HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #83: The NewZealand Story (+ a 10 legjobb állatos játék)

2018.10.08. 15:12 Stöki

cpmini_83.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ausztrália ritkán szerepel videojátékok helyszíneként, hát még Új-Zéland. Létezik azonban egy játék, aminek a címébe is bekerült ezen ország neve, és arcade klasszikusként tartják számon. Kipróbáltuk, csak hogy rájöjjünk: a cuki külső alatt egy velejéig gonosz, rohadék, szívatós, embertelenül nehéz ügyességi-akció pokol rejlik. Hölgyeim és uraim, a The NewZealand Story! És okoskodásunkhoz hozzácsaptunk egy toplistát is, állatos játékok a házban. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

A The NewZealand Story is a Taito remeke, akár a nemrég tárgyalt Elevator Action Returns. 1988-ban jelent meg, amikor az arcade játékok éppen egy komoly minőségi ugrás előtt voltak, de ebben az érában sikerült nagyot villantania elképesztően aranyos prezentációjával és óriási pályáival. Akkoriban talán nem is tűnt fel, mennyire szemétláda játék ez, mert a játéktermi élmény része volt, hogy az ember csak pár percet mókázhatott egy érmével. Emulátorban viszont kiderül minden aljasság.

A sztori szerint a főhős egy Tiki nevű kivimadár (aki inkább emlékeztet kiscsibére, mint egy igazi kivire), és vígan éldegél Új-Zélandon, amíg egy nagy leopárdfóka el nem rabolja a szerelmét, Phee Phee-t és még pár barátjukat. Mit tehet ilyenkor az egyszerű egzotikus csirke kivi? Íjat és nyilat ragad, és elindul kiszabadítani a jobbik felét, ami csak rengeteg kisebb-nagyobb állat (köztük a tengeri faunából szalajtott bossok) legyilkolása után fog sikerülni. Nem egy Oscar-díjas történet, de a nyolcvanas években nagyjából minden második játéknak ennyire volt bonyolult a sztorija.

Ahogy én látom, a játékmenetet három elem teszi dögnehézzé. Egyrészt az, hogy a nagy, labirintusszerű pályák már nagyon hamar érintésre halálossá válnak, tüskés falak és egyéb lakberendezési tárgyak által (a cél amúgy minden pályán eljutni a végére, és kiszabadítani így egy kivit). Másrészt az, hogy Tiki csak az ellenfelektől elvett eszközökkel (ufóval, léggömbbel, kacsával) tud repülni, és ennek az irányítása igen nehézkes. Harmadrészt az, hogy embertelenül sok az ellenfél, vagyis miközben küzdesz az irányítással egy halálos labirintusban, még kerülgetni meg gyilkolászni is kellene az ellenlábasainkat. Oké, nagy általánosságban ez is elmondható kb. minden második nyolcvanas évekbeli akció-ügyességi cuccról, de a The NewZealand Storyt mintha arra tervezték volna, hogy ember ne bírja végigjátszani. Örökélettel nekiláttunk, és nagyjából a felénél feladtuk - a négy nagy világból a harmadik elején, mert ott már olyan sok próbálkozás kellett volna bármilyen minimális továbbjutáshoz, hogy teljesen elment a kedvünk tőle. Ja, és még időre is megy a játék, mert ha nem sietünk, jön egy ördögöcske, és kicsinálja Tikit.

Mindeközben a grafika borzasztó cuki, és a '88-as arcade szinthez képest tök jó a körítés, az ellenfeleket meg lehet zabálni, Tikit pláne, és a bossokra is inkább szívet melengető ránézni, mint ijesztő. És talán ezért tudott arcade klasszikus lenni, bár úgy sejtem, hogy anno csak rövid ideig volt kultusza - de ez elég volt ahhoz, hogy szinte minden 8- és 16-bites portot megkapjon. (Sőt, 2007-ben a Taito kiadásában megjelent egy DS-es remake is New Zealand Story Revolution címmel.) Mi azonban ma már semmiképpen nem ajánljuk kipróbálásra ezt az istenátkát - annyi sokkal szórakoztatóbb játék van a műfajban a nyolcvanas-kilencvenes évekből. Mazochisták és életvesztés nélkül longplayező mutánsok viszont bátran essenek neki.

És mint említettem, egy-egy toplistát is összeszedtünk, mégpedig a legjobb játékokról, amikben állatok szerepelnek. Szempontjaink egészen pontosan a következők voltak:

  • Csak létező állat számít, kitalált nem (tehát Crash oké, Pyro nem oké)
  • Az állat állat legyen, ne állatbőrbe bújt valami - aztán ezt finomítottuk azzal, hogy lehet állatbőrbe bújt valami, de csak akkor a játék során végig állatbőrben van (szóval például az Apidyát elfogadtuk, de vérfarkasos játékokat nem)
  • Az állat lehet antropomorfizált (Banjót elfogadjuk, annak ellenére, hogy gatyát hord)
  • Az állat lehet kihalt (dínók, hajrá)
  • Az állat fejlődésének bármelyik szakasza számít (tojást, hernyót elfogadtuk)
  • Az állatnak vagy főszereplőnek kell lennie vagy központi játékelemnek (tehát a Sim Antot is elfogadtuk, de a Chrono Triggert nem)

És hát így is rengeteg ötlet felmerült. Soroljam? Donkey Kong Country, Banjoo-Kazooie, Ecco the Dolphin, Pooyan, Battletoads, Superfrog, Push-Over, Sim Ant, Agony, Battle Bugs, Mappy, Epic Mickey, Sonic the Hedgehog, Escape Goat, Crash Bandicoot, Ecco the Dolphin, Aero the Acro-Bat, Steg the Slug, Alfred the Chicken, Angry Birds, Alley Cat, Stone Age, Frogger, Star Fox, Monty on the Run - és még folytathatnám. Nem volt egyszerű a választás, végül a következőket hoztuk össze, kemény 1 egyezéssel (persze az adásban részletesen magyarázzuk-értékeljük a választásainkat):

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Donkey Kong Country: Tropical Freeze (2014)

2. Sam & Max Hit the Road (1993)

3. Night in the Woods (2017)

4. DuckTales 1-2 (1989, 1993)

5. Toki Tori 2+ (2013/2018)

6. 46 Okunen Monogatari ~The Shinka Ron~ (1990)

7. Mister Mosquito (2001)

8. Sonic Mania (2017)

9. Tokyo Jungle (2012)

10. Claw (1997)

1. Worms sorozat (1995-)

2. Sam & Max Hit the Road (1993)

3. Okami (2006)

4. Conker’s Bad Fur Day (2005)

5. The Lion King (1994)

6. S.W.I.N.E. (2001)

7. Dino Run (2008)

8. Donald Duck’s Playground (1984)

9. Apidya (1999)

10. Earthworm Jim 1-2 (1994, 1995)

Nyilván ez a toplistás műfaj totál szubjektív, szóval várjuk a ti listáitokat is kommentekben. Legközelebb még a héten lesz Checkpoint, és felpörgünk a szeptemberi kényszerű belassulás után (amiért ezúton is elnézést kérünk). Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint Mini adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink a Runyai Stúdió podcastjében, A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20180914.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Kalázdi Tamás, Gortva Gergely, Révész Péter, Szabó Ferenc, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Lottsie, CsikosZ, Gytb, Oli, Udvardy Tamás, Döme, waces, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Kovács Marcell, Neriana, Larten, Arsenic, rBali, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Gueszka, Magyar Kristóf.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

51 komment

Címkék: retro podcast arcade checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1214254829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iceddawn 2018.10.08. 17:40:13

2001, Sheep, Dog 'n' Wolf. Ahogy nézem, nem volt egy kritikai siker, de akkoriban engem kilóra megvett a humorával meg az egyedi, lopakodós játékmenetével. Nehéz volt, pláne a 10-es pálya vége, ami nálam egyben a játék végét is jelentette, de a szitkozódások közepette is mindig vigyorogva mentem neki újra a kihívásoknak. (Vagy csak az idő szépítette meg az emlékeket)

bld 2018.10.08. 17:48:10

Honorable mention: Superfrog (Amiga)

Kandras 2018.10.08. 18:09:22

Erősen kapcsolódik az adáshoz, hogy épp most adtak az Okaminak egy Guinness rekordot, miszerint ez a ”Most critically acclaimed video game starring an animal character.”.

Érdekesség, hogy ez a játék második Guinness rekordja. Az elsőt még 2006-ban kapta: “Least commercially successful winner of a Game of the Year award.”.

jürgen baromartz 2018.10.08. 19:55:27

Stöki, nem kellene ám ezekkel a szóviccekkel taitóstól rontani a házba! Mégis hol élsz te, Taitótfalun?

Flankerr 2018.10.08. 22:12:30

A Worms első helye abszolút megérdemelt :)

alternistom 2018.10.08. 22:23:24

Jazz Jack Rabbit!!!!!!!!

Greg The Ozorian 2018.10.09. 03:32:54

A mezei nyulat - Lepus europaeus - nem szereti Grath, pedig ezerszer menőbb mint az a hülye Claw-macska: a Jazz Jackrabbitnek tényleg itt lenne a helye!
De a dominó-mániás házi hangyát (Lasius Emarginatus) is beválogathattátok volna Pushoverből: sokaknak ez volt az első gondolkodtató logikai Dos-os játéka.
A 46 Okunen Monogatari-ről meg lehetne külön mini: senki se ismeri itthon, és egészen zseniálisnak tűnik hogy 90-ben ilyen programot hoztak össze.

powerage 2018.10.09. 06:48:55

"Örökélettel nekiláttunk, és nagyjából a felénél feladtuk"

Akkor nem láttatok semmit... Az itthon elterjedt C64 verzió bugos volt, a főellenségnél lerohadt a legvégén.

Kéne szerezni egy működő változatot, azóta sem láttam a befejezést.

AarPoe 2018.10.09. 08:11:09

New Zealand Story!!! Nagy köszönet. Anno a helyi City Grillben mennyit nyüstöltük a játéktermi verziót! :) Még jóval a C64 korszakom előtt, így könnyen elképzelhető, hogy az első látott pixeleim ebből a játékból származnak. A 2. pályán viszont sosem jutottunk túl.

A Donkey Kong-nál rosszabb állatos játék szerintem nem létezik, de Grathnél ugye várható volt a Nintendo. Szerintem nem is igazi 10-es lista ez, inkább egy különlegesebb felsorolás, hogy valahol Japánban léteznek ilyen játékok...
Stöki igazi listája szuper :) a Worms helye megérdemelt. A Jazz Jackrabbit-et én is hiányolom (valamint a Prehistorik-ot is, de a főhős nem állat, szóval simán az hogy vannak benne állatok, szerintem nem elég erős kritérium).

Garott 2018.10.09. 09:12:31

Ami még a listán lehetett volna: Lemmings, + a Looney Toonsnak volt egy halom játéka amiből főleg a régebiekben voltak jobbak.

A 1994-es Lion king imádatot sosem fogom megérteni, mert 2000-ben kijött a The Lion King: Simba's Mighty Adventure ps1-re ami sokkal jobb játék, amiben a filmből kivágott videó átvezetők is vannak, és sokkal játszatóbb is lett.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2018.10.09. 09:14:33

@Garott: A Lemmingst én kizártam, mert kis manók a főhősei, nem lemmingek. Csak nevükben lemmingek, ilyen alapon Solid Snake is jöhetne. :)

flamer 2018.10.09. 09:28:18

Egy elírás: az Apidya 1992-es.

Winter is coming 2018.10.09. 09:44:30

Ha a listára nem is férnének fel, de azért említésre méltók szerintem:

Usagi Yojimbo - a leghíresebb Nyúl szamuráj :)

Spy-vs Spy: A két patkány lehetne ember is, de nem azok, így simán ide férnek

Komojtalan 2018.10.09. 10:41:59

Gondolkoztam, de nem nagyon tudok állatos játékot én sem. Egyet azért írnék, ami méltatlanul elfeledett: Snakepit. Amilyen primitív olyan szórakoztató.

Garott 2018.10.09. 11:51:28

@Stöki: Én nem tudom, de úgy tudtam, hogy azok lemmingek, csak így rajzolták meg őket. De nem ismerem a hivatalos koncepciót, hogy annakidején hogyan is gondolták a készítők. Az biztos, hogy nem hasonlítanak, de a sonic sem egy kifejezett sün archetípus :)

veganhentes 2018.10.09. 11:58:27

SNAKE /Nokia 6110/ (1998) :D

GépBalta 2018.10.09. 16:47:12

@veganhentes: Nekem is egyből az jutott eszembe, bár én 3210-en találkoztam vele először. Szerintem előbb snakeztem mobilon, minthogy telefonáltam volna. :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.10.09. 17:47:59

sven bømwøllen, mappy, frogger, zuma, donkey kong, joust (a strucc), bubble bobble, aardvark, monty on the run.

AarPoe 2018.10.09. 18:45:16

+1: Velocipede (C64)

Bobby Newmark 2018.10.09. 20:35:06

Wolf és Lion "állatszimulátorok".

Friend of Wine 2018.10.09. 22:14:31

Frogger, Superfrog (Amiga), 102 Dalmatians (Dreamcast) nagy kedvencek.

Zolexx (törölt) 2018.10.09. 22:27:20

Folytatva a sort: Inherit The Earth, Mr. Nutz, Sly Cooper, Bubsy, Oscar, Fire And Ice, Sleepwalker-ből a kutya, Shadow Dancer-ből ugyancsak, stb.

mbm 2018.10.10. 01:05:55

Nem csodálom hogy Stökinek bejött a SWINE, a disznók fővárosát Pigsburgh-nek hívják benne :DDD

AarPoe 2018.10.10. 08:35:18

@Bobby Newmark: Az nem egy gorilla a monociklin? Nekem mindig úgy tűnt :)

Karvaly 2018.10.10. 13:39:30

Fatty bear, Frogger, Bugaboo.

Karvaly 2018.10.10. 13:40:10

Ja és persze a Dizzy sorozat

Zolexx (törölt) 2018.10.10. 13:46:35

Úgy látszik, a TAITO-val poénkodás nemcsak magyarul megy :)
youtu.be/A78BobouZRE?t=490

Bobby Newmark 2018.10.10. 19:58:10

@AarPoe: Monocikli a 2. rész, hé! :P

www.mobygames.com/game/velocipede

Ez aszongya, hogy úgy hívják hogy Mr Megafat. A címképernyő alapján meg valami ember ruhában, csúnya születési rendellenességgel a fején.

Bobby Newmark 2018.10.10. 19:59:07

@Karvaly: Mehehe, Fatty Bear. Aztán mikor rajzoltál egy irdatlan faszt a tortára, és lelkendeztek rajta, hogy milyen szép.
Viszont speakeren is beszélt, yay!

mezz4nine 2018.10.11. 18:54:43

az >>illetve itt<< link csak engem örvendeztet forbidden üzenettel?

Friend of Wine 2018.10.11. 20:32:15

Arctic Shipwreck, My Horse and Me, A Bug's Life, Kao the Kangaroo

kemi242 2018.10.11. 23:07:29

Jazz Jackrabbit 2. Amikor '98-ban megjelent, megörültem, hogy végre nekünk pécéseknek is lett egy Sonicunk. Pörgős platformjáték, mellesleg Alexander Brandon rohadt jó zenét írt hozzá. Az első sajnos kimaradt nekem, de a JJR2 volt az első játék amit legálisan megvettem, azóta rongyosra játszottam.

AarPoe 2018.10.11. 23:54:45

Most jut eszembe: Derby Day C64! A jóég se tudja, hány joystickot nyűttünk el a haverokkal, hogy jobbra-balra rángatva ösztökéljük őket. Aztán kiderült, mindössze annyi lett volna a feladat, hogy fogadjunk rájuk a futamok előtt. :)) a befutási sorrend pedig az oddsokhoz mérten szóródik random :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.10.12. 15:06:41

És a Wacky Wheels?!? És a Sim... FARM?
:)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.10.12. 15:12:57

Titus the Fox? Captain Claw? Rampage? Perestroika?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2018.10.12. 15:36:39

@-Szűcs Gyula-: A jóisten tegyen téged egy Serious Sam pályára, legalább olvasd el a toplistákat, mielőtt kommenteled a szokásos szar játékaidat.
Ott a Captain Claw Grath listáján, csak annak Claw volt a hivatalos címe.
És áruld már el, az az amorf kis pondró a Perestroikában milyen állat?

AarPoe 2018.10.12. 21:56:25

@Stöki: bocs, de ezt kövesse minimum egy "Elnézést" Gyula irányába. Nem mondhatnám,hogy erősödött bennem a hit afelé, hogy tényleg megbántátok Gyula osztását a Simon-os adásban.

Bobby Newmark 2018.10.13. 12:01:14

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Igen, viszont nem jó. :P Toplistára nem való. Egyedi, érdekes, még talán zseniális is, de nem jó játék, nem jó csinálni. Csak mozogni tudsz, ennek ellenére még az sincs jól megoldva, darabos, pontatlan az irányítás. Instant halálos csapdák tömkelege trial and error játékmenettel, többet vagy döglött, mint amennyit játszol. És a végén hogy megkoronázza a szartortát, még időre is megy úgy, hogy nem egyértelmű, mi a herét is kéne csinálni.
Határozottan nem jó játék.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.10.14. 08:34:45

@Stöki: Jé, tényleg ott van! Akkor most már meghallgatom az adást is... :D
Amúgy a Wacky Wheelst szerintem nem csak én szoktam kérni, mert osztott képernyős multiplayer játékként tipikus iskolai számtekórás meg szülinapi vendégséges móka volt. Főleg ott, ahol több gyerek volt, mint számítógép, ani azért a 90-es években még sűrűn előfordult.
A Perestroikában szerintem egy kis békával ugráltál. Hogy azok a piros izé ellenfelek mik voltak, az már szerintem is kriptozoológia...
:D

p44 2018.10.18. 10:11:19

Stone Age (PC, 1992)
Fantasy World of Dizzy (PC, 1989)

natS 2018.10.20. 13:41:32

Szerintem csináljatok egy Szűcs Gyula kedvencei minit, és le van tudva.

natS 2018.10.23. 11:30:18

A gamergate-re egy szép, baráti közös adás kellene Mocsyval, Sasával meg Bear-rel.

mustang74 2018.11.10. 01:56:40

-C64-en a Human Race első pályáján még úgy ahogy túl jutottunk, de aztán tovább sehogy. Majommal kellett banánokat zabálni a fákról közben szúnyogok meg talán madarak is repkedtek, a földön is többféle állatok futkároztak.
-A Crash Bandicoot PS1-en senkinek nem jutott eszébe?

2019.06.11. 10:51:03

Az 1994-es Lion King-nek szerintem nagyon szép grafikája volt, a bedigitalizált főcímzene sem volt szokványos a module-ok, és midi trackek korszakában. Bár a pályák alatt már amf zene szól.

Brutal - Paws of fury. Ezt nem látom fentebb. Kicsit bugyuta mortal kombat stílusú játék állatokkal, de nekem tetszett.

Kit Fisto 2021.04.18. 23:47:18

Állatos játékok? Nekem elsőre az Amigás Superfrog jutott eszembe. Talán azt tenném első helyre. Nem, inkább a Lemmingset! Mindegyiket, 1-2-3, mind szuper. Szerintem elfogadható, mert a lemmingek állatok, és ez a címe, azaz róluk szól. Nem lehet elvárni, hogy néhány pixeles méretben valósághűek legyenek..
De sorolom gépek szerint, amik nekem voltak, azaz C64 és Amiga. A PC-t most kihagyom, úgyis nagyjából ugyanezek vannak arra is. Kivéve Lion King, és Rayman. Előbbit hamar meg lehet unni, utóbbi nagy csalódás volt, a nagyszerű kezdet ellenére. (egy pályán elakadtam, nem találtam kijáratot - nagy kár érte!) Illetve a Lionking megvan A1200-ra, de nekem A500 volt, így azt nem tehettem a listámra.

[ C64 ]

1. Mayhem in Monsterland
2. Nobby the Aardvark
3. CJ's Elephant Antics
4. Nebulus
5. Toki
6. Bubble Bobble
7. Little Puff in Dragonland
8. Frogger
9. Duck Tales
10. Ruff and Reddy in the Space Adventure

Én a sárkányokat jogosnak gondolom, mert az olyan dínó-féle is lehet, ki tudja? Hasonlítanak egy kis dínóra.
Ezek még eszembe jutottak és nem is tudok több állatost mondani C64-re. Monty On The Run, Yogi Bear, Donald Duck's Playground, Mickey Mouse, Sheep in Space.

[ Amiga ]

1. Lemmings
2. Superfrog
3. Quak
4. Fire And Ice
5. Toki
6. Alfred Chicken
7. Zool
8. Mr. Nutz
9. James Pond
10. Brian The Lion

Amigára még ezek jutottak eszembe: Oscar, CJ's Elephant Antics, Bubble Bobble, Worms, Agony, Apidya, Nebulus, Titus The Fox, Duck Tales, The NewZealand Story, Aunt Arctic Adventure.

Gyönyörű játék az Agony, de valljuk be, unalmas, az Apydia pedig nehezen átlátható akkora a színkavalkád. Bár majdnem betettem, a zenéje miatt. A Worms nekem unalmas, a Nebulus pedig jobb C64-en! A Toki mindkét listámon szerepel. Amigán az igazi, de kellett C64-re is, hogy meglegyen a 10 JÓ játék.
süti beállítások módosítása