HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #59: Jade Empire (+ a 10 legjobb J-betűs játék)

2017.12.19. 23:00 Stöki

cpmini_59.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mostani játék nekem új volt - persze hallottam már a Jade Empire-ről, de annak idején kimaradt nekem. Grath javasolta, hogy vegyük elő most, és egy picit sem bántam meg, sőt szeretném végigjátszani, annyira jó cucc így 12 év elteltével is. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy (ezúttal reciklált) posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

A Jade Empire a BioWare-nél készült, 2005-ben jelent meg a legelső Xboxra, már sok nagy bioware-es szerepjátéksiker után. A fejlesztőcsapat ekkorra már elég profivá érett: a producerek a cég alapítói voltak - Ray Muzyka és Greg Zeschuck -, a vezető fejlesztő pedig Kevin Martens, aki korábban a Baldur’s Gate II vezető fejlesztője volt, de az első Baldur’s Gate-en, később pedig a Dragon Age: Originsen is dolgozott (aztán 2009-től a Blizzard egyik lead designere lett, például a Diablo III-nál).

A játékot gyakorlatilag a Microsoft rendelte meg. A Star Wars: Knights of the Old Republic eredetileg Xboxra jelent meg először, a BioWare ekkor haverkodott össze a Microsofttal. A redmondi óriás ekkortájt még nagy erőkkel nyomult Japánban, és valamilyen keleties témájú játékot szeretett volna a portfólióban tudni. A BioWare-nél pedig éppen akadt a fiókban egy korábbi terv egy kungfus szerepjátékra (évekkel korábban találták ki az alapítók), így a két cég megint egymásra talált.

A Jade Empire játéktechnikailag a Star Wars: Knights of the Old Republic és a Mass Effect közti láncszemnek tekinthető. A harc már nem körökre osztott, hanem valós idejű, de még nem a totál akciójátékok felé húzó lövöldözés, hanem harcmozdulatok és kombók - szinte egy Street Fighter-szerű verekedős játék finesze bújik meg benne. A környezet egy misztikus távol-keleti ország (gyakorlatilag a középkori Kína), ahol a harcművészeti iskolák mellett megférnek mindenféle démonok is - a fő inspirációt a wuxia filmek jelentették.

A főhős egy árva, aki egy Master Li nevű kungfuiskola-vezető gondozásában cseperedett fel, és a játék kezdetekor éppen elrabolják a mesterét. Naná, hogy a pótapa-edzőbá után indul, és egy gonosz erő, a Jáde Birodalom képviselőibe botlik, akik leginkább állatforma démonok. Hősünknek mindenféle npc-vel kell kokettálnia, hogy helyreállítsa a rendet (mind közül a legszórakoztatóbb az az angol úriember, akit John Cleese játszik), és persze fejlődnie, tápolni a fegyvereit, új képességeket, varázslatokat, ütéseket megtanulni (igen, ez olyan játék, amit kontrollerrel kell játszani). A néma főhős lehet férfi és nő is, lehetőség van románcokra, illetve a sztori bizonyos pontjain dönteni lehet, hogy a nemes Nyitott Tenyér Útját vagy a gonoszabb Zárt Ököl Útját járjuk - ez mind már a Mass Effect előképe, illetve az abba lefejlesztett Paragon/Renegade rendszer bétaverziója.

Bármilyen jól hangzik is mindez, a Jade Empire megjelenésekor megbukott, és csak később lett underground kultjáték. A kezdeti sikertelenség oka valószínűleg az, hogy a játék rosszkor jelent meg: 2005 első felében, amikor már lehetett tudni, hogy ősszel érkezik az Xbox 360. Aztán 2007-ben Special Edition alcímmel kijött a pc-s verzió, 2008-ban pedig Xbox 360-ra egy Xbox Originals-változat, és akkor már több emberhez eljutott a játék. A Special Edition nemcsak grafikailag volt szebb (jobb felbontások, effektek és textúrák), hanem új harcmozdulatok, fegyverek és szörnyek is kerültek bele. A 2010-es években aztán Muzyka és Zeschuk többször is elhintették, hogy tervezik a Jade Empire 2-t, de a BioWare jelenlegi helyzetében (a Destiny-klón Anthemet hegesztik gőzerővel) aligha várható tőlük a folytatás.

Mint említettem, nekem még nem volt szerencsém a játékhoz, de most kipróbálva is teljesen működött. A grafika persze már idejétmúlt, de nem csúnya, most is stílusos. A játékmenet pedig kellően masseffectes, hogy ma is szórakoztató legyen, vannak benne tök jó karakterek és küldetések, az RPG-elemek és az akciók is simán játszhatók. Szóval bátran ajánlom mindenkinek, a GOG-on a Special Edition 15 dollár, de gyakran kerül akciókba (e sorok írásakor is 75 százalékos kedvezménnyel megy), sőt egyszer pár napig volt ingyenes is.

A játék kapcsán egy toplistát is összeszedtünk - Grath szerint a legkreténebb kategória, amit valaha kitaláltam: a 10 legjobb olyan játék, aminek a címe J betűvel kezdődik. Meglepően kevés ilyen van, szóval izzadtunk rendesen, és nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a kommentekbe még miket írtok be. Végül a következő toplistákat hoztuk össze (persze az adásban részletesen magyarázzuk-értékeljük a választásainkat):

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Jagged Alliance 2 (1999)

2. Jet Set Radio Future (2002)

3. Jeanne d'Arc (2006)

4. Jak and Daxter (2001)

5. Jetpac (1983)

6. Jikkyo Oshaberi Parodius (1995)

7. Jake Hunter Detective Story (1987)

8. Jyutei Senki (1993)

9. Jade Cocoon 2 (2001)

10. Jackie Chan Stuntmaster (2000)

1. Jagged Alliance 2 (1999)

2. Journey (2012)

3. Jetpac (1983)

4. Jedi Knight: Dark Forces II (1997)

5. Jade Empire (2005)

6. Just Cause 2 (2010)

7. Joe & Mac (1991)

8. Jazz Jackrabbit (1994)

9. Joust (1982) [az adásban említett reklám]

10. Jet Set Willy (1982)

 

Nyilván ez a toplistás műfaj totál szubjektív, szóval várjuk a ti listáitokat is kommentekben. Legközelebb pedig pár nap múlva lesz Checkpoint, egy visszatérő vendéggel. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból pedig a teljes második évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod.

 

A harmadik évad korábbi Checkpoint Mini adásai:

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán, illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20171210.png

További támogatóink:

Kiss András, Kúthy Előd, Molnár Zsolt, Hollósi Dániel, Stang Szabolcs, Barny, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Pató Lőrinc, Gortva Gergely, Szigeti Gábor, Zila, tomtech, jurgen_habermas, RZP, waces, crippler, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, SViktor, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zoltán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Wraith, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Gabesz, Nagyi, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Hájas Ákos, Bojki, Rokborn, Lottsie, Szőke Attila, Kelemen Lajos, Amon, Mongoose

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk.)

25 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3213506263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2017.12.19. 23:09:34

Jack Attack lemaradt :(

blarke 2017.12.20. 06:37:58

mar nem is emlekszem, mikor jatszottam vele. rendszeresen elokerul "a legjobb jatekok, amiket senki nem ismer" listakban.

szegyen es gyalázat, de szinte semmire nem emlekszem belole azon kivul, hogy a main bosst nem tudtam lenyomni (amíg rá nem jöttem, hogy a gólem shapeshift mennyire durva, onnan viszont egy vicc volt).

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.12.20. 09:44:31

jack lumber!
jazz jackrabbit 1-2
jill of the jungle
jack orlando
jak 3
james pond 2
jojo's bizarre adventure
jamestown
jane's ah-64d longbow
jet moto
jets 'n' guns gold
jimmy white's whirlwind snooker
jim power
joe&mac
jones in the fast lane
journeyman project 2
joust
jungle hunt
jungle strike
jurassic park (ocean)
just dance sorozat

inframazsola 2017.12.20. 09:54:53

az s betűs lista csak star wars és snes játékokból fog állni?:)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2017.12.20. 10:45:07

@Zardas: Nem láttam ilyen tömegeket. :)

Garott 2017.12.20. 11:29:52

Én azt hittem, hogy Grath biztos berakta a JoJo's Bizarre Adventure-t valahova a listába.

Mr. Slayer · http://geeksarok.blog.hu/ 2017.12.20. 13:36:41

Nem akarok butaságot mondani, de ha jól emlékszem, akkor a Witcher 1-ben is felhasználták a Jade Empire egyes elemeit.

cse' 2017.12.20. 16:36:29

Jaj legyszi ha mar kiirjatok a toplistat a blogba, akkor azt is 10tol lefele rendezzetek. Veletelen rapillantottam a listara, es igy mar kevesbe lesz erdekes meghallgatni a podcastot. Ha visszafele lenne, akkor legalabb az utolsot lottem volna el, az meg nem annyira spoiler (ugye az agyunk ugy van behuzalozva, hogy felulrol lefele nezi a szovegblokkokat). Koszi!

Grath 2017.12.20. 17:07:54

@Garott: a játékok nem jöttek be igazán.

KongFan 2017.12.20. 20:55:03

@Mr. Slayer: Ugyanazt a motort használja a két játék.

Grath 2017.12.20. 21:30:39

@KongFan: A Witcher a részben átírt Aurora motort (Neverwinter Nights 1) használta, a Jade Empire az Odyssey motort (KotOR 1-2). Voltak persze közös pontok, de az Odyssey elsősorban Xboxra lett kitalálva, az Aurora pedig PC-re.

KongFan 2017.12.20. 21:32:23

@Grath: Igazad van, összekevertem!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.12.20. 22:32:47

@manson karcsi: JACK ORLANDO!!! Eredeti CD-n is megvolt!!! :)

Bera Nándi 2017.12.21. 07:41:33

Zeno Clash a zés listára. Vagy egy olyanra, ami a nem hagyományos fantasy vagy sci-fi világot bemutató játékokat listázza.

Valandil 2017.12.21. 14:03:10

Hétfőn fejeztem be az újrajátszást (Kang utolsó repülős küldetése kimaradt, várok tippeket, hogyan tudnám letolni).

Din Serpahis 2017.12.21. 20:09:30

@Valandil: Az utolso flyer questbol (amit a hajo kozeleben aldogalo pofa ad a csaszarvarosban) kiszeded a dragons breath (vagy valami hasonlo, dragon biztos van benne) fegyvert, aztan amikor az utolso kang kuldinel jon a boss, elsutod. A kivul porgo fenygolyokat ez azonnal leszedi, onnantol meg mar sima liba.

NorbiGO 2017.12.21. 20:27:49

Bocs az offért, csak egy olyan kérdésem lenne, hogy van-e bármi esély arra, hogy CoVboy egyszer a műsor vendége legyen?

Laslo_ 2017.12.21. 22:29:02

Z betűs listára: Zool, a nindzsa hangya! ;-)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2017.12.21. 23:08:11

@NorbiGO: Jó lenne, egy ideje elérhetőséget hajtok hozzá.

Zarbon 2017.12.23. 01:09:22

jade empire nagyon rossz sztem

Mester74 2017.12.23. 06:21:00

Nekem a J-s listához egyből a Jumping Jack ugrott be.
www.youtube.com/watch?v=PlbsruwV_k0

Cvd 2017.12.23. 11:38:08

Androidra éppen 90%-os akcióban van a Jade Empire: Special Edition.

taffer 2018.01.24. 20:26:46

Nekem is egy J betűs játék volt a legelső találkozásom a videojátékokkal: a Jumping Jack nevű alkotás ZX Spectrumon. Egyben az utolsó emlékem, hogy apám videojátékkal játszik, mert onnantól a bátyámmal átvettük az uralmat. :)

De a legmaradandóbb élmény a korszakból nekem is a Jet Pac, méltán került dobogós helyre. Nemrég vettem e-Bay-en egy kazettás lejátszóval egybeépített 128K-s Spectrumot, és csak teszteltem, hogy működik-e kazetta adapterrel a 10-szeres gyorstöltés, de aztán vagy egy fél órára ott is ragadtam. :)

A Jet Set Willyt soha nem bírtam végigjátszani, még örök élet cheattel sem. Rendszeresen az volt a vége, hogy "örök halálba" kerültem: átestem egy másik pályarészre, ahol a magasság miatt meghaltam, és ilyenkor a játék újra és újra visszarak a pálya tetejére, hogy egymás után meghalj egy csomószor, míg van még életed. Örök élet cheat esetén asszem a Break gomb mentette meg a helyzetet azzal, hogy visszadobott a főmenübe...

Kb. húsz éve lehetett, mikor ráébredtem, hogy az élet véges, és bizony lesznek dolgok, amik már soha nem férnek bele. Akkor már vagy egy évtizede nem Spectrumoztam, de valahogy ehhez a felismeréshez társult az is, hogy pl. a Jet Set Willy végét sem fogom látni soha. Aztán nem is olyan rég belefutottam egy YouTube longplaybe, ahol valaki egyetlen élettel végigtolja az egészet. Fura érzés volt látni azokat a részeket, ahová sosem jutottam el, illetve a játék végét. Meg kellett volna könnyebbülnöm, hogy lám, mégis megértem ezt is, mégis inkább nyomasztott. Mintha a gyerekkori emlékeimbe piszkált volna bele valaki, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. Egyszer talán még kellemetlen álmom is volt miatta... :)
süti beállítások módosítása