HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 9x16 – CoVboy (1. rész)

2024.01.06. 23:17 Stöki

Az év első adása igazából az előző év utolsó adása, mert az early accessre jogosult patrónusaink már év végén hallgathatták. És nem akármilyen adás ez, de igyekszem kerülni a nagy szavakat, mert nem a felkonferálásom a lényeg, hanem a vendég: Kiss László, azaz CoVboy. Igen, eljött a stúdióba beszélgetni és ezzel nagyon sok hallgatónk vágyát teljesítette. Mert egészen biztos vagyok abban, hogy őt kértétek a legtöbben, amikor a múltban néhányszor megkérdeztük tőletek, kiket szeretnétek hallani a podcastben. De tényleg, több százan biztosan írtatok az évek során, hogy jöjjön valamikor CoVboy is. Hát most jött, aminek nagyon örültünk, annak meg pláne, hogy mennyire beszédes kedvében volt. Ennek köszönhetően nem is utoljára jött.

podcast204.png

Azért nem, mert Lákusszal szinte észrevétlenül elröppent majdnem négy óra, de ezalatt csak addig jutottunk, hogy éppen az 576-nál volt főszerkesztő. Addigra ránk esteledett a stúdióban és nekem is mennem kellett, mert szerelőt vártam (igen, este, ne is kérdezzétek). Szóval abban maradtunk, hogy idén tavasszal CoVboy még egyszer eljön majd mesélni és kikerekíti a sztorit. Ez a mostani rész tehát csak arról szól, hogy vendégünk hogyan került a gémersajtóba, előtte hol kezdte az ipart és milyen kalandjai voltak a Commodore Világnál (illetve az utódlapjainál). De emellett előkerültek még katonatörténetek is, balatoni emlékek, kutyaetetési rekord, de ezek a mellékszálak csak erősítették bennem az érzést, hogy megérte várni erre az adásra.

És mint írtam, lesz folytatása is, sőt akár kettő is. Az eddigi nyersanyagból kivágtam az 576-os részeket, azokat majd a következő felvétellel összevágom, és talán még egy önálló "CoVboy az 576-nál" adás is születhet belőle, egy harmadik adás témája pedig lehet CoVboy későbbi ténykedése más játéklapoknál. Meglátjuk, mennyi lesz még a későbbi nyersanyagban, de az biztos, hogy CoVboy a tizedik évadban is tiszteletét teszi majd. Most pedig fogadjátok szeretettel a rég várt beszélgetést a magyar játéksajtó punkjával. Vigyázat, szókimondó szövegek!

Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle (vagy menet közben talált érdekesség):

Búcsúzóul pedig még egy klasszikus Kis Getto-grafika:

getto.jpg

Legközelebb jövő héten jövünk Checkpoint Now-val és 2024-váró jóslatokkal. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20231125.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Paller, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Adam007, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, Bohner Gergő, cubeshadow, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Polben, Nagy Krisztián.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

78 komment

Címkék: retro podcast toplista besztof checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1618296213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.01.07. 06:08:04

korai (vagy kései) karácsony?

norti 2024.01.07. 10:12:24

Hell yeah! Nemrég kezdtem el hallgatni a podcastot (már évek óta tervben volt, csak idő nem maradt rá soha), pár érdekesebb rész már le is ment és pont a minap gondoltam rá, hogy megnézem, volt-e már a CoVboy. Erre itt van :D

bld 2024.01.07. 10:41:20

Nem semmi figura :) Emlékszem a COV volt az egyetlen újság, amit mindig hátulról kezdtem olvasni.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.01.07. 16:19:17

yugo magazinok: fogadni megnék, hogy a racunari-t vették ruczék, mert a borítókon csinos lányok voltak.

tir na nog leírásban jó dumák voltak, de most már értem, hogy az illumináltságtól lett olyan vicces.

az a kurva jugó aknaelhárító naszád megvolt nekem is, sajnos.

a com-ware még mindig lajos nevén van, leülepedett, mint az iszap, fizeti a járulékokat utána: www.nemzeticegtar.hu/nemzeticegtar/cegadat/1309123924/COM-WARE-Kiadoi-es-Szolgaltato-Korlatolt-Felelossegu-Tarsasag

a tír na nog és a dun darach amúgy egy mondavilág, utóbbi az előbbi előzménye, ugyanúgy cuchulainn (chullain kutyája) a főszereplő. a sok eladott leírás ellenére ez nem maradt meg.

lákusz élete tényleg egy kurva kalandjáték: végy 12 kiló lecsókolbit a meinlben, majd etesd meg a kutyáddal. zak mckracken letérdelne.

tésztaképű carsten.

Norbertnoble 2024.01.07. 22:05:34

Először is nagyon köszi Lacinak, hogy beadta a derekát és bár tudom, hogy nem szereti, hogy a szcéna legendaként kezeli, ő tényleg azon kevesek egyike aki azzá tudott válni.
A beszélgetés alapján a videójátékok inkább eszközök voltak az ő találékonyságának a kihasználására meg jókor volt jó helyen... mégis egy egész generációnak nyitott új kapukat. És ebben semmi túlzás nincs, ezt az idő is igazolta. Jobb emberhez ez a "feladat" nem is kerülhetett volna, én legalábbis nagyon örülök annak, hogy így alakult.
A '90-es évek elején egy ideig csak hébe-hóba kaptam pár számot a CoV-ból meg az 576-ból (akkor még nem volt pénzem rá) és ezutóbbi 1996/12-es számától kezdve tudtam rendszeresen venni azt, szóval pont amikor CoVboy odament. Mindig is főként PC-s voltam, és CoVboyék ezt lényegében be is betonozták a számomra, olyan hangulatot teremtettek abban a 3,5 évben amíg ott voltak, ami szerintem a mai napig utánozhatatlan. A távozása rettenetesen rosszul érintett, úgy éreztem mintha egy havert vesztettem volna el, a lapról pedig emiatt azonnal le is mondtam.
Nagyon kiváncsi leszek, hogy erről az időszakról milyen mondanivalója van, és persze, hogy végül az azt követő években miként (vagy miért) hagyta végleg a háta mögött ezt az egész dolgot.

Meridian74 2024.01.08. 00:21:39

Ez még durvább volt mint a Vakondok 4 extra Blueray lemezre feltett másfélórás interjú-videó :))

És most megint ugyanaz a feelingem van, mint amikor anno az újságárusnál vártam a következő CoV megjelenését... Mikor jön már a 2-ik rész? :P

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2024.01.08. 09:29:43

@Meridian74: KB. fél órát hallgattam, de már az iskolai működése is elég masszívan vicces / érdekes volt és az, hogy az államszociban ezt hagyták is, hogy ennyire szabad szellem így érvényesüljön.

Szekrényszagú néni 2024.01.08. 20:27:25

Deprivált gyerekkorunkban - legalábbis az enyémben, de ahogy hallom távolról sem egyedi jelenség - bevett szórakozás (?) volt a korai SpV-, CoV- és 1001-termésből nyáladzani a mitikus játékleírásokra, mindezt úgy, hogy egy nyomorult kvarcjátékon vagy esetleg rút kiskacsán (Plus/4, hurrá) kívül semmink sem volt.

Tojásos Nokedli Fejes Salátával 2024.01.08. 21:45:59

Köszönöm szépen, ez zseniális volt :-)

ganatt 2024.01.08. 22:17:56

Egy "na mindegy" számláló elfért volna a posztban. :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2024.01.08. 22:43:50

@ganatt: Ez áll a "diszkrét bája" kifejezésre is áll. A Vakondok 5-benis elhangzott.

Kadaga · https://twitter.com/Kadaga_ 2024.01.09. 07:45:57

Nagyon örülök, hogy végre CoVboyt is hallhatjuk. Még csak 15 percet volt időm hallgatni, de már most hallatszik, hogy ott lesz az all-time kedvenc adások között. Rendkívül szórakoztató, ahogy mesél, mesél, mesél... :)

Matt Kirby 2024.01.10. 20:24:04

@ganatt: A Tir Na Nog számláló még ennél is többet püttyögött volna.

@Stöki: Lesz LSI-s adás is bónuszként? Az 576-os beszélgetésben térjetek majd ki arra, hogy Lákuszék hogyan élték meg a konkurencia megjelenését a CoV-nál. Irén mit gondolt az 576-ról?

Egyébként a 8, azaz nyolcrészes Elite sorozat is meglehetősen legendássá vált, de csak épp szőrén lett megemlítve a játék. Feltételezem, hogy az is csak az alacsonyan csüngő oldalszám kitöltés lehetősége miatt lett ilyen hosszú, bár a játék tényleg remek volt.

Én a szekszárdi újságárusokat látogattam round-robin. Megláttak, és mondták előre, hogy nem, még ma sem jelent meg. :D

Matt Kirby 2024.01.10. 20:46:38

Egyébként a CoV idejére már annyit változott a világ, hogy lehetett független lapot kiadni? A Pálma már nem árnyékolta be az indulást?

balcso 2024.01.11. 08:49:08

@Meridian74: ez az interjú nem került fel a youtubera? Nem találom a feltöltöttek között.

Szekrényszagú néni 2024.01.11. 09:48:52

A CoV 1989-ben jött ki, és nem lett "alkalmanként megjelenő számítástechnikai könyv-sorozat", ha jól emlékszem, szóval akkor gondolom már lehetett.

Nem tudtam, hogy a cikkek nagy részét CoVboy írta, de '94-95 felé érezhető a reccsenés a színvonalban, amikor közepes, ám annál fontoskodóbb jöttmentekkel hígult fel a szerk.

A konkurenciára kitértek, már akkor: "...mi kevésbé látványos formában, de magukkal a játékokkal [ejtsd: fekete-fehérben, de lövöldözős-puttyogós hülyeségeken kívül mással is] foglalkozunk". Nem biztos hogy betű szerint, de a lényeg ez volt. Amúgy akinek számított, hogy egy cikk minimális íráskészséggel legyen megírva és lehetőleg szóljon is valamiről, az maradt a CoV-nál (egy ideig, lásd fent), a prollereknek meg maradt a mennyek országa és az 576, szal a 2 tábor szerintem eléggé elkülönült.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2024.01.11. 10:27:40

Nekem már csak azért is volt érdekes, mert eddig nekem senki nem árulta el, hogy Lákusz = Covboy. Soha nem értettem, hogy amikor ment a hozsannázás, hogy ki a pék az a Lákusz?

Az viszont nem rémlik, hogy a CovBoy nevet ő adta magának vagy más?
Ez elhangzott? Végigtoltam több részletben, de ez nem rémlik.

Hidden fremen 2024.01.11. 17:48:08

CovBoy olyan figura, akinél kérdezni sem kell és órákon át tudja lökni a sztorikat. Hallgattam volna még :-)
Emlékszem valami műszaki cikk boltban vettem meg mindig a Commodore Világot és a játékokhoz szükséges üres kazikat is. :-)
Ejj, daliás idők.
CovBoy említette a visszamaradt újságpéldányokat (remittendák). Igazából ezt már az 576-nál sem értettem, hogy a 15 ezer nyomtatottból eladtak 10 ezret és mindig ilyen 2/3-os arány jött ki. Miért nem nyomtattak kevesebbet mondjuk 10%-al? (Nem volt rá esély, hogy megvegyenek annyit.)

Hidden fremen 2024.01.11. 17:49:45

@molnibalage: Ha nem tévedek ő adta magának a nevet. Ezt a Spektrum világ valamelyik levelezőjében írta le egyszer, hogy oda is próbált valami frappáns nevet kitalálni, de a Speccy-nél jobb nem jutott eszébe, ezért maradt ott SpV.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.01.11. 19:36:09

@molnibalage: a lákusz meg a lacus (ami meg a lászló becézett alakja) idegenes kiejtéséből van. kb olyan, mint a wasted tímea.

Meridian74 2024.01.11. 19:39:05

@balcso: a Stamps Back-hez készült BluRay kiadvány, annak egyik lemezén van fenn, kb máfél óra. Ebből adódóan jóvakl kesevesebb duma. Nem akarom lelőni a poént, de majd lesz egy jó vaskos gyurcsányozás is majd, szvsz, mikor jól beszopatták az összes kiadót amikor a Magyar Lapkert eladtáka frnaciáknak... de majd elmondja CovBoy mi történt. A korábbi szerencséje elpártolt tőle akkor.

armitage 2024.01.11. 23:20:47

próbáljuk meg jól leírni a legendás nicknevet:
--- CoVboy ---
az 1. és a 3. betű nagybetű, a többi kicsi.

Magyarázat: a név eleje azonos a lap rövid nevével:
Co(mmodore )V(ilág)

kis gyakorlással menni fog

balcso 2024.01.15. 15:17:46

Kíváncsi lettem volna a Robotron írógép vonatkozására is, ha már az Easy Script felmerült :), ez is egy sokat emlegetett sztori CoVboyyal kapcsolatban.

Örkénnyel (@armitage) is meghallgatnék egy beszélgetést, hogy emlékszik vissza a korebeli dolgokra CoVboy-jal.

Karvaly 2024.01.15. 19:59:21

Azért a másolásos részhez hozzátenném, mert előjött az SpV/CoV/576 kapcsán is: amíg nem volt hivatalos forgalmazás, addig semmilyen törvényt nem sértett, mert nem volt kárszenvedő fél.
Ez ott lesz bonyolult, hogy volt pár program, aminek volt hivatalos forgalmazása, bár az adott korból kiindulva azt is el tudom képzelni, hogy az mind szürkeimport volt (például megvett a Centrum pár száz C64 játékot nyugaton, majd itthon eladta a boltjaiban). Meg persze már akkor is voltak játékok hivatalos forgalmazásban (mondjuk amit Magyarországon írtak az Enterprise-hoz), na annak már akkor is illegális volt a lemásolása.
Mintha '94-ben lett volna a nagy Pecsabeli lecsapás a copypartyra - van egy olyan gyanúm, hogy akkor még nagyon sok programnak nem volt hivatalos forgalmazása, tehát félig illegális volt (tudom, tudom, a rendőr gyanú esetén is lefoglalhat, és mivel már voltak hivatalosan eladott programok, ezért mondhatta, hogy csak azokat keresi - de így utólag azért a másolás elleni fellépés is szürkezónás volt)

Karvaly 2024.01.15. 20:05:28

@Meridian74: ezt el lehet valahol érni, vagy csak a korlátozott számban legyártott dvd-n van meg?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2024.01.16. 00:30:52

@Karvaly: A napokban elhunyt Rényi Gábor, a Novotrade volt igazgatója a korábbi CP-adásunkban azt mondta, hogy a szociban is volt egy szerzői jogi törvény, ami kiterjedt a szoftverekre, csak nem érvényesítették (illetve a magyar fejlesztésű programoknál néha igen).

Aztán jött a legendás Pecsa-razzia, igen, 1994 augusztusa. Anno a CoV így írt róla:
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV48/cov48-2.jpg

Karvaly 2024.01.16. 02:53:10

@Stöki: Rényi haláláról nem is tudtam, Isten nyugosztalja!

Persze, szerzői jogi törvény volt, hiszen itt is voltak szellemi alkotások.
Viszont, amit a cikkben írtak, hogy "ha a termék nincs Magyarországon bevezetve és nem is forgalmazzák, akkor az eredeti jogosultnak kell perelnie" - ezt én úgy értelmezem, hogy ebben az esetben a szerzői jogi törvény nem vonatkozik rá automatikusan, magánvádas eljárásban kell bizonyítania, hogy őt kár érte, ez szerintem teljesen korrekt hozzáállás. Nem valószínű, hogy érte bizonyítható kár, de ha tudja igazolni, akkor hajrá. (mert például az viszont elképzelhető, hogy a másolásvédelem eltávolításával és az így feltört játék visszajuttatásával már mérhető kárt okoztak nekik)
Ma természetesen már más a helyzet, legfeljebb csak kínai vagy észak-koreai programok nincsenek hivatalosan forgalmazva Magyarországon, tehát minden másnak a lemásolása és terjesztése már úgy történik, hogy meg is vehette volna legálisan is, tehát kárt okozott a terjesztőnek.

Szekrényszagú néni 2024.01.16. 09:58:19

Nem értek hozzá, de sztem ha anno valaki Magyarországon másolgatta az Operation Wolfot mondjuk, azzal kárt okozott az Oceannak, még ha a legális beszerzés nem is volt életszerű, de azért nem lehetetlen. Kivi lennék, vajon súlyosabb elbírálás alá eshetett-e az apró vagy nem annyira aprópénzért másolgatás (khm, Warez Castle, Kazettaküldő Szolgálat és társaik, de ment bőven magánban is), mert akkor kereskedelmi hasznot is húzott a t. kopírozó a lopott holmiból, nem csak úgy ingyen adta tovább.

Meridian74 2024.01.16. 10:41:34

@Karvaly: kickstart kampány részeként meg lehetet tvenni... talán maradt pár darab, valami 15ezer Ft 4 db BluRay lemez. A Stamps Back-hez készült. Matusik szilárd intézte a dolgot.
www.linkedin.com/in/szilard-matusik/?originalSubdomain=hu

Meridian74 2024.01.16. 10:48:55

@molnibalage: ha lehetne editálni a szöveget utólagosan, akkor elfogadnám. De így minek okoskodsz? Tudom hogyan írják a CoVboy nevét, de ha elgépeltem akkro elgépeltem. De ha így írom le hogy covboy, akkor is tudja mindenki kiről van szó.

Szekrényszagú néni 2024.01.16. 12:35:23

Lehet, de ha már itt ájuldozik mindenki faltól falig, hogy mekkora nagy félisten a csávó, akkor legalábbis furcsa, hogy a rajongótábor fele a nickjét se tudja leírni.

Karvaly 2024.01.16. 15:27:18

@Szekrényszagú néni: Egészen pontosan milyen kárt okozott? Nem vettek meg tőlük valamit, amit amúgy sem tudtak volna tőlük azon a piacon megvenni. Ezért az, hogy használják-e vagy sem ott az adott terméket, semmilyen anyagi különbséget nem jelent a szerzői jogok tulajdonosára. Nem véletlen, hogy ebben az esetben nem terjed ki rá a szerzői jogvédelem hatálya.
Ez olyan, mintha én Európában forgalmaznék valamit, és kiderülne, hogy egy kis csendes-óceáni szigeten egymástól másolják. Nincs ott forgalmazóm, nem is költöttem az ottani terjesztésre, édesmindegy, hogy mit csinálnak ott vele - amíg ott is maradnak a feltört példányok.
Legfeljebb a többi terméknél már elgondolkodok az ottani forgalmazáson.

@Meridian74: köszönöm!

Szekrényszagú néni 2024.01.16. 16:18:12

@Karvaly: Pl. úgy, hogy a feltört példányok nem állnak meg Tuvaluban vagy Magyarországon, hanem terjednek mindenfelé, még oda is, ahol megvették volna.

Karvaly 2024.01.16. 16:34:29

@Szekrényszagú néni: Ezt írtam én is. De ez a tuvalui átlag másolót pont nem érinti.

erosennin79 2024.01.18. 17:41:55

Ez az adás zseniális volt. Cowboy igazi legenda. Régen röhögtem ennyit. Már kétszer meghalgattam de még mindig jót mulatok rajta. Jó volt hallani a régi kedvenc dolgokról. Alig várom a következőt.

Kit Fisto 2024.01.20. 17:13:07

Újabb toplistás Checkpoint rész! Azt nem tudom, hogy Top mennyi, de gyanítom, hogy a tízbe már nem férnek be.. Imádtam a CoV-ot, Én azonban mindig az elején kezdtem :P Igaz, kevés akciójátékról volt benne szó, de pl. A Space Roguehoz onnan kaptam kedvet. Aztán persze nem játszottam vele soha. De olyan hangulatos leírások voltak, hogy sokkal jobbnak tűnt minden játék mint amilyen volt. Bár a Space Rogue tényleg jó, csak mindig sajnáltam rá az időt, mert tudtam, hogy NAGY. Nem a CoV-ban volt egy kép alatt, hogy "Sportos leszállás a Hiathrán"? Erre elékszem, és a szép vektorgrafikás képre. Szóval máig esz a fene, hogy nem játszottam vele, de talán majd ha nyugdíjas leszek, akkor lesz rá időm - legfeljebb majd nem játszom végig, ha az az idő meg elfogy..
Minden CoV-ot újra és újra kiolvastam, vagy százszor, már ami megvolt, és elég sok megvolt. A legjobban azok a borítók tetszettek, és ez minden gamer újságra igaz, amin valamilyen játékból volt screenshot. Lenyűgözött, ahogy a különböző színű pixelekből összeállt a szép grafika. Az újságborítón jól látszott, a tv-n nem. De jók voltak a rajzok is, viccesek, és persze az újság nyelvezete, a poénok. A legjobbak voltak a képek alá írt szövegek. Még a bonyolult és unalmas szerepjátékok is érdekesek voltak, ha a CoV-ban olvastam róluk - mert különben nálam nem portyázhatnak effélék, ki vannak tiltva a zónából. Jó volt végre CoVboyt a saját hangján is hallani, nem hittem volna, hogy ilyen lelkesen fog mesélni. Mindig olyanokat lehetett olvasni róla, hogy vele nem lehet kijönni, meg nem akar ezt, azt, szóval hogy nehéz eset. Ez fura volt, az újság alapján jófejnek gondoltam. De hát, az! Itt van, aki nem hiszi, csekkolja! Jöhet a következő rész, a Winamp már ki van készítve, az Oldradio skinnel - ez még rajta maradt Karácsony óta. Azért jó a Winamppal hallgatni, mert van hozzá Enhancer plugin, ami a halk részeket és a hangos részeket egy adott hangerőre hozza, és így jobban érthető mit közöltök úgy általában, különös tekinettel a témára, bár nem kizárólagosan, de azért erre törekedve. |D

Minec Vedelnis Est 2024.01.21. 00:40:32

Nagy köszönet és várjuk CoVboy egyéb kalandjait.

Szekrényszagú néni 2024.01.21. 12:07:14

Ezentúl mindenkit megtapsolok, aki le tudja írni a szupersztár nevét. :taps:

Ryze 2024.01.21. 14:30:56

volt említve egy levét, amire kérdezi Stöki, hogy az igaz-e, és mondja Lákusz, hogy igen. az milyen levél, miről volt ott szó pontosan?

Karvaly 2024.01.21. 19:15:52

@Ryze: az nem a sóltész Gögy levél volt?
CoV 4.

Szekrényszagú néni 2024.01.23. 18:59:13

Sótész Gögyről pár évvel később készült egy Kis Getto-képregény is, legalábbis a postás Gögynek szólítja a gyereket, akinek lenyúlja a CoV-ját a borítékból.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.01.24. 06:05:50

sótész gögy chizman néven írogatott később: web.archive.org/web/20130329024426/http://retrostation.freeblog.hu/page/2/
osztálytársuk volt a gögy, az ő nevében írtak a covboynak.
a levél: img.index.hu/imgfrm/5/9/4/2/BIG_0001295942.jpg

fects 2024.01.26. 14:32:56

No most értem a végére. Kicsit olyan volt ez az "interjú", mint egy osztálytalálkozó, ahol az osztályfőnök még mindig gyerekként tekint az egykori tanítványaira, akik asszisztálnak ehhez, és a bunkó, egyáltalán nem vicces részeken is kínosan röhögcsélnek. Persze, voltak erős és vicces részek is ebben a közel 3 órában, de kellett 4-5 szünetet tartanom közben, mert ez a CoVboy féle "én mindent is jobban tudok és majd elmesélem neked hülyegyerek, hogy miről is szól az élet" stílus kicsit sok volt ekkora mennyiségben.
Nem voltam sem SpV-s, sem CoV-os, '94-től az 576-ot vettem, aztán CoVboy megérkezése után váltottam a PC Guru-ra, így én nem is lettem CoVboy rajongó anno, talán ezért nem is értem ezt a nagy hype-ot ekörül a beszélgetés körül. A full alkoholista hang sem teszi őt szimpatikusabbá, és így az általa elmesélt dolgokat is úgy érzem, hogy el kell osztani kettővel, és akkor talán megkapod az igazságot.
Ettől még persze elismerem, hogy a '80-as, '90-es években nagy dolgokat vitt véghez, sok emberre volt pozitív hatása, de ebből a pozitivitásból mára nem sok maradt.

Karvaly 2024.01.26. 18:20:38

Egyébként sok új dolog elhangzott ebben az interjúban (nem véletlen, CoVboy nem szívesen mesélt magáról, és az is érthető, hogy az akkori üzleti dolgokat sem verte nagydobra)
Azon teljesen meglepődtem, hogy az SpV, Cov újságok, sőt, még az 1001, ZX Spectrum játék és program és társai könyvek is "egyszemélyes mutatványok" voltak.
A játékkönyvekben láttam a terjedelmes írói névsort, az újságokban is láttam, hogy 3-4 ember készíti, ehhez képest ugye a könyveknél a többiek csak a honoráriumot felvevő fantomok voltak, ahogy az újságoknál is csak üzlettársak.
Szerintem a Kiss Lászlóhoz hasonló munkamániás punk ugyanolyan ritka volt, mint a straight edge. :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2024.01.29. 16:20:47

@fects: Amit mondott fogd fel egy ilyen érdekes kordokumentumnak az itthoni kapitalizmus hajnaláról és a vadkelet/nyugatról, amikor sokszor azt sem volt világos, hogy a a mit szabad és mit lehet között hol a határ.

A mondandójának lényege, hogy ő soha nem szerette, ha nagyon belepofáznak abba, hogy mit és hogyan csinál. Néha sokat dolgozott, néha semmit, azt is a maga tempójában. Ebből élt messze a magyar átlagpolgár szinje felett, amennyire lejött. No persze nem családosan, mert azt nem lehetett volna előadni, ahogy ő tette. Legalábbis nekem ez jött le.

Egy jelenség az ipse. Ennyi. Nem kell kedvelni vagy leborulni elé, de mivel én 40 évemmel láttam az akkori kort nagyon sajátos ilyen szemmel is látni.

fects 2024.01.30. 08:35:14

@molnibalage: Én is 40+ vagyok, és mint kordokumentum tényleg érdekes volt meghallgatni, hogy amit én gyerekként megéltem, azt hogy látta egy akkori felnőtt.
Ami inkább zavart, és ez így pár nap után kristályosodott ki, hogy ez az ember senkit és semmit nem szeret(ett), max a sört meg a cigit. Bármiről is beszélt, hiányzott belőle az, hogy lelkesedéssel, örömmel nyilvánuljon meg róla.
Sok interjú volt már itt az iddqd-n, és mindenkinél megvolt a szeretet afelé, amit csinált. CoVboy szavaiból azt szűrtem le, hogy ő nem szeretett játszani, és csak írni is azért írt róla, mert jó pénz volt benne.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2024.01.30. 09:03:30

@fects: Nekem nem ez jött le. Hanem, hogy úgy írjon, arról, amit szeretett csinálni, hogy sok pénz is legyen. Kreatívan, amolyan magyarosan. Ahogy növelte a karakterszámot, a Tir Na Nog n+1-szer eladása stb.

A Panzer Generalnál is említette, hogy mennyire imádta. Csak neki az egész beszámoló inkább az életművészekdésről és a üzlet / menedzsment és végletekig optimalizált pénzkeresésról szólt. Nem arról emlékezett meg, hogy melyik játékot szerette és miért.

Ez is történetmesélés.

balcso 2024.01.31. 14:23:12

@fects: Szerintem így visszagondolva a podcastre, új infókat nem igen tudtunk meg CoVboy életútjáról, csak az ismert dolgokról (amelyek elolvashatóak a pixelshősök c. könyvben lévő interjúban jórészt, valamint a Stöki által készített tomorrow magazinos interjúban) lett tisztább a kép, vagy lett sokkal részletesebben elmesélve pl. a katonaság, vagy a kutyás történetek, a Lajossal a viszonyának változása.
A stílusában pedig végig hozta az (elvárt) szerepet ahogy gondolunk rá, a régi beszúrkálásaiból a CoVboy Posta alapján, (pl.: Vannak még csekkek, hányat küldjek? - CoVboy) meg Getto rajzai alapján, amelyeken levelek, dollárok, sör, meg egy borostás fickó szerepel így visszaemlékezve legalábbis.
Én azt sajnálom inkább, hogy nem derült ki, hogy honnan jön a stratégiai játékok szeretete? Az angol tudás hogy ragadt rá? Vagy folyamatosan ott volt Örkény is ilyenkor? A Fish! leírásról pl. ismert infó, hogy Örkény diktálta kb. CoVboy meg írta.
Nekem személy szerint akkoriban 10-12 évesen azért még közel sem ment olyan szinten az angol, hogy használni tudjam játékokhoz. Egy ZakMcKracken-t végigjátszani angolul az kb. lehetetlen lett volna számomra leírás nélkül, de elképzelhető, hogy magyarul sem ment volna mert kell hozzá olyan kombinációs képesség, ami kevés tizenévesben van meg.

Szekrényszagú néni 2024.01.31. 19:45:10

@fects: Kissé furcsa elgondolás, hogy valaki egy olyan jellemzően érdeklődést, bevonódást és lelkesedést igénylő dologhoz, mint a játék (vagy akár a játékokról írás), úgy álljon hozzá, mint a futószalaghoz a gyárban, és évtizedekig csinálja "jobb híján". Főkönyvelni talán lehet így, játékújságírni aligha. Látszik, hogy nem sok CoVboy-írásművet olvastál, mert mindegyikből süt a rajongás és a humor, ez az, amit a többi játéklap jófejkedő jófejkéi max. utánozni akarhattak, utolérni nem nagyon.

@balcso: Annyira nem nagy rejtély, egyszerűen az elmélyültebb játékok érdekelték a lövöldözős marhaságok helyett. Leírta elég soxor. Az angol meg gondolom onnan, mint sokunkra, játszott és szótárazott (nem hinném, hogy tanfolyamon tanulta).

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2024.01.31. 20:33:49

@balcso: Én eddig azt sem tudtam, hogy ki az a Lákusz. Már ez is új infó volt... XD

A Pixelhősök megvan, de semmiféle CoVBoy nagyinterjú nem rémlik belőle. Egészen biztos vagyok, hogy ennek a 2.5 órás beszélgetésnek a tartalma az emberek 99%-nak csak új infókkal volt tele.

És olvastam a CoV-ot 576-ot, a Pixelhősöket és a Podcast tartalmának 99%-a ismeretlen volt. Annyit tudtam, hogy főszerk volt mindkét helyen és annyi...

balcso 2024.02.01. 09:03:19

@molnibalage: Ha esetleg utána néznél, itt találod :)
(avagy +1 shownote a podcasthoz)

Pixelhősök 282-287. oldal
Beregi Tamás (Berrr) és Herpai Gergely (Bad Sector)
Interjú Kiss Laci CoVboyjal

fects 2024.02.01. 11:35:31

@Szekrényszagú néni: Én most csak az interjú alapján írtam, amit írtam. Ez alapján pont az jött le, hogy számára ez egy futószalagos munka volt sok pénzért. Persze lehet, hogy csak szimplán nem voltak érdekesek az akkori játékokkal szerzett élményei, és ezért nem mesélt róluk, de vártam volna 1-2 "ez de kurva jó játék volt" kiszólást.

Lehet úgy is rajongva írni valamiről, hogy egyébként azt nem szereted, de az is lehet, hogy anno még szerette a játékokat, csak az elmúlt években vált olyanná, amilyen képet most az interjú alatt festett magáról.

Cliff Peregrynn 2024.02.01. 17:53:12

Nagyon felemás érzéseket váltott ki belőlem a podcast. Egyrészt CoVboy nekem is egy legenda, a CoV15 a mai napig ott van a mindenkori íróasztalom fiókjában, mert egy-két évente mindig újrajátszom vele a Monkey Island 1-et. (Nagyjából tudom fejből is, de az újsággal jobb...) Nagyon jó volt a 90-es években az írásait olvasni, teljesen új színt hozott a számítógépes újságok világába.Tetszett az új hangvétel, kár, hogy sok más gémerújságíró ezt próbálta utánozni, a többségnél nem igazán működött.

Másrészt azt érzem, mint a Rátkai interjúnál: szomorúságot. Itt van egy egyértelműen nagyon tehetséges ember, és már hosszú-hosszú évek óta nem alkot semmit abban a műfajban, amihez a legjobban ért (vagy akkor értett). Nagyon aranyos a sok sztori, jó részét már innen-onnan hallottam-olvastam, de közben egyre erősebben úgy éreztem, hogy ez egy maszk és a maszk mögötti emberről nem tudunk meg semmit. Miért hagyta abba az újságírást? vagy úgy egyáltalán bármilyen írást? Egyértelmű, hogy nehezen kezelhető figura, a multiknál meg nincsenek Kovács Magdák, ilyen attitűddel akkor is kiteszik, ha közben ő hozza a legnagyobb bevételt. (De sokszor úgy tűnik, az attitűd, a beszólások/leszólások, a "csakapénzszámítmegasör" is a maszk részei, amivel valamitől védi magát.)

Mindegy. Azért pár éve Zalalövőn keresztülautózva elmeséltem a családnak, hogy itt működött Magyarország leghíresebb nem létező mgtsz-e... Tetszett nekik a sztori :) És várom a podcast folytatásait.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2024.02.02. 09:50:51

@Cliff Peregrynn: Azért hagyta abba, mert nem volt benne pénz. Amikor a papír alapú újságok egy részét begyűrte az idő és az Internet megjelenésével át is alakultak, akkor neki ebben a standardizált munkafolyamatban mi lett volna a bulli? Amikor mondta, hogy pont ezt nem bírta.

Megírta a rég kiadott játékokból hónapokkal előre az anyagot és lement Balatonra. Ez hogyan fér azzal össze, hogy jönnek az játékok sorba és ütemterv szerint kell írni, nem egyszer külföldi résztulajjal?

Csak Magyarországról magyar szemmel furcsa az a szabadúszó attidűt, amit tol. Ő ráérzett a vadkapitalista életérzésre és bejött neki. Ennyi.

Cliff Peregrynn 2024.02.02. 14:27:43

@molnibalage: Szerintem elbeszélünk egymás mellett :)

Azt én nem vitatom, hogy már nem volt benne pénz. Vagy nem úgy. Te se pénzért írod a jó kis haditechnikai anyagaidat, de nem hiszem, hogy csak ezért ne írnál majd újabbakat. Van egy "rendes" munkád és mellette ezeket írod.

Azok, akik "CoVBoy bomberdzsekijéből bújtek elő", valahogy megtalálták a módját, hogy vagy megmaradjnanak gémerújságírónak, vagy ha más vonalon is továbbhaladva (újságírás, grafika, játékfejlesztő, egyéb), de a játékok közelében maradjanak. CoVboynál ez elvágólag véget ért. Miért? Csömör? Kiábrándulás? Nekem a (nem túl sok) interjúból nem jött le, miért hagyta abba teljesen.

Vagy hogy vegyek egy példát a Te világodból: ha van egy zseniális vadászpilóta, aki új repülési manővereket talál ki, aki bravúros dogfight-okat produkál, aki miatt nagyon sok fiatal pilótának akar menni - és aki egyszer csak, fiatalon, amikor még bőven repülhetne, abbahagyja? Nem érdekelnének a miértek? A vadkapitalista életérzés szerintem kevés. Bár ott van Rimbaud, a költőzseni, aki egyszer csak felcsapott fegyverkereskedőnek és soha többé nem írt semmit, szóval még ezt is el tudom fogadni magyarázatnak :)))

Norbertnoble 2024.02.02. 18:32:25

@Cliff Peregrynn:
"CoVboynál ez elvágólag véget ért. Miért? "

Ha lehetne egy tippem akkor én a Station2 fiaskóját mondanám. Abba az újságba komoly milliókat és munkát fektettek, egy interjúban a legjobban sikerült lapjának nevezte. A terjesztés viszont nagyon durván alájuk vágott, ezzel lényegében megölve az újságot ami 4 számot élt csak meg.

A megelőző években történt sorozatos tulajdonosi faszságok és a piac működése bőven elég indok lehetne arra bárkinek, hogy abbahagyja ezt a témát. Az írásra vonatkozóan persze (amit Te is említettél) nem feltétlen, bár az interneten a TikTok világában egyre kevesebben akarnak olvasni. Feltéve ha van kiért. És ha ez számítana bármit is, én gondolkodás nélkül fizetnék kb. bárminemű új Lákusz irományért.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2024.02.03. 14:01:25

@Cliff Peregrynn: Azért ebben a formában nem igaz. A YT videókat azért kezdtem el, mert akkor látni akartam, hogy van-e erre valamekkora fizetőképes kereslet. Van. Ha nem lenne, akkor bevallom nem csinálnám ekkora lendülettel. Mert ez már inkább mellékállás, annyi meló van benne.

A pilótás rész is érdekes, mert a holdprogramot és űrhajós létet is csak egy mellékág volt, érdekes volt, nyomot hagytak, de ettől még az Merc/Gem/Ap program után sokan másfelé néztek építeni tovább életüket / karrierjüket.

erosennin79 2024.04.03. 13:34:34

Sziasztok. Szerintem a srácok elfelejtették a második részt. :(

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2024.04.03. 16:14:41

@erosennin79: Sajnos nem lesz második rész. Kommunikációs nehézségeink akadtak, ennél jobban nem fejteném ki.

erosennin79 2024.04.03. 19:00:22

@Stöki: ÓÓ neeee ? ez nagyon szomorú. Nagyon vártam/tuk. Azért köszönöm szépen a gyors választ.

Szekrényszagú néni 2024.04.03. 23:26:11

Kapja be a művész úr. Na sebaj, eddigi teljesítményéből tudok extrapolálni.

AKisslaci 2024.04.05. 21:33:44

@Stöki: Ezt azért kicsit pontosítanám: nem "kommunikációs nehézségeink akadtak", hanem az előzetes kommunikáció teljes mértékű leszarása okozott nehézségeket. (De már nem először, 2006-ban is elküldtelek a picsába az általad "interjú"-nak nevezett karaktersorozat kapcsán.)

Most ráadásul kaptál egy szép IF-elágazást is, és TE választottad, hogy inkább elmész a picsába.

Oké. Nekem úgy is jó.

Van neked jónéhány emberi gyengeséged, Stöki. Az, hogy túl élénk a képzeleted, és alkalmasint összekevered a valóságot a képzelgéseiddel, még hagyján. Az már kevésbé, hogy utána meg ártatlan Micimackóként adod elő a saját szereplésedet ("na de hát az volt megbeszélve"), az meg mindennek a teteje, hogy utána még csendesen rinyálva te állítod be magad áldozatnak! (Ez nyilván a Durex.hu, meg Röltex.hu, vagy mi a szösznek hívják őket, platformokon eltöltött hosszas pályafutásod alatt sikerült elsajátítanod - ott az egész brigád ezt csinálja non-stop! Márpedig a legtöbb ember óhatatlanul elsajátítja a környezete szokásait.)

Van itt viszont egy bökkenő: egy csomóan beszélnek itt rólam és egykori tevékenységeimről, és az elhangzottak néha a "pontos", néha a "pontatlan", néha a "barokkos túlzás", néha pedig a "nettó hazudozás" kategóriájába tartoznak.

Kezdem unni.

Az nem biztos, hogy nem lesz második rész, Stöki. Meg harmadik. (Meg egy első reloaded, ahogy te mondanád.)

Legfeljebb nem veled.

Én is tudok ám médiahomokozót csinálni magamnak a neten.

Még valami, Stöki: én ugyan megkértelek, hogy fejezd már be a Covboyozást/Lákuszozást, de te erre nem vagy hajlandó.

Hát jó.

Akkor viszont azt döntsd már el egyszer magadnak, hogy én egy kibaszott karikatúra vagyok, vagy egy ember, vagy egy "kontent", vagy Legenda, vagy punk, vagy stb.

Mert ebben a tekintetben még van némi zűrzavar a kis menzabuksiban.

Na, további sok sikert.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2024.04.06. 15:23:48

@AKisslaci: Ahogy akarod, csinálj bármit, akivel akarsz. Velem biztosan nem fogsz. Pontosan tudod, mivel basztad el, nem fogok itt bilit borítani, mindkettőnkhöz méltatlan lenne.

Ember, kontent, legenda, punk, karikatúra - igen, ez mind vagy egyszerre, nem lehet szétválasztani, hiába szeretnéd. Én, mint utolsó levelemben írtam, igyekszem csak a szépre emlékezni.

További médiasikereket neked.

AKisslaci 2024.04.06. 19:16:39

Médiasikereket!

Te tényleg ennyire fafejű vagy?

Mindegy.

Isten veled.

Norbertnoble 2024.04.10. 20:26:55

Ez most komoly? Beszarok.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2024.04.12. 00:36:27

@Stöki: Ha már így alakult, legalább ebből a felvételből egy vágatlan verziót szerintem velem együtt minden rajongó szívesen meghallgatna.

AarPoe 2024.04.12. 06:21:06

Valahogy tényleg nem lepődök meg ... ez a komment épp olyan volt, mint maga a beszélgetés.
Igazából az okos enged-analógia folytán az első "de mér?" visszakérdezésnél abbahagytam volna az interjút Stöki helyében. És valószínűleg ez ennek is a kicsengése.
Őszintén nem értem a CovBoy (igen, még akkor is, ha nem hajlandó felvállalni a múltbeli, egyébként igen sikeres szereplését) körül kialakult milliőt. Attól hogy valaki őszinte és szókimondó, még simán lehet visszataszító és képes lehet arra, 2 hogy 2 óra alatt leromboljon egy mítoszt. Szerintem őszintén ne bánd, Stöki. Okosabb vagy.

Cliff Peregrynn 2024.04.14. 12:22:06

Egykori CoV olvasóként és jelenlegi IDDQD/Checkpoint olvasóként-hallgatóként elég szomorúnak és méltatlannak érzem ezt a lezárást. (Mondjuk már a Pixelhősök cikk után olyan furcsa megnyilatkozások jöttek sokunk egykori hősétől, hogy ez a mostani olyan nagyon nem lep meg. Kívánom neki a legjobbakat és köszi a Monkey Island 1 végigjátszást. Is.) Mindegy, örülök hogy az IDDQD és a Checkpoint létezik és megy tovább, köszi a munkátokat!

Zolexx 2024.04.14. 14:38:07

Most kb. ugyanaz csapódott le bennem, mint az erősen szelektív memóriájú Martinnal készült interjú meghallgatását követően: hát a legenda is csak ember... :(

balcso 2024.04.17. 12:54:54

én mér akkor biztos voltam benne, hogy nem lesz második rész, amikor az első kijött. egyrészt a már ismert dolgoknak volt a podcast az élő szóban történő elmesélése. másrészt szvsz az is érezhető volt, hogy csak Stöki szeretné a második részt, próbálja CoVBoyba beleprojektálni, CoVBoy inkább próbál kitérni belőle.
süti beállítások módosítása