HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 9x15 - 2023 legjobb videojátékai

2023.12.31. 22:44 Stöki

Nem múlhat el az év úgy, hogy nem beszéljük ki az év videojátékos termését. Szokás szerint Mazurral és Sasával ültünk össze, hogy saját toplistáinkat ütköztessük. Elég meglepő dolgok maradtak le vagy szerepeltek csak egy embernél, de szokás szerint sok indie (vagy legalábbis "indie") cuccot tudunk ajánlani cserébe. És ez még csak a toplistázás, az évértékeléssel, illetve 2024-váró elemezgetéssel majd január első hetében jövünk.

podcast203.png

Kommentekben természetesen jöhetnek a ti toplistáitok is. Boldog új évet kívánok minden drága hallgatónknak (különösen a Patreon-támogatóknak ♥♥♥), egy utolsó adás még lesz az évadban, de az csak earlyben megy ki idén, a publikálása átcsúszik jövőre. Szerintem megéri várni rá, akárcsak az egész 10. évadunkra. Nagy pixelekben gazdag 2024-et! Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle (most csak ez a minimál, mert sok értelme nincs belinkelgetnem mindenki által ismert játékokat, a toplistáknak több értelmük van):

 

MAZUR TOP10

SASA TOP10

1. Alan Wake II

2. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdomk

3. Lies of P

4. Hogwarts Legacy

5. Resident Evil 4 remake

6. Remnant II

7. Hi-Fi Rush

8. Dead Space remake

9. Diablo IV

10. Final Fantasy XVI

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

2. Alan Wake II

3. Pikmin 4

4. Super Mario Bros. Wonder

5. The Talos Principle 2

6. Metroid Prime Remastered

7. Antstream platform

8. Resident Evil 4 remake

9. Playdate és játékai

10. Lies of P

 

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. The Talos Principle 2

2. Season

3. Metroid Prime Remastered

4. Universe for Sale

5. Pikmin 4

6. Cobalt Core

7. Super Mario Bros. Wonder

8. Dave the Diver

9. A Highland Song

10. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

1. Baldur's Gate 3

2. The Talos Principle 2

3. Alan Wake II

4. Dave the Diver

5. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

6. Marvel’s Spider-Man 2

7. Resident Evil 4 remake

8. Sea of Stars

9. Cocoon

10. Chants of Senaar

 

Egyetlen játék szerepelt mind a négy toplistán, a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Három játék szerepelt három toplistán: Alan Wake II, Resident Evil 4 remake, The Talos Principle 2. És öt játék szerepelt két toplistán is: Dave the Diver, Lies of P, Metroid Prime Remastered, Pikmin 4, Super Mario Bros. Wonder. A Baldur's Gate 3 csak egyikünk toplistájára került fel, amit nem gondoltam volna még a felvétel előtt (főleg, hogy én első helyre raktam).

Legközelebb már tényleg csak jövőre jövünk. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20231125.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Paller, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Adam007, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, Bohner Gergő, cubeshadow, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Polben, Nagy Krisztián.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

16 komment

Címkék: podcast besztof checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr418291895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lóval ne 2024.01.01. 02:50:47

1. The Talos Principle 2 - A szerény PC-s paraszt agyamnak néha kicsit túl puzzle-s, de pont ezért emlékezetes és van egy kis büszkeség meg megkönnyebbülés az emberben egy genyóbb feladvány után. Egyedül a generikus Unreal motor assetekből építkező látványt tudom felróni neki, de hát ez úgysem arról szól. Nekem amúgy Serious Samek is jöhetnének, de kétségtelen, hogy jól esik az ember egójának, ha ilyen intelligens és filozofikus játékokban is kap egy kis sikerélményt. Aztán visszamegy betölteni a csüffögőset.
2. Battlebit Remastered - ez gondolom nem ér, mert még early access, de levett a lábamról a koncepció és legyünk őszinték: ez egy budget deal, most épp 10 € alatt. Nagy pixel szép, olcsó és szórakoztató?
3. Atomic Heart - az év surranópályása. Tudom, hogy orosz játékot a jelenlegi politikai környezetben sokan nem mernek feltenni a toplistákra, de bennem végig az motoszkált, hogy ha a Fallout végre kapna egy ilyen minőségű epizódot, mint amilyen ez a szovjet retrofuturista világ, akkor nem kéne folyton a rajongók sirámait hallgatni. E helyett sokan még mindig istenítik a Bethesda hulladék játékmotorját. Oké, hogy nem ugyanaz a stílus, de ez az alternatív hidegháborús történelmi setting - ha kellően jól van kivitelezve - nekem bármikor jöhet. Ez meg hoz egy kellően jó színvonalat.
4. Risk of Rain Returns - év remasterje? Az eredeti ugye nem futott be, de a Risk of Rain 2 meghozta a világhírt, szerintem ez a Returns is egy must have azoknak akik kedvelik a kicsit hardcoreabb roguelikeokat.
5. Counter-Strike 2 - az év hozta a kötelezőjét játéka. Nem jó, eredeti vagy érdekes, de legyünk őszinték: ezt a játékot fogják legtovább tolni. 10 év múlva is ott lesz az esport bajnokságokon, a toxikus közeg miatt nem lehet lehúzni. Most jöhet a Team Fortress 2 és háromnegyed, kedves Valve.
6. Diablo 4 - játékélményre az év túlárazott játéka is lehetne, de érezni, hogy annyi tervezés, artwork és kreatív munka ment bele, hogy ha a rengeteg hibáját megbocsátani nem is lehet, de legalábbis valamennyire ellensúlyozzák az egyszerűségét. Minden vele szemben álló kritika abszolút jogos, szar a craftolás, a karakterosztályok egysíkúak és túlzottan a hardcore játékosoknak van kitalálva, de akad benne egy csomó állejtősen szép cinematic meg kielégítő gyakás.
7. Jagged Alliance 3 - A Diablóhoz hasonlóan sok hibája van, de nehéz nem megbocsátani neki, ha valaki amúgy szereti a műfajt.
8. Dave the Diver - nekem várós volt, mert már régóta követtem az ígéretes indie fejlesztések között, de annyira nagyot azért nem szólt. Könnyed, szerethető prüntyögés, de "csak" 8.
9. Darkest Dungeon 2 - Az év rogue-liteja, de ezt igazából előre sejteni lehetett. Sokan többet vártak tőle (kicsit én is), de az már önmagában elég, hogy kicsit jobb, mint ez első rész.
10. Countryballs: Modern Ballfare - az év trashjátéka. A countryball ugye egy nagyon népszerű mém volt a 2010-es évek elején, ami aztán folyamatosan egyre kellemetlenebbé és cikibbé vált. De ez a játék szemérmetlenül vállalja a rossz vicceket egy olyan koncepcióban amiben nyugodtan pofozhatja egymást egy amerikai meg egy orosz labdacs, miközben röhögve átkokat szórnak egymásra a játékosok. Ha minden nacionalista farokméregetést be lehetne szorítani ebbe a virtuális térbe sokkal békésebb hely lenne a világ. A diplomácia új szintje.

Stratégiai játékok idén jó szarok voltak, szóval én abszolút azon az állásponton vagyok, hogy a tavalyi év jobb volt. 2023 egyértelműen az FPS-ek esztendeje volt. A listás játékokon túl ott volt a Six Days in Fallujah, az idei CoD és Far Cry, voltak tök jó első világháborús témájú cuccok is meg a Warhammer 40K FPS amivel még nem is játszottam.
AAA játékok közül számos várólistán van számomra a gépigényük miatt, a Baldur's Gattel meg nem is akarok addig játszani amíg nincs egy bizonyos szintre kipatchelve. De az is lehet, hogy már nem vagyok elég RPG őrült ahhoz, hogy érdekeljen és csak kifogásokat keresek arra, hogy lusta vagyok szövegdobozokat olvasni.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.01.01. 09:06:20

nekem a talos 2 szociális egzisztencializmusa kissé kommersz lett az első részhez képest. a chants of sennaar nekem is nagyon bejött.
talán még kiemelném a system shock remake-et, a viewfinder-t, a decarnation-t, a lunark-ot minden hibája ellenére, és a to hell with the ugly-t.

Gulácsi Péter 2024.01.01. 16:40:16

Az Alan Wake 2 porba alázott mindent. Persze alap, hogy Pc-n kell tolni csuma maxon. :)
Aki szereti a körökre osztott játékokat annak a BG3 is hasonlóan jó volt, de engem nem érint. :)

desperado 2024.01.02. 09:45:54

Azert annak orulok, akarhogyis probalt szakerteni az adas elejen Sasa, csak szubjektiv lett az o listaja is (minthogy minden ilyen lista az lesz:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2024.01.03. 08:43:55

@Gulácsi Péter: 1660S 6GB VGA-val fut a játék RT nélkül?

Gulácsi Péter 2024.01.03. 09:29:24

@molnibalage: Lowon biztos fut, de azért kéne hozzá legalább egy 2060 super, hogy jól is nézzen ki.

hpeter 2024.01.04. 00:32:56

Pikmin 4. valami brutális csalódás számomra, mivel a Pikmin 3-ban a legjobb a multi játék volt, a coop módok és a bingo battle. Rengeteg időt töltöttünk el ezzel. Maga az alap történetnél nagyságrenddel nagyobb élményt nyújtott a közös játék élménye. Annyira vártuk már a lányommal, évek óta figyeltük, hogy végre kijön-e már a játék. Jobb lenne, ha nem is lenne multi mód, mert akkor nem lenne az az érzés, hogy van.

Kávéízű zselészörny 2024.01.06. 11:31:37

Szeretem ezeket az év végi adásokat, mindig találok az ajánlások közt olyan hidden gemeket, amikkel nem sikerült játszanom az év során, de mindenképp pótolni fogom idén. Másfelől a más emberek véleménye iránti toleranciám is próbára teszik ezek az adások. :) Leginkább Stöki listájával egyezik meg az én ízlésem, saját éves listám.

Etniez 2024.01.09. 18:22:58

Stöki egy rendes ember, BG3 megérdemelten nyert. Ugyanazok a gondolatokkal mint ő: nem vártam semmit, nem ültem a Hype vonaton, de megvettem és nem bántam meg.
3x játszottam ki, pedig 2x sem szoktam semmit.

makkandis 2024.01.10. 10:20:34

Én leszek akkor az elégedetlenkedő, szerintem ezek a toplistás adások a legunalmasabbak. Senki ízlését nem szólom le, világos, hogy mindenki hozza a szubjektív listáját, de annyira végtelenül unalmas hogy ugyanazok a játékok jönnek mindenkinél újra, meg újra. Nem csak idén, minden évben ez a tendencia. Túl hasonló az ízlése ennek a 4-esnek, így míg egy Zelda ott van négyszer, addig a másik oldalon meg komplett műfajok maradnak ki, mert senki nem játszik közületek ilyen játékokkal.
Ha Grath nem hozna egy-egy rejtett gyöngyszemet, amikhez utána én is kedvet kapok kipróbálni, kb. értelmetlen lenne hallgatni az egészet.

Szekrényszagú néni 2024.01.10. 10:26:33

Húha, és akkor mi lenne, ha a jelenlegi politikai környezetben valaki orosz játékot tenne a toplistájára?

Szekrényszagú néni 2024.01.10. 10:28:37

(Rájöttem, kicsit későn: abban a minutumban kapna pár milliárdot a hazafias szellemű NER-játéklapjára valószínűleg.)

Sir Edward Grey 2024.01.23. 12:40:18

Chants of Senaar - köszönet az ajánlásért, megvan a szülinapos játékom.
Highland Song - a skót felföldön játszódik, nem ír vidéken, de remek játék.

Kit Fisto 2024.01.27. 04:46:26

Engem zavar ez a roguelike-roguelite-ozás, nagyon hülyén hangzik mindkettő. Valami vagy Rogue klón, vagy nem az. Mi szükség külön "rogue-szerű"-re? Persze utánanéztem, melyik mi, de még így sem lettem jobban képben. A Spelunky-t pl. ismerem, és arra azt írják, roguelite, de annak alapján, amit olvastam erről a játéktípusról, egyáltalán nem illik rá. Nekem a Spelunky egy 2D platformer akció játék. Amiatt, hogy a szintjeit generálja, még nem kell külön kezelni. Na és, fix pályák, generált pályák, ez mindegy, a játékmenet ugyanaz. Van pár életed, vagy azonnali halál, ez sem jelent új halmazt, felesleges. Ez csupán egy szám, 5, 3, vagy éppen 1, mindegy. A játékmenet ettől is ugyanaz marad.

Szekrényszagú néni 2024.01.10. 10:26:33
Na mi lene? Semmi. ¯\_(ツ)_/¯

Szekrényszagú néni 2024.01.10. 10:28:37
Remélem, arra is rájössz majd, hogy ennek a mondatnak SEMMI értelme.
Te kis 1 1101 10101 11000 11110 11000 100000 ;)

Kit Fisto 2024.01.27. 04:49:51

@Kit Fisto: Jujj, kimaradt egy betű, helyesebben
Te kis 1 1101 10101 11000 11110 11000 100000 100000 ;)
(hajnali 4:50 van..)

Szekrényszagú néni 2024.01.28. 09:50:38

@Kit Fisto: Bonyolult dekódolni, belátom, nem mehet mindenkinek.
süti beállítások módosítása