HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 9x07: Homelab és HT–1080Z

2023.07.24. 12:41 Stöki

Azt kell mondanom, hogy a podcast vágójaként mindenképpen Képes Gábor a kedvenc vendégem: jön, megnyomjuk rajta a gombot, mire elkezd fantasztikusan mesélni, nyomdakész mondatokban, a vágószoftverben nem is kell nagyon hozzányúlni. De tartalmilag is élmezőnyben vannak a Képes-adásaink, Gábor elképesztő nagy tudású és lelkesedésű vendég, akinek érezhetően szívügye az informatikatörténet. Az évek során el is engedtük azt, hogy ragaszkodjunk nála a videójátékos témákhoz, és szerintem ez jót is tett a Checkpointnak. Ennek szellemében harangozom be az újabb adást: hölgyeim és uraim, két kevésbé ismert magyar számítógép következik.

podcast195.png

Miközben a nyolcvanas években legtöbben a Commodore gépeket nyüstölték, egy kisebb közösség magyar fejlesztésű számítógépeken terjesztette az informatika áldásait. Ezek közül voltak népszerűbbek - mint a Videoton TVC meg a Primo - és olyanok is, akik kevesebb embert értek el. Most két ilyen, kicsit elfeledett géppel ismertetjük meg a podcast hallgatóit: az úttörő Lukács testvérek Homelab gépével és az ipari háttérrel indulóü HT-1080Z-vel. Gábor mindkettőről pazarul anekdotázott. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, azaz az adásban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb jövő héten jövünk Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson vagy a Spotifyon, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorolnak feljebb minket a podcastappok, illetve ajánlanak másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20230716.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, Schmatzy, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Kecskés János, Mészáros Albert, Tzupi, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Laborpati, Sebeőkdeák, Sh4mir83, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Leto.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

13 komment

Címkék: retro magyar podcast checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8018177609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scarabaeus 2023.07.24. 22:41:28

Igen-igen, én is úgy találkoztam a HT-1080Z-vel, már gimnáziumban, '85-ben, hogy előtte évekig olyan géppel foglalkoztam, amin volt sokcsatornás hang, színek, pixelszintű grafika.
És akkor ott volt előttem az a fautánzatú oldallapos, óriási kiterjedésű masina, amiben volt elég térfogat arra, hogy még magnót is magába foglaljon. Pszeudografikával (annak nevezhető az, hogy egy karaktert négy (gyönyörű) nagy pixellé osztunk, annyi pixelt téve elérhetővé, ami a karakterszám duplája vízszintesen, függőlegesen, tehát a 64x24 karakter kiad 128x48 pixelt - 2^4, 16 db negyedkarakteres pixeleket ábrázoló karakter kell hozzá a karakterkészletből).
Ezen amúgy annyira megrökönyödtem akkor, hogy csináltam VIC-20-ra egy HT Graphic című proggit, ami a PETSCII-be szintén beépített 2x2-es pszeudografikával tudott rajzolni, azt elmenthettem, visszatölthettem. Azért vagyok ebben biztos, mert épp a múltkor megtaláltam padlásról lekerült ősi kinyomtatott programlistáim közt annak a listáját is, aztán a többivel együtt azt is bevittem nosztalgiából a CBM prg Studióval, hogy aztán a VICE VIC-20-ában sok évtized után újból életre keljen. :-) (Így Amigáról még simán lemezen, Plus/4-ről már kazettáról digitalizálva és abból emulátorba betöltve, VIC-20-ról pedig ezek a zsengéim ilyen leporellókról beírva kerülhettek be a PC-n életre keltett archívumomba.)
Magát a HT-t amúgy kerültem. Fura volt az a sorszerkesztője, ahhoz voltam hozzászokva, hogy a programlista képernyőn látható részébe szabadon beleírogathattam, a kurzorral szabadon léptetve bármerre, itt pedig egy egysoros line editor volt, nem túl intuitív szerkesztő billentyűparancsokkal. Mindezeken túl a lelke, a Z80 is távol esett tőlem, idegenkedtem a Z80-alapú gépektől (bár HT-nál nem is éreztem késztetést arra, hogy átmenjek gépi kódra).

scarabaeus 2023.07.24. 23:22:08

Korrigálom magam a linkelt HT oldal alapján.
A HT-nak sem csak csipogója volt:
"Beépített AY-3-8910 hangchip (3 csatorna és zaj, 11 oktáv)"
A karakteres képernyő pedig 64x16 karakter volt, a függőleges 48 grafikus pixelből az következik, hogy 2x3 nagypixel jutott egy karakterhelyre.

Lóval ne 2023.07.25. 11:55:09

Huhh, hát én ezzel a Neumann-féle marslakó generációval mindig úgy voltam, hogy nagyon szép, hogy a kor oktatási rendszerének egy szűk szelete ki tudott termelni ennyi világhírű tudóst - csak épp a nagyobbik szelete meg azt a réteget termelte ki akik a második világháború és utána következő rendszerek rémtetteit elkövették.
Plusz ezeknek az arcoknak egy normális felsőoktatás sem ártott volna, azt hiszem pl. Teller Ede szokta volt nagyon modorosan megfogalmazni, hogy miért hagyta ott fél év után a BME-t. A mondandójából mindig az szűrődik ki, hogy már akkor is azt érezhették ezek a diákok amit a mai átlag BME-s is érez: hogy ez az egész intézmény inkább a diákok visszahúzására, s nem pedig felemelésére szolgál (ahogy a régi anekdota szól: a professzor tudja 4-esre a tárgyat, te pedig nem lehetsz jobb nála, tehát eleve 3-as a megszerezhető legjobb jegy).

A Homelab nekem sajnos teljesen kimaradt és a VIDEOTON volt az első magyar gép amivel találkoztam, de Voga Jánosnak pár éve előkerült egy Software Group néven kiadott 1985-ös kislemeze - még a Voga-Turnovszky duó előttről - amit feltételezem valami ilyesmin szerezhetett a zenész-tanár, de a dalok legalábbis mindenképp programozás ihletésűek. A borítón azonosíthatatlan számítógép karikatúra: www.discogs.com/release/6225089-Software-Group-I-Am-OK-Basic-Crazy

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2023.07.25. 16:21:14

@Lóval ne: Öööö, már elnézést azokat a rémtetteket elkövették és elnyomták a népet kurvára nem a pallérozottak közül került ki. A hülye tengernagyunk is tánctudásával tűnt ki meg lovaglásával nem a hadműveleti tervezési képességeivel.

A kádár jannink is lényegében még egy korszak technikusájat sem tudta letudni.

Rákosi vett részt felsőoktatásban.

A péter gábor meg egy szabó volt.

Látsz te itt egyetlen műszaki értelmiséget?
Azok már a II. vh előtt leléptek a francba.

Lóval ne 2023.07.25. 17:11:48

@molnibalage: Hát épp ez az - nem is volt igény, hogy pallérozzák őket. Úgy könnyű 8-10 jó iskolát üzemeltetni, ha az elit magához vonja az oktatási erőforrásokat a pórnép elől. Most is ez van, hogy (ugyanazokban) a pesti gimnáziumokban büszkélkednek azzal, hogy a Harvardra küldik a gyerekeket, a borsodi kisegítő iskolában meg lesz ami lesz. A gyakran vágyott protestáns/finn modell ellentéte, ahol a rendszer lényege nem pár Nobel-díjas fizikus meg olimpikon kinevelése, hanem az, hogy a legfelső és legalsó decilis között a lehető legkisebb legyen a különbség. Pedig a '20-as években tele volt az ország Erdélyből és az elcsatolt területekről betelepült tanárral - akik persze jobb híján akkor is inkább elmentek rakodómunkásnak vagy napszámosnak.
Ezekhez az oktatási sikerekhez tényleg kell az, hogy egy generáció ki akarjon törni és olyan elkötelezett legyen a tudás iránt, mint Neumann és köre (nem az ő érdemeiket kívánom csökkenteni), de ha hosszú távon nem lehet ugyanazokat az eredményeket reprodukálni akkor nem biztos, hogy az oktatás általánosan volt magas színvonalú, hanem inkább csak a körülmények szerencsés együttállásáról volt szó úgy 1910-30 között.

Szekrényszagú néni 2023.07.26. 09:44:14

@Lóval ne: Bizony, hagyni kellett volna kiteljesedni a kis bajszos karlengetőt és japán barátait, esetleg megkérni őket szépen, ne csinálják mán, akkor nincs az a sok rémtett. Hogy erre nem gondolt senki!

Teller Ede bácsiról amúgy a kedvenc (sőt egyetlen) számomat a Törpe-fejűek írták:

atorpefejuek.bandcamp.com/track/teller-ede-b-csi

Szekrényszagú néni 2023.07.26. 10:49:33

HT-val legközelebbi kapcsolatom a Kardhalak és kincsek programlistája volt Frank Dacosta A kalandprogram írásának rejtelmei c. örökbecsűjéből (ami attól kardhal, hogy a fordítónak jobban tetszett az orknál az orca). Nekiálltam begépelgetni a vadiúj c+4-embe, szerencsére nem futotta soká a türelmemből.

Szekrényszagú néni 2023.07.26. 11:05:21

Ezt a HT-re honosított TRS-80 programot valaki amúgy visszaihlette +4-re Kincsvadász címen, a kazetta tejfölösdobozán a magyar Indyvel:

hungame.blog/2017/06/23/kincsvadasz/

Lóval ne 2023.07.26. 13:36:28

@Szekrényszagú néni: Na, hát ez meg talán a legnagyobb félreértés, hogy itt azért voltak rémtettek, mert bejöttek a külföldi ideológiák meg hatalmak. Még a nácik is megrökönyödve nézték, hogy a magyarok (vagy épp a horvátok) milyen buzgalommal adják fel honfitársaikat és sokszorosan túlteljesítették azokat a 'számokat' amiket mondjuk a német modell alapján becsültek.
Persze, ha teljes szegregáció volt az elit és a tömegoktatás között, s annyi közös pontjuk nem volt, hogy mondjuk egy nyári táborban nyaraltunk azzal akit feladok, vagy legalább egy tankönyvből egy költőről tanultunk akkor ez nem csoda. Ezeket a kötődési pontokat felnőtt korban, a közoktatás után már nagyon nehéz pótolni (vagyis talán pl. a népfőiskolákkal lehet ahogy a dánok is csinálják - de hát az is oktatás).

De a lényeg még egyszer - Neumann simán megérdemli, hogy akár ne csak iskolákat, számítógéptudományi társaságot nevezzenek el róla meg emlékévet kapjon, de a XX. század legnagyobb polihisztorai között kell említeni. Én főleg a játékelméleti/közgazdasági modellei kapcsán találkoztam vele és hát ott is milliónyi anekdota van róla, hogy a nyugati tudósok számára mennyire furcsa dolgokat csinált és az ő szemszögükből mennyire elvont gondolatai voltak.
Csak hát mikor elkezdik fejtegetni, hogy ez az oktatás eredménye akkor gyanússá válik, hogy valaki nincs tisztában a kor poszt-feudális viszonyaival. Még annak feltételezésétől sem riadnék vissza, hogy a reláció fordított volt: vagyis nem azért jött létre ez a marslakó generáció, mert nívós pesti intézményekbe jártak, hanem hát a gimnáziumok kell, hogy megtisztelve érezzék magukat, amiért ezek a zsenik az ő osztályaikba iratkoztak be és abban az időben felhúzták az oktatási színvonalat.

Szekrényszagú néni 2023.07.26. 19:02:39

@Lóval ne: Bizonyára, bár arra céloztam, hogy a kis karlengetőt és elvbarátait szép szóval aligha lehetett eltéríteni nemes céljaiktól. Láthatjuk pl. most is, mit ér(t) a tárgyalgatás azzal, aki csak az erőből ért.

Generic Jingle 2023.07.26. 22:16:58

@molnibalage: "A kádár jannink is lényegében még egy korszak technikusájat sem tudta letudni."

Kádár János írógépszerelő (is) volt:

"Anyja egy ideig vidéki nevelőszülőknél helyezte el, majd Budapestre költöztek, ahol Csermanek János az elit szakmának számító írógép-műszerészséget tanulta ki."

Ha nem kezd politizálni, még informatikus is lehetett volna. :-)

Generic Jingle 2023.07.27. 08:06:12

Képes Gábort láttam ma szó szerint beugrani a metróba a Batthyány téren. Kék-fehér mintás inget viselt. De lehet, hogy keverem, és Duke Nekem volt az. :-)

Kit Fisto 2023.08.06. 20:13:51

Érdekes volt, kétszer is meghallgattam. Sosem találkoztam a HT-vel, sőt, a Videoton TVC-vel sem. Nekem az első a C64 volt.
A HT-ben ami rossz volt, hogy a fel/le kurzorok a bal szélre kerültek, míg a jobb/bal a jobb szélre és elég kicsi volt a grafikus felbontása (128x48). 1983-1986-ig gyártották, és ebben az időszakban már kint volt a sokkal jobb C64, sőt, 1985-től már volt Atari ST és 1986-tól Amiga is.
süti beállítások módosítása