HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #85: Piracy

2018.10.28. 00:00 Stöki

cpmini_85.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Vannak popkulturális alapművek, amik igazából csak Magyarországon számítanak alapműnek, a világ más tájain nem nagyon - ilyen például a Ford Fairlane film (Amerikában Arany Málnára jelölték, annyira rossznak tartják) vagy a Csengetett, mylord? (éppen pár hete döbbent rá a brit sajtó, hogy a magyarok mennyire szeretik ezt a sorozatot). Ebbe a sorba tökéletesen beleillik a Piracy is. Olyan szinten ismeretlen, hogy Európa-szerte nem nagyon születtek róla tesztek, már a megjelenésekor sem - nálunk viszont valamiért elterjedt, és nemigen volt C64-tulajdonos, aki ne találkozott volna vele. Újra elővettük, kipróbáltuk. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Szóval a Piracy nem sok nyomot hagyott az egyetemes C64-történelemben, ennek oka pedig az, hogy Ausztráliában készült, és valószínűleg nagyon szerény körülmények között jelent meg (de még az is lehet, hogy szerzői kiadás volt, mint nálunk Rátkai játékai). Nagy kiadó biztosan nem állt mögötte, így azokon a piacokon nem tudott erős jelenlétet produkálni, ahol nagy sikereket lehetett volna elérni. Hogy Magyarországon mégis miért tudott C64-alapmű lenni, az rejtély. Mármint terjesztési oldalról értem ezt, mert minőségi oldalról nincs semmilyen rejtély: a Piracy baromi jó játék volt akkoriban - és még ma is teljesen élvezhető.

A játék 1985-ben (más források szerint 1984-ben) jelent meg, fejlesztője tehát ausztrál, bizonyos Clive Barrett, aki nem sok játékot készített (a Bazooka Bill lehet még ismerős), és bár dolgozott a Melbourne House-nak is, a Piracyt az Ace Games adta ki, amiről még a Mobygames sem tud semmit. Amúgy maga a játék sincs Mobygamesen, viszont egy korábbi vendégünk, Krissz írt róla egy rövid ismertetőt, azzal vigasztalódjatok.

 

A játéktér egy háló, ami két hajó között feszül - gyakorlatilag egy 6×5-ös négyzetháló. Mindkét játékos 5×3 emberrel indul a háló két végéről, a cél átmozogni az ellenfél hajójára, közben megölni minél több ellenséget és minél kevesebb saját embert veszíteni. Mindehhez a következő szabályokat kell észben tartani:

  • egy körben vagy lépünk vagy új embert/embereket hozunk ki a pályára;
  • ha lépünk, három irányba léphetünk - átlósan fel, átlósan le és vízszintesen -, és minden emberünk egyszerre lép ugyanabba a kijelölt irányba;
  • ha felül vagy alul túlmozogna valamelyik emberünk a hálón, átugrik a háló felső vagy alsó túloldalára;
  • ha emberünk olyan mezőre lép, amin van egy ellenfél, azt lekaszabolja (ugyanígy az ellenfélnél, vagyis mindig a lépő fél győz ilyen helyzetben);
  • a hálón van négy lyuk, aki oda lép, leesik, meghal, cápaeledel lesz;
  • ha egy kalóz bejut az ellenséges hajó 5 ablaka közül valamelyiken, egyrészt újra megjelenik a saját hajón (abban a sorban, ahol lépett), másrészt nyitva hagyja az ellenséges hajóablakot, ahol bemászott;
  • nyitott hajóablakban nem tud újjászületni ember.

Ennyi az egész, az nyer, aki kinyírja a másik játékos összes emberét. Gyakorlatilag egy társasjáték-szerű, felváltva lépegetős móka az egész, nyilván két ember is játszhatja, de gép ellen is tolható, négy nehézségi fokozatban. És hogy mennyire társasjátékos a játékmenet, azt jól mutatja, hogy 2006-ban táblás játék is készült a Piracyből, Clive Barrett jóváhagyásával. És éppen azért, mert egy jól kitalált társasjáték az egész program lelke, nagyon szépen öregedett - ma is teljesen jól játszható, és ugyanolyan szórakoztató élmény, mint 30+ évvel ezelőtt. Szóval melegen ajánljuk bárkinek most is.

Legközelebb jövő hét elején lesz új, vendéges adás, aztán még ugyanazon a héten kitolom a következő, toplistás minit is (mindkettő meg van vágva, szóval könnyen ígérgetek most). Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint Mini adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With GeeksYouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

(Igen, adós vagyok pár avatárral, kis türelmet kérek, nagyobb redizájnt kap éppen a pantheon, hogy három oszlopba férjenek a támogatók.)

halloffame_20181026.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, Szabó Ferenc, Huszti András, cue, Juggler, CAPSLOCK_USER, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Lottsie, CsikosZ, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Kovács Marcell, Neriana, Larten, Arsenic, rBali, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Gueszka, Magyar Kristóf.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

21 komment

Címkék: retro podcast c64 checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr9514318467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2018.10.28. 00:49:38

Hát e nekem teljesen kimaradt

cue 2018.10.28. 06:12:15

Tesómmal sokat toltuk egymás ellen ezt a játékot - ami a mi lemezünkön a Pirates! néven futott... én bizony évekig meg voltam győződve, hogy ez AZ a játék, amit mindenki annyira ajnároz! :D

moli 2018.10.28. 17:46:52

a hanganyagban ha jol emlekszem emlitettetek mobilos verziot, a szovegben viszont nem latom linkelve. Rakeresni nyilvan erre se lenne konnyu, es mivel ti tudtok rola, ezert gondolom mar megtalaltatok - be tudnatok linkelni?

moli 2018.10.28. 17:51:36

@moli: ja, hogy nem okostelefonra (gondolom j2me) adasban 03:10

Dukefazon 2018.10.28. 20:49:28

Pár évvel ez előtt nagyon kerestem ezt a játékot és tényleg nem volt könnyű megtalálni. Emlékeztem a zenére, a játékmenetre, a kinézetre. Nagyon jópofa játék volt, szerettem gyerekkoromban. Csak a nevére rosszul emlékeztem, nekem úgy maradt meg, hogy "pirátesz". De van egy Pirates játék C64-re és az tökre nem az. De végül sikerült megtalálnom. Egy rövid Checkpoint Mini-t teljesen megér :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.10.29. 06:36:02

@moli: androidos c64 emu+játékimage a c64hq-ról=öröm.

AarPoe 2018.10.29. 10:19:43

De kár, hogy kimaradt ez anno, pedig egy gyöngyszem!
Szerencsére a C64HQ most sem okozott csalódást, fent van, letölthető! :)

Hassan0926 2018.10.29. 12:59:30

Húú mennyit játszottunk vele anno!

kolomparlole1114 2018.10.29. 13:06:26

A piracy c. játékot azóta is űzzük. :))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.10.29. 13:45:32

Ez egy stratégiai játék, és nem is mondható könnyűnek. Ötletes és újszerű, jól kitalálta, aki kitalálta. (Nem biztos, hogy ehhez a programhoz, mert lehet akár több száz éves eredetije.) Az animáció csak körítés hozzá, noha tényleg nagyon jól sikerült. Egy stratégiai játék ritkán szerez magának rajongó tömegeket.

Generic Jingle 2018.10.29. 17:29:14

Idehaza azért tudott elterjedni, mert nem kellett fizetni érte. :-)

Amúgy valóban remek móka volt, nagyon sokat játszottunk vele.

Hecky86 2018.10.30. 06:20:29

Nem tudom, hogy a hiba az én készülékemben van, de pár adás óta nem tudom letölteni az adásokat ha az " >>illetve itt<<" linkre klikkelek (ahogy eddig mindig tettem), hanem csak egy fehér lap jön be "Forbidden" felirattal. A letöltő nyilacskával le tudom szedni, de az előbbi azért volt kényelmesebb, mert nem kellett bejelentkezni a soundcloud-ba (tudom, hogy first world problem). Nekem hiányzik valami frissítés, ami miatt már nem tudom közvetlenül letölteni, vagy valami más a hiba?

DeFranco 2018.10.30. 11:23:42

@Hecky86: nekem is forbidden az eredmény, de le tudom tölteni (androidos chrome alatt) ha a listen in browserre kattintok, ekkor egyből elindul a lejátszás (meg is állíthatod) és innen már klikkelhető a nyilacska szedi is az mp3-at szépen.

Zolexx (törölt) 2018.11.01. 04:24:47

Srácok, ha valaki valamilyen C64 játékot kutat, akkor nem(csak) guglit meg mobigamest kurkász, hanem inkább lemon64.com-ot felkeres, ahol jó eséllyel el lehet érni az adott játékhoz fellelhető összes infót és linket. Pl. jelen esetben is a komment szekció kifejezetten érdekes...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.11.02. 09:14:11

Csatlakozom: az >>illetve itt<< Forbiddent ír ki sokadik podcastnél... És persze szeretnék Wacky Wheels és Micro Machines Minit is! :D

Zolexx (törölt) 2018.11.04. 10:43:57

Egyébként valóban ritka az ilyen jól öregedő -mondhatni- kortalan gyöngyszem, mint a Piracy. Jól kitalált játékrendszer, igényesen és stílusosan megrajzolt grafika, hangulatos zenei téma. Annak idején az ilyen játékok miatt zúgtunk bele annyira a C64-be. Emulátoron játszottam most újra vele és még így is nagyszerű élmény, még úgy is, ha a gép rendszerint szénné aláz. :D

Stefan Derrick 2018.11.04. 17:44:11

Ez nekem is teljesen kimaradt. Eddig.

killerbee 2018.11.14. 21:10:35

fasza kis jatek volt, mi a haverral annyira rafeszültünk, hogy csinaltunk belöle "tablas" verziot, hogy C64 nelkül is jatszhassunk vele a strandon.

Kit Fisto 2021.02.22. 10:35:56

Ez a játék tényleg nem túl izgalomkeltő, de a Csengetett, Mylord? az egyik legjobb sitcom. Hamisítatlan angol humor, kiváló karakterekkel és színészekkel. A kedvencem Teddy volt! Igazi arisztokrata, és egyben annak karikatúrája, fanyar humorral. Komikus imádata a cselédlányok iránt (és az arcuk csillogó az izzadságtól) és gyerekes örülni tudása egy szellentő-párnának, a többfogásos ebéd rendelése a gyárba, amikor ott dolgozott, és még sorolhatnám a dolgait, nagyon szerethető karakterré tették. Valójában mindenki szerethető karalter volt. Még Meldrum is, aki nem volt igazából rossz ember, de tartania kellett magát a helyzetében elvártakhoz. Egyedül Poppy volt tényleg gonosz egy kicsit, de őt is kedveltem, mert khm.. nos ő külsőségeiben volt szerethető. ;) Egyébként az IMDb-n 8,7-en áll, ami egyáltalán nem rossz. A legjobbak között van, ahogy érdemli.

Kit Fisto 2021.02.22. 10:37:50

'karakter' bocsi.. (kár, hogy sem szerkesztési, sem törlési lehetőség nincs)
süti beállítások módosítása