HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #95: Tyrian (+ a 10 legjobb shoot 'em up játék)

2019.02.11. 22:23 Stöki

cpmini_95.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Lövöldözni jó, ezt nagyjából a Space Invaders - sőt, a Spacewar! - óta tudjuk. A shoot 'em up műfaj erről szól - de hogy ennél néha többről is, arra példa mostani adásunk. Ebben egyrészt kitárgyaljuk a Tyrian című DOS-klasszikust, ami sztoriban is (haha) és játékmechanikában is (wow) feldobta a műfajt, másrészt egy-egy toplistát is hozzácsaptunk a legjobb shmupokról. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

A Tyrian 1995-ben jött ki DOS-ra (aztán pár évvel később egy Windowsra pimpelt, bővített változat is megjelent Tyrian 2000 címmel), fejlesztője pedig az amerikai Eclipse Software, aminek ez volt az egyetlen játéka. Ebből már talán látszik, hogy az Eclipse-et a Tyrian kedvéért hozták létre. A sztori 1991-ben kezdődik, ekkor történt, hogy a szinte még kamasz Jason Emery írt egy scrollozó rutint, és megmutatta haverjának, Alexander Brandonnak. A cimbinek tetszett a dolog, és elhatározták, hogy építenek a rutinra valami kis lövöldözős játékot.

tyrian_logo.png Mivel akkoriban tört ki a sharewareláz, kitalálták, hogy ebben a modellben fogják terjeszteni a játékot, ezért amikor már működő demót tudtak prezentálni, elküldték a kor két sharewarekirályának, az Apogee-nak és az Epic MegaGamesnek is. Végül egy harmadik cég, a Safari Software lett a befutó, de közben az Epicnél Cliff Bleszinskinek annyira megtetszett a demo (ami valamiért a Zanac nevű játékra emlékeztette őt), hogy meggyőzte a cégvezetést, vásárolják meg a Safaritól a kiadás jogait. Így került a Tyrian az Epic MegaGameshez, ahol a programozó Emery és a főleg zenékkel foglalkozó Brandon mellé odatették a grafikus Daniel Cookot is, meg még pár embert, és a játék egyre nagyobb projektté nőtt (11 név van a stáblistában, többek közt egy magyar, Molnár András). Megjelenés előtt még többször teljesen átrajzolták a pályák közti piszmogás felületét, és pár kisebb csúszás még összejött, így a lassan, eleinte totál hobbiprojektként induló játék végül csak 1995-ben jelent meg az akkor már jónevű Epicnél. (Fun fact: a Tyrian logo fejjel lefelé olvasva is Tyrian.)

A játékot elvileg két dolog emeli ki a többi shoot 'em up közül: a történet és a fejlesztési lehetőségek. Azért írom, hogy elvileg, mert a történet igazából elég butácska, hiába van egy fokkal jobban kifejtve, mint más lövöldözős játékokban. 20031-ben járunk, az emberiség bolygókat terraformál, és az egyik ilyen terraformáló különítmény felderítője, Trent Hawkins a főhős. Hawkins a Tyrian bolygón egy hüllőszerű idegen fajba botlik, ráadásul a szeme előtt hal meg társa, akit a MicroSol nevű gonosz vállalat intéz el, hogy megszerezze a Tyrianon található ritka ásványt, a gravitiumot (talán nem meglepő, hogy hadászati célokra kell a MicroSoft... pardon, MicroSolnak). Szóval a sztori totál klisékből építkezik, és valójában elég rossz.

A fejlesztési rendszer viszont tényleg baba. Rengeteg lehetőség van már a legelején tápolni az űrhajónkat első, hátsó fegyverekkel, pajzsokkal, kísérő lövegekkel és generátorokkal, később pedig új űrhajókat is lehet venni. A pályákon pénzt lehet összeszedni, ezt lehet eltapsolni a pályák között, és mentési lehetőség is van, ami nagy öröm egy shoot 'em upban. A grafika és a zene teljesen okés (bár a nagy riválisban, az 1994-es Raptorban valahogy mindkettő jobban megvolt), a játékmenet változatos, a pályákat nem lehetetlen leküzdeni, és kétjátékos mód is van - szóval megérdemelten lett ez DOS-klasszikus, és még ma sem rossz játszani vele.

A Tyrian 2000-et már említettem (1999-ben jelent meg), ebben egy plusz epizód található az alapjáték négy fejezete mellett. Egy másik cég, a World Tree Games készített Game Boy Color és Advance verziókat, 2007-ben pedig egy csapat rajongó az OpenTyrian projektben elkezdte átírni C-re az eredetileg Pascalban és assemblyben írt játékot. Az Eclipse az ezredfordulóra végképp széthullott, Emery később EA-játékokon dolgozott (főleg Simseken), Brandon egyebek közt a Deus Exek egyik zenésze lett, Cook pedig átnyergelt mobiljátékfejlesztésre.

A Tyrianhoz hozzácsaptunk egy-egy toplistát, megpróbáltuk összehozni a 10 legjobb shoot 'em upot. Elég más utat követtünk Grathtel, de a Tyrian egyikünknél sem került a top10-be. Adásban indokolunk, szövegben itt a nyers lista:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Ketsui: Kizuna Jigoku Tachi (2003)

2. Mushihimesama Futari (2006)

3. DoDonPachi Resurrection (2008)

4. ESP Ra.De. (1998)

5. Espgaluda II (2005)

6. Ibara Kuro: Black Label (2005)

7. Ikaruga (2001)

8. Armed Police Batrider (1998)

9. Battle Garegga (1996)

10. Kingdom Grand Prix (1994)

1. Ikaruga (2001)

2. Sine Mora (2012)

3. Raptor: Call of the Shadows (1994)

4. Space Invaders (1978)

5. Banshee (1994)

6. R-Type (1987)

7. 1943: The Battle of Midway (1987)

8. Armalyte (1988)

9. Gradius V (2004)

10. Shoot-'Em-Up Construction Kit (1987)

 

Természetesen kommentekben jöhetnek a ti toplistáitok is. Legközelebb a héten jövünk újabb Minivel, aztán két vendége adás lesz terveink szerint. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink a Runyai Stúdió podcastjében, A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20190203.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, Szabó Ferenc, Huszti András, cue, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, CsikosZ, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Arsenic, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Magyar Kristóf, Kester.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

41 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr5314617602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gatts 2019.02.12. 01:08:46

Urak, a Jets'n'Guns-t nem ismeritek? Vagy csak simán nem fért fel a listára? Nálam a legjobb ebben a kategóriában, irdatlan mennyiségű fegyver és egyéb upgrade. Ezen kívül a Machinae Supremacy jegyzi a soundtracket.

Dr.OG 2019.02.12. 06:39:07

Én az Amigás Deluxe Galagát hiányoltam a listákról, különösen a 2-játékos módját szeret(t)em nagyon (egyszerre ketten lehetett írtani)...

Fausto(tm) 2019.02.12. 10:40:17

Nem vagyok nagy shoot'em up-os, így azt sem tudom, belefér-e ebbe a kategóriába, de kb. egyedül a Stardust széria tudott megfogni és hosszabb távon lekötni (meg talán még a szintén Housemarque-os Dead Nation)

capor_ 2019.02.12. 12:55:22

@Dr.OG: Illetve ennek az "új" változata, a Warblade! Nemrég újra végignyomtam :)

Serathis 2019.02.12. 12:57:19

Megemlíteném a Bullet Heaven 1-2-t. Ingyenes, nagyon fun kis bullet hell játék.

Garott 2019.02.12. 15:29:19

Nekem a műfaj nem igazán a kedvencem, de a Chicken Invaders pár részével játszottam, mert azok még a tényleg könnyűek közé tartoznak.

Dzsini 2019.02.12. 16:59:39

Amiga: Agony, Project X, Apydia, Super Stardust
PC: Jets'n'Guns, Warblade

Meouwn 2019.02.12. 17:53:16

Jets'n'Guns: őrült világ/történet, nagyon jó zene!
És van még egy, amire szerintem senki nem emlékszik már: Interpose. :)

hpeter 2019.02.12. 18:52:10

@Garott: Jajj, a Chicken invaders christmas edition-t, mennyit nyomtuk! :)
Néztem a Sine Mora-t, PC-re $9.99 Switch-re $29.99...

kemi242 2019.02.12. 19:46:23

Meglep, hogy Grath obskúrus japán játékai közé nem fért be valamelyik Touhou Project játék.

Ashley2008 2019.02.12. 20:05:42

Szerintem a Xenon 2 Megablast DOS-on, VGA grafikával nagyot szólt. De más platformon is.

cue 2019.02.12. 20:21:56

@Ashley2008: Bitmap Brothers játékot csakis Amigán! ;)

@Dzsini: Amiga még: Disposable Hero

Érdekes, hogy az Agony mennyire megmaradt a köztudatban - pedig az átvezető képeken, a zenéken, meg a bagoly animációján kívül nem sok jó volt benne... :D

Dzsini 2019.02.12. 20:40:44

@cue: tényleg, a D-Hero, nem volt rossz az se.
És ha a Chicken Invaders elfért itt, akkor az Agony is - nem volt egy világmegváltó dolog a lövöldözést tekintve, de azért mindenki ismerte. És hát Tim Wright és Jeroen Tel zenéje örökkévaló :)

AarPoe 2019.02.12. 22:03:45

A jó öreg Tyrian :)
Jól van ez így, a Raptor talán éppen annyival jobb, mint amennyivel terjedelmesebb a retroland-es cikke. Nálam mindig jól megfértek egymás mellett. Stöki listája mégn mindig király. Így hirtelen ami eszembe jut:

Incoming
Air Strike 3D 1-2 !!!
Expendables
Moorhuhn sorozat (vajon shoot'em up?)

analoque · http://analoque.blog.hu 2019.02.12. 22:40:55

A shoot em up igazából nem játék, hanem psziedelikus drog. Lehet vele játszogatni, de az igazi célja az idegek extrém stimulációja, ami módosult tudatállapotot idéz elő - beszűkült vizuális tér, villám reflexek, mindent mást kizáró koncentráció.
Nálam a toplista tetején ennek megfelelően olyan cimek lennének, amiknek összejött ez a mindfuck.
> gradius
> ikaruga
> sine mora
> REZ!! ezt ps2 -n a fénykoromban egy ideig minden nap végén végigtoltam egyszer :)

Flankerr 2019.02.12. 22:56:11

Bakker, a Jets'n'Guns! Imádtam, top3!

killerbee 2019.02.12. 23:29:50

Radiant Silvergun az örök kedvenc, aktualisan meg a Sky Force Reloaded.

AnnieC 2019.02.12. 23:50:04

+1 a Jets'n'Gunsra! Elő is szedem gyorsan újra.

ikazariel 2019.02.13. 07:25:06

Ultra Assault
Raptor
Tyrian

a régmúlt kedvencei

kár hogy ilyen nívósabb játékok már nem nagyon készülnek, Sky Force Reloaded nem rossz, de önismétlőbe ment át már nálam a kevés pályájával, és a tápolással

Zolexx (törölt) 2019.02.13. 08:25:14

Amigára még két cím, amelyeket mostanában senki sem nagyon emleget, pedig baromi jó vertical shmup mindkettő, főleg az utóbbi:

Hybris: youtu.be/K9s0lO-k7cs

Battle Squadron: youtu.be/qKtP-SPjqxk

Palánta 2019.02.13. 11:46:05

Raptor zenéjét a mai napig hallgatom. Nagyon jól eltalált és remekül illik hozzá.

cse' 2019.02.13. 16:56:49

Tavaly eros nosztalgia lett urra rajtam (kifejezetten a 1943: The Battle of Midway miatt), es kis keresgeles utan rabukkantam Androidon a HAWK Freedom Squadron nevu jatekra. Nagyon durvan jo (sajnos). Csak a gyerek szuletese miatt hagytam abba, es azt is csak azert, mert ugy van a jatek megcsinalva hogy minden nap elovedd (ez egy kicsit sunyi dolog de hat ez van). Mikrotranzakciok vannak de nem vagy rakenyszerulve, bar en a havi $4-t ki-kifizettem erte mert sokat hozzatett. Naszoval ha ma jo shoot-em-up kell, akkor ezt tudom ajanlani.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.02.13. 16:57:54

@cse': Sorstársam! Egy lvl 140 Gambit pilótafülkéjéből integetek neked.

cse' 2019.02.13. 17:08:43

@Stöki: Micsoda meglepetes :D En sokaig Wraith-tel nyomtam de a speci skin-t es a vele jaro extrakat (tudod amiket a nagynehezen osszegyujtogetheto dogcedulakbol vagy mikbol tudod megvenni ha nem koltesz ra csomo penzt) mar egy fullra felfejlesztett Phoenix-re pakoltam ra. Ha veletlen ujra elkezdem megkereslek es akkor tolhatunk par palyat :)

Addigis mar latom hogy holnaptol lesz par kialvatlan napom a Civ 6 Gathering Storm miatt (Matyas kiraly rulz).

Savior 2019.02.13. 21:08:49

Akinek a Raptor jobban tetszik, mint a Tyrian, igazán megoszthatná, miért. Nekem pl. egyáltalán nem jött be, 0 story, tucatkatonás sprite-ok, tipikus Apogee shareware-színvonal. Ja, és akadozott 386-on. :)

Tyrianban a kedvencem egyébként a répahajó és a gyümölcsös storyline, csak sosem voltam eléggé tökös (vagy gazdag) hozzá, hogy megvegyem.

Flankerr 2019.02.13. 21:30:03

@Stöki: Mik ki nem derülnek :)

lvl 240 Gambit, lvl 200 Sniper, 15 gép lvl 140, a maradék lvl 100, 2 lvl 200 Brobot társaságában, minden 0 forintból :)

Conan The Librarian 2019.02.14. 07:16:40

Sajnálom, hogy a Project X kimaradt.

Trent Hawkins 2019.02.14. 13:23:44

@Savior: a raptort én sem teljesen értem, pedig játszottam vele akkoriban, amikor a tyrian is újnak számított még. A tyrian sharewarekent elég nagyot tudott menni itt Magyarországon is, különböző verzió voltak kaphatóak shareware illetve demo CDken (persze mindig azt hitted, most végre a teljes játékot veszed meg). Egyébként a shareware verzióban csak az első episode volt játszható, de a full game illetve arcade is. Mikor végigjátszottad, mindig kiírt egy kódot, amit ha a menüben játékválasztás előtt beírtál, különböző speckó módokat aktivált, pl a répahajó banán illetve narancs lövedékkel. Egyébként full játékban a répahajót miután lehetett megvenni? Vagy a datatól vagy az adott választott pályától függött azt hiszem, hogy milyen upgradek váltak elérhetővé a következő pálya előtt.
Ami aranyos figyelmesség, hogy karácsonykor indításkor rákérdez a játék, hogy aktiválod-e az xmas modeot, ami egy jó kis optikai tuning az ünnepre hangolva :)

A destruct megvan valakinek a tyrianből?

Trent Hawkins 2019.02.14. 13:28:16

Az Emerys poént kifejezetten vártam, nem kellett csalódnom.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.02.14. 15:22:04

@Trent Hawkins: a foodship nine-t az össz epizód végigjátszása után kaptad meg random.
destruct megvan.

Savior 2019.02.14. 19:13:22

@Trent Hawkins: Az a helyzet, hogy nem emlékszem. Volt egy ilyen rész a játékban, amikor kajás hírek voltak a híradóban (data cube), talán ellenfelek is, meg fegyverek. Emlékszem, előfordult, hogy nem volt pénzem rá (azt hiszem, 50k kredit volt), de lehet, hogy ha downgrade-eltem volna magam, akkor lett volna... Lehet, hogy @manson karcsi: -nak van igaza, és az összes epizód végén volt, bár nekem úgy rémlik, korábban ajánlották fel.

Destructot nem ismertem, köszi, meg fogom nézni. :)

Zolexx (törölt) 2019.02.15. 07:39:32

Alexander Brandon. Hát ő akkor Brandon és Sanya egy személyben....
(gy.k. youtu.be/GBTEzVPwmSs)

kemi242 2019.02.16. 10:14:01

How are you gentlemen?

Hogy maradhatott ki a félrefordított intrójáról híres Zero Wing (bocsánat, ゼロウイング Zero Uingü :))?
MegaDrive-on játszottam vele, szerintem kihoztak mindent amit lehetett a konzolból, grafika, zene rohadt jó, és nem is őrülten nehéz. Csalás nélkül végig lehet vinni, akkor is, ha nem vagy japán. ;)

All your base are belong to us!
You have no chance to survive, make your time!

Bobby Newmark 2019.02.18. 13:40:01

@Savior: Nagyon egyszerű, a Raptort ismertem, amikor új volt, a Tyriannal meg csak akkor találkoztam, mikor a T2000 verziót a GoG ingyen adta.

Egyébként szerintem a grafika szebb. A terep lenn is nagyon szépen néz ki, az effektek is csinosak (sima gépágyú találatai tetszenek eléggé).
De tényleg sokkal kevesebb és egyhangúbb. Nemrég előkapartam valahonnan, végre a teljes verziót, de így pár perc után elég is volt belőle.

Gukker 2019.03.08. 14:43:35

A Raptor és Tyrian... Mennyit játszottam velük.

Ha a side scrollosok is számítnak, a abban nagy kedvencem a Dragon Breed volt. Ha meg a run and gun is, abban meg az Abuse. Ez utóbbi szerintem simán megérne egy külön posztot annyira hangulatos és érdekes játék volt.

Bogoly 2019.03.30. 22:44:07

final m00n - Defender of the Cubes
Friss ropogós munka, egy Frank Gallinsky nevű fickó munkája, steamen elérhető, csak kissé még drága/túlárazott.

Reactor 2019.05.08. 14:21:19

A Tyrian mái napig fantasztikus játék, nagyon szívesen előveszem, mert izgalmas, intenzív, rengeteg pályája van, és egyszerűen élmény vele játszani...a mai játékokat sokszorosan múlja felül.
Az viszont hátrány, hogy a játék elég pofátlanul nehezít, és hogy a fegyverek bő 80 százaléka teljesen hasznavehetetlen. Na meg az 5. epizód a Tyrian 2000-ben egy katasztrófa, a maga kemény 7 pályájával, amiből összvissz 5 játszható...

@Trent Hawkins:
A banánlövedéket csak Super Arcade módban használhattad, sztori küldetés módban csak akkor kaphattad meg, ha végigcsináltad a játékot, és akkor is csak 1 a 6-hoz esélyed volt rá. Magát a répahajót az "IXMUCANE" pályán megvásárolhattad, de nem volt sok értelme, a MicroCorp Stalker sokkal jobb volt, a Protron Field tvidlijével.

@manson karcsi: Ha a főmenűben beírtad, hogy "WEIRD", a legelső pályától megkaptad a Szuperrépát, cserébe viszont a játék bődületesen nehéz volt.
Super Arcade módból a legjobb hajó egyértelműen a Nort-Ship Z volt.

@kemi242: We get signal
Somebody set up us the bomb
How are you gentlemen :DDD
süti beállítások módosítása