HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

Checkpoint 4x10: A PC-X magazin

2018.05.05. 22:06 Stöki

Folytatjuk gémersajtós lappiaci körképünket a Checkpointban: ugye korábban volt szó már a PC ZED-ről és a Gamestarról is, most kikerekítjük ezt a sztorit a PC-X-szel, hiszen ugye a Gamestar itthon a PC ZED és a PC-X fúziójából jött létre sajátosan magyaros módon. Nekem a három adásból ez volt a legérdekesebb és legizgalmasabb beszélgetés, és nemcsak azért, mert a sztorinak erről a részéről tudtam a legkevesebbet...

podcast77.png

...hanem azért is, mert vendégeink nagyon nyíltan és szórakoztató módon beszéltek a témáról. A lap két korábbi főszerkesztője, Bognár Ákos (Mr. Chaos) és Spányik Balázs (Trf) osztotta meg velünk emlékeit, sőt Ákos még vendégül is látott minket a VR-szimulátoros vállalkozásánál (a felvétel is ott készült, ezért hangzik kicsit másként, mint szokott). Hallgassátok a dokumentált sajtótörténelmet, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Trf-nek pedig külön köszönet, amiért lefotózgatott pár PC-X-et, a shownotesban végigkattintgathatjátok a képeket.

Shownotes, azaz az adásban hivatkozott dolgok:

Legközelebb a napokban jövünk Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20180315.png

További támogatóink:

Kiss András, Kúthy Előd, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Gortva Gergely, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Nagyi, Gabesz, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Rokborn, Lottsie, Valis142, CsikosZ, Gytb, Oli, Udvardy Tamás, Döme

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

 

46 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint játéksajtó pcx

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr10013890896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2018.05.05. 23:08:38

Ó, a fiatalságom :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.05.06. 07:35:20

türkizkék műszálas öltönyös kilencvenes évek színvilág. kiüti a szemem.
én sosem voltam nagy pcx-es, se zed-es. a guruhoz képest mindkettő harmatos volt.

2018.05.06. 18:36:24

Trf mintha még rémlene a Fidoról :)

europass8 2018.05.06. 19:17:58

pcx volt az elso magazin a kezembe. ezert volt szamomra A magazin. imadtam, az elso boritojan dune2000 volt, es rongyosra olvastam.
Mrchaos meg egy tok jol eltalalt nicknev volt

Stussz 2018.05.06. 19:35:13

Annak idején a Guru mellett mindig forgattam vagy az X-et vagy a Zed-et, néha az 576 is befigyelt amíg még volt.
A pizzateszt nekem is emlékezetes, talán az első ami beugrik az X-ről...
Nekem a csúcs a Guru levrov volt. Tudni valamit Brazil-ról, megvan még a tökorrú?

A nép fia 2018.05.07. 05:42:40

Először PC-X-es voltam, aztán a Gamestar-éra kezdetén inkább Guru-s lettem, aztán egy ideig párhuzamosan olvastam, de 2004-2005 után már szökőévben vettem csak. :)

kalbász 2018.05.07. 06:36:48

Hát nemtom, nekem a pc-x gagyi volt címnek meg logónak is. A változó dizájn, a cikkek színvonala meg úgy az egész hangulata nagyon nem jött be.

Ziu9 2018.05.07. 08:16:59

Pc-X-akták! Köszönöm hogy felkerültek belőle rövid részletek. Nem voltam nagy játékbolond, így nem véletlen hogy a paródia maradt emlékezetes. Visítva röhögtünk egy barátommal az alábbi - nem pontosan idézett sorokon:
"A Forma-1 rajongók számára érdekesség, hogy a DOS alatt is vannak rejtett mókák, a programot a format c:/ parancs beírásával indíthatjuk. A gumik üzemi hőmérsékletét a /F beírása után Fahrenheitben állíthatjuk be, a /P a bónusz versenyt, a perui gyorsasági futamot hívja elő. A játékos neve maximum 8 karakter lehet." :)

Judge Brad 2018.05.07. 10:38:19

ComSer Kft volt, es rendkivul jol ertettek a dolgukat. Ha jol emlekszem, ok keszitettek es forgalmaztak eloszor magyar filmek video cd verzioit.

Mr.Chaos kitiltasara is emlekszem, akkoriban eleg sok BBS-en volt eleg magas rangban, aztan ment is korbe a level, hogy mindenki azonnal tiltsa ot ki. Emlekeim szerint valami BSA-rol valo nyilatkozata is volt, ami csak olaj volt a tuzre...

Nem tudom, mert nem emlekszem pontosan, hogy ez mennyire volt kozel idopontilag a bizonyos ex. PECSA bolhapiac razziahoz, ami akkoriban eleg nagy port kavart.

- sigh - regi idok...

payskin 2018.05.07. 10:55:00

@Judge Brad: ComSer, tényleg! Köszi. :) Iszonyú mennyiségű órát üldögéltem el ott, így viszont találkozhattam az akkori celebvilág (csak akkor még nem hívták így) különös képviselőivel, akik odajártak... öhm... biztonsági másolatokat készíttetni lemezeikről.

Egyszer úgy megcsúsztunk(-tam) a CD-melléklettel, hogy hétvégén kellett kimenjek talán Érdre az egyik comseres sráchoz, mert nála volt otthon is CD-író, és ott írtuk meg a lemezt. Csodás idők voltak.

Aztán végre valahára vett az IDG is egy CD-írót, egy 4x-esen író Yamahát, ami nem volt rossz, csak az muszáj volt ISO-t csinálni, mert ekkor még a CD-írás nem volt veszélytelen dolog: a híres "buffer underrun" hiba fenyegetett azzal, hogy dobhattad ki a félig megírt, használhatatlan, akkor még irgalmatlan sok pénzbe kerülő nyers CD-ket.

SimonTemp 2018.05.07. 11:46:31

A gamersajtós lappiaci körképben majd legyen benne a Gamer Magazin is, ha lehet, mert a #tolvajgazember Ivanov Péterről (IPMA Lapkiadó Kft.) nem árt ha soha nem feledkezünk el. No meg a megkárosított szerzők és előfizetők népes tábora sem éppen elhanyagolható...

inframazsola 2018.05.07. 15:37:16

@kalbász: a karistolt logó nagyon állat. :)

natS 2018.05.07. 16:45:58

Nekem a PC-X úgy élt a fejemben gyerekfejjel, mint egy túl felnőtt lap. A dizájn és a szöveg fontosabbnak tűnt, mint a képek a játékokból.Ez persze akkor nem fogalmazódott meg így bennem, csak éreztem, hogy az 576 egy nekem való újság (azt sem én vettem amúgy, hanem barátaim), a PC-X meg viszont komolyabb lap.
Később kamaszként két szám megvolt, az Alienes és az UV, azok tetszettek amúgy. Az UV-t hónapokkal a megjelenése után vettem meg a Batyin az újságárusnál, ahol egy ki kosárban ki volt téve egy rakat el nem adott újság, néha egész értelmes dolgokkal benne. Hetekig kerülgettem, mire rászántam magam a vételre. Nem bántam meg. Ezek után sajnáltam, hogy megszűnt.
Az első Gamestart olvasóként nem éreztem gáznak, bár lehet, hogy csak túl nagy C&C fan voltam hozzá. (Egyébként csak ezért vettem meg, később már nem éltem vele, csakis a Guruval.)

kalbász 2018.05.07. 20:09:27

Hát a véleményem ez után sem változott sajnos, azt hiszem az első fórumozásom első ifjonti igazságkommentje volt lassan 20 éve a gs saját fórumán:
Gamestar - hülyéktől hülyéknek.

kalbász 2018.05.07. 20:11:13

A legkirályabb nem is a dizájn volt, hanem az abszolút 0 információk, amikor a vga kártya "teszt" 10 mondatába belefért hogy milyen nagy a kártya és milyen színű!

Hol voltatok már egy CoV-hoz vagy akár guruhoz képest is, szánalom.

AarPoe 2018.05.08. 09:04:39

Sosem akadt a kezembe PC-X. Jól látszik egyébként az összefonódás a többi magazinnal, talán részben igazolja, amit a múltkor írtam, miszerint 1 újság maximálisan kiszolgálta/ja a hazai keresletet. A srácok viszont nagyon jó hangulatú beszélgetést kerítettek, ezért jó volt hallgatni! Valamint kicsit megnyomtátok a gázt adásszám tekintetében, szóval pirospetty.

ensomhet 2018.05.08. 21:21:14

Kedveltem ezt az újságot, előfizető is voltam. Tetszett a programozós rovat, a mellékleten az olvasói zenék, a demoscene anyagok, valamint kifejezetten emlékszem, hogy voltak ilyen 30mp körüli mp3 részletek friss zenékből, többek között Rhapsody - Emerald Sword meg Crematory.

kemi242 2018.05.09. 19:15:13

A régi szép idők. :) '96 és 2003 között lelkes PC-X, aztán GameStar olvasó voltam, ebből az időszakból még meg is van majdnem az összes szám. Utána lett szélessávú net, és olyan portálok mint a GameSpot, meg az IGN már nem nagyon érdekelt a papírújság. A teljes játékot meg többnyire warezoltam. :)
BTW május negyedikére vártam volna valami Star Wars-os Minit.

inframazsola 2018.05.09. 20:52:18

@kemi242: A 10 legjobb 1999 előtt megjelent, nem Tatooine-on játszódó S betűvel kezdődő játék listája?:)

GCIcetea 2018.05.09. 22:35:46

Valakit érdeklne (szerintem teljes) PCX gyűjtemény ?

natS 2018.05.10. 09:19:56

Engem lehet. Hogyért?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.05.11. 15:39:05

Jó adás volt nagyon!
Nekem volt pár PC-X-szem '97 körül, de már nem tudom, hogy papírgyűjtésről vagy seftelés útján került hozzám (venni sosem vettem, az 100%). Asszem ebben jött le a szupervicces ÁTOK VÁR RÁTOK! címmel egy Monkey Island 3-végigjátszás, ami sajnos véget ért a felénél, és a CD-mellékleten folytatódott - ami nekem természetesen nem volt meg. Mérgemben szétszaggattam az ominózus PC-X-et...
:P
Pedig most de jó lenne újra lapozgatni!

Anno amúgy nekem a PC-X kicsit furcsa tapintású, de visszafogottan színes kartonlapjai sokkal jobban bejöttek, mint a fényes fehér papírra nyomott Guru, meg később a Gamestar! Utóbbiak kb. olyanok voltak, mint valami CKM vagy Playboy, csak itt a csöcsök, a kocsik meg a szivarok képe helyén játékok screenshotjai voltak...

defaultXEX 2018.05.11. 20:56:58

Nagyon tetszett az adás nekem is, jó 20 éve rendszeres olvasója voltam a magazinnak. Bár vettem Gurut és 576-ot is, de fogalmam sincs mikor mi alapján választottam akkoriban, lehet éppen a címlap döntötte el, melyik hónapban kit szeressek. A CD melléklet sokat dobott rajta, emlékszem milyen jó volt, hogy a fehér lemezen szépen fel voltak sorolva, milyen demok, képek, felhasználói programok vannak a lemezen.
Ma már persze nevetséges, hogy a CD-mellékleten lévő 320*240-es filmbemutatóknak vagy a fél órás demóknak mennyire örültünk, de internet hiányában ez volt az egyetlen forrás, és az 1 GB-os vinyók mellett a 650 MB havonta igazi kincsesbánya volt.
Régebben más volt
a 90-es években mindenki másolt
És micsoda láz volt
Írattuk a CD-ket
Aztán be a meghajtóba
Ez volt a lényeg
Még most sem értem :D

Mester1202 2018.05.11. 22:14:56

Vajh több robogót is kisorsoltak? Mert én emlékszem, hogy nyertem egyszer egy robogót, amit ráadásul pont a Jászai Mari térnél vehettem át, de az nem rémlik sem a spéci festés, sem hogy a fele le lett volna amortizálva. Sajnos belvárosi lakósként nem sokáig tudtam örülni neki, mert nem volt hol tárolnom, így végül pénzé tettem.

Sam8888 2018.05.13. 19:51:34

Lehetne a Microsoft oprendszereiről is egy külön adás!

utax 2018.05.14. 15:39:34

Legjobb adás evör! Ez lesz az első amit újra meghallgatok. Elképesztően élvezetes, ahogy a srácok mesélnek erről az időszakról, nem is baj, hogy 90%-ban ők beszélnek :)
Én már akkor Amiga Guru olvasó voltam, amikor még Amigám sem volt és éppen kilépett az újság a diskmag állapotból. Aztán vettem kb mindent, de leginkább Gurut és PC/X-et, az első számot el is vittem az aktuális BNV kiállításra és megkértem Shy-t, dedikálja nekem. Ha esetleg megtalálom, beszkennelem nektek.
Ha tudtam volna, hogy Ákos=Mr. Chaos akkor már sokkal régebben kifaggattam volna a múltról! :)

_Zolexx_ (törölt) 2018.05.14. 16:53:49

Az urak munkásságával a PC World hasábjain és lemezmellékletein, valamint a Modem-/Netidők műsoraiban találkoztam, a PC-X-et viszont max. újságosbódé kirakatában (ha) láttam.

AnnieC 2018.05.14. 17:04:01

@ensomhet: Az olvasói zenék ömlesztve a mai napig megvannak, néha hallgatok is belőlük párat.
A 30 mp-es mp3 fájlokkal viszont már küzdött kicsit a jó kis 486-os gépem.

Ha jól emlékszem a PC-X volt az első újság, amit a témában a kezembe vettem, aztán persze vettem a többit is, de a mai napig a PC-X ugrik be elsőnek ha számítógépes újságra gondolok.

Flankerr 2018.05.14. 18:54:27

@AnnieC: Húúú, a Blue Flowers nevűt el tudnád nekem küldeni?

AnnieC 2018.05.14. 22:22:01

@Flankerr: ELnézést, azt nem írtam, hogy valószínűleg nem teljes a gyűjtemény. Kerestem a számok között, de Blue Flowers címűt nem találtam közöttük :(

inframazsola 2018.05.16. 18:14:11

Jöhetne még Novotrade, mondjuk egy Last Ninja adás. Ruzsa Ferenc, Ligeti Gábor, Nagy Csaba, Tóth Zoltán, Tassonyi Kadocsa, Stein Róbert, Rényi Gábor még biztos jókat tudna mesélni. A Császár-korszakról pl. nem sok szó volt eddig.

GCIcetea 2018.05.16. 23:40:23

@natS: mennyit adnál érte ?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.05.17. 07:08:49

@inframazsola: Novotrade-es adás minimum 2 volt már, és minimum 2 másikban is szó volt róluk (mivel Tihor Miklós és Rátkai is megfordult náluk). Persze lehetne még több ilyen adás nem panaszképp mondom a fentieket! :) Csak azért ne legyen a Checkpoint Vakondok 2.0 (pláne hogy ott a kimaradt jelenetek is interjúk lesznek)

payskin 2018.05.17. 10:37:18

@Mester1202: igen, legalább kettőt, és az utolsó nem volt festve

Mester1202 2018.05.17. 11:33:33

No akkor azt nyertem meg! Nem volt festve, de használt volt. És így majd húsz évvel később milyen jó is lenne, ha lenne egy robogóm...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.05.17. 12:47:04

@Mester1202: vegyél egy 50-es 2t scarabeo-t. százötven körül már kapható, nem neppertől. nagy kerekű, komfortos, agilis.

natS 2018.05.17. 15:57:44

@GCIcetea: Hány szám lenne az összes? Milyen állapotban? :)Lehet jobban járunk, ha te adsz egy alapárat.

GCIcetea 2018.05.24. 09:08:41

@natS: Megkaptad az üzit ?

2 hét múlva lesz nálam az összes PC-X

natS 2018.05.24. 21:10:42

@GCIcetea: Egyetlen üzit kaptam, amiben az állt, hogy megkaptam-e az üzit. :D

GCIcetea 2018.05.24. 21:15:09

@natS: az email címem megvan ?

natS 2018.05.24. 21:37:38

Nem írja ki, de elvileg tudok neked küldeni a blog.hu-val. Letesztelem.

Tomcsy 2018.06.05. 13:55:44

Jól látom, hogy Trf == payskin?
Ha igen, akkor ebben a régi index fórumban nagyon vicces volt a megtévesztés. :)

forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9006112&na_order=

payskin 2019.01.01. 23:27:35

@Tomcsy: a tRF egy köttsög. ;)

geeraa 2022.08.08. 08:30:17

Az újságos oldal új címe www.retroujsag.com akit még érdekel :)
süti beállítások módosítása