HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 9x14: 576 KByte és 576 Konzol (élőben felvett adás)

2023.12.26. 00:01 Stöki

A Checkpoint indulása óta igyekeztünk minden évben összehozni egy élő felvételt. Így zajlott le a 100. adás, aztán a 150., a 200. és a 250., egy live-ot akkor is csináltunk, amikor külföldre költöztem, tavaly pedig a 400. adásnál. Csak a Covid miatt volt egy hosszabb szünet, de 2022-ben már megint tudtuk élőzni és idén is. Ugyan most nem kerek számú adásnál (ha valakit érdekel: ez a 465. adás), de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy most olyan témát tudtunk összehozni, amivel régóta adósok vagyunk és olyan vendégekkel, akiket nagyon-nagyon sokan kértetek.

A móka helyszíne ezúttal is az Epam Event Hall volt, nagyon hálásak vagyunk az Epam Hungarynek, hogy beengedett minket oda és még etetett-itatott is minket. <3

podcast202.png

Szóval van ez a magyar gémersajtós minisorozatunk, amiben volt már szó a PC Gururól két részletben, a PC-X-ről, a Zedről, a PC Ultráról, a Gamestarról, a Gamepróról, sőt még egy összefoglaló adás is volt egyszer a magyar játéksajtóról. Két óriási hiányjel viszont végigkísérte a korábbi évadokat: az 576 KByte és a Commodore Világ. Az egyik foghíjat most betömjük, ugyanis sikerült elhívnunk vendégnek az 576 KByte egykori szerkesztőit, Vajdics "Martin" Zsoltot és Áprili "Zolee" Zoltánt. Az élő felvétel témája pedig természetesen az 576 KByte volt, de kicsit az 576 Konzolról is beszéltünk.

Bár podcastról van szó, élő felvételeken mindig igyekszünk valami pluszt nyújtani a közönségnek, és ez idén november 30-án sem volt másként. A témához amúgy is adta magát egy csomó kép, régi címlapok, fotók. Szóval elnézést kérek azoktól, akik az adást autóban hallgatják, a nagy része így is élvezhető, de azért néha jó lenne látni hozzá a képet. Aki viszont úgy hallgatja a felvételt, hogy közben tud lapozgatni egy galériát, annak a shownotes után iderakom az előadás képeit. Aztán a galéria után még jön egy másik galéria is, a nagyszerű Sebesi "Dester" Sanyi lőtt remek képeket a felvételről, így aki nem jutott el rá, az is kicsit ott érezheti magát.

Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé. ♥♥♥ És nagyon köszönjük mindenkinek, hogy 2023-ban is rendületlenül hallgattatok bennünket. Jövőre jön az ötszázadik! ♥♥♥

Shownotes, vagyis az adásban hivatkozott mindenféle:

De az igazi shownotes most a lenti lapozgató, vagyis az adáshoz tartozó képgaléria:

Checkpoint Live: 576 KByte

Végül jöjjön Dester remek fotóriportja arról, hogy is esett meg a felvétel 2032. november 30-án. A helyszín, mint rendesen, ezúttal is az Epam Hungary Event Hallja volt, nem győzöm hangsúlyozni, mennyire nagy segítség nekünk, hogy mindig megkapjuk tőlük a helyiséget, ráadásul még pizzát és üdítőt/sört is kitesznek nekünk a szünetben. Eszter, innen is <3<3<3

20231130_checkpoint_live-32.jpg

Pont fordítva ültek le, ahogy a slide-on van, de íme a nap két főhőse.

20231130_checkpoint_live-14.jpg

Martin itt még az 576 előtti demoscene-es időkről mesél.

20231130_checkpoint_live-22.jpg

A legelső 576 KByte-ot fizikai formájában is meg lehetett csodálni.

20231130_checkpoint_live-24.jpg

Hátul Runyai Gábor avagy az egyszemélyes Runyai Stúdió, bevált hangrögzítő szakink az élő adásokon.

20231130_checkpoint_live-27.jpg

Zolee memóriája előtt le a kalappal, a felvétel során sokszor pontosította az elhangzottakat olyan részletekkel, amikre 30+ év távlatából kellett visszaemlékeznie.

20231130_checkpoint_live-25.jpg

Ez (is) egy jól elkapott pillanat.

20231130_checkpoint_live-35.jpg

Valahol 110 és 130 között volt a hallgatóság létszáma...

20231130_checkpoint_live-43.jpg

...mert még itt az oldalsó ficakban is ültek többen. Nagyon köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttetek.

20231130_checkpoint_live-36.jpg

Négy nyereménytárgyat is kisorsoltunk a közönségben, fullos este volt.

20231130_checkpoint_live-45.jpg

Akikért érdemes csinálni ezt a podcastet.

20231130_checkpoint_live-18.jpg

Legközelebb még idén biztosan jövünk. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20231125.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Paller, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Adam007, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, Bohner Gergő, cubeshadow, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Polben, Nagy Krisztián.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

26 komment

Címkék: retro live podcast 576 checkpoint játéksajtó

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1018288455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majdénmegmondom 2023.12.26. 07:10:41

Köszönet érte!
Bár Martinnal volt egy-két zajos csörtém (Vári Zoli, Radeon és Zsina is mesélt meredek dolgokat), de mostanra győzött a nosztalgia, és már örülök annak, hogy egy ennyire karakán, véleményes figurája volt a magyar szcénának.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.12.26. 07:27:17

hú de ronda öregek lettek. hiába, az idő sokmindent megszépít, de a gémerekkel nem bánk kíméletesen.

Gulácsi Péter 2023.12.26. 20:03:08

Óriási köszönet az adásért!
Imádtam az 576-ot, minden idők legjobb gamer újsága volt, amit azóta sem tudott überelni egyetlen lap sem. A legszebb játékos emlékeimet hozta fel ez a szuper visszatekintés.
Vári Zolit, Bad Sectort és CoVboyt is hívjátok meg vendégnek, ha van rá mód.

Milgauss 2023.12.27. 17:44:11

Bár a közönség nagy része a számítógépekre van rágyógyulva, számomra (és még gondolom a '90-es, 2000-es években konzolon játszók nagy részének is) még jelentős hiányjel a HIVATALOS MAGYAR PLAYSTATION MAGAZIN történetének bemutatása. Remélem, egyszer sorra kerül az is. Annyit tudok, hogy '97-'98 környékén megkereste a Future Publishing Balogh Zsoltot, hogy adja ki a PSM magyar iterációját. Akkor neki nem érte meg, ezért nemet mondott. '99-ben ismét próbálkoztak, akkor már ment az 576 Konzol, és nem akart saját magának konkurenciát. Végül a Computer Média Kiadói Kft-hez került a licensz. (Akkoriban sok tech és hasonló magazint adtak ki ők.) Kb másfél évig futott a magyar PSM, 2000 forintos árával drága volt, de a demo cd mindent vitt és - bár konkrét számadatokat nem tudok - szerintem szuper sikeres volt. Még egy spinoff PS Tipp magazin is kijött tőlük.
Király lenne felkutatni a magazin kulcsembereit és meghallgatni a történetüket. Tényleg csak fordítás volt az egész? Mennyi volt a saját tartalom? Hogy folytak össze a PlayStation Magyarországgal? (Mintha később az egy különálló entitás lett volna, de gyanúsan hasonló emberek dolgoztak az újságon is). És főleg, hogy miért szűnt meg hirtelen, mindenféle bejelentés nélkül az újság 2000 végén.
Kulcsfigurák:
Szabó Zsolt - lapigazgató
Csörögi István - főszerk 1999
Jancsina Attila - főszerk 2000
Horváth Henrik - helyettes szerk
Klausz Anikó - pr mgr / mindenes
Sinka Zoltán Gábor - lokális tartalom
Kósa Szabó Krisztina - lokális tartalom

HUNspike 2023.12.27. 18:23:48

@Milgauss: ebben konkrétan angolról lefordított cikkek voltak. Ismerős mesélte, hogy előfizetett egy évre, várta az ajándék játékot (MediEvil), amit soha nem kapott meg, a magazin meg tönkrement. Szerintem pont ez egy 10 perces téma lenne, de egyszer lehetne például Multiplay Grathtel és Reikerrel.

Milgauss 2023.12.27. 18:50:59

@HUNspike: a legtöbb szám megvan nekem magyarul és angolul is, látom, hogy az elején kb 95%-ban fordítás volt, a legvégén viszont már volt sok saját tartalom is. Viszont az impactja hatalmas volt szerintem.

Playtime/Multiplay már ki volt beszélve korábbi adásokban, arról túl sok újat nem lehetne mondani.

Rekierrel viszont elviselnék egy 121 adást, full "életmű" bemutatásával, 576-tól a covboyos újságokon át a játékfejlesztésig.

Generic Jingle 2023.12.27. 20:46:40

"Végül jöjjön Dester remek fotóriportja arról, hogy is esett meg a felvétel 2032. november 30-án."

Időutazás 1990-be, majd 2032-be. :-)

Grath 2023.12.27. 21:24:48

@Milgauss: Reiker egyáltalán nem szeretne beszélni ezekről a dolgokról, így hacsak meg nem gondolja magát, nem hiszem, hogy vele tudunk adást csinálni.

Szekrényszagú néni 2023.12.27. 23:09:52

A "végeláthatatlan hosszú leírások" helyett (úristen, egy újságot olvasni kell) tényleg voltak benne szép színes képek, meg kb. közepesen tehetségtelen gyerekek bikkfanyelven megírt, izzadt jópofizásai. Nem véletlen, hogy pár szám után hagytam a csába és mentem vissza CoV-hoz.

ComLo 2023.12.27. 23:41:21

Gyakrabban kellene felnézni erre az oldalra, mert konkrétan MINDENT megadtam volna ha ezen a felvételen ott lehetek ... Gyerekorom hősei, az újság amin olvasást gyakoroltam fiatalon, az összes 576 ami talán valahol "otthon" a szülői ház padlásán hever összegyüjtve ... annyira szívesen kezet fogtam volna Zolee-val (aki az akkori általános iskolás, angol tudás nélküli énemnek éveken kerestül "Zolee" (kiejtve a két E) volt) hogy Ő volt a hősöm ... hogy kisgyerekként 96-ban konkrétan sírtam azon a Csevegőn ... az hogy szerelmes lettem az informatikába, az nagyban köszönhető ennek a magazinnak ... kis túlzással ugyan, de Indonáz banki rendszer, vagy Ausztrál logisztikai megoldás, azért létezik úgy, mert ők annó, 20-as éveikben ilyen inspiráló stílusban írtak cikkeket ...

Kadaga · https://twitter.com/Kadaga_ 2023.12.28. 07:56:42

Miért nincs videofelvétel ilyen eseményekről? Ha már fotók készültek, voltak kamerák, akkor video miért nem lett rögzítve?

Szekrényszagú néni 2023.12.28. 09:15:36

@manson karcsi: Tiltakozom, én pl. gémer vagyok és lassan fél évszázadosan is jóképű és ropogós. Nyilván a sok asztali kockadobálás teszi.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.12.28. 16:55:56

@Szekrényszagú néni: inkább a sok thc, a füst tartósít :D

Kit Fisto 2023.12.29. 07:23:00

Ez is bekerült nálam a valaha volt legjobb Checkpointok közé! Én is vettem a lapot, bár nem az elejétől, de utóbb megvettem a hiányzó számokat is. Imádtam, mindegyiket sokszor kiolvastam. Én nem tettem különbséget, vettem az 576 mellett a CoV-ot és a Guru-t is. Ezekből megvolt mind, amíg abba nem hagytam a vásárlásukat. Azt hiszem amiatt, mert nem volt már tartalom bennük az Amigához, ami nekem akkoriban volt. Valamikor 1997-ben vettem meg az első PC-met, így akkor már jó lett volna a PC tartalom is, de az 576 és a Guru is CD mellékletesek, ezáltal jóval drágábbak lettek. A CoV pedig megszűnt.

De azok nagyon klassz idők voltak, amihez a lapok is hozzájárultak. A készítőik voltak a legjobb arcok, úgy tekintetem rájuk, mint jó ismerősökre, a számítógépes és videójátékos világ meghatározó figuráira. Hozzám a Guru és annak készítői álltak a legközelebb, főleg az alapító négyes csapat, de az 576-osok is sztárok voltak a számomra, és áhítattal néztem meg, ha előkerült egy egy kép róluk. Olyan menő fazonoknak tartottam őket, akik a videójátékos lét csúcsán vannak nálunk. Akik élete talán a legirigylésre méltóbb. A bennfentesek! Akiknek minden játék megvan. :) Ezek az újságok szép emlékek maradtak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy azt mondjam, akkor igenis jobb volt!

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2023.12.29. 10:35:14

@Kadaga: Azért nincs, mert nem volt már sem kedvem, sem időm, sem energiám leszervezni egy ilyet is. Egy igényes videós feltétel az én elképzelésem szerint nem csak annyi, hogy leteszel egy kamerát, hanem akkor már legyen két operatőr és persze a végén utómunka, már csak a bénázások kivágása miatt is. A Checkpoint pedig podcast, csak hangot vállaltunk, amikor belekezdtünk. Minden, ami képi tartalom, az tulajdonképpen plusz. És mindannyian civil munka mellett csináljuk az egészet - a fotós is, aki odajött a gépével (ő tulajdonképpen egy lelkes néző volt, nem dolgozni hívtuk). Szóval videó nincs és nem is lesz.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2023.12.29. 11:32:49

@Stöki: Nevetni fogsz, kb. ennyi. Ha viszonylag van egy jó kamera, ami befogja a beszélőket és a mimikát, nem kell túlgondolni. A hang felvétele az, ami problémás, mert azt össze kell lőni a képpel, mert a kamera saját mikije semmit nem fog venni.

Ha nem Oscarra gyúrtok, ennél nem kell több. Legfejlebb 2 látószögből, hogy lehessen néha váltani. N+1 kerekasztal beszélgetés és mást láttam így. Persze, ha nektek nincs 2-3 kamera és bérelni kell, akkor ez plusz kiadás, amit megértek, hogy kerülni akartok.

Csak egy random példa. Itt talán 3 kamera volt.
youtu.be/cnWzHIv3TpQ

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2023.12.29. 13:52:26

@molnibalage: Tudom, mennyi meló, dolgoztam sokat videórovatban. De még a minimálmegoldásra sem lenne időm/energiám/kedvem.

Szekrényszagú néni 2023.12.30. 11:42:14

@manson karcsi: Fű a buzi hippiknek való, rendes magyar ember iszik. Az alkohol is tartósít, mint az közismert (ha máshogy nem, mint hogy beletesznek a végén).

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.12.30. 14:39:38

@Szekrényszagú néni: kíváncsi vagyok a naftalin mikor fog felbukkanni :D

Vatanen 2024.01.03. 23:48:12

Martint azért megkérdezhettétek volna, hogy miért utálta a super nintendot? Hozzáteszem jogosan :)

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2024.01.04. 16:56:07

Én azért némileg kétkedve fogadtam, hogy Martin/CoVboy ellentét csak porhintés lett volna, mert egész komoly csörték is fennmaradtak az internetnek hála, pl ebben a topikban: forum.index.hu/Article/showArticle?t=9070785

fects 2024.01.08. 19:43:58

@ComLo: Patreonok értesültek róla.

Hidden fremen 2024.01.09. 09:15:34

Nagyon jó volt az adás. Köszi. Nekem az 576 volt a kedvencem a kilencvenes évek elején. (Az első számom a 92/6-os volt az EOB2 miatt.) Érdekelt volna, hogy Zolee és Martin jelenleg mivel foglalkozik. Respect nekik.
Sz.JVC (Széchényi János vagyok Ceglédről) szerintem nem pilóta volt, hanem "csak" egy lelkes szimulátor rajongó, de nem tudok róla semmit.
Nem értettem, hogy miért nem tudtam róla, de most már világos, hogy a patreonok kaptak róla értesítést. Ez így fair, mert ők tartják el nekünk a podcastet. Szerintem, ha bárki jelentkezhetett volna, akkor az EPAM helyszíne kicsi lett volna.

Evoken 2024.01.12. 12:24:07

Franko adás volt, egészen szentimentális hangulatban hallgattam. :) Gyakorlatilag az egyetlen gamer lap amihez kötödésem van/volt.

Nekem két korszakból állt az 576os idöszak. Elöször még általánosban, az elsö találkozás, hogy létezik egyáltalán ilyen, hogy gamer ujság. A képaláirásokon röhögés, és azok idézgetése az osztálytársak között, értékeléseken vitatkozás, a Covboyos csevin borulások. Az elsö számom asszem még a Dungeon Keeperes volt ('97 nyár?), de elötte is közkézen forogtak a korábbi számok. Az igazi klasszikus pc-s korszak, a csodás 90-es évek, az aranykor. :)

Aztán az ezredfordulónál jött a konzolosdi, PSX és a gimi, ott már minden honapban vettem a Konzolt és végig is kisérte ezt az idöszakot, igy ez áll hozzám közelebb. Emiatt örültem nagyon Martin apánk (alias Tyler Durden ;)) szereplésének, orákig hallgattam volna még a sztorijait Csipiröl és a többiekröl, vagy akármiröl ami a Konzollal kapcsolatos. És meg kell erösitenem, hogy abszolut volt a lapnak egy egyedi hangulata, ami áradt a cikkekböl, az unikumnak számito tartalmakbol (big in japan!), és a designbol ami vitte a hátán a bulit. Még a legrosszabb játékról szolo cikket is érdemes volt elolvasni, a legtöbb esetben, mindentöl függetlenül, az irás tartalmán és a vizuálon csomót lehetett csüngeni. Egy-egy kis szertartások voltak ezek, a hónapra szépen elosztva.

Szóval köszi utólag is 576: Zolee, Martin és a többiek. Meghatározóak voltatok!

A Checkpointnak pedig külön köszönet, hogy létrehoztátok ezt a beszélgetést, régi álom volt (a közben megjelent CoVboyos adás pedig a nonplusultra!).

Hála!
süti beállítások módosítása