HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Now 2023/10 - A Microsoft-Activision szappanopera vége

2023.11.08. 23:28 Stöki

Könnyű dolgunk volt a mostani Checkpoint Now főtémájának kiválasztásakor: októberben a Microsoft megvette az Activision-Blizzardot, pontosabban egy 21 hónapig húzódó egyezkedés és bírósági kötélhúzás után elhárultak az akadályok és megköttetett a biznisz. Szóval az adás elején erről beszéltünk kicsit, de valószínűleg még nem utoljára. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2310.png

Emellett sajnos többnyire negatív hírek uralták az októbert: az Embracer megrogyása további leépítéseket hozott több stúdiónál és sajnos a hullám két magyar céget is elért. De azért akadtak vidámabb hírek is a speedrunner kutyától a spectrumos Doomig, és persze a szokásos retrós hírek meg a szokásos minirovataink. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb egy héten belül jövünk Checkpoint Minivel. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint Now adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20230927.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, Schmatzy, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, marat, Tamás, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Leto, Karasz Edit, Szabó Ferenc.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

26 komment

Címkék: microsoft retro podcast activision blizzard checkpoint now

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr118254397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szekrényszagú néni 2023.11.09. 10:57:31

Itt némileg off, de: a legutóbbi KK-ban Mazurnak sikerült már-már maga Bányai Fanni művészi és emberi nagyságát súrolni alulról, én legalábbis csak pislogtam az örben ledzsendek, bádzset kátok, brénsztormingok és hasonlók záporában. Nem-e lehetne-e elvileg magyar műsorban magyarul beszélni?

larry 2023.11.09. 12:29:18

Olyan hosszú lett a nyersanyag, hogy a végét már 2028-ban vettétek fel? Itt nálunk a múltban a Fallout 2 és 3 még csak 25 és 15 évesek. (vagy a forrás mond random számokat? - igen)

sykth.com · http://sykth.com 2023.11.09. 14:48:34

Filmes, animációs ajánlás: "Captain Laserhawk: A Blood Dragon Remix (2023)", 6x20 perc, animáció, kübérpunk, akció, de irónia, a Far Cry: Blood Dragon alapján, de csak ihlette az, amennyire tudom (nem játszottam vele), Netflix-es, és benne van egy rakás übiszoft karakter, Splinter Cell-ből, Assassin's Creed-ből, és Rayman a hirbemondó, a rabbids-ek a kaijuk, és még rengeteg lehet amit én nem is vettem észre. AJÁNLOM. (A Castlevania anime-ket készítők csinálták, ha jól tudom az animációs stúdió ugyan az, de a rendező biztos.) (Ha már említettétek bocsi, én nem emlékszem.)

Fausto(tm) 2023.11.09. 16:33:31

@Szekrényszagú néni: ne haragudj, de off helyett a "tárgyhoz szorosan nem kapcsolódó hozzászólást" használd, nem-e lehetne-e elvileg magyar blogon magyarul írni?

Szekrényszagú néni 2023.11.09. 20:41:26

Le mertem volna fogadni, hogy valami okoskodó faszpörgettyű beleköt, de ennyi magyartalanságot még meg mertem engedni magamnak, tekintve hogy az "off" már bépült az internetes köznyelvbe mint a témától eltérő benyögés, a brénsztorming meg a többi csoda viszont tudtommal nem.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.11.10. 06:56:47

connie booth-nál kicsit meglepődtem, de rájöttem, hogy ő nem az a connie.
valahogy a bátor és világunkban ki kellene találni valamit arra, hogy ne legyen ennyi semmirekellő középvezető. esetleg egy űrhajóval elküldhetnénk őket a földről, mint elsőket, akik az ádáz űrkecske elől menekülnek.

Fausto(tm) 2023.11.10. 08:58:21

@Szekrényszagú néni: oh, de érzékeny hópihe valaki :D mondjuk én is frusztrált lennék, hogy ha annyira ostoba lennék, hogy az olyan obskúrus szavak kifofnak rajtam, mint az urban legend vagy a brainstorming. De csak a kedvedért, legyen akkor agyviharzás, biztos mindenki érteni fogja most, hogy a szép anyanyelvünkön írtam! A podcast még megvan vagy keressünk rá valamit, hogy te is megértsd?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2023.11.10. 09:18:39

A Star Citizenről nem is volt szó, amikor végre úgy tűnik kijön s Squadon 42? Legalább trailer már van... XD

Szekrényszagú néni 2023.11.10. 09:46:29

@Fausto(tm): Beszélek idegen nyelven (nem szeretnék felvágni, de még Bányai Fanni mondandóját is sikerült dekódolni, ami azért nagy szó), csak baromi zavarók ezek a nyelvrongáló hunglish parasztságok 2 percenként. El kéne dönteni, hogy beszélünk, aztán tőlem lehet szuahéli vagy finn is, de akkor legyen az.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2023.11.10. 14:31:41

@manson karcsi: Először nekem is az egykori Mrs. Cleese ugrott be. :)

@Szekrényszagú néni:
1. Szólok Mazurnak, hogy volt egy ilyen vélemény.
2. Bár őszintén szólva csak részben értek veled egyet, pl. azt, hogy brainstorming, számtalanszor hallottam természetes élőbeszédben, de a magyar megfelelőjét (ötletbörze) szinte sosem. De mondjuk a bádzset kát már tényleg túlzás.
3. Kétszer totál feleslegesen belerúgtál itt Fanniba. A következőnél kiraklak, mint macskát szarni.
4. A faszpörgettyűzésből is vegyél vissza, ha jóban akarsz lenni velem.

@Fausto(tm): Te meg az ostobázásból. Szépen játszódjatok.

TheReaperMan 2023.11.10. 16:15:33

@Szekrényszagú néni: A nyelv folyamatosan változik és hatással vannak rá más, a kultúrát éppen domináló nyelvek is. 30-as éveim közepén járok és néha egyszerűbb a saját vagy fiatalabb korosztállyal való érintkezésben angolul mondani dolgokat. Így jelenik meg a mémekben, angolul nézzük a legtöbb filmet és sorozatot, a videójátékok is angolul vannak, sokszor magyarul eszembe sem jut az adott kifejezés (vagy nem is tudok róla hogy van valami borzasztó fordítása pl. spoiler -> rontóc).
Nálam fiatalabbaknál még jellemzőbb, hogy "half angolul" beszélnek. Amikor a német volt a domináns nyelv, akkor stafírung volt, eszcájg, meg echte. Azt is túl lehetett élni, deal with it.

Lóval ne 2023.11.10. 20:21:40

Ez lehet, hogy ördöginek hangzik de én annyira nem bánom, hogy elkezdenek ritkítani a stúdiók. Az a baj, hogy itt Európában nincs hagyománya a munkahely elhagyásnak, szóval egy csomó zombicég van a videojáték stúdiók között is ahol 15-20 éve ott vannak az emberek, de az ambiciózus friss diplomásokból már begyöpösödött seniorok lettek akiket megrontott a munkahelyi légkör, mert az első dolog amit a projekt-alapú munkavégzésben megtanul az ember az az, hogy hogyan kell munkát színlelni és halasztani (been there, done that).
Csak ez a cégnek ugye folyamatos kár, hogy egész részlegek vannak, ahol a quiet quitting válik normává és marad mindaddig amíg valaki úgy nem dönt, hogy megválik tőlük. Tudom, gonosz vadkapitalista szemlélet ez - de magasabb kamatkörnyezetben már kérdéssé válik a pénzügyi vezetőknek, hogy 0% helyett 5%-os kamattal is akarja-e finanszírozni azt a divíziót ahol csak hereverézés zajlik. Senki ne vegye magára - nyilván van, hogy a menedzsment tévesen méri fel, hogy ki az aki valóban értékét teremt, de öröm az ürömben, hogy a videojáték fejlesztés ma már nem az az iparág ahonnan olyan nehéz volna más irányba elhelyezkedni - vagy akiben még tényleg ég a tűz annak valami fasza indie stúdióba beszállni.

sykth.com · http://sykth.com 2023.11.10. 20:48:03

IT-ban vannak csak ismeretségeim, és csak azt figyelem piacilag, de azt sejtem, hogy a játékiparra is érvényes lehet a következő: IT kirúgásoktól (is) hangos volt a sajtó, hogy amazon/facebook/microsoft/google/... mennyit kirúgott, csak azt nem írták hozzá, hogy mennyit vett fel az elmúlt években, és hogy még így is történelmi csúcspont környékén vannak. Egyszerűen vannak iparági hullámzások, az IT és a gaming hatalmas tőke beáramlást élt meg az elmúlt években, gyakorlatilag akinek volt gy kicsit is jó ötlete IT-ban, az már kapott is tőkét (túlzok), most meg mindenki fékez, mert inflációs szakaszban vagyunk, nincs pénz szórásra. Nyilván túlegyszerűsítek, és nem én vagyok a szakértő, aki megmondja az okokat, de nagyon nem biztos, hogy közelről kellene nézni az eseményeket a megoldás keresése közben, rohadtul sajnálom akiket kirúgtak, a Gollum történet kifejezetten sorozatos ostobaság eredményének tűnik, biztos van még jobb sorsra érdemes stúdió sok, aki be fog csődölni, de iparági szinten ez egyszerűen lehet csak egy általános hangulat a pénzügyi oldalról, hogy kevésbé kockázattűrők, fel kell mutatni egy kis spórolást, ezért kb. kockadobással levágnak egy-egy stúdiót a sok közül ami épp nem remekelt. Stöki ahogy mondta, ilyenkor rendkívül rövidlátóak a manager-ek, bevallottan, aki holnap nem KELL, az mehet isten hírével, majd legfeljebb visszavesszük ha mégis.

Másképp: rendkívül sok rosszul managelt cég volt az elmúlt 10 évben, de mivel ömlött a pénz néhol, ezért nem kellett őket bezárni, lehetett bízni a következő project-ben, most nincs következő, most csak a jelen van, ezért mészárolnak.

anaqer 2023.11.10. 22:16:00

@Stöki

> Kinyírja a Microsoft a nem licenszelt kontrollereket

Erről van egy elég részletes cikk:

arstechnica.com/gaming/2023/10/microsoft-issues-system-level-ban-for-unauthorized-xbox-accessories/

Különösen figyelembe venném a "War on cheaters" szekciót, ami alapján (sztem hihetően) nem a lové miatt döntöttek így... ezt esetleg a következő NOW-ban egy rövid helyreigazítás erejéig meg lehetne említeni.

Szekrényszagú néni 2023.11.11. 15:32:08

A RONTÓC éppen kiváló nyelvújító fordítás! Lázadó gesztusként (illetve nem csak akként, hanem abban a reményben, hogy meghonosodik) használom sűrűn.

probad 2023.11.12. 01:04:52

Sziasztok,

@Stöki csak neked: Cities Skylines 2 témára reagálva, egy fogorvosi renderelő lehet segítene a teljesítményen (bocsiii)

egyébként sosem kommenteltem eddig, de régóta hallgatótok vagyok és kedvenc podcastjeim, amiket ti csináltok - kocsiban jövet-menet az abszolut best :)

makkandis 2023.11.12. 16:04:35

Sziasztok!

Csak Grath Epices megjegyzésére reagálva, nem az a gond, hogy plusz egy parancsikon, hanem hogy a Steamnek van egy csomó tök jó funkciója: tagelés a könyvtáradban (800+ játéknál nagyon hasznos), family sharing, remote play together (régi local coop játékokhoz), műhely (beépített mode manager), egy nagyon mély controller support (régi controllert nem támogató játékoknál billentyűzetet tudsz felmapelni controllere), értékelések és még egy csomó minden. Amikor egy játék Epic exclusie lesz, akkor ezt mind bukod és értem, ha valakinek a store csak arra kell, hogy parancsikont generáljon, akkor neki nem számít. De aki aktívan használja ezeket funkciókat, ott azért elég bosszantó, hogy az Epic piacszerzési törekvései miatt kell ezekről lemondanod és egy rosszabb klienst használnod. Ezt amúgy nagyon sok ember nagyon sok helyen leírta már.

HUNspike 2023.11.13. 05:39:19

Off vagy on: a magyar szókincsnek max ilyen 20 százeléka "eredeti", ugyanilyen arányban szláv, és kb. 10 százaléka türk eredetű, illetve van még latin, iráni stb stb hatás, úgyhogy good fucking luck azoknak, akik az édes anyanyelvet próbálják védeni a gonosz angoltól. Tiltsuk be az olyan gonosz jövevényszavakat, mint a szerda, csütörtök, péntek, asztal, ablak, unoka, és beszéljünk végre magyarul! Ja, a beszéd is szláv szó...

fects 2023.11.14. 16:02:31

Ha Grath nem játszik pc-n, akkor miért van 9 launchere?

Grath 2023.11.15. 10:07:04

@makkandis: Ez teljesen rendben van, és azzal semmi bajom nincs, ha valaki azt mondja, hogy "hát én sokkal jobban szeretem a Steamet használni". Én azt nem értem, hogy miért van ez a szinte vallásos gyűlölet már az ötlet ellen is, hogy legyen egy másik ilyen bolt, és mindenki, aki a nyilvánvalóan sokkal jobb anyagi feltételek miatt oda megy, az eladja a lelkét.

makkandis 2023.11.15. 11:33:49

@Grath: Én manapság már nem érzek akkor gyűlöletet, de lehet csak kevesebbet olvasok a témában, de nekem, úgy tűnik, hogy a legtöbb ember elfogadta, hogy van Epic, aztán vagy megveszi ott a játékot, vagy megvárja a Steames megjelenést. A heves reakciók, meg a sok száz kommentes ilyen gyűlölködő folyamok inkább az elején mentek, de azért akkor voltak is furcsa esetek. Steamen már ment az előrendelés és úgy szedtek le játékot, vagy félúton változott meg a Kickstarter kulcsa.
Fejlesztőknek/kiadóknak nyújtott jobb anyagi feltételek, meg kicsit olyan nehezen megítélhetők. Örülök, ha egy 3 fős indie stúdió több pénzt lát a játékából, azért viszont már nem tudok tiszta szívvel lelkesedni, amikor az Embracer vagy a Square Enix 70 eurós árcímke mellett így maximalizál még pluszba profitot. Plusz még mindig ott tartunk, hogy oké, hogy jó a fejlesztőnek/kiadónak, meg jó az Epicnek, de nekem meg nem és valahol mégis csak én vagyok a vásárló. Innentől meg hogy ki hogy reagálja le ezt a helyzetet, az már vérmérséklet függő. Ami a gamingben nem túl szerencsés, mert ha van egy közösség, ami hajlamos teli torokból ordítani minden vélt és valós sérelemért, hát az mi vagyunk.

Szekrényszagú néni 2023.11.15. 19:29:28

Örülünk, és ezek a latin, szláv stb. jövevényszavak milyen régen épültek be nyelvünkbe? 500? 1000? Melyik nyelv szókészlete egyezik az indoeurópai (ősbantu stb.) ősképével? Nahát, 3000 éve még nem volt számítógép, így szó sem kellett rá? Arról nem beszélve, hogy a nyelvújítók nélkül nekünk is olyan primkó bikkfanyelvünk lenne, mint a ruszkiknak például, butyirbródnak hívnánk a vajas kenyeret, matériának az anyagot.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2023.11.15. 21:08:24

@Szekrényszagú néni: Ha már nyelvújítás: a reformkori nyelvújítási hullámban csomó új szó megragadt a magyar nyelvben, de azért nem kevés volt, ami az istennek sem, és inkább egy másik nyelvből vettünk át szót. Nem vagyok nyelvész, de gondolom, ezeknél a felhasználói oldalon sem volt nagy befogadókészség, mert pl. a kenguru jobban hangzott, mint a górugrány, a zsiráf meg jobban gördült, mint a nyakorjány. A modern angol jövevényszavak között is lehetne hasonló példákat találni, jó párat már egyenesen magyar kiejtés szerinti írásmóddal javasol az akadémia (pl. domén, ímélcím, amiknek hiába van magyar megfelelőjük, az angol egyszerűen frappánsabb). Nem kizárt, hogy a brainstormból is brénsztorm lesz előbb-utóbb, de mondjuk az örben ledzsendre nem tennék nagyobb összeget. Mindezzel nem ellentmondani akarok neked, inkább csak kiegészíteni, illetve alátámasztani azt, amiben talán mindannyian egyetértünk: a nyelv folyamatosan változik. És ami utólag már természetesnek tűnik, az a változás megélésekor akár bosszantó is lehetett (engem pl. nagyon bosszantott a domén, amikor először láttam így, de ma már nem tudnám máshogy írni).

desperado 2023.11.16. 07:22:49

Nekem is az jutott eszembe, hogy mar-mar bulvaros, ahogy folsoroljatok a rengeteg veszteseget, honaprol honapra hirtelen kirugott embereket. Ez az oldal szomoru (sokszor viszont velejaroja ennek az iparagnak, akar meg szamitani is lehetne ra, ha vki uj belepokent kezd egy munkahelyen).
Azt viszont melle lehetne tenni pl.mennyi uj munkahely / studio / lehetoseg / akarmi nyilik mellette parhuzamosan. Vagy hanyan lesznek az elbocsatottak kozul palyaelhagyok, 6 honap utan is munkanelkuliek es szociologuskodasok.
Es akkor a beharangozott AI-nak van mar ehhez koze, vagy nincs?

sykth.com · http://sykth.com 2023.11.21. 20:18:28

@Grath: Köszönet a Tim Cain youtube csatorna ajánlásért! Akit érdekelnek fallout-arcanum-vampire fejlesztési történetek, rövid, általában 10 perc körüli darabokban, könnyeden, nagyon életvidáman, annak ajánlom a csatornáját. Egy kedves nagybácsi, akinek van kb. 40 évnyi munkatapasztalata, és egy elég meghatározó műve.
süti beállítások módosítása