOk

theveryguest 2020.01.09. 15:20:58

Total Annihilation
youtu.be/BxAdOQtAFEs

One Must Fall 2097
youtu.be/i0FNUDLdT4A

Lotus Esprit Turbo Challenge III
youtu.be/gG4kSGGZoN8

Tetris 8-bit
youtu.be/veZlFkQc7jk

Mortal Kombat (mondjuk ez lehet a filmből volt, nem a játékból)
youtu.be/EAwWPadFsOA

Max Payne 2
youtu.be/as9BCiK16d0

Xixit
youtu.be/Y1ycI_zz1jo

Cannon Fodder
youtu.be/Qc2fulUF64w

Need for Speed Road&Track
youtu.be/gxnpfiTIPOk

kemi242 2020.01.09. 17:05:23

Ide írhatnám Alexander Brandon teljes életművét, mert zseniális dolgokat csinált: Tyrian, Jazz Jackrabbit 2 (a Tubelectric máig a csengőhangom :)) Unreal, Deus Ex, Deus Ex: Invisible War. Azon kívül a Red Alert sorozat (Frank Klepacki), Monkey Island sorozat, Space Quest III. Konzolos vonalról meg a Zero Wing (Tatsuya Uemura). A MegaDrive-nak a SNES-nél sokkal menőbb hangja volt az FM szinticsip miatt.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2020.01.09. 19:35:01

A kozmosz királyának szeretném küldeni a Napot rúgtam, csillagot c. számot az Omegától!

wrhwk 2020.01.09. 20:27:14

Nagy kudos az ilyen témáért, egyrészt mert a zene dolog tényleg brutál szubjektív, másrészt mert valóban sokkal-sokkal nehezebb úgy válogatni, hogy "teljes" soundtrackről van szó és nem egy-egy ikonikus számról. (Bár ebben az esetben talán valamivel egyszerűbb a régebbi játékokat sorra venni, hiszen a méretük miatt lényegesen kevesebb "filler" dalra van szükség, szemben mondjuk egy Final Fantasy XIV mostanra már szerintem kb egy tucatnyi albumra rúgó - egyébként 90%-ban zseniális - zenei monstrumával.)

Én személy szerint Stöki tökéletes ellentéteként viszonyulok ehhez a témához: elfogadom, hogy régen nagyobb kunszt volt a kevésből sokat kihozni, de hallgatni nem kifejezetten szeretem, valószínűleg zenei neveltetésem hatása, hogy jobb szeretem azokat a hangokat, amiket valamilyen hangszer és nem egy áramkör hoz létre. Plusz bármennyire is imádom a videojáték soundtrackeket, nagyon kevés olyan van, ahol a teljes "albumot" szívesen benyelem, inkább válogatok a különböző számokból.

Hirtelen csak öt jutott eszembe, sorrendet meg se próbálok felállítani.
- The Legend of Zelda: Wind Waker
(Bónusz: bármennyire is teljes szívemből gyűlölöm a BotW-t, Koji Kondo megcsinálta minden idők legjobb trailer zenéjét hozzá, közel 4 percnyi színtiszta szimfonikus szerelem)
- Super Mario Sunshine
- Donkey Kong Country (kb bármelyik, akár a klasszikus SNES változatok, akár a Wii U / Switch verziók)
- OutRun (Szigorúan a Coast 2 Coast / Online Arcade játékokban hallható változat! Jótanács: soha, de SOHA ne lökjétek be vezetés mellé, egyszerűen lehetetlen lassan menni ha szólnak!)
- Undertale (❤ Toby Fox ❤)
(+1: nagyjából bármi amit Darren Korb csinál)

Ha meg egyes számokat nézünk, akkor kifogynánk a karakterből, ha mindet listába próbálnám szedni - ahhoz meg gyenge vagyok, hogy megpróbáljam sorrendben szedni őket.

defaultXEX 2020.01.09. 21:14:46

Most csak így hirtelen egy gyors Top10 a mostanában hallgatott kedvenceimből:

10. Doom (2016)
09. God of War (2018)
08. Deus Ex Human Revolution
07. Silent Hill 2
06. The Last Guardian
05. Shadow of the Colossus
04. Halo
03. Red Dead Redemption I-II.
02. The Witcher III - Wild Hunt

És toronymagasan a legjobb játékzene, (de megkockáztatom, hogy többször hallgattam már meg, mint bármilyen más albumot, zenét, zajt bármilyen stílusban)

Gustavo Santaolalla - The Last of Us

Aston Kanál 2020.01.09. 23:05:50

Es ez smafu?

youtu.be/38Ouk0EyKA4

Trollkodas kimaxolva :)

Szalay Miklós 2020.01.10. 02:33:27

+ Még egy tonna jó zene:

egyvilag.hu/kincsesbanya.shtml

(Nem mind játék.) ;)

Szalay Miklós 2020.01.10. 02:42:30

@Aston Kanál: Nem trollkodás ez, hanem egy kiváló zene. A C16 messze legjobbja. Időnként még most is meg szoktam hallgatni.

Talán csak ez Kickstart zenéje versenyezhet vele, bár az, azt hiszem, nem eredeti.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.01.10. 06:22:07

tfx, inferno, top gear, lotus3

Aston Kanál 2020.01.10. 08:56:36

@Szalay Miklós: egyetertek abban, hogy 1984-ben egy C+4/C16-tol ez remek volt. Sot, megkockaztatom, hogy a zeneje nelkul senki sem emlekezne erre a jatekra. De egy nagyon rovid kis zene van loopolva, nem hallgatnam meloba menet reggel :). Ellentetben a LoK: Defiance focimzenejevel, de az sem eredeti (Information Society: Ozar Midrashim).

AarPoe 2020.01.10. 11:50:52

Akkor így péntekre jöjjön Matt Gray személyes remake albuma Reformation címmel, a téma pedig: Last Ninja 2.
www.youtube.com/watch?v=hrxPzxOwI_4
Végem van.

magicao 2020.01.10. 12:07:59

Persze hogy a Last Ninja 1-2-3! Meg a Goblins 3:)

clfo 2020.01.10. 13:37:41

Ez a best játékzene nagyon jó toplistás ötlet!

Gondolkodtam rajta én is. Ha nem csak egy számot nézünk egy játékból (pl. csak a theme songot), hanem az összes track-ket akkor nekem az alábbiak nagyon tetszettek:

Quake 2 (ha jól emlékszem a Sonic Mayhem az elkövető)

Witcher 3 (tudom, rengeteg toplistában előkerült mostanában, dehát a zenéje is nagyon rendben van)

Warcraft 2

WoW Warlords of Draenor kiegészítő

Full Throttle

Red dead redemption 2

Doom1

Fifa World Cup 1998 (ezzel lehet vitatkozni, mert nem csak és kizárólag a játékhoz készültek a számok)

Grath listájára reagálva: sztem, ha 3x nem játszottam végig a HL2-t, akkor egyszer sem, de hogy őszinte legyek, én egyáltalán nem emlékszem a zenéjére, szóval számomra nem vmi maradandó.

filippos 2020.01.10. 18:51:57

Üdv!
1-3. Shadow of the Beast 1-3
4-6. Last Ninja 1-3
5. Supremacy
6. Commando
7. Turrican
8. X-Out
9. R-Type
10. Giana Sisters
11. Unreal title (AMIGA)

Sealka 2020.01.10. 21:08:10

Nekem géptípusonként 2-2:
PC: Unreal1, UT2004
Amiga: Pinball Dreams, Arabian Nights
C64: Turrican, Clystron

scarabaeus 2020.01.11. 18:26:30

Supremacy - "Elindul lassan, nagyon egy szólamban az egész, egy hangcsatornán, aztán nagyon szépen felépíti az egész számot"

Az egy szólam az igaz, de az egy hangcsatorna nem, már akkor is mind a három hangcsatorna működik, egy adja a főhangzást négyszögjellel, kettő a reverb háromszögjellel:
www.youtube.com/watch?v=Bdz5X814bNQ
:-)

fabris 2020.01.12. 11:42:16

A kedvenceim jo reszet mar leirtatok. Ami még a fentieken kivül nekem "beégett": Driller C64-en (masszivan nyomasztó...), Battle Valley C64-en, Krakout C64-en, Settlers Amigán, Ground Control PC-n.

bld 2020.01.12. 12:43:42

A retro zenékhez már nehéz mit hozzátenni, de egy kurrens OST-re azért felhívnám mindenki figyelmét, szvsz messze kiemelkedik a mai mezőnyből: Stellaris
www.youtube.com/playlist?list=PLyH4vonV9j1vPfAgU6wUZ_7A52cVavRYD

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.01.12. 13:43:45

@scarabaeus: azokkal az éles háromszögekkel fűrészelni lehetne...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.01.12. 14:16:57

esetleg lehetne játékzenei csecspoint extrákat gyártani, érákból vagy platformokról, esetleg zeneszerzőkről. lenne miből mazsolázni...

a stellaris zenéjéről eszembe jutott az outcast zenéje. aztán meg a syder arcade-é. meg andrew hulshult munkássága az új rott-ból és a doom ost remake-ből - a klasszik doom-ról beszélünk.

ebból a felindulásból gondoltam ideteszek egy játékzene listát, amiből mostanában forgatok hallgatásra: pastebin.com/RZFmkri5

fabris 2020.01.12. 18:07:45

Egy valamit még kihagytam: Lost Patrol Amigán. Na ezt a hatperces számot akár félórán át is tudom hallgatni még ma is: www.youtube.com/watch?v=UzJclLRq4N0&t=137s

Remix is van persze dögivel, talán a legjobb ez a ketto:
amigaremix.com/files/2196/Mister_Ghostie_-_Lost_Patrol.mp3

www.youtube.com/watch?v=kcZNcPdtLn4

Flankerr 2020.01.13. 01:28:52

@Aston Kanál: Nem trollkodás C+4-n imádtam :)

Dukefazon 2020.01.14. 13:21:27

@danraven: Hello fellow Nier fan :) Itthon egy Nier rajongóval (vagy akár ismerné a Nier-t) nem találkoztam. Mindenki az Automatával ismerte meg a sorozatot, nem tudva, hogy van első része is, a Drakengard sorozatról meg még csak nem is hallott :)

cse' 2020.01.16. 18:13:11

Death Rally
Monkey Island 1,2
Railroad Tycoon
Elder Scrolls 3: Morrowind

Cooper911 2020.01.19. 14:48:42

Hú ez jó kis adás volt, sok szép emléket megidézett.
A commando zenéjét én is annyira imádtam, hogy én is felvettem kazettára :D És ha már volt ilyen kazettám akkor a Last ninja 2 zenéi is rákerültek. A Supremacyval is játszottam viszon a zenéjére nem emlékszem.
A Morrowindel meg annyit játszottunk haverommal, hogy egyszer halucináltuk a zenéjét :D

Cooper911 2020.01.19. 14:53:25

"Ha Giana Systers-t mondasz rádrugom a laptopot!" Ezen hangosan felröhögtem :D

killerbee 2020.01.19. 22:42:02

Szemelyes kedvencek:

Target Renegade (C64)
Last Ninja 2 (C64)
Homeworld (hatterbe zenenek)
Elite Dangerous (szinten hatterzene)
Mass Effect 1-2 (ez is optimalis melohoz)
Assassin's Creed 2 (Jesper Kyd a Hardwired ota kedvenc)
Kid Chaos (Amiga)
Speedball 2 (Amiga)
Superfrog (Amiga)
Donkey Kong Country (SNES)

Fedaykin 2020.01.23. 14:21:36

Már úgysem ovlassa senki, de azért hozzájárulok a személyes listámmal :-D

1. Doom 2016 by Mick Gordon
2. FTL
3. Diablo II
4. Master of Orion 2
5. Heroes IV
6. Monkey Island
7. Final Fantasy VII
8. Tiberian sun
9. Super Mario Bros (tudom, hogy közhely de talán nem véletlenül)
10. Crysis 2

éééés akkor most meghallgatom a tieiteket :-D

Evoken 2020.01.24. 14:47:31

@Fedaykin: erröl én is csunyán lekéstem pedig zenészként/zenebuziként az elsö toplista amit igazán tudok élni. :) Majd az utókor értékel minket. :))

Elsö kanyarban csak olyanokat tudok irni amiket képtelen vagyok rangsorolni mert annyira tökéletesek és meghatározóak, az összes dal mindenek felett áll. 11/10esek, ha ugy tetszik.
1. Heroes 3
1. Disciples 2
1. Resident Evil 2
1. Warcraft 3
1. Diablo 1

Persze rengeteg van még ezen kivül amiket már tudnék rangsorolni (ezek legyenek a "csak" 10/10esek) de nem akarok wall of textet irni szoval ezeket csak ömlesztem.
Wow Classic/Burning Crusade, Starcraft 1-2, Heroes 2, 4, Into the Breach, Silent Hill 2-3, Diablo 2, TES Oblivion, stb.
És akkor lennének még a 9/10es kategoriájuak amiböl ujabb végtelen listát tudnék állitani de akkor az életben nem végeznék a poszttal. :)

Fedaykin 2020.01.24. 15:04:32

@Evoken: Hehe nekem is végtelen lista lenne a 9/10-ből. En úgy csináltam, ahogy Stiék is szokták, hogy pl Heroesből nem akartam többet a listán, ezért vérző szívvel a 4-est választottam, mert 1. Nálam még a 3-at is üti 2. a 3 szinte mindenki listáján ott van, mert OTT KELL LENNIE :-D Ugyanez volt diabloval is, ott a 2 nyert, bár ott nem volt kérdés számomra.

A War3 is szóbajött ,de aztán rájöttem, hogy azt azért szeretem, mert maga a játék volt fergeteges és játékélményt emléke keveredik a nosztalgiával, amikor hallgatom, de pusztán a zene nálam 9/10es (ami még mindig a rohadt jó kategória :-D )

Egy ideig a Journey is rajta volt a listámon, de miközben gondolkoztam, meghallgattam a Crysis2 zenéjét újra és bersózott a hátam, szóval sajnos a Journey kiesett. A Starcraftot csak simán elfelejtettem, pedig a top5 legtöbbet játszott játék nálam :-D

Evoken 2020.01.24. 15:56:53

@Fedaykin: a WC3ban van némi igazságod, valoban átszövi egy erös ambient jelleg amitöl kevésbé hallgathato önmagában. A mellette szereplö cimek mellett legalábbis biztosan. Talán nálam is átmenet a 11/10 és a 10/10 liga között. :) De ez szinte vallási kérdés, nem lehet nem mindenek fölé rakni. :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.28. 11:02:20

Hm...

Gothic III.
youtu.be/QgrgPqGoKk4

Vista Point, Silden, A King's City,City Nights, ezek csak a legjobbak, de rohadt jó darabok vannak rajta. A Gothic II zenéit is imádtam.

Witcher III
Kaer Mohren, de több jobb is van.
youtu.be/TJuPBBw-l-M

The Fields of Ard Skellig
youtu.be/NknjE2SBPxw

This War of mine
youtu.be/ESROy5l_3tA

Age of Empire I.
A teljes soundtrack. Anno Civ IV és V alatt is azt hallgattam sokszor.

Life Is Strange, az első rész.

C64-ről meg persze a szokásos.
International Karate
Supremacy nyitány
Commando
Moonshadow, ezt nagyon kevesen ismerik úgy látom.
youtu.be/drf9oRi0mT0

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.28. 11:05:20

@Szalay Miklós: Civ IV főmenü. OMG. Mintha ezer éve lett volna.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.28. 11:08:28

@Fedaykin: Nekem is a IV néhány száma tetszett a legjobban. Játékmechanikailag is az tetszett a legjobban az első IV közül, csak túl kevés szörny volt benne talán és a hadjáratokban szinte semmi varáció nem volt.

Sosem értettem, hogy miért a III az ikon játék. A IV sokkal intelligensebb volt több téren is.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.28. 11:10:54

Ezt is sanszosan sokan ismerik, mert a 90-es években eladott PC-k nagy részén ott volt játék.
www.youtube.com/watch?v=34de_aDKnQ8

Kooroko Zoo 2020.01.30. 10:45:25

Az ém személyes c-64/Amiga kedvenceim:

1. Last ninja 1.
2. Robocop
3. Starpaws
4. Apidya
5. Hearland
6. Rambo
7. Interkarate
8. Turrican 2.
9. The lost patrol
10. Auf wiedersehn Monty

Rhani 2020.05.07. 22:36:48

Nem igazán ismert, de a fülemben a mai napig benne van a Black Moon Chronicles zenéje.
Annyira eltérő és meghatározó zenei stílust kapott minden frakció, hogy az első taktusok hallatán már előttem vannak a zárt formációban harcoló szent sereg, vagy az irdatlan taslikat osztogató óriás.

Rhani 2020.05.08. 12:06:32

@manson karcsi: Köszi, de így most megint vehetem elő és játszhatom végig. 8)

Rhani 2020.05.11. 10:05:18

@manson karcsi: Uhh, ezt még nem láttam, örök hálám!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.05.11. 11:50:10

@Rhani: nekem az arcana jobban bejött, ghorghor bey kalandjai odabasznak rendesen.

Concrete · http://beton.blog.hu 2020.08.15. 23:46:03

X3 Reunion, GTA:SA, Heroes 3, Age of Empires 2, THPS2, NFS underground, Vampire Bloodlines, Bioware játékok, Rome Total War Europa Barbarorum Mod, Medieval Total War 2 Magyar mod:))
süti beállítások módosítása