HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

Checkpoint Mini #81: Hammerfist

2018.08.26. 12:04 Stöki

cpmini_81.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Hammerfist olyan játék volt, ami eléggé feszegette a C64 korlátait, és ez az alkotóit tekintve nem csoda. 1990 egyik legjobb verekedős cucca volt, aztán hamar feledésbe merült, a játékot megalkotó stúdióval együtt. Hát most majd igazságot szolgáltatunk neki - gondoltuk, és kipróbáltuk. Aztán finnyogva hümmögtünk. Meglátszik a játékmeneten az elmúlt 28 év, de azért ennyi idő elteltével is világos, hogy annak idején ez egy nagyon mutatós játék volt. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

A Hammerfist egy frissen megalakult csapat, a Vivid Image első játéka volt. Ezt a csapatot nyugodtan nevezhetjük supergroupnak is, mert a kor egyik legmenőbb Commodore-ra fejlesztő cégéből, a System 3-ből kilépő emberek alapították, például az a John Twiddy, aki a magyarok által elkezdett The Last Ninját befejezte. Talán a Ninja-sorozatnak volt fricska, hogy egyik játékuk címe a First Samurai volt, de ismerős lehet még a Time Machine is, esetleg a Street Racer. A Vivid Image aztán egy évtized után bedőlt, főként azért, mert nem váltottak jó ütemben és színvonalon konzolos fejlesztésre.

De 1990-ben még tele voltak tervekkel, és a csapat elég meggyőző volt ahhoz, hogy első szárnypróbálgatásához rögtön az Activisiont fűzze meg kiadónak. Így jelent meg 1990-ben a Hammerfist, alkotója a már említett Twiddy mellett a grafikuszseni Hugh Riley volt, a zenét Wally Beben szerezte, és az egészet Andrew Bond fogta össze rendezőként - nem is volt semmi komoly balhé a fejlesztésnél, rutinból megcsinálták a játékot C64-e és Amigára. Aztán később jöttek portok Atari ST-re, Spectrumra, Amstrad CPC-re, de még két igen obskúrus verzió is készült. Az egyik a nagyot bukott Commodore 64GS konzolra, a másik Konix Multisystemre, ami akkorát bukott, hogy már meg sem jelent (persze ez nem a Hammerfist hibája volt).

A Hammerfisten ma már nagyon látszik, hogy a Vivid Image alapítói programozók és grafikusok voltak, designer viszont nemigen akadt közöttük. A játék grafikája csodaszép (a C64 verzió spritecunamija egészen hihetetlen néhol), a zene csúcs, a technikai megoldások faszák, a játékmenet viszont nem a program erőssége. A Hammerfist egy sima oldalnézetes beat'em up, egyik képernyőről megyünk a másikra, és a cél mindig az, hogy kellő számú berendezést/ellenfelet lezúzzunk, hogy továbbmehessünk a következő képernyőre.

Az egészet a fantasztikusan bugyuta keretsztori ízesíti meg, amiből a játékmenet egyetlen nagy dobása is fakad: a főhősünk valójában két főhős. 2215-öt írunk, amikor a világot egy gonosz nagyvállalat uralja, ami hologrammá transzformálja az embereket. Valami hiba folytán két hologram fuzionál: az erőember Hammerfist és az akrobatikus Metalisis egy testbe kerül - és ha már így adódott, útra kelnek, hogy lenyomják a nagyvállalat rendszerét, és felszabadítsák az emberiséget. Hammerfist pofonok osztásában erős, és a környezetet is hatásosan rombolja, Metalisis pedig magasabb helyekre tud felugrálni - a játékban csak úgy lehet előrehaladni, ha folyamatosan váltogatunk köztük, és használjuk a képességeiket. Minden szobában van egy csomó ellenfél, ami újratermelődik, őket folyamatosan kell irtani, miközben amortizáljuk a berendezést is, és az ellenfelek által hagyott bónuszokat ajánlatos felvenni, mert - és ez amúgy elég jó ötlet - a fel nem vett bónuszok a végső főgenyát fogják erősíteni az utolsó harcban. És nagyjából ennyi a játék: mész, ütsz, mész, lősz, mész, ugrasz, ütsz. Ma már azért kevésnek tűnik ez, főleg, hogy az irányításban is akad pár bosszantó megoldás, de egy YouTube-megnézést mindenképpen érdemel a játék. És hát nézzétek, milyen csodás töltőképernyője volt:

hammerfist_01.png

Most ugye kétszer egymás után volt Checkpoint Mini (hogy a dupla Zelda-adást ellensúlyozzuk), de legközelebb már vendéges Checkpoint jön, aztán felpörgünk: a Tokyo Game Show előtt jó sok adást rátok zúdítunk (8 van felvéve). Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint Mini adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With GeeksYouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

(Igen, adós vagyok pár avatárral, kis türelmet kérek, nagyobb redizájnt kap éppen a pantheon, hogy három oszlopba férjenek a támogatók.)

halloffame_20180712.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Gortva Gergely, Révész Péter, SnakeHB, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Rokborn, Lottsie, Valis142, CsikosZ, Gytb, Oli, Udvardy Tamás, Döme, waces, oplenti, Szabó Ferenc, Palkó D. István, gyulaur, Kovács Marcell, Neriana, Larten, Arsenic, rBali, Pusztai Zsolt, KeWin_HUN, ZoBug, Haris Ádám, Háklár Tamás, Boleradszki Milán.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

15 komment

Címkék: retro podcast c64 hammerfist checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1114203245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balfars 2018.08.27. 00:29:50

Ahogy látom még nem lett megemlítve, ezzel szemben szerepeltek az oldalon már:
www.indiegogo.com/projects/vakondok-4-gyujtoi-kiadas-40-oranyi-extraval#/

paráznabillegető 2018.08.27. 06:24:56

hammerfist és metalisis miért néznek olyan morocosan, mint akiknek aranyerük van?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.08.27. 09:06:18

monstre fostalicska a gamé,
maga idejében is igen gané.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2018.08.27. 13:23:23

Ez nekem abszolút nincs meg, pedig anno rengeteget játszottam C64-en... Gyanítom, hogy a 90-ben írt játékok már nem kerültek be az akkori éra warez! körforgásába.

Mondjuk az is megér egy cikket (ha még eddig nem volt tematikusan), hisz ma már egészen hihetetlen módszerekkel ment az "anyagi haszonszerzés". Pf-ról küldött másolt kazik, rózsaszín postautalványok, a "katalógusok" meg hirdetésben a szaksajtó végén...

Bobby Newmark 2018.08.27. 15:08:01

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: De bekerültek, te kerültél ki. :P Nekem ez megvolt, pont ugyanígy megvolt hozzá a hájp is, hogy mennyire fasza játék, haverok így reklámozták. Én meg a grafikájától sem voltam elájulva, meg játéknak is elég szar volt.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2018.08.27. 16:20:53

@Bobby Newmark: Vagy mifelénk más forgott. Vagy a hülye neve miatt nem rendeltem meg tudomisén 30 Ft-os darabáron a 'zújságból. :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2018.08.27. 16:27:33

@Bobby Newmark: Rákerestem egy C64 bestof listára, ami szerencsére tartalmazott megjelenési éveket is...

A fenti teóriám nem jött be, bőven megvoltak olyan játékok is, amik 90-ben, vagy utána jelentek meg. Tehát nem a késői kiadás miatt maradt ez ki.

Amúgy nosztalgiázni vágyóknak: www.lemon64.com/games/votes_list.php

Nyiri 2018.08.28. 20:47:54

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Szerintem az amúgy akkor nem volt nagy szám, mert nem is tudtuk mi az hogy warez. Kazettát másolni... Az teljesen természetes volt.

lefty 2018.08.28. 23:48:53

Mandela effektus. Határozottan emlékszem, hogy az előző mini végén azt mondtátok, vendéges adás jön.

Grath 2018.08.29. 15:58:19

@lefty: úgy értettük a most következő :)

lefty 2018.08.29. 20:24:33

@Grath: Világos. Direkt visszahallgattam, és rosszul emlékeztem, illetve volt egy kis ugrás a multiverzumban.

Komojtalan 2018.08.30. 19:32:00

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: 90 -ben adtam el a Spectrumomat és cseréltem C64 -re. Akkor még bőven ment a C64, PC gyakorlatilag megfizethetetlen de az Amiga is drága volt. 2 évig kitartott, aztán 1 év Amiga és talán 94 -ben vettem meg az első PC -met (386 SX 25).

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.08.30. 21:10:03

@Komojtalan:
behozza a kiskocka a hibás monitorát a boltba. pultos kérdezi:
-cga monitor?
-nem, sajátom.

Bobby Newmark 2018.09.10. 19:54:13

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Na olyat szerencsére nem sokat kellett csinálnom. Egy ilyenre emlékszem, akkor is ami megérkezett, annak a fele hibás volt.
Mindig voltak haverok, szülők ismerősei, valami kontakt újabb és újabb pakk játékok felé. Volt, hogy csak hozott fater három doboz lemezt, hogy tessék, kollégáé, másoljuk le amit kell, vagy én jártam hetekig egy új ismerőshöz, kb 3-4 lemezenként hordva el tőle a stuffot...

Leginkább a fogalmam sem volt egyébként, hogy melyik játék mikor jelent meg, én csak azt tudtam, hogy nekem mikor szerződött be.

Kit Fisto 2021.03.22. 02:19:10

Nagy csalódás! Ha rendesen fegyverrel lehetne nyomulni, egy szuper játék lenne. Mint a Turrican, legalább is ahhoz hasonló, a szép grafika, és a sok sprite miatt. Azért érdekes, ha lövöldözős lenne, minedenki lőne rá. De mivel nem tud lőni, (illetve elég nyomorultul azért tud) az ellenefelek sem nagyon lőnek. Most ez vagy úgy történt, hogy a hősünk direkt oda ment hősködni, ahol nem divat lőni, vagy rendes ellenséges területre ment, de azok kedvesek voltak, már csak nem lőnek fegyvertelenre. :D Kár érte.
süti beállítások módosítása