HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #77: Gordian Tomb (+ a 10 legjobb német játék)

2018.07.06. 00:19 Stöki

cpmini_77.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Van az úgy, hogy egy játék nem a csodás játékmechanika vagy a pöpec grafika miatt lesz híres, hanem a zenéje révén marad meg a köztudatban. Mostani választottunk is ilyen játék, amit egyik támogatónk, Lam kifejezetten kért: a Gordian Tomb. C64, demoscene közeli alkotók, egysíkú játékmenet, és egy csodás SID alkotás. Okoskodásunkhoz hozzácsaptunk egy toplistát is a legjobb német fejlesztésű játékokról, merthogy ez is az volna. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

Szóval a Gordian Tomb német játék, programozója bizonyos Markus Schneider, a grafikát Michael Detert rajzolta, a zenét a tesója, Thomas Detert szerezte, és mindhárman az X-ample Architectures nevű fejlesztőcsapatban dolgoztak. Ahogy az ilyen Commodore-garázscsapatoknál olykor előfordult, ők demókkal kezdték, majd szerencsét próbáltak a játékiparban is. Hogy a játékaikat hogyan terjesztették, arról nem találtunk infót, de az első próbálkozásaikat vélhetően komoly kiadói támogatás nélkül adták ki, magánterjesztésben vagy magazinok révén, esetleg bedobták a közösbe hadd sokszorozódjon warezként. Az biztos, hogy a legelső, 1989-es programjuk, a Blue Angel 69 című logikai játék már elég hamar eljutott Magyarországra (hozzám is), és talán nem kockáztatok nagyot, ha azt mondom, hogy az X-ample Architectures cuccai inkább Európában voltak ismertek. A csapat amúgy a kilencvenes évek közepéig elég sok ilyen aprólék játékot csinált (jó érzékkel 1991-ben egy Another World címűt is, éppen akkor, amikor a mindenki által ismert Another World megjelent).

A Gordian Tomb az első játékaik között volt, 1990-ben jött ki C64-re és Amigára. És hát maga a játék egy említésre se méltó kis semmiség, amiről sokat nem is lehet írni. Látszik, hogy a Montezuma's Revenge elég erős ihletője volt, legalábbis ugyanúgy egy sok képernyős labirintusban kell kincset keresni meg csapdákat és lényeket kerülgetni, mint az 1984-es klasszikusban. Csak hát ordít, hogy a Gordian Tombot lelkes amatőrök csinálták: a grafika C64-es mércével egész pofás (demoscene-es gyökerek, ugye), de a játékmenet kihívásokkal küszködik. Egyrészt kicsit egyhangú, másrészt tele van pixelpontos ugrásokkal, harmadrészt olyan logikátlan játékosszívatásokkal, mint a csak bizonyos sorrendben felvehető tárgyak. És persze nem könnyű - ha kipróbáljátok, örök életes verzió javasolt, úgy is kihívás lesz.

Ami miatt mégis jó érzés volt megint elővenni, az egyrészt az amatőrizmusból fakadó báj - aminek legjellemzőbb tünetei a felső üzenetsorban néha furcsán oda nem illő szövegek (mint a "szeretlek, Claudia", amivel valószínűleg egyik alkotó üzent a barátnőjének). Másrészt pedig a zene, amit nagyon odatett Thomas Detert. A játékban 32 perc áll a főhős Indiana Jones-pótlék rendelkezésére, és a játék zenéje éppen ilyen hosszú. Akkoriban egy 32 perces SID-mű egyedülállóan monumentálisnak számított, ráadásul ez a 32 perc még jó is. Engem kicsit egy szimfóniára emlékeztetett, van íve, tételek, amik később visszatérnek. Jó meghallgatni ma is. Persze ahhoz nem kell játszani vele a YouTube korában (a lenti videóban 2:25-től indul a 32 perces mű, előtte a főcímzene).

És mint említettem, egy-egy toplistát is összeszedtünk, a legjobb német fejlesztésű játékokat. Nem volt könnyű, mert ugyan nagyon sok német játékot találtunk, de arra kellett rájönnünk, hogy igen sok köztük a középszerű vagy a tisztes iparosmunka, de igazán kiemelkedő kevés van. És hát lopásokat sem válogattunk be (igen, rád nézek, Katakis és Giana). Csak érdekességként pár cím, ami kimaradt: Sacred, Spellforce, Amberstar, ParaWorld, Anno sorozat, Mad TV, Desperados, Biiing, Book of Unwritten Tales. Végül a következőket hoztuk össze (persze az adásban részletesen magyarázzuk-értékeljük a választásainkat):

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. The Settlers II (1996)

2. Shadow Tactics: Blades of the Shogun (2016)

3. Ken Follett's The Pillars of the Earth (2017)

4. Crysis (2007)

5. Deponia sorozat (2012-2016)

6. Spec Ops: The Line (2012)

7. Turrican sorozat (1990-1995)

8. Ugh! (1992)

9. Might & Magic X: Legacy (2014)

10. Incubation: Time Is Running Out (1997)

1. Crysis (2007)

2. Gothic (2001)

3. Spec Ops: The Line (2012)

4. Far Cry (2004)

5. Das Schwarze Auge: Die Schicksalsklinge (1992)

6. Atomix (1990)

7. AquaNox (2001)

8. Incubation: Time Is Running Out (1997)

9. Pizza Tycoon (1994)

10. Moorhuhn (2000)

Nyilván ez a toplistás műfaj totál szubjektív, szóval várjuk a ti listáitokat is kommentekben. Legközelebb hétvégén lesz Checkpoint, visszatérő vendéggel. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint Mini adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink a Runyai Stúdió podcastjében, A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20180630.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Gortva Gergely, Révész Péter, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Rokborn, Lottsie, Valis142, CsikosZ, Gytb, Oli, Udvardy Tamás, Döme, waces, oplenti, Szabó Ferenc, Palkó D. István, gyulaur, Kovács Marcell, Neriana, Larten, Arsenic, Balázs, Peredi Krisztián, Csók Zsolt.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

26 komment

Címkék: podcast toplista németország c64 checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3514084995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Winter is coming 2018.07.06. 07:58:35

A listával kapcsolatban:

A Crytek játékokat kevésbé érzem echte németnek (de szépen írtam), mert sok nemzet dolgozója hozta össze a játékot, a céget török származású tulajdonos alapította, és az EA is ott figyel már, mint kiadó és bába.

A mostani nagy kiadók által vezényelt stúdiók játékait szerintem nem érdemes már országhatárok, nemzetek alapján kategorizálni, listázni, hiszen még adott stúdiónak is lehetnek leányvállalatai, és a kiadónak is több országba van szétszórva a gyártása, minőségbiztosítása, stb.

Ami nekem "a német játék" volt C64-en, az a Hexenküche, más néven Cauldron, és igazából nem is német :)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2018.07.06. 10:12:39

@Winter is coming: Hát ez messzire vezet. Ilyen alapon a Commodore lengyel zsidó cég volt. :)

MelakFromSZTSZ 2018.07.06. 12:17:32

az X sorozatról mintha nem lett volna említés sem vagy csak én nem figyeltem :)
en.wikipedia.org/wiki/X:_Beyond_the_Frontier

Beni Janzsó 2018.07.06. 14:26:24

Sziasztok! Top 10 Nintendo/PS/Xbox exclusive játékokból is lehetnének majd checkpoint mini adások.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.07.06. 18:58:00

a biiing milyen idióta játék volt. de ennek ellenére az alkotók egészen a lula3d-ig tolták a gerry-ecchi szekeret.

Grath 2018.07.07. 16:24:41

@Beni Janzsó: mármint top 10, vagy játékonként egy-egy adás? Mert az ilyen szintű játékok (sorozatok) egy mininél sokszor többet érdemelnek, lásd a kétrészes nagy Zelda-adásunkat, ami így is csak a fő játékokra koncentrált.

anon72 2018.07.08. 12:08:32

Cultures! Nekem jobban bejött, mint a Settlers. Egyébként meg Gothic is love, Gothic is life.

natS 2018.07.08. 14:11:46

Tán a Spellforce hiányzik erről a listáról, furi, hogy csak honorable mention lett...

Balint Madarasz 2018.07.08. 20:40:45

Gothicos mini bizony elférne:)

Viktor Mónus 2018.07.09. 02:13:39

Traps and treasures! Kevesen ismerik, pedig milyen jó...amigára a bluebytetól

szogyenyi · http://jatekblog.blog.hu 2018.07.09. 13:01:18

Spec Ops: The Line túlértékelt?? Ez kicsit nagy gyomros volt számomra Grath-től. Megérne mondjuk egy mini epizódot, azért bőven több van abban a történetben, amit az ember egyszeri nekifutásra, felszínesen lát!

killerbee 2018.07.09. 14:25:20

Anno azt nyilatkozta Thomas Detert, hogy azert irt 32 perces zenet, mert ugyanannyi penzt kapott, mint a programozo ill. a grafikus (3 reszre osztottak a kiadotol kapott összeget), ezert kicsit odatette magat, hogy ne erje szo a haz elejet, hogy nem fektetett bele ugyanannyi energiat, mint a többiek. Kesöbb profi zenei karrierbe kezdett, talan a 666-tol az Alarma c. szuperprodukcio lehet a legismertebb:
www.discogs.com/de/artist/92440-Thomas-Detert

Emellett Detert csinalt par c64 remixet is:
www.remix64.com/act/thomas-detert/

Par nemet jatek, ami szerintem megeri a megemlitest:
Fate - Gates of Dawn (Amiga)
Soul Crystal (C64 / Amiga)
Anstoß (Amiga)
Star Wars: Rogue Leader (Gamecube) - bar ez nyilvan nezöpont kerdese, nekem a Factor 5 mindenesetre nemet ceg (bar ekkor mar kiköltöztek Amerikaba)

killerbee 2018.07.09. 14:34:38

Meg azert flashelnek be regi emlekek:

Oil Imperium
Hard n Heavy
PP Hammer
Patrizier (Patrician)
1869 (ill. az ebböl kinött Anno sorozat)

killerbee 2018.07.09. 14:37:22

Es meg 2 Elite klon:
Darkstar One (bar ez eleg linearis volt)
X sorozat
en.wikipedia.org/wiki/X_(video_game_series)

CharlesStatler · https://podcast.itworks.hu 2018.07.10. 08:29:39

Egy német játékokat tartalmazó top listában a MadTV kihagyása nem professzionális.
A játék szerintem egy mini adást is megérdemelne.

Klasszikus, eszement ötletekkel és szöveggel. Számos éjszakát töltöttem el vele, és az idegbaj kerülgetett mikor rájöttem, hogy lehet ám több területen is adást sugározni...

www.pcguru.hu/teszt/mad-tv/286

Flankerr 2018.07.10. 20:05:10

@killerbee: köszi, ez nem volt meg. Én kedvelem a 666-t és az Activate-t is.

zevilaga 2018.07.11. 21:32:02

Érdekes lista, de szerintem hiba a Sacredet ilyen lazán kihagyni a listáról. Vagy 10 éve a kedvenceim közé tartozik, és még most is ott figyel a vinyómon. Nekem a Diablo maradt ki, miután anno 99 környékén az 1. rész demója nekem nem jött be. Nem vagyok RPG rajongó, de a a Sacred nekem betalált, erősnek érzem emiatt kihagyni a listáról.

Ha már ilyen simán kiejtettétek a Top10 német játék közül, akkor egy Minit csak megérdemelne a Sacred Gold, pláne hogy mindkettőtöknek kimaradt.

NightBagoly 2018.07.12. 22:10:20

Helló Stöki! Igen, rátok férne egy Gothic Mini :)

trtr 2018.07.14. 20:58:41

@zevilaga: Lehet, hogy 96-ban kellett volna kipróbálni. :)

Princze 2018.07.18. 14:34:41

Szerintem a Daedalicnak kifejezetten jó játékai vannak: Whispered World, A New Beginning, The Dark Eye sorozat, a Night of the Rabbit is szimpinek tűnik, de pl. a Deponia második részét félretettem egy időre, sok volt már a bohóckodásból. De nekem szép emlék a németektől a Jack Keane, a Lost Horizon, az első Secret Files-ok vagy épp az Ankh. Jó lett volna látni valamit a listán... A Shadow Tactics viszont felkeltette az érdeklődésemet :)

Bobby Newmark 2018.07.20. 21:54:20

@Papp Gergely Miklós: Huh, MadTV de jó is volt. Pont nemrég jutott eszembe nekem is, kb másfél hónapja gyorsan leszedtem, de aztán nem kezdtem el vele játszani...

Savior 2018.07.28. 15:48:07

Demoscene-es arcoktól számomra meglepő volt, hogy a figura milyen bénán animál; majdnem olyan, mintha egy mozdulatlan sprite-ot tologatnának. A zene persze zseniális, még ha helyenként szerintem sokat is merített a Total Eclipse-ből. :)

Ironfist 2021.03.30. 16:58:50

El sem hiszem, hogy ennyi idő alatt senki nem említette itt a Knights and Merchants-ot. :O

Kit Fisto 2021.08.31. 15:09:05

Részemről a legjobbak, amik most eszembe jutnak:

[C64/Amiga]
Giana Sisters
Turrican
Traps'n Treasures
PP Hammer
Jo! Joe
Apidya
Katakis
Lionheart
Mr. Nutz
Twinworld
Ugh!

[PC]
Archimedean Dynasty
Crysis
Far Cry
süti beállítások módosítása