HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 9x05: Interplay

2023.05.30. 18:44 Stöki

Megint egy régi sorozatunkat folytatjuk, most azt, amiben régi és legendás, de mára már eltűnt fejlesztő/kiadó cégekről beszélgetünk. Ebben kitárgyaltuk már többek közt az Oceant és a US Goldot, most az Interplayt vettük elő, és mint a sorozat korábbi részeinél, ezúttal is régi cimboránkat, Sasát hívtuk meg, ha már egyszer ő számos YouTube-videóban szerepelt "videojáték-szakértőként".

podcast193.png

Az Interplay a kilencvenes évek jelentős kiadójaként élhet az emlékezetünkben, pedig már a nyolcvanas évek elején megalakult, hogy aztán két évtized után elsorvadjon. Alapítója, Brian Fargo a kilépése óta összehozta az inXile Entertainmentet, ahol mára már több időt töltött el, mint anno az Interplayben (ez amúgy milyen durva már), de mi elsősorban az interplayes éveivel foglalkoztunk. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, azaz az adásban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb még a héten jövünk toplistás Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson vagy a Spotifyon, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorolnak feljebb minket a podcastappok, illetve ajánlanak másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20230319.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, zsovez, Dreska Szilárd, Csicó, Tzupi, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

7 komment

Címkék: retro podcast checkpoint interplay

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3318135578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.05.31. 06:05:25

brian és kis cége még ahhoz az érához tartozott, amikor még mertek újat kitalálni, kísérletezni a műfajokkal. sok kellemes órát-napot-hetet-hónapot töltöttem el játékaikkal.

Kávéízű zselészörny 2023.05.31. 14:53:41

Még nem hallgattam meg az adást teljesen - általában edzés közben szoktam, szóval majd ma délután -, de reméltem hogy a Shownotesban megtalálom majd az Interplay által 2000-ben kiadott (bár a Shiny Entertainment által fejlesztett) Sacrifice-t is, vagy hogy hátha szóba kerül az Interplay kapcsán (pláne hogy egy Earthworm Jim referencia is van benne).

Fantasztikus játék volt szerintem, teljesen hallatlan játékmenettel 2000-ben (egy varázslót irányítasz third person nézetben, viszont tudsz lényeket meg épületeket idézni és RTS szerűen irányítani a csapataidat varázslatokkal támogatva). A sztori szerteágazó volt, minden pálya után lehetett döntést hozni, melyik istent támgatja a játékos és ez alapján több fajta befejezés is volt a végén. A játék grafikája is szerintem elég fenomenális volt 2000-hez képest. A single player kampány mellett multiban is össze lehetett csapni a haverokkal.

Sajnos úgy érzem méltatlanul lett elfelejtve és mivel nem lett nagy siker így folytatás se jött hozzá soha. Én személy szerint akkor találkoztam vele, mikor a Gamestarhoz volt ingyenes játékként valamikor 2004 körül és azóta is az egyik kedvenc játékom amire nosztalgiával gondolok vissza a tinédzserkoromból.

LnB 2023.06.01. 11:42:18

Annyival jobb helyen vagy ebben a környezetben/podcast-ben Sasa..! ;)
Azt a Planet Taxi-t el kellett engednem, persze nem miattad.

Hidden fremen 2023.06.05. 10:43:34

A Cruise for a Corpse-ot és az Another worldöt sohasem tekintettem Interplay játéknak. Nekem mindig is a Delphine Software jut róluk eszembe. Ezeket leszámítva tényleg a Baldur's Gate és a Fallout volt menő. Mondjuk én a Stonekeeppel is remekül el voltam, miután kijött rá a javító patch (valamelyik NPC nem jelent meg).
A Fallout érdekessége, hogy felcsendül benne a Depeche Mode To Have and To Hold dalának egy sample-je. Amit egyébként a Mode is lopott egy szovjet rádióból és így szól: "В докладах рассматривается эволюция ядерных арсеналов и социально-психологические проблемы гонки вооружений" (Magyarul: "A jelentés a nukleáris arzenálok alakulását és a fegyverkezési verseny szociálpszichológiai problémáit vizsgálja.")

Mr. Slayer · http://geeksarok.blog.hu/ 2023.06.06. 23:50:25

A Fallout Tactics-ban az volt az egyik újítás, hogy nem csak körökre osztva lehetett játszani, hanem át lehetett kapcsolni a csatákat real-time üzemmódba. Egyébként az egyes karakterek fejlődése, illetve menedzsmentje egy az egyben megegyezett a Fallout-tal.

Egyébként a Battle Chess van warhammer-es szellemi örököse.:
youtu.be/RGxd5OOzqNI

Bodri Takonyweaver 2023.06.18. 22:25:16

Én kb egy éve veselkedtem neki a Messiah-nak, de nem találtam benne olyan karaktert, akivel csak úgy végiggyalolok az egészen. Egészen megszenvedtem vele és végső bossnál szégyen szemre csalnom kellett, mert nem bírtam összehangolni azt a szekvenciát, amit le kellett volna tolnom. (De összességében örülök, hogy játszottam vele, a világ hangulata nagyon érdekes volt.)

Kit Fisto 2023.06.25. 16:42:42

Most látom, mennyi Interplay játékkal játszottam (és mennyivel nem), és közben nem az volt meg nekem róluk, hogy Interplay játékok. Főleg a Delphine Software játékokról nem gondoltam volna, hogy azokhoz köze volt ennek a kiadónak. Persze az is igaz, hogy sosem érdekelt a kiadó, inkább az, hogy ki fejlesztette, ki csinálta a játékot. Hiszen ők a menő srácok, akik hú, de tudnak. :) Nekem csak két játék ugrott volna be az Interplay névről, a Battle Chess, és a Lost Vikings. Mindig abban voltam, hogy ezeket az Interplay csinálta. Tehát végülis egy jó kiadó volt, sikeres címek vannak szép számmal azon a listán.
süti beállítások módosítása