HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Now 2024/01 - 2024 a bezárások éve lesz?

2024.02.10. 14:22 Stöki

Szomorú hónapot kellett feldolgoznunk az aktuális Checkpoint Now-ban. Tavaly csak kapkodtuk a fejünket, olyan tempóban rúgtak ki embereket kisebb-nagyobb fejlesztőstúdióktók és videójátékos cégektől (nem függetlenül az Embracer lassú összeomlásától). Idén viszont úgy áll a helyzet, hogy az elbocsátott emberek számát tekintve csak januárban megvolt a tavalyi kirúgások kb. 60 százaléka. Egészen brutális, és persze nyilván nem fog ez ilyen ütemben folytatódni, de az biztos, hogy 2024-ben is sokan veszítik majd el a munkahelyeiket a szektorban, sőt egy befektető szerint 2024 egyenesen a stúdióbezárások éve lesz. Erről is beszéltünk az adásban (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2401.png

Aztán ahogy az lenni szokott, januárban kijöttek mindenféle régiós toplisták, hogy hol melyik játékot vették a legtöbb példányban (az EA Sports FC-t nem nagyon viselte meg, hogy már nem FIFA néven jelent meg), és persze muszáj volt kicsit beszélnünk a Palworldről is, ha már akkora siker lett, amekkorát nem érdemel. Emellett persze voltak egyéb hírek, bejelentések, hétizéi meg a szokásos nyalánkságok. Bővebben inkább lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb egy héten belül jövünk Checkpoint Minivel. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint Now adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20231125.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Paller, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Adam007, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, Bohner Gergő, cubeshadow, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Polben, Nagy Krisztián.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

24 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now embracer

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr7318323209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karvaly 2024.02.10. 15:24:14

Remélem, ha már felvásárolták a Techlandet, akkor hamarosan lesz új Call of Juarez epizód is...

Szekrényszagú néni 2024.02.10. 21:46:15

Ha senki nem akar befektetni, akkor a kirúgottakból összeállt bátor új stúdiókat mégis ki szponzorálja?

NiaHuaTah 2024.02.10. 23:23:19

Azèrt ha egyszer a Skull and Bones megjelenik egy Mazur, Sasa, Grat, Stöki live streamet nèznèk!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.02.11. 06:44:45

@Szekrényszagú néni: a befektetőknek elfogyott a pénze, lassú haldokás vár a társadalmunkra. vagy gazdag leszel, vagy szegény. nincs középút.

Lóval ne 2024.02.11. 14:41:51

A Microsoft-ActiBlizz kirúgások abból a szempontból furcsák, hogy már gyakorlatilag biztosra lehetett venni, hogy jön Xboxra a WoW, évek óta dolgoztak a konzol támogatáson - s tulajdonképpen az is lett volna a felvásárlás egyik koronaékszere, hogy neves franchise konzolos MMO-jával csábítsák oda a népeket (2024-ben olyan nagy készülő ActiBlizz játék amúgy sincs más). Mondjuk azt továbbra is tartom, hogy ezt létszám leépítés helyett inkább kiszervezés hullámnak kéne nevezni, mert a legtöbb nyugati világban kirúgott alkalmazott helyére jönni fog egy brazil, vietnámi vagy kelet-európai külsős cég aki 3D modellekbe, hálózati kódba vagy ügyfélszolgálatba fog bedolgozni negyedannyiért, mint a kaliforniai munkaerő. De ettől függetlenül a Nokia példája mutatja, hogy a Microsoft menedzsmentje nagyon jó hatékonysággal képes a sárba tiporni értékes technológiai cégek humán erőforrásait, szóval ebben az esetben az aggodalomra valószínűleg minden ok adott.

A Palworld miatt meg rinyálhat a Nintendo, de ők soha nem tudták egy tisztességes Pokémon multi játékot összerakni (ha csak a pár éve szintén hirtelen jött népszerűségű Go-t nem tekintjük annak). Szerintem pont az a sikere, hogy az elmúlt évtized játék kínálata nagyon elofflineosodott. Mármint nyilván minden AAA címben alapkövetelmény volt, hogy legyen multiplayer mód, de az MMO műfajt már mindenki elkönyvelte halottnak, s ezért nem is nagyon foglalkoztak vele. Nekem is az volt a reakcióm, hogy én ezzel biztos nem játszom, mert a francnak van kedve 20 crafting alrendszert megtanulni meg farmolni, viszont a legfiatalabb generációnak akiknek a Minecraft meg Fortnite mechanikái a viszonyulási pontok amúgy simán elhiszem, hogy ez a logikus következő kedvenc.

Szekrényszagú néni 2024.02.11. 21:39:43

@manson karcsi: Ha hinni lehet a tudjukmilyen balos sajtónak, akkor a befektetők köszönik szépen, jól vannak, még mindig pénz jön ki a fülükön is, csak a videójátékiparnál kevésbé kockázatos helyeken óhajtják befektetni a pár ezercsilliárd dollárjukat. (Hiszen ha elbuknának pár csilliárdot a ki tudja hány ezercsilliárdjukból, akkor már a jövő héten éhen döglött befektetők kiszáradt hulláin lépkedhetnénk át az utcán vagy valami hasonló nagyságrendű borzalom történne, ki akarhatná ezt?)

Karvaly 2024.02.12. 08:10:45

Commander X16: az "8 bit guy" youtube csatorna készítője, David Murray projektje, ezért sok adásban beszélt erről is. Nem egy Commodore klón, a C64-es programok nem futnak rajta a hw inkompatibilitás miatt, de nagyon sok dolog arra épült.
A fő célja egy olyan gép megépítése volt, amelyiknél nincsenek driverek, a hw minden részéhez direktben hozzá lehet férni, azért, hogy támogassa azt a szabad programozást, ami a 80-as évek sajátja volt.
Van egy olyan érzésem, hogy petscii pacman írójának is van egy ilyenje :)

fects 2024.02.12. 08:56:10

Bios-t piszkálni? Már "régen" is kellett. Legalábbis pici fects a Guruban olvasott Oldman tuningokat ki akarta próbálni a Celeron prociján, ami így 300 MHz helyett 450 MHz-en ketyegett :)

larry 2024.02.12. 08:56:46

@Karvaly: The 8-Bit Guy egyébként Dimebag Darrell másodunokatesója.

Karvaly 2024.02.12. 10:01:48

@larry: Illetve a testvére, Mike csatornája a TheGeekPub, de bevallom, azt nem szoktam nézni.

Tyrke 2024.02.12. 22:17:06

Az adás elején elhangzó Dallas-sztori egy eléggé szürreális agyi állapotot váltott ki nálam.
December elején némi évődés után gondoltam lelövöm a poént és egy emailben küldtem egy "helyreigazítást" (LOL) az iddqd-s címre. A mostani elején hallom a Grath-féle megvilágosulást, gondoltam eddigre futott át a rendszeren, kuncogtam egyet és hallgattam tovább. Aztán felnéztem Discordra és látom hogy ettől teljesen függetlenül valaki ott is javította a Nem-Bobby-Pamela sztorit, és valójában innen indult a dolog.
Úgy tűnik nem volt menekvés, az univerzum minden erőt bevetve próbálta korrigálni magát :D

fects 2024.02.13. 11:08:10

@Stöki: melyik 3 évados sorozatot nézted meg?

sykth.com · http://sykth.com 2024.02.13. 12:26:31

Leépítésekhez: nekem továbbra is illeszkedik a jelenség a boom-bust ciklusra, meg a többi ilyen modellre, hogy jött egy lassú felfutás (2000 előtt), jött egy beigazolódás, hogy igen, ez kell, jött egy hatalmas pénzráöntés, most elértünk a tetőre, túltelítődés, titánok kinövése, ipari konszolidáció áll be, újra, érdekesre nincs nagy tőke, mert hát már nincs akkora lehetőség, nincs zöld mező. IT startup-oknál is van egy ilyen állapot most, helyette minden pénz AI-ba kerül, mert épp az a csodákkal kecsegtető. Nem az van, hogy nem sajnálom a játékprogramozókat, én az IT startup területen kerültem épp a hullám aljára, de ez nem egy rendkívüli jelenség, sajnálatos, de alapvető működése a piacnak, az új technológiák megjelenésének. Pl. mostanság dől majd el, hogy a VR, amibe már a facebook és most az Apple is beledobta a pénzét, az beindul-e, lesz-e VR forradalom, vagy nem kell ez senkinek.

sykth.com · http://sykth.com 2024.02.13. 15:54:51

Star Citizen: nem vagyok pszichológus, de a Star Citizen, az NFT, a crypto, és még jó pár vallási csoport nagyon nagyon hasonló mintát mutat, mindegyik elképzelhetetlent ígér, a lehetetlenhez közelit (ebből a felsorolásból a Star Citizen talán az ami a legkevésbé lehetetlen, mert azért amiket mondanak azt nagyrészt meg lehetne oldani, még csak nem is kellene ennyi pénz hozzá, ahogy látom a szakmai visszajelzéseket), mindegyik viszonylag hamar pénzbe kerül, pénzen kívül csak az ige hirdetését kéri-követeli-teszi lehetővé, gyakorlatilag mindig vannak igéretek, amik egyre nagyobbak, és akármilyen kézzel fogható az összeomlás akkor is marad egy viszonylag nagy tábor, ami várja még a beteljesülést, sőt, egyre jobban kapaszkodik abba, mert már annyi időt, pénzt, és "személyes hírnevet" adott a project-be, hogy kilépni akkora törés lenne, amit nem tud elviselni. Nem tudom a Star Citizen hol tart játszhatóságban, de pár éve (...ez milyen, hogy évekkel ezelőtt már voltak "ez sose készül el" videók) már a publikus részeket mutogatták, pedig inkább rejtegetni kellett volna, most valaki tudja hogy áll, legalább egy No Man's Sky-hoz hasonlítva értelmezhető?

AarPoe 2024.02.15. 09:36:36

@sykth.com: ennek konkrét neve is van az üzleti világban, a Sunk Cost Fallacy. Az az élő jelenség, amikor már túl sok pénzt tettél az adott projektbe ahhoz, hogy feladd, ha viszont nem teszed, tovább nyeli a pénzt és a kör bezárult. Jó pár játéksúdió az adásban felsoroltak közül játssza is ezt, jó pár címmel.

Kávéízű zselészörny 2024.02.15. 19:18:23

Mindennel egyetértek a Palworlddel kapcsolatban. Egyetlen kiegészítés: még ígyis sokkal jobb mint bármelyik fos Pokémon játék, amit az utóbbi években kiadtak.

sykth.com · http://sykth.com 2024.02.17. 17:50:15

@AarPoe: Köszi, igen, elfelejtettem beleírni, kerestem közben a pszichológia területén milyen néven említik, rémlik, hogy olvastam rá nevet, de most csak a kognitív disszonanciát látom mindenhol, ami meg nem (csak) ez. De egyébként szerintem az "x éve együtt vagyunk" indoklás a válás ellen, vagy munkahely váltás, ... bármi ilyesmi is ugyan ez a jelenség, nekem csak az az érdekes, hogy a Star Citizen-nél egész vallásos áhítatot láttam kommentekben, és most, hogy egyre több része az emberek életének publikus, gondolom több dolog is lesz, amiből visszakozni hírnév csorbulással lehetne csak, tehát helyette szektásodás lesz.

Kit Fisto 2024.02.19. 08:18:34

Őszintén, engem ezek a céges ügyek, meg CEO-k és ki kinek a kije és ki mit vett meg, vagy adott el, nem nagyon érdekelnek. Meg szoktam hallgatni a Now-kat is, de főleg amiatt, hátha van benne elvétve valami érdekes is, és Grath ténymegállapító "-igen.."-jei kihagyhatatlanok. :)
Nekem a retró hírek tetszettek a legjobban:
TCFS Turbo Outrun konverziója nagyon jó lett, kihozta a Plus4-ből, amit lehetett. Éppen ajánlani akartam neki a Giana Sisterst, de már csinálja is! Hát nagyon várom, milyen lesz. Egyszerű játéknak tűnik, de jól megcsinálni nehéz lesz, a sok sprite miatt. Időnként van ellenfél bőven, plusz a Giana által kilőtt bogyók, gondolom a gyémántok is azok, talán még a kövek is, amik lehullanak, ha megütjük őket. Szerintem nehezebb lesz, mint az Impossible Mission.
Atari 400 Mini: Kivitelre elég csúnyácska ez a konzol-szgép hibrid, de ha megnézzük, az Atari komplett 8 bites érája az volt. Egy kivétellel, az Atari 2600 konzol egész pofás. Különben azt most lehet kapni 2600+ néven, és persze szintén futtatja a nagyobb konzolok (5200, 7800) eredeti kártyáit, nem csak a sajátjait. Visszatérve a 400 Minire, amúgy jó lett, mert usb-ről betölthetők ha jól tudom, minden Atari 8 bites rendszer játékai, hiszen ebben emulátor van. Az ára egy kicsit sok lesz szerintem, olyan 45000 ft, már ha kapható lesz.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2024.02.19. 11:46:58

@Kit Fisto: Az üzleti hírek általában egy blokkban szerepelnek. Pro tipp: bátran tekerd át őket.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2024.02.23. 06:21:46

@fects: A BIOS "kötelező" piszkálásánál mosolyogtam egy jót.

A venti sebességek állítása 1000 éve szoftveresen megy és kb. egyszer vagy egyszer sem csinálod egy PC élete során. AUTO oszt jóvan. De a többi is megy. Azt is kb. egyszer csinálom. Szutyok LED és fények vannak a gépen? ---> OFF Aztán soha többet.

fects 2024.02.23. 08:42:25

@molnibalage: Van aki ablaktörlő folyadékot se tud tölteni az autójába, de végülis ettől el tudja vezetni. Nem írtam, hogy mindenkinek "kötelező" lenne a BIOS-t piszkálni, de ha raktál már össze magadnak gépet, akkor legalább 1x biztosan beléptél, beállítasz ott mindent, aztán már elketyeg úgy. Viszont ha tuningolnál, akkor gyakori vendég leszel ott.

patrik_ 2024.03.26. 22:10:55

@Grath: Az adásban elhangzotakkal ellentétben Magyarországon is van egyetemi képzésben videojátékos képzés, igaz nem önálló szakként, hanem szakon belüli specializációként. Korábban az SZFE Látványtervező MA-n volt ilyen specializáció, most ősszel a MOME animáció MA szakon indult videójátékos szakirány. Igaz ezek nagyon kis létszámú szakok, ennek megfelelően a videojáték specializáció sokszor csak pár embert jelent évfolyamonként. A külföldi képzések méreteihez képest persze láthatatlan, de azért van... :)

patrik_ 2024.03.26. 22:16:07

@patrik_: Sorry, ez a márciusi adáshoz...
süti beállítások módosítása