HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 7x11: Clive Sinclair

2021.10.06. 21:43 Stöki

Hát ezt az adást nem terveztük, illetve terveztük majd valamikor, de azt nem sejtettük, hogy ilyen szomorú apropó miatt fogjuk végül megcsinálni. Szeptember 16-án elhunyt Sir Clive Sinclair, egyebek mellett a ZX81-et és a ZX Spectrumot megalkotó Sinclair Research alapítója, a brit informatika úttörője, hol zseniális, hol eladhatatlan (néha a kettő egyszerre) termékek megálmodója. Nem volt kérdés, hogy méltóképpen el kell búcsúznunk tőle.

podcast165.png

És az sem volt kérdés, hogy régi kedves barátunk, Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság munkatársa lenne a legalkalmasabb egy ilyen adás vendégének. Két órát beszélgettünk vele, kifejezetten Sinclair életútjáról és munkásságáról, nem mentünk bele mélyebben egyik találmányába sem. Aki kevesellné a spectrumos tartalmat, azt megnyugtatnám azzal, hogy jövőre, a ZX Spectrum 40. születésnapjára tervezünk egy önálló Spectrum-adást, de most inkább az emberről akartunk beszélni, nem a kütyüről. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy az adásban elhangzott mindenféle:

Legközelebb pár nap múlva jövünk Checkpoint Minivel vagy Now-val. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210621.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Kurucz Ádám, Kecskés János, Dvorszki Dániel, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Kaptás András, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

10 komment

Címkék: retro podcast checkpoint Clive Sinclair

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8416710482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.10.07. 06:41:13

a c5-öt nem nevezném autónak, inkább valami villanybringának. esetleg valami e-rekumbensnek.
a hey hey sixteen kay nekem is kedvencem.

nyu 2021.10.08. 22:47:05

Egy gombnyomásos BASIC utasítások nem onnan jöttek, hogy a ZX80-nak 1KB memóriája volt?

Így a memóriával úgy spóroltak, hogy minden utasításnak volt egy bájtos mnemonikja, azt gépelte a billentyűzet a parancsbeviteli módban.

Így pl. a PRINT parancs kódja nem 5 karaktert foglalt a memóriából, mint más, több memóriával megáldott gépeken, hanem csak egyet.

Szekrényszagú néni 2021.10.09. 12:35:19

Azt hittem már rég meghalt. :( Azért örülök az adásnak, az apropójának nem annyira.

Mester1202 2021.10.09. 23:04:07

A ZX81 nálam egyet jelent a 3D Monster Maze-zel.
Már Spectrumon volt egy Trashman nevű játék, amiben azzal hív be az egyik lakó, hogy kíváncsi vagyok-e a vadiúj ZX81 számítógépére. Ezen mennyit kuncogtunk anno.
Egyébként nagyon szerettem azt a gépet. Most kíváncsiságból elővettem a Beach Head-et és a Raid over Moscow-t és mindkettőt első próbálkozásra végigvittem. Úgy látszik van olyan tudás ami nem felejtődik el:)

Karvaly 2021.10.12. 08:28:56

@Mester1202: Nekem pedig a Flight Simulationnel, és azzal a BASIC programmal, ahol alulról felfele jövő sorokban levő akadályok között kellett minél tovább lavírozni.

Generic Jingle 2021.10.12. 19:37:06

Anno 2019-ben volt már egy Spectrum adás:

Checkpoint 5x08: Spectrumosok a Csokiban

iddqd.blog.hu/2019/05/14/checkpoint_5x08_spectrumosok_a_csokiban

Dukefazon 2021.10.14. 16:55:58

Nem rég láttam egy videót elektromos autó próbálkozásokról és abban említette a C5-öt a muki, amikor hallottam Képes Gábort, hogy megemlíti a járművet, azonnal eszembe jutt a videó, megosztom, ha érdekels valakit:
youtu.be/vthR6U8N9g4?t=425
süti beállítások módosítása