HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #113: Heart of China (+ a 10 legjobb komoly kalandjáték)

2019.11.06. 16:54 Stöki

cpmini_113.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régen volt kalandjáték a podcastben, ezért most elővettünk találomra egy klasszikust a kilencvenes évekből, és a Heart of Chinára esett a választásunk. Amit nem egy tipikus kalandjátékos cég készített, nagy része nem Kínában játszódott, és nem volt hagyományos point and click játék. Kipróbáltuk, patikamérlegre tettük, górcső alá tettük, onnan is kivettük - ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

A játékot fejlesztő Dynamixról már volt szó párszor a blogon. 1984-ben alapította két amerikai játékőrült, Jeff Tunnell és Damon Slye, és mivel játékkiadót gründolni nem volt elég pénzük (bár az eredeti tervük az volt), úgy döntöttek, hogy fejlesztőstúdiót csinálnak. Ezzel az első ilyen cégek közé kerültek, akkoriban ugyanis még leginkább magányos programozók és egy-kétszemélyes garázsprojektek pörgették a játékipart. A Dynamix viszont tehetséges fejlesztőket vett fel, és profi keretek között kezdett el játékokat gyártani, főként az Electronic Artsnak, majd később az Activisionnek is. Eleinte főleg szimulátorokban utaztak, aztán 1990-ben a Sierra megvásárolta őket, és akkor kalandjátékok is kikerültek a stúdióból - például a Heart of China.

A játék fejlesztését az egyik stúdióalapító, Jeff Tunnell vezette, és a sztorit is részben ő írta. Az 1930-as évek Hongkongjában indul a cselekmény, ahol egy gazdag üzletember felbéreli a főhőst, a volt világháborús pilóta Jake "Lucky" Masterst, hogy szabadítsa ki a lányát. A Kate nevű hölgyet egy helyi kiskirály rabolta el, és csak egy Zhao Chi nevű nindzsa segítségével lehet megszöktetni - onnantól aztán felváltva irányítjuk a három karaktert, és a sztori is elkalandoz Kínából Nepálba és Párizsba, filléres ponyvaregényekre emlékeztető fordulatokkal. Nem titok, hogy Lucky kalandjait nagyrészt Indiana Jones ihlette.

A Heart of China 1991-ben jelent meg Amigára és DOS-ra, és igazából a Dynamix második kalandjátéka volt, amit egy évvel korábban megelőzött a Rise of the Dragon. A stúdió ehhez a játékhoz fejlesztette a Dynamix Game Development System nevű motort, ami lehetővé tette, hogy élő szereplők bedigitalizált képei megjelenjenek kézzel rajzolt hátterek előtt, szédítő 256 színben. Ezt a DGDS rendszert hasztálta a Heart of China is, és ahogy az a kispénzű stúdióknál lenni szokott, profi színészek helyett a cég dolgozói és ismerősei szerepeltek a játékban (közel százan, ami akkoriban elég nagy számnak számított). Érdekesség még, hogy a játék igazából nem point-and-click, mert a főhőst nem irányítjuk, sőt nem is látjuk, hanem az ő nézőpontjából követjük állóképek formájában az eseményeket.

A Heart of China a maga korában kiemelkedett az akkortájt megjelenő sok száz kalandjátékból, és nem csak a szépsége miatt. A történetből háromféle befejezést is ki lehetett hozni, mindhárom szereplőnek volt valamilyen használható különleges tárgya vagy képessége, az E/1 állóképeken klikkelgetés pedig technikailag is kicsit egyedivé tette a játékot, ugyanakkor két akcióbetét is bekerült a cselekménybe (mondjuk ezek nem túl jó akcióbetétek).

Más kérdés, hogy ez az állóképes ál-point-and-click megoldás mára elég idejétmúlttá vált, szóval csak a műfaj rajongóinak ajánljuk ma a Heart of Chinát. Komoly kalandjátékok közül van elég sok, ami jobb nála - annak ellenére, hogy a maga korában ez is egy bőven átlagon felüli játék volt. Üzletileg is bejött, nem is ez volt a Dynamix utolsó kalandjátéka (rögtön utána jött ugyanis a The Adventures of Willy Beamish), de aztán a kilencvenes években a stúdió más műfajok klasszikusaival volt elfoglalva (pl. a The Incredible Machinesszel és a Betrayal at Krondorral), aztán 2001-ben, amikor a Sierra a Vivendi alá sorolt, beszántották őket.

És ha már a komoly kalandjátékoknál tartunk, vajon melyik a 10 legjobb komoly kalandjáték? Ezt próbáltuk megválaszolni kapcsolódó toplistánkban, tágan értelmezve a kalandjáték műfaját (sétaszimulátorok, heló). Olyanok maradtak ki, mint a Gemini Rue, az Unavowed, a Prisoner of Ice, a Broken Sword, a Quest for Glory sorozat vagy a The Dig. Ezek viszont bejutottak a toptízesünkbe:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Life is Strange (2015)

2. The Council (2018)

3. What Remains of Edith Finch (2017)

4. Night in the Woods (2017)

5. Firewatch (2016)

6. The Walking Dead (2012)

7. Blade Runner (1997)

8. Ken Follett's The Pillars of the Earth (2017)

9. The Last Express (1997)

10. Dune (1992)

1. Heavy Rain (2010)

2. Blade Runner (1997)

3. Machinarium (2009)

4. Indiana Jones and the Fate of Atlantis (1992)

5. Gabriel Knight I-II (1993, 1995)

6. Full Throttle (1995)

7. The Wolf Among Us (2013-2014)

8. Life is Strange (2015)

9. The Longest Journey (1999)

10. Beneath a Steel Sky (1994)

Természetesen kommentekben jöhetnek a ti toplistáitok is. Legközelebb pár nap múlva jövünk, lehet, hogy vendéges adással, de az is, hogy megint Minivel, szervezési okok miatt. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20191012.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Kiss Balázs, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Gortva Gergely, Révész Péter, cue, Szabó Ferenc, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, arpadapunk, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, G, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

34 komment

Címkék: retro podcast toplista kalandjáték checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr5215288396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sophiaso 2019.11.06. 18:13:35

Talán

Broken Sword 1
Syberia
Fahrenheit
Dreamfall:The Longest Journey (NEM a reboot)
Firewatch
The Walking Dead
Heavy Rain
The Wolf Among Us
Machinarium vagy Thimbleweed Park

Generic Jingle 2019.11.06. 18:16:25

Anno amikor ezt a repülős képet megláttam az 576-ban, rögtön tudtam, hogy jó lesz ez.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2019.11.06. 20:23:10

Negyedik!

Amúgy ha van amerikai nindzsa, simán lehet kínai is.

Majdénmegmondom 2019.11.06. 21:39:42

A Life is Strange számomra minden idők legtúlértékeltebb játéka (a Detroit a második, Heavy Rain a harmadik...). A karakterek üres klisék, a sztoriszálak csak úgy lógnak a levegőben, semmi sincs megmagyarázva, azért történnek meg egyes események, mert CSAK, és kész. A karakterek annyira irritálóak, hogy azt mondtam, nyugodtan dobjanak atomot a városra, én ugyan egyiküket sem fogom hiányolni.
A Night in the Woods-tól viszont semmit sem vártam, viszont óriási élmény volt. Egy az egyben hozta a 2000-es évek szomorkás amerikai tinédzserdrámáinak hangulatát, plusz megidézi a Ghost World (Tétova Tinédzserek) képregényt is, ami mindörökre TOP10 marad a comic listámban.

Fröccs Úr 2019.11.06. 21:48:15

"Olyanok maradtak ki, mint a Gemini Rue, az Unavowed, a Prisoner of Ice, a Broken Sword, a Quest for Glory sorozat vagy a The Dig."

A Gemini Rue nekem kicsit mesterkélt volt, de a többit mind nagyon
imádtam, kivéve a Dig-et. Nekem az inkább puzzle játék volt, mint
klasszikus point and click, nem is tudtam hova tenni anno fiatal
jószágként.

Enyém lista:

Gabriel Knight (megszépítik az emlékek, de ezvan)
Indiana Jones and the Fate of Atlantis (ezt is :D)
Sanitarium
The Dreamweb
I Have No Mouth, and I Must Scream
The Wolf Among Us
Fahrenheit: Indigo Prophecy
Shadow of the Comet
7 Days a Sceptic
The Moment of Silence (!)/Black Mirror

+1, nem annyira komoly: Innocent Until Caught(/Beneath a Steel Sky is) a design, meg a stílusa miatt (óvodás volt a "poénos részek" színvonala néha, de akkor és ott bejött. A folytatás, a Guilty viszont nem tetszett)
+2, Police Quest 4

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.11.07. 06:46:26

a qte-feszt szarokat játéknak, sőt, kalandjátéknak csúfolni erős túlzás.

a listám: red strings club, technobabylon, grim fandango (azért volt dráma is a sok hülyeség mellett), primordia, night in the woods, dreamweb (hatalmas hangulat), universe, harvester, prisoner of ice, orwell, the cat lady, corpse party, still life.

Vrungel76 (törölt) 2019.11.07. 07:48:42

Sajnos nem kenyerem a műfaj, főleg nem a mai művészkedős darabok.

Néhányat azért a sétaszimekből kipróbáltam:

*Dear Esther: akkor még mit sem sejtve végigbattyogtam, aztán a végén hökk.
*Firewatch: na ez tényleg jó volt, adom.
*Gone Home: mikor PS Plus-ban hozzánk vágták, ezzel is tettem egy próbát, de kb. 10 percnyi "játékot" követően átadta helyét a vinyómon valami egészen másnak. És azóta nem is nagyon erőltetem ezt a témát.

AarPoe 2019.11.07. 08:59:30

Nem erősorrendben:
Runaway 1 (tudom ez vicces, de egyben komoly is)
Still Life
Syberia
Összes Wadjet Eye játék :)
Everybody gone to the rupture (na jó, ez inkább egy játszható film, akár a Firewatch. Utóbbi viszont még jó is)
Amit-nem-ismertek-úgyse-kategória: Az időgép (C64) :)
Machinarium
Indiana Jones and the Fate of Atlantis
Sinking Island (nekem tetszett)
Broken Sword (pl.2)

Grath logikáját szokásosan nehezen értem a 18-20. perc környékén, ráadásul (gondolom épp ebből fakadóan) 7 a 10-ből nem is retro. A Firewatchnak viszont örültem :)

Garott 2019.11.07. 09:30:06

Ez pont egy olyan lista amibe nagyon sok játék belefér, amire az ember nem is gondolna.

A What Remains of Edith Finchnek örültem, hogy felkerült, amióta játszottam vele, mindenkinek ajánlom. Nagyon ötletes az egész megvalósítás, de sajnos nagyon rövid.

Amiket esetleg hiányoltam:
Until Dawn
Sanitarium

A The Council-t meg szerintem ez alapján kipróbálom, általában bejönnek azok a játékok, amik Grath-nak tetszenek.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.11.07. 14:14:19

És a Syberia 1-2?
És a I Have No Mouth, and I Must Scream?
És a Shadow of the Comet?
És a Loom?
És a Dig?
És a tonnányi Sherlock Holmes-gamma?
ÉS FŐLEG HOL A PHANTASMAGORILLA?!? :D
(jó, ezeknek a zöme meg lett említve, hogy meg kellett volna említeni, de akkor is!)

Zarbon 2019.11.07. 14:26:13

hát látszik hogy a készítők top10es listáin hogy nem nagy kalandjáték rajongók :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.11.07. 14:27:47

@Vrungel76: A Firewatch életem csalódása volt. Kb. semmi sem történt benner. Dögunalom volt. Hogy miért készült sokáig és hogy volt pofájuk elkérni egy kb. 3 órás játékért valami 20-30 eurót, azt mai napig nem vágom.

A Life Is Strange volt ebben az árkategóriában "picivel" több tartalommal és minőséggel...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.11.07. 14:29:02

@Majdénmegmondom: Nekem bejött. Viszont a Before the Storm az rókabőr volt, becsületből toltam végig. Dögunalmas volt. Amit a 2. részről hallottam, azt inkább el sem kezdtem.

Sajnos a Vampyr is olyan lett, hogy az leírások alapján ki sem próbáltam. A Dontnod csoda két játékig tartott ki eddigiek alapján. Kár.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.11.07. 14:32:19

@Grath
A csősz teljesen más csinál. A tűzőr magyarban is ismert kifejezés. Ezt a pozíciót tölti be a játékban az általad megszemélyesített egyén.

GépBalta 2019.11.08. 06:16:42

Off: Nem szoktam megnézni, hogy ki írja a cikkeket Indexen, de amikor a DS teszt Hideojáték c. bekezdéséhez értem, már nem is kellett. :D

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.11.08. 06:19:49

@GépBalta: :)
(évekkel ezelőtt találtam még ki, mondjuk azóta másnál is láttam leírva, adja magát)

Vrungel76 (törölt) 2019.11.08. 07:34:02

@molnibalage: Akkor az általam említett másik két címnek a közelébe se menjél, mert a Firewatch fényévekkel jobb ezeknél. :D

Bobby Newmark 2019.11.08. 10:00:22

Komoly kalandjáték, szóval Monkey Island, Day of the Tentacle ki van lőve? Hm. Úgy nehéz.

Viszont segítsetek már, volt egy olyan 2000 utáni PnC kaland ilyen Indiana Jones beütéssel, aminek a fináléjában nácikat kellett irtani sárkánnyal. Annak mi volt a címe?

Bobby Newmark 2019.11.08. 10:07:50

@Sophiaso: @Fröccs Úr:
Fahrenheit? Komolyan? Abszolút totál borzalom volt az a játék. Talán még el is ment volna, ha nem úgy indított volna, hogy jött játék elején a "rendező", és olyan szinten szemrebbenés nélkül a pofánkba hazudott, hogy olyat talán előtte se, utána se csinált játék soha.
Aszongya, "teljesen rajtad múlik mi történik a játékban". Oké, cselendzs accepted. Csókával eltüntetem a nyomokat amennyire lehet, csajjal meg bénázok, és azt sem találom meg, amit lehetne. Játék közepe, nyomozni kellene, összerakni a talált bizonyítékokat követhető nyommá. Csak mivel nincs elég, a játék szoftlokkol, továbbjutni nem lehet, visszamenni sem, csak a restart segít.

Alapvetően elfogadtam volna, hogy lineáris, HA nem állítja határozottan, hogy lehet befolyásolni a történéseket. Hát kurvára nem, gyakorlatilag kettő-három, végkifejletet az égvilágon semmiben nem befolyásoló döntés van benne. Plusz QTE, ami elmehet anyjába.

Az a játék nagyon felbaszott anno, még most is fel vagyok tőle háborodva.

Wild Colonial Boy 2019.11.08. 10:24:42

Ha a D&D-hez nem is, a Dark Eye nevű RPG-hez (Das Schwarze Auge eredetiben) készültek point and click játékok, a Memora, vagy a Chains of Satinav. Jók amúgy, de nem kiemelkedőek.

Én még sokat játszottam az Atlantis sorozattal, de már nem emlékszem, tényleg olyan jók voltak-e, vagy csak az akkor szokatlan engine (Omni 3D) és a nagyszerű zene (Pierre Estève és Stéphane Picq FTW!) fogott meg. Ahogy nézem a kritikák nem túl pozitívak :)

Karvaly 2019.11.08. 11:40:34

@Majdénmegmondom: számomra meg az egyetlen olyan játék, amit képes vagyok művészi alkotásként értékelni. Komoly érzelmeket kelt, elgondolkodtat, a történet többről szól, mint a történet maga, át akar adni valamit, amit az író fontosnak gondol, de úgy, hogy nem rágja a szánkba, hagyja, hogy magunk jöjjünk rá. Ugyanúgy, mint egy jó könyv vagy színpadi darab.
De persze nem vagyunk egyformák, nem kell mindennek mindenkiből ugyanazt a hatást kiváltania.

Grath 2019.11.08. 15:00:38

@AarPoe: a toplisták nem retrók, hanem mai szubjektív listák. Ez korábban is mindig így volt.

Grath 2019.11.08. 15:03:53

@Zarbon: ha a kalandjátékot kizárólag a point and clickre szűkítjük, ráadásul kizárjuk a vicces játékokat, én magamra nézve ezt el is fogadom. Nagyon nehéz úgy feszültséget, romantikát, bármi érzelmet hihetően kreálni és fenntartani, hogy az illogikus tárgyhasználat, esetleg a pixelvadászat van a központban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.11.08. 15:05:28

Na, most bezzeg sehol sincsenek a cikkekért síró régenmindenjobbvoltozó gézengúzok...
:(

Nyiri 2019.11.08. 18:03:32

Én mindig nagyon, de nagyon akartam szeretni a kalandjátékokat. De mindig akkor tudtam leülni játszani amikor épp pihenni akartam. Tehát fülön kifolyt aggyal 40 tonna szöveg olvasására és hülyébbnél hülyébb fejtörők kitalálására nem voltam képes.

Persze végigjátszással egyet kettőt végigvittem ami igazából nem is játék csak egy interaktív videónézés :D

Bár most szemezgetek a Full Throttle Remastereddel.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.11.08. 19:52:13

kimaradt a listámból a symbiocom, pély istván magnum opusza.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.11.10. 19:00:06

@Majdénmegmondom: nem volt az a játék rossz, az első két epizódig :D Aztán jött a hármas lopkodása a Pillangó hatásból, aztán meg a katasztrofális lezárás, szóval nagyon sok problémám van vele, de még így is köröket vert a Walking Deadre. Amúgy ennyi erővel ha ez kalandjáték, akkor a HOG-ok is azok.

A Dune az nem kalandjáték, az a Dune :D Pláne, hogy az utolsó harmad már abszolút rts.

1. - Broken Sword - Shadow of the Templars
2. - The Longest Journey
3. - Indiana Jones and the Fate of Atlantis
4. - The Last Express
5. - Shadow of Memories
6. - Gabriel Knight - Sins of the Father
7. - Blade Runner
8. - The Moment of Silence
9. - Overclocked
10. - Black Mirror (első rész!!!!)

szerintem azért a Prisoner of Ice erősen túlértékelt egy 10-es listába :D és ha ilyenek itt lehetettek hogy Heavy rain, akkor az Outcast is kalandjáték

IHNM is érdekes volt, de inkább a weird kategóriában indítanám :D

Dukefazon 2019.11.13. 11:53:24

The Legend of Kyrandia

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.11.18. 02:45:51

a Broken Sword... debil pffff, hát szerintem BASS-ban hatszor több humoros elem van mint a Broki 1-ben, pl. Joey összes beszólása, az egész kb. úgy fest mint egy skicc a Borken Sword előtt

én aztán tökre megértem, hogy valaki ezt jobban szereti, mert én is szeretem a BASS-t, de ezek az érvek "robbanó bohóc az elején"

Last Express is komolyabb pl mint a Fate of Atlantis, hát még a Flight of the Amazone Queen, ma már nem igazán jó a mechanikája, hát pont az benne a jó, hogy bármikor vissza lehet tekerni, el se lehet rontani, 3-4 éve mikor először találkoztam vele szó szerint mind blown volt az érzetem, fantasztikus cucc (micsoda kifinomult humor röhögcsélni azon, hogy valaki csinál egy ilyen kurva jó játékot, a sok sutyerák meg nem érti, és ezért megbukik, ő meg visszavonul a játékipartól)

Longest Journeyt majdnem minden évben kijátszom legalább egyszer, nem tudok ráunni.

Star Trek 25 anniversary is tök jó kalandjáték volt, és abszolút komoly, és senki nem ismeri :D

Mondjuk nem kérnék számon egy őskövület játékon olyasmit amit aztán egy másik megcsinált 10-20 évvel később ????

A Raven is nagyon fasza kis cucc volt.

Bobby Newmark 2019.11.29. 13:09:37

@scal: Kb 20 éven keresztül hajtottam a BASS-t, mer' olvastam a leírását az 576kbyte-ban, nézegettem a képregényt, cyberpunk fan vagyok, stb. Sokáig nem tudtam megszerezni, aztán sikerült, de fagyott az első pár képernyő után, aztán megfeledkeztem róla.
Tavaly végre sikerült végigjátszanom... hát nem érte meg a hosszú várakozást.
Nem tesz jót neki a félig komoly, félig debil hangulat, az tuti. A sztori is eléggé B-kategóriás, kevés a helyszín, kicsi a "világ" geometriailag is meg ahogy mindenki ismer mindenkit, meg a cyberpunk téma is fárasztóan klisés.
Nem igazán jó az a játék, az a véleményem.

payskin 2019.12.18. 15:58:40

Azért jöttem, hogy szóljak: GOG-ról elérhető a ScummVM-es Blade Runner.

www.gog.com/game/blade_runner
süti beállítások módosítása