HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 9x12 - C64 emulátor böngészőben

2023.11.25. 19:45 Stöki

A Checkpoint adásait - vagyis vendéges felvételeket, besztofokat, Miniket és Now-kat - összeadva szoktuk ünnepelni kerek adásainkat (élő felvétel volt például az összesen 100. adásnál vagy a 200. adásnál és legutóbb tavaly a 400. adásnál is). De azért jegyezzük meg, hogy ez a mostani a 200. "nagy" adás, vagyis Minik és Now-k nélkül most értük el a kétszázat. Szerintem egyébként méltó módon ünnepeljük ezt meg: C64-es témával. Illetve az előző adással együtt ez akár egy minisorozatnak is tekinthető: akkor egy zseniális Plus/4-programozó, TCFS volt a vendégünk, most pedig, hogy az univerzum rendje helyreálljon, egy zseniális C64-programozó: Tóth Krisztián, azaz Krissz. Az ember a krissz.hu mögött, és az ember aki a második évadban amúgy már volt nálunk, amikor általában kibeszéltük a Commodore 64-et mint platformot.

podcast200.png

Most azért hívtuk meg őt, mert világszinten is figyelemreméltó dolgot hozott össze: JavaScript-alapú C64-emulátort, amihez nem kell semmit sem telepíteni, böngészőből használható és nagyon felhasználóbarát. Erre az emulátorra építve pedig Krissz elkezdett egy online játékgyűjteményt összerakni, ahol például egy kattintással játszhatsz olyan régi csodákkal, mint a Rick Dangerous vagy az Aztec Challenge. Ráadásul eredeti C64-billentyű- és joystickhangok és CRT-effekt kíséretében. Alaposan kifaggattuk erről a projektről és még néhány korábbi művéről is. Mindig érdemes a shownotes linkjeit lent végigkattintani, de ezúttal különösen. És ha már élő felvételről volt szó: jövő csütörtökön is lesz egy, még akad pár üres hely, szóval ha valaki jönne, jelentkezzen. Az adáshoz embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, azaz az adásban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb pár nap múlva jövünk Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson vagy a Spotifyon, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorolnak feljebb minket a podcastappok, illetve ajánlanak másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20231125.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Paller, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Adam007, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, Bohner Gergő, cubeshadow, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Polben, Nagy Krisztián.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

8 komment

Címkék: emulátor podcast c64 magyar siker checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8518266767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.11.26. 07:41:12

minden elismerésem, és irigylem a rengeteg szabadidejét, amit a hobbijára fordíthat.

Kadaga · https://twitter.com/Kadaga_ 2023.11.27. 09:02:35

Zseniális! Ilyen az, amikor egy fejlesztő tudja azt, hogy mi az hogy "user experience". Baromi jó lett, A CRT körítés és a kattogó hangok is hozzáadnak az élményhez. A gamepad mindenféle mókolás nélkül működik, szóval zseniális. Tudom, hogy az Impossible Mission-ből, Wizard of War-ból és egyebekből vannak már régóta átiratok (és azok vannak linkelve), de ezek eredetije is bekerülhetne az emulátorba előre konfigolva, hogy teljesebb legyen az élmény a CRT-vel és a kattogásokkal. :)

(Zárójelben OFF: ha valakit érdekelnek ilyen zsenik N64-es témában is, akkor Mario 64 ügyben Kaze Emanuar-t ajánlom, illetve James Lambert-et, aki pedig a Portalt csinálta meg N64-re).

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2023.11.29. 11:29:11

Tisztelem és becsülöm a szent őrülteket :D

Kit Fisto 2023.12.03. 02:16:52

Ez a rész nálam Checkpoint Top 10-es! Krissz pedig a magyar szoftverfejlesztés egyik legjobbja! Én is nagy rajongója vagyok a C64-nek, hiszen egy elképesztő kis gép és számomra is az első találkozás volt a számítógéppel, a videójátékokkal, és a kreativitás számítógépes lehetőségeivel. Abban azonban nem értek egyet vele, hogy csak az eredeti gép és annak CRT kijelzőn megjelenítése lenne jó.
Először is, az eredeti vasak egyre öregednek, és nincs az az áramkör, ami ne menne tönkre pár évtized alatt. Főleg a kondenzátorok, IC-k, ennyi év után már bármi megadhatja magát a legváratlanabb pillanatban. Tehát ez mindenképpen véget fog vetni az ő általa kizárólagosnak tartott módnak, ahogy szerinte érdemes retrózni. Persze ugyanez vonatkozik a CRT monitorokra, és tévékre is. Hát persze, hogy úgy volt az igazi, az volt az a bizonyos hangulat, de ezzel az a baj, hogy nem tarthat örökké. A C64-es játékok viszont örökké fognak tartani! Másrészt én bizony nem kívánom vissza a magnóról töltögetést, az nem volt jó. Amikor végre lett floppym, bánta a fene a magnózást, örültem, hoy minden egyszerűbb és gyorsabb. Attól még ugyanúgy C64-es játékokkal játszottam, és EZ a lényeg! Nekem is hiányzik a (részemről) C64/II fizikai megléte. Gyönyörű gép, és ma is szívesen látnám a szobámban, akár az asztalomon. Jó volt azokat a billentyűket használni, tetszett, ahogy egy kis lámpa fényében kinézett az íróasztalomon. A színe, a formája, az anyaga. De nem zavarna, ha azt MA újra gyártanák, főleg, ha ugyanolyan, mint amilyen az eredeti volt. Hiszen ez is egy C64 lenne! Ha belül valamivel modernebb lenne, az sem lenne baj, ellenkezőleg! Hiszen már akkor is arról álmodtunk, milyen jó lenne, ha több ram lenne, gyorsabb processzor, több hangcsatorna, és sztereóban! Én komolyan fontolgattam is, hogy két C64-em lesz, és akkor hat hangcsatornára tudnék zenét szerkeszteni sztereóban. Csak egyszerre kell elindítani a lejátszást :)
És amikor olyan hírek jöttek, hogy van turbókártya C64-re, gyorsabb processzorral és 1MB rammal, ki ne akart volna olyat? A régi játékok is mennek raja, de az újak már mégjobbak lehetnek, kihasználva az előnyeit. Miért ne? Számomra ez lenne a csúcs, ha lenne új C64, ami 100%-ig kompatibilis, de többet tud, és így újabb élményeket is hozhat. Azért még a floppy is elég lassú, minek várjak a betötésre, ha egy flash meghajtóval megtörténhet pillanatok alatt? Miért rongálnám a szemem egy CRT kijelzővel, ha már van nyugodt és tökéletes képű LCD? Miért ne köthetném egy mai, nagy TV-re a nappaliban, és nézhetném kiváló minőségben a displayportra csatlakoztatva? Attól még a lényege megmaradna, a C64 PROGRAMOK, játékok! Amikor a C64-et használta, ő sem a gépet nézegette, hanem élvezte a játékokat, nem igaz? A grafikáját, hangját, és az ezek által létrejött C64-es "világot". És nekem EZ a lényeg! A felbontás maradjon, hiszen része a hangulatának. A színek szintén, és a hangja is. Hozzátéve, hogy azért annak nem lennék ellene, ha a grafika tényleg lehetne 320x200 is, az ismert grafikai glich nélkül, ami miatt 16 színnel csak nagyobb, téglalap pixelei vannak és korlátozott a színek használata. Persze a kompatibilitás ez megmaradna, de új grafikai módként megkaphatná a "rendes" 320x200-at és az újabb játékokban már használni lehetne. A színei speciálisak, nagyon ki lettek ám találva! Az emulátorokban át lehet állítani más színekre, de az bizony nem mindig hoz jó eredményt. Mert a grafikusok pontosan azokra a színekre találták ki a grafikát. Én is csináltam a Giana Sistershez egy szebb palettát, amivel másképp, szerintem szebben néz ki. Igen ám, de ha ugyanezzel a palettával egy másik játékot töltök be, az már nem lesz szebb, ellenkezőleg! Ezért a palettát mindenképpen hagyni kell, de mellé kaphatna választható új palettát is, az újabb játékokhoz. Kaphatna plusz 3 SID csatornát, és akkor sztereóban szólhatna hat csatornán. Lehetne gyorsabb processzora, és akkor a 3D is használhatóbb opció lenne. Jó játék a Driller, de azért kell hozzá a türelem.. ;) Kaphatna több ramot, az sohasem árt. Szóval én ennek nagyon örülnék, ha kihoznának egy új, modernebb C64-et, ami ugyanúgy néz ki, Ugyanolyan minőségű, 100% kompatibilis a régi szoftverekkel, de a jobb hardvere miatt új lehetőségeket adhatna a játékfejlesztőknek, mégjobb játékokhoz, mégjobb zenékhez, mégszebb grafikákhoz. Minden fejlődik. Képzeljük el, hogy a C64-nek nem lett vége, hanem továbbfejlesztették. Akkor valami ilyen lett volna belőle jó esetben.. Én a C64 fennmaradását szeretném, nem a régi vasak lassú kipusztulását. Persze az sem lenne rossz, ha legalább az eredeti gépet adnák ki újra, csak displayporttal, és flash meghajtóval, mert ezeket muszáj lenne hozzácsapni ma már. Nincs floppy lemez, és kompozit videó bemenet sem a tévéken. De mondjuk maradna minden más ahogy volt. Ez is jó lenne. De miért ne lehetne akkor már mégjobb, hiszen van rá lehetőség? Mivel ez egyelőre nincs, örülök az emulátoroknak. Jobb, mint egy lepukkant nyák lap egy megsárgult dobozban. A lényeg a program!

Kit Fisto 2023.12.03. 04:05:37

Még pár gondolat, főleg Krissznek. (remélem, elolvassa, amiket ide írunk..) Tökéletesen értem, miért mondta, hogy az így, vagy úgy már nem az igazi C64 érzés. Igen, nekem is megvolt mindez. C64/II először magnóval, a kölcsön kapott, vagy rendelt kalóz játékok miatt fejállítgatással, a kazetta tekergetéssel számlálóálláshoz, a végtelenített szalagú turbo kazettával. (V3 és ABC volt a kedvenc!)
Aztán 1541/II-vel sokkal jobb lett, hatalmas különbség volt a floppy meghajtó! Monitor nem volt, és egy darabig én is csak fekete-fehér tévén élveztem a játékok így még szürreálisabb grafikáját.. :)
Tehát nekem is megvolt, tudom, milyen, és persze érdekes lenne ma is, de azt nem írom alá, hogy ma is jó lenne. Ahogy jobb lett a színes tévén, és floppyval, ugyanúgy jobb LCD tévén, és flash meghajtóval. Nem a gép a lényeg, hanem szerintem maguk a programok, játékok. A C64 "világa", ahogy mondani szokás. És ez nem más, mint a grafika, hang, azok a színek, és az ebből és a felbontásból adódó élmény. A remek játszhatóság, egyrészt amit a gép biztosított a képességeivel, másrészt a programozók lelkesedése, tudása. Nem a gépet nézegettük, hanem a játék élményével kapcsolódtunk ki. Nekem hangban inkább az Amiga floppyja volt, ami megfogott. Sem C64-en, sem Amigán nem figyletem a billentyűk hangjára. De az Amigás floppy hangok, az egy csoda volt! Máig emlékszem egyes játékok betöltésének hangjaira!
De vissza a C64-hez: Azt mondta, azt nem érti, miért jó az valakinek, ha nem CRT-n nézi az eredeti C64 gép képét és miért jó a C64 Mini? Megmondom: Ma már nem olyanok az emberek, mint amilyenek mi vagyunk. Sőt, ma már én magam sem vagyok pont olyan, mint akkor! Ma nem akar valaki bevackolni egy szobába, a géppel az asztalon, kábelekkel, tévével és úgy játszani. Ott a nappaliban a nagy tévé, és arra kötik a konzolt, vagy a Raspberry Pi-vel megvalósított emulátoros retrózó gépet, esetleg egy C64 minit.. És vezetéknélküli USB billentyűzetet, egeret használnak a megfelelő távolságra lévő dohányzó asztalon. Így játszhatnak a gyerekek, vagy az egész család, vagy a vendégek, azok gyerekei. Ilyesmire nagyon is jók ezek a retró gépes mini verziók!
A böngészős emulátor kiváló ötlet volt, bár a java script engem is meglepett, mindig az volt a kód, amitől mindenki szabadulna. A webgl 2 pedig egy kicsit kizárós lett, hiszen ehhez a legmodernebb böngésző kell, és ahhoz pedig a legfrissebb oprendszer, ami valljuk be, főleg Windows 11, és MacOS. Azt nem tudom, hogy a Linuxos böngésző verziók mennyire követik a trendet.. De minden elismerésem, nagy dolog, amit véghezvitt! Szerintem minden C64 rajongó áldhatja érte! Külön elismerésem a C64 és CRT effektekért! Bár a képcső görbülete számomra már túlzás, (az azért nem hiányzik) a többi része nagyon jó lett! Ahogy előzőleg írtam, számomra a billentyűhangok nem játszanak, sosem figyeltem rájuk, de azért nem baj ha vannak, klassz az is.
Nekem két játék nagyon hiányzik a különben nagyszerű online játszható C64 játékgyűjteményből: A Stunt Car Racer, és a Powerdrift! Ezek a C64 legjobbjai közé tartoznak! És ajánlanék még két személyes kedvencet, amiket én nagyon szuper játéknak tartok: Terry's Big Adventure és Wonderboy In Monsterland, mindkettőt nagyon ajánlom különben mindenkinek! Ezekkel számomra szinte tökéletes a lista!

Na jó, Turrican 1-2, Rick Dangerous 2, Demon Blue, Lemon Blues, The Addams Family, Alien 3, kapásból ezek még amik nagyon jók. (azért még sorolhatnám egy ideig) De van rá többezer játék, és mindenki mást írna.. :))
Bocs, hogy most is nagyon hosszú voltam, de ez a kedvenc témám, a Commodore gépek és a játékok! C= 4ever!

Zolexx 2024.03.09. 17:15:35

A TheC64 Maxi hatalmas királyság. Pont.
süti beállítások módosítása