HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #98: The Movies (+ a 10 legjobb videojáték-kiegészítő)

2019.03.24. 21:26 Stöki

cpmini_98.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Peter Molyneux játékait többnyire eléggé bírjuk, de még azok a játékok is gyöngyszemek voltak néha, amiknek a fejlesztésében csak ötletadóként vett részt. Ilyen a The Movies, aminek legnagyobb tragédiája az volt, hogy megelőzte a korát. A Hollywood-szimulátor az egyik legjobb és legszórakoztatóbb gazdasági stratégia, ami valaha készült, abszolút Checkpoint Mini-alapanyag. És ha már beszéltünk róla, hozzácsaptunk egy toplistát is a legjobb játékkiegészítőkről. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

A Lionhead Studiosnak 2005 mozgalmas éve volt: akkor jelent meg a Black & White 2, a Fable pc-s verziója és a The Movies. A három közül az utóbbi volt talán a legjobb, mégis az bukott nagyot, mindjárt mondom, miért.

Az ötletadó tehát a stúdió alapítója, az EA-sított Bullfrog rabigájából szabadult Peter Molyneux volt, aki 2001-ben egy reggel úgy ébredt, hogy "öcsém, nem hiszed el, de eddig még senki nem csinált gazdasági szimulátort a filmiparról!" Rögtön összetrombitálta a cég kreatív agyait, és elmondta, hogy akkor ez legyen egy következő projekt. Adrian Moore kezdett dolgozni a dizájndoksin, aztán később csatlakozott hozzá egy régi harcostárs, a Theme Parkon is ügyködő Mark Webley. (Fun fact #1: Webley Molyneux sógora. Fun fact #2: a céget Webley hörcsögéről, Lionheadről nevezték el, de az állat a névadás után nem sokkal kimúlt, ezt többen rossz ómennek vették.) A játék kiadója az Activision lett.

A The Movies egy ízig-vérig "Theme" játék, csak ebben nem szórakoztatóparkot vagy kórházat kell építeni és üzemeltetni, hanem egy filmstúdiót. Konkrét célok helyett inkább az építkezés maga adja a játék örömét, illetve a program nagy húzása, a ilmkészítés. A móka az 1920-as években indul, aztán ahogy haladnak előre az évtizedek, egyre több lehetőség megnyílik (új díszletek, új fulmtrükkök, új épületek, stb.), és ahogy forgatjuk egyik filmet a másik után, úgy lesznek egyre jobb forgatókönyveink, egyre híresebb sztárjaink, és persze egyre nagyobb produkciós költségünk. A sztároknak persze az igényeik is megnőnek a hírnévvel, ezért egy ponton túl már nem az építkezés lesz a legnagyobb gondunk, hanem filmcsillagjaink morálja. Illetve, dehogynem lesz gond az építkezés, mert a játék két hibája szerintem ehhez kapcsolódik: egyrészt túl kicsi a stúdió területe, hamar kinövi az ember, és onnantól csak dózerolás árán lehet fejlődni, másrészt meglepően finnyás a játék arra, hogy néz ki a stúdiónk, és egészen a díszbokrok elhelyezésének szintjéig kell mikromenedzselni (én kevesebb ilyen piszmogás nélkül meglettem volna). Ezzel együtt a gazdasági rész nagyon patent, érezni a bullfrogos idők tapasztalatát rajta, és ezt a játékot átható finom humorra is értem.

Az említett filmkészítés kiváltható automatizmusokkal, ugyanakkor a játék talán legszórakoztatóbb része a sok előre legyártott jelenettípusba berakni színészeinket, felöltöztetni őket, aztán elkiáltani, hogy ACTION! Az első blikkre talán kicsit bonyolult, de valójában nagyon könnyen használható filmgyártó játékmodulban hamar össze lehetett dobni kisebb rajongói filmeket, trailereket, és erre a Lionhead nagyban épített is. A filmeket ki lehetett exportálni (a Mac-verzió az iBizbaszokat is támogatta), és indult egy The Movies Online nevű szolgáltatás, ahol saját, néha egész sok melóval készült Movies-filmekkel lehetett villantani, illetve versenyeztetni. Zseniális volt az egész, csak túl korán jött ez a zsenialitás - ha csak pár évvel később, a YouTube felfutása után jelenik meg a játék, egy gyors megosztási lehetőséggel, kasszasiker lehetett volna - 2005-ben viszont az eladásai elmaradtak a várttól. Az online részt 2008-ban le is kapcsolták, a tervezett konzolos verziókat pedig megjelenés előtt lelőtték. Egy kiváló kiegészítő viszont 2006-ban még megjelent hozzá: a Stunts & Effects egyrészt kaszkadőrökkel és speciális effektekkel bonyolította az összképet, másrészt sokkal szabadabb kamerakezeléssel lehetett jeleneteket rendezni benne.

Most, újra kipróbálva azt kell mondjam, hogy a The Movies nem sokat öregedett: ugyanúgy csak az építkezés mikromenedzselése zavart kicsit, egyébként baromi jól szórakoztam, és Grath is. Az egyetlen különbség csak az volt 2005-höz képest, hogy most sokat kellett szenvedni patchekkel, hogy Windows 8-on elinduljon a játék (10-en nem is volt hajlandó). Igazán kaphatna egy tisztességes GOG-os újrakiadást, bár erre sok esély nincs a jogi limbó miatt.

A Stunts & Effects kapcsán választottunk toplistatémát is: a 10 legjobb videojátékos kiegészítő, ami valaha készült. Adásban indokoltuk választásainkat, szövegben itt a nyers lista:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Diablo II: Lord of Destruction (2001)

2. Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer (2007)

3. Starcraft: Brood War (1998)

4. Warcraft III: The Frozen Throne (2003)

5. Baldur’s Gate II: Throne of Bhaal (2001)

6. Half-Life: Opposing Force (1999)

7. Star Wars: Tie Fighter: Defender of the Empire (1994)

8. C&C Red Alert 2: Yuri's Revenge (2001)

9. Sonic & Kunckles (1994)

10. MechWarrior 4: Mercenaries (2002)

1. The Witcher 3: Hearts of Stone és Blood and Wine (2015, 2016)

2. Warcraft III: The Frozen Throne (2003)

3. The Last of Us: Left Behind (2014)

4. Red Dead Redemption: Undead Nightmare (2010)

5. Bioshock 2: Minerva’s Den (2010)

6. Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker (2010)

7. Horizon: Zero Dawn: The Frozen Wilds (2017)

8. Baldur’s Gate II: Throne of Bhaal (2001)

9. Half-Life: Opposing Force (1999)

10. Duke Carribean: Life’s a Beach (1997)

 

Természetesen kommentekben jöhetnek a ti toplistáitok is. Legközelebb jövő hét elején jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20190302.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, Huszti András, cue, Senye Dénes, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, CsikosZ, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Arsenic, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Magyar Kristóf, Kester, HaverDodi, arpadapunk, ArcadeMacho.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

27 komment

Címkék: retro podcast toplista lionhead peter molyneux checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr9614711511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.03.25. 07:35:07

szerintem a legjobb kiegészítő a sims 4 cats & dogs dlc-hez kapható my first pet stuff dlc. az ea tökélyre fejlesztette a kiegészítők fogalmát, gazdaságilag ez a legjobb módszer a júzerek megfejésére. no meg a lootbox-ok.

thinkEdem 2019.03.25. 12:07:24

A vegere kivagott "jelenethez": a keresett kifejezes nem a (forgatasi) szin? :P

AarPoe 2019.03.25. 12:43:42

@thinkEdem: Szerintem a "Sound Stage" kifejezést keresték a fiúk, ez szokott lenni az épített belső díszlet neve.

Grath 2019.03.25. 13:59:34

@AarPoe: ja, az lett volna az :)

Evoken 2019.03.25. 21:19:36

Sorrend nélkül: Armageddons Blade, Frozen Throne, Lord of Destruction, Burning Crusade, Rise of the Elves (Disciples 2).

Frozen Throneban amugy nagy huzás volt még a visszafejlődő Arthas (+ a szenzációs története) és a végén az óriási végjáték. És a pandarenek, pontosabban Chen Stormstout az ork kampányban szerepel játszható heroként.

Grath 2019.03.25. 22:32:11

Valószínűleg én vagyok az egyetlen, aki nem szereti az Armageddon's Blade-et... szó szerint egy félkész expanzió volt, nagyságrendekkel unalmasabb, mint amilyen eredetileg lett volna.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.03.25. 23:55:19

The Witcher 3: Hearts of Stone és Blood and Wine (2015, 2016) nálam mindent visz, bár olyan kevés kieggel toltam, hogy igazából listát nem is tudnék írni. Nem is jut eszembe más a Gothic II The Night of the Raven-t leszámítva.

Vagy a This War of Mine: Little Children annak számít?

Evoken 2019.03.26. 07:35:28

@Grath: Volt benne új vár, uj pályalények és objektumok, mapgenerátor, új scenariók stb, szoval rendesen nyakon lett öntve contenttel az alapjáték, mi került volna még bele? Az elkaszált dolgok kapcsán a H3rol csak az az űrharcos vár van meg, space marine goblinokkal. :)

light 2019.03.26. 10:01:39

A Half-Life Decay-ért már megérte meghallgatni, én sem hallottam róla eddig. Érdekes, hogy a Steamen nincs fent (miközben a másik ketto igen). Ez megjelenhetett dobozos verzióban?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.03.26. 10:37:59

@Evoken: Bevallom engem kb. annyira mozgatott a W3, hogy soha nem tudtam végigvinni az totálisan szkriptelt és pre determinált játékmenet miatt.

Grath 2019.03.26. 10:39:30

@Evoken: az Armageddon's Blade eredetileg a sci-fi kiegészítő lett volna, az első alkalom, hogy a Heroesban is hangsúlyosan megjelenjenek a fő sorozatra jellemző ilyen dolgok. A Forge frakció gyakorlatilag kész volt, a kieget bejelentették, és a rajongók elkezdtek balhézni. Emiatt a fejlesztők pár hónap alatt összecsapták a Confluxot, és kivettek minden sci-fis extra épületet és egyebet is a játékból, mert ugye halasztani nem lehetett.

www.heroesofmightandmagic.com/heroes3ab/forgetown.shtml

Grath 2019.03.26. 10:42:47

@light: a Decay ugye a PS2-es verzió extrája volt, amit a Gearbox ugyan átportolt PC-re, de a Valve (vagy a Sierra) valamiért nem engedte kiadni. Hivatalosan PC-re így sosem jelent meg, de a pályákat nagyon hamar átportolták mindenestül, szóval modként leszedhető.

www.moddb.com/mods/half-life-decay/downloads/half-life-decay

Evoken 2019.03.26. 10:53:27

@Grath: ja igen ez az, bár nem emlékeztem rá hogy ez az armageddons blade keretein belül lett volna. Végülis ezekután megértem hogy valakinek vérszegény lehet az ami végül megjelent de talán ez a Forge vár és a körités még mai fejjel is egy kicsit too much. Persze kitudja, hogy ha anno ezzel találkozom akkor sem tetszene e de szerintem koherensebb az ami végül megjelent. Annak ellenére hogy a Might and Magic világ része a scifi, a Heroes elötte és utána is mindig a klasszikus fantasyra épitett.

Evoken 2019.03.26. 13:49:07

@molnibalage: mert egy azota sem látott mértékben sztori központu rts volt (talán a sc2 hozta még ezt a mélységet), nyilván ez azzal járt amit te is irsz. Tök megértem ha ez valakinek nem tetszik de rám meg pont ettöl volt elementáris erejü hatással, amire azon kivül kb 2-3 játék volt képes - ever.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.03.26. 15:56:47

@Evoken: Még játékmechanikailag is erősen "távvezérelt" volt. Kb. ott szakadt el nálam a cérna, amikor az orkokkal kötelezően masszív hálócsapdázni kellett volna repülő lényeket és semmi más nem vált be.

Hát köszi, ez a nagy RTS (S = strategy), ahol EGYETLEN megoldás van...

svb · http://retrostation.freeblog.hu 2019.03.26. 20:01:54

Az Asura'a wrath kiegje kurvajo lett volna ha nem a jatek veget vagjak le es adjak el kulon.

Evoken 2019.03.27. 08:44:26

@molnibalage: szerintem ez már tulzás, nyilván voltak rávezetö helyzetek egy adott skillre a korai pályákon de ez nem volt ennyire merev emlékeim szerint. A példádban is ugy nézett ki hogy megkaptad a wolfraidereket, aztán megmutatta hogy van a hálos skillje de ennyi, utána te attol még headhunterekkel vagy a késöbbi pályákon repülö egységekkel is leszedhetted az air unitokat. Én például sokszor nem használom azokat az egységeket amiket éppen unlockol az aktuális pályán. És ez ugye csak a kampány, a Starcraftokban is ugyanigy müködik.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.03.27. 10:49:57

@Evoken: Semmi mással nem tudtam megcsinálni a pályát csak azzal, hogy hálóztam. Különben végtelen iszapbirkózás volt az egész.

Kb. ott ment el a kedvem az egésztől.

B-Bird 2019.03.27. 13:16:19

És nyikorog... nyikorog! WD40 vagy ducktape! ;-)

Zarbon 2019.03.28. 12:04:37

én annyira nem voltam oda a movieért, nekem könnyebb volt mint pl a theme hospital de a legnagyobb bajom az volt vele hogy hamar beleuntam, lehet a kieggel rápróbálok :)

Zarbon 2019.03.28. 12:07:18

@Grath: ettől független jó lett :P kivéve az új vár :P

Zarbon 2019.03.28. 12:08:54

@molnibalage: a kampány a storynk kívül arra jó hogy megismerd a játékot, képességeket a multira, ez érződik rajta de sztem mindig jól megoldották

Bobby Newmark 2019.03.29. 10:53:01

Egyáltalán nem az a baj a játékkal, amit a cikkben írtok.
A dózerolás egy dolog, a nézők idővel úgyis megunják a díszleteket, meg szeretik a változatosságot.
A legnagyobb baj a játékkal, hogy el van dizájnolva a picsába. Egyszerűen el lett cseszve a balansz.
A gond pont hogy azzal van, hogy túl _nagy_ az a rohadt stúdió. És a forgatókönyvek feszt úgy fogják használni a díszleteket, hogy 1. jelenet: jobb felső sarok. 2. jelenet: bal alsó sarok. 3. jelenet: bal felső sarok stb.
1970re játszhatatlanná válik a játék. 3 színészt, egy kaszkadőrt, meg az összes stábtagot egy idő után egyszerűen képtelenség munkaképes állapotban tartani egyetlen forgatás erejéig. Éhen halnak meg behisztiznek, míg átsétálnak egyik díszletről a másikra.
Továbbá az utánpótlás képzése teljesen borzalmas. 1920ban még minden színész gyökér, nincs verseny, nincs viszonyítási alap, nincs konkurencia. Bármi filmmel lehet díjakat gyűjteni meg pénzt. Viszont kb 30-40 évig nincs pénz új színészt eltartani.
Mire lesz, 4-5 csillagos sztárokkal kell az új nyomiknak felvenni a lépést. Kb lehetetlen kiképezni őket, nincs rá elég pénz, idő, személyzet.

És mindez nem azért, mert béna vagyok. Sok nekifutásból, teljesen optimalizálva a stratégiámat, minden rohadt filmes díjat begyűjtve, folyamatosan a #1 stúdióként MINDEN játéknak ez a vége, a szétesés, menedzselhetetlenség, csőd.

GépBalta 2019.04.02. 23:53:36

Az adásban említettek közül a Brood War, a Frozen Throne a Blood and Wine de főleg a Minerva's Den nekem is bejöttek. Mondjuk a Brood War mondjuk eszembe se jutott volna, mert mire én már úgy szoktam meg a játékot hogy van, de egszer azért kipróbáltam anélkül és rájöttem, hogy anélkül nem az igazi.
Az én listámon még egy CoD United Offensive biztos elférne. Annyi előremutató fejlesztés volt benne az eredeti CoD-hoz képest, hogy azt mostanában 3 teljesárú részre elosztva adná ki az Activision. Nemrég végigjátszottam mindkettőt és meg kellett állapítanom, hogy az alapjáték már nagyon öregnek hat, de az UO még mindig egész élvezhető.
Sokat játszottam még a C&C Generals Zero Hour kiegjével is. Igazából a Brood Warhoz hasonlóan leginkább a multiban hozott akkora fejlődést, ami után az alapjáték üresnek és egyszerűnek hat.
Az adásban is említett F3 kiegészítői közül nekem inkább a The Pitt lenne a listán, bár a Point Lookout és a többi is jó volt. Talán csak az ufós dlc volt kicsit gyengébb.
A szintén említett GTA4 kiegek közül pedig a Ballad of Gay Tony volt nagyon jó. Nagy GTA rajongó vagyok, de a 4 az valahogy sosem tetszett. Túl szürke volt a történet az előző két részhez képest, unalmasak, sőt többnyire ellenszenvesek a szereplők, és a küldetések többsége is nagyon fantáziátlan volt. Menj->ölj->gyere vissza, sok vezetés, kevés akció. Viszont ez a kieg tele volt érdekes karakterekkel, változatos küldetésekkel. Talán az volt az egyetlen része a GTA4-nek, amit tényleg élveztem.
süti beállítások módosítása